Sinister (2012)

10

Screen Shot 2012 08 27 at 12 12 08 AMEthan Hawke glumi Ellisona, pisca koji se specijalizirao za teme vezane za stvarne zločine. Nakon jedne megauspješnice pao je u nemilost bezidejnosti, a sada misli da je nabasao na slučaj koji će ga ponovno proslaviti. Sa obitelji se seli u mali gradić u kojemu je nedavno serijski ubojica objesio cijelu jednu obitelj. Tajeći od svoje žene, Ellison useljava obitelj u kuću u kojoj se desilo to ubojstvo. Prilikom useljenjana tavanu pronalazi kutiju punu kućnih filmova…

Pred par mjeseci izašao je trailer za ovaj film i u komentarima sam napisao da stvar počinje užasno klišejiziranom, ali da se pred kraj najave sadržaj popravlja što mi je pobudilo zanimanje. Jučerašnja britanska premijera bila je savršeno vrijeme da vidim ovaj novi film redatelja Scotta Derricksona (The Exorcism of Emily Rose i nešto ranije Hellrasier: Inferno).

Očekivao sam nekakvu klasičnu priču sa duhovima, a Sinister se pokazao nešto mnogo bolje – film je definitivno jedan od najboljih filmova ovogodišnjeg FrightFesta! Krenimo od početka, Ethan Hawke je vrhunski utjelovio skoro pa propalog pisca, kojemu se život okreće naopačke nakon pronalaska spomenutog materijala. Kolekcija Super 8 traki koje je našao su zapravo snuff filmovi u koji se prikazuju zadnje minute nekoliko obitelji ubijenih od strane istog počinitelja. Mučan materijal tjera ga na istraživanje zločina – već u svemu tome vidi svoje najveće literalno djelo, ali dolazi do jedne stvarčice koja pomalo mijenja stvari. Naime, bližim pogledom na snimljeni materijal primjećuje da je ubojstvima uvijek prisutno nekakvo demonsko biće.

Ellisonu treba par dana da se počne gubiti u paranojama od viđenog, ali film uopće ne prati klasične klišeje koje filmovi ovog tipa nameću. Jedan od scenarista na filmu, C. Robert Cargill u kinu nas je u uveo u film i evidentno se vidi njegovo desetogodišnje iskustvo filmskog kritičara, koje je rezultiralo pedantnim poliranjem scenarija i stvaranje horrora koji je istinski jeziv. Iznimno mi se sviđalo kako je, sa ciljem i namjerom, uz pravi pravcati horror povremeno umontirana neka smiješna situacija, taman da malo smiri tenzije, opusti gledatelja i onda opet se kreće “po starom”.

Razmišljam upravo o eventualnim negativnim dijelovima Sinistera i mogu reći da ne mogu dokučiti nešto o čemu bi tu trebao pisati. Film je stvarno nešto što izgleda da je snimljeno sa pažnjom, ljubavlju i ciljem da se napravi nešto što bi trebalo intrigirati i prestrašiti gledatelje. Pozitivno iznenađenje!

Za sve vezano uz FrightFest 2012, klik na festivalski logo:

Share.

10 Comments

 1. OMG! od kad sam nedavno vidio trailer za ovaj film fkt ga želim pogledat, a kamoli sad kad je “HorrorHR approved”!!!

 2. Predobar film, ali kad spominjes stvari koje su lose, meni ima bas par momenata viska… Konkretni primjer je zadnji kadar koji daje genijalni zadnji tjedkobni prizor, ali (SPOJLER) sve pokvari zadnjim uletom demona pred kameru. Najjeftiniji dječji jump moment koji je ovdje bio posve bespotreban, a javlja se jos jednom-dvaput tokom filma. To, i onaj prizor kad se demon na ekranu kompjutera okrene prema njemu. Prebanalno, predjecje i prejeftino za film koji je u globalu puno bolji od toga da treba takve trikove.

 3. XxXxX123 on

  Pogledala sam horor prije par dana,i iskreno.Usrala sam se.Pogledala sam horora i horora, te več na velikoj večini unaprijed znam radnju i događaje ( i time mojim siugledateljima kvarim film xD ) Ali ovaj ima full dobru priču,i ono najvažnije,ako malo bolje gledate,vidite neke poveznice npr. ( ultra zelena boja soka prilikom snimanja u noći., ili pak kako se piscu zalijepio papirić za šalicu kad je popio kavu,a još nije znao šta je unutra.) svakako odlična film.

 4. U, frendovi su mi nedavno preporučili ovaj film, čula sam samo dobre osvrte, preskočila sam čitanje komentara zbog mogućih spoilera :) Definitivno ide na watchlist!

 5. Nakon dugo odgađanja, konačno sam ga pogledao. Konačno nekakvo osvježenje u moru novih horrora. Obožavam takve filmove s mnoštvo onih scena na prepadanje…

 6. Ukratko,sinoc sam ga pogledao,i mislim da nije zasluzio ni ime trilera a kamoli horora,u najboljem slucaju ovo je komedija…Smijes se da ne bi plako.

 7. fraEmiliano on

  Luka…slažem se, a ovaj Ethan Hawke..katastrofa!
  U onoj pederskoj vestici iz ranih osamdesetih..bljak.
  Šteta dobrog glumca, očito je imao nekome hollywoodskom šupku neki dug za vratiti i eto rezultata.

Leave A Reply