Outpost: Black Sun (2012)

4

Screen Shot 2012 08 27 at 12 46 49 AMHelena je rođena i odgojena u obitelji lovaca na nacističke zločince iz drugog svjetskog rata te je sada preuzela posao u svoje ruke. Nakon što na prevaru dolazi do visokopozicioniranog SS generala, dobiva informacije da će još nekoliko većih meta naći negdje u istočnoj Europi. Put je vodi na mjesto gdje se u Outpostu i 2008. godine četa vojnika u drugom svjetskom ratu borila sa zombificiranim nacistima.

Nakon pomalo razočaravajućeg The Seasoning House još jedan film mjesto zločina ima u ex Jugoslaviji. Film se dešava u današnjosti, a na tom balkanskom mjestu dan danas (?) ima redovnih vojnih intervencija NATO trupa, paravojnih skupina koje upravljaju gradovima itd. Ok, ajde preko ovoga se i može proći, ali kada sam vidio da se Helena dovezla u selo u autu sa naljepnicom države DDR – c’mmon.

U nekom selu nalazi na starog poznanika, fizičara koji je isto poput nje u potrazi za nekim drugim stvarima, a ubrzo se nađu u situaciji gdje se NATO bori protiv njemačkih nazi zombija koji su tu zaostali od prošlog rata. Osim NATO-a i te paravojne postrojbe se bore protiv zombija, pa dodatno ne znaš tko pije tko plaća.

Prvi Oupost bio je solidan, kupio sam si baš DVD da se malo prisjetim, a nastavak je za njega nešto što je REC 3 Genesis za prethodnice – promjena koncepta i povećana dinamika. Jedina stvar je što mi je REC 3 bio zabavan, a ovo je bilo turobno dosadno. Cijelo vrijeme sam imao osjećaj kao da gledam najklasičniji direkt na DVD film, snimljen u Rumunjskoj (a nije, sniman je u Škotskoj) i iskreno jedva sam čekao da film završi.

Nazi zombiji su onako u akciji solidni, ali su previše generični i te borbe sa njima ne daju nikakvu dodatnu vrijednost. Još je to i najbolji dio filma, filozofije vezane za projekt Black Sun, elektromagnetske šokove, ludu vješticu (?!), jezgre stroja koji drži ove naci-bedake na životu meni su bile totalno debilana. Još kada se u priču ubaci komanda NATO-a koja pošalje avione da bace nuklearnu bombu, pih… Ovakvo nešto nije baš za gledati u kinu, ipak kad se nešto pojavi na velikom ekranu, postoji dodatni set filtera vezanih za postizanje pozitivnog učinka na gledatelja.

Za sve vezano uz FrightFest 2012, klik na festivalski logo:

Share.

4 Comments

  1. ništa posebno, a posebno su mi dosadne te fiktivne države koje bi trebale pretstavljati ex-yu

  2. markoboban on

    Nazi Storm Troopers
    Steve Barker (‘Outpost’, 2007.) se vraća serijalu o nacističkim zombi-vojnicima.Na pisanju scenarija pomogao mu je Rae Brunton (radio i na prvencu).Priča ponovo pravi paralelu između sadašnjosti i vremena iz Drugog svetskog rata, uz očekivano pojavljivanje nekolicine novih protagonista.Lena je neobična devojka, posvećena nekim uzvišenim ciljevima. Nastavljajući porodičnu tradiciju, Lena čini sve da nacističke zlikovce privede pred lice pravde.Tako joj polazi za rukom da se dokopa nekadašnjeg SS-generala, od koga izvlači informacije o ozloglašenom ratnom zločincu Klauseneru, odgovornom za pokretanje monstruoznog projekta.A cilj projekta je stvaranje neuništive Nazi Storm Troopers, što bi moglo da vaskrsne fašistički režim i da označi uspon 4. Rajha …Sniman na lokacijama brdovite Škotske, sa skromnim budžetom od oko $3,000,000, nastavak istražuje pozadinu događaja koji su prouzrokovali pojavu nacističkih zombi-vojnika u dobro zakamufliranom bunkeru, negde u Istočnoj Evropi.Solidna polazna osnova nije iskorišćena na pravi način, iz razloga što radnja nije zadržala neophodnu konzistentnost.Ako pođemo od devojke koja lovi nacističke zločince i fizičara, istraživača koji uporno traga za nerazjašnjenim misterijama iz ratne prošlosti, uz grupu NATO-specijalaca (koji realno više smetaju, nego što pomažu da se razotkriju tajne skrivene u bunkeru), odmah se vide nelogičnosti, pa je kasniji sled dešavanja prilično problematičan (npr. u bunkeru sve funkcioniše gotovo savršeno i posle toliko godina od završetka rata). Zahvaljujući zanatski vešto snimljenim kadrovima u bunkeru, prikladnoj scenografiji, postignuta je željena atmosfera napetosti, ali su zato zanemarene horor sekvence.Uprkos pristojnim maskama, zavidnim količinama šminke, prašnjavim uniformama, nije posvećeno dovoljno pažnje samim zombi-vojnicima.Brzi kadrovi ispunjeni mlakom akcijom jasno ukazuju da ovde zapravo ima manje horora, a više pucačine, uz neuverljive fajtove.Loša gluma i meni nerazumljivo odrađen kasting, dodatno kvare opšti utisak. Lociranje radnje, po svemu sudeći, na području bivše Jugoslavije, podrazumevalo je angažovanje glumaca koji bi mogli da izgovore par rečenica, onako tečno, na jeziku kojim se tamo govori, a ne da prave sprdnju od toga.Valjda su mislili da će ovo gledati samo publika sa engleskog govornog područja, šta li već !? Nameće se zaključak da je puno toga aljkavo napravljeno, iako imamo i par pristojnih efekata (elektromagnetno polje i jezgro mašine) lepo upakovanih u kontekst celokupne priče.Ne bih da otkrivam kraj, ali očigledno da je isforsirani scenaristički koncept ovde poslužio kao zamajac za produkciju od još par nastavaka.Drugi deo je ostao u granicama proseka, tako da nije nadmašio prvenac, bez obzira na veoma obećavajući uvodni deo.

  3. fraEmilio on

    Meni se sviđa. Ima par scena koje su solidno odrađene, uz skroman buđet zagrizli su malo previše i rezultat je takav kakav je, al dobar za pogledat svakako.

Leave A Reply