[REC] 3 Genesis (2012)

5

Screen Shot 2012 08 25 at 11 31 55 AMRadnja filma smještena je na dan vjenčanja Kolda i Clare. Sprema se ogromno vjenčanje, a nakon službene ceremonije organiziran je party na povećem imanju. Ujak mladoženje dolazi sa ranom na ruci uzrokovanom ugrizom psa koji je “izgledao mrtav, ali je oživio”. Nakon rezanja torte i prvog bračnog plesa, počinje spektakularan masakr.

REC 3 je film koji je za sada dobio najveći pljesak auditorija u Empire Cinemas smještenom na londonskom Leicester Squareu. Koliko sam vidio, publika FrightFesta je pošteno uživala u viđenom i kojih tri ili četiri puta došlo je do spontanog apluaza tijekom filma. Dakako pljesak je bio rezerviran za poneke brutalne situacije, kakvih u filmu ima napretek.

Krenimo od početka, prije današnjeg odlaska na britansku premijeru filma REC 3, o njemu sam i na stranim sajtovima, ali i na HorrorHR forumu pročitao par relativno negativnih recenzija. Mogu reći da se apsolutno ne slažem i da je REC 3 ispao iznimno zabavni splatterfest. Sa druge strane u potpunosti razumijem negativne stavove, budući da se trojka itekako odmakla od prijašnja dva dijela. Prva, ona najveća promjena je to što je film od ozbilnog i spooky horrora u potpunosti transformiran u horror komediju. Druga stvar je ona koju sam najavio i nakon prvog trailera, nakon kojih petnaestak minuta filma odmiče se od snimanja iz ruke i REC 3 postaje “pravi film”.

Vjerujem da ako ove dvije stvari, pogotovo onu prvu možete staviti sa strane, film bi vam trebao ispasti zabavan. Likovi su od početka vrlo dobro posloženi, možeš se uživiti u zaljubljeni par kojemu dan vjenčanja postaje najveća moguća kataklizma. Redatelj Paco Plaza je i sam poslije premijere rekao da su se želili odmaknuti od prva dva dijela, nije im se više dalo obrađivati jednu te istu temu i iz moje perspektive – ja sam zadovoljan. Inače mrzim ove first person koncepte u filmskoj industriji, jednostavno se nakon određenog vremena otkačim od radnje jer mi u glavi stalno crv sumnje koji govori – za koji kurac bi netko snimao ultimativni horror oko sebe kada se i sam nalazi u situaciji da može svake sekunde umrijeti. REC je prošao još i OK, REC dvojka me već u diejlovima iritirala sa promjenama kamere praćenim “pametnim” scenarijem. Čak je i (nekadašnji) majstor Romero zaglibio u ovim bedastoćama u lošem Diary of the Dead.

Ok vratimo se na REC trojku. Makar početne scene sa profi snimateljem daju naznake o nastavku tradicije, ovo je ispalo kao pametni dimni zastor – mladoženja usred kažina reagira kao svaki normalni čovjek i razbija kameru – uz neke druge detalje, ovo je prava evolucija u serijalu. Zaraženi ili kako ćemo ih već zvati u filmu su brutalni kao i inače, makar mi se nije sviđalo usporavanje dijela njih koje ih je pretvorilo u zombije. Razumijem čemu su došli prema ovoj ideji, ipak je teško snimiti film sa tipa par stotina inficiranih za razliku od desetak iz recimo jedince. Bilo bi riječ o kratkom filmu. Usput, film dolazi još jednu novost koju ćete vidjeti u relfektivnim podlogama.

Humora u filmu ima napretek, što za okorjele fanove REC serijala zasigurno ispada kao svetogrđe. Što da vam kažem kada mladoženja pokupi nekog konobara i u stilu Don Quixotea i Sancha Panse u viteškim odijelima sa štitovima napadaju inficirane. Film je promjenio raspoloženje, sada je ovo isto tako dinamična ali mnogo opuštenija horror avantura. Paco Plaza je na pitanje oko tona filma jednom od posjetitelja odgovorio da je scenarij pisao sa partnerom u Los Angelesu, taman za vrijeme svjetskog prvenstva u nogometu te da je uz dobre rezultate Španjolske dolazilo više i više cuge te radi toga su došli do par ludih ideja.

Glavna glumica, Leticia Dolera (inače supruga redatelja Paca Plaze) odlična je u transformaciji krhke supruge u žensku heroinu koja ne libi rezati lica inficiranima sa motornom pilom. Makljaže dakako ima napretek i film je krcat zanimljivih situacija poput spomenutog korištenja motorne pile za rezanje nemrtvih na dijelove, korištenje štapnog miksera za “zubarski pregled”, zabijanje štikle u oči itd. Vrhunski odrađeno sve, uz praktički mini nedostatke vezane za korištenje CGI efekata.

Plaza je u poluzajebanciji spomenuo da je ovaj film nešto poput Titanica sa zombijima. Čim je riječ o nečijem vjenčanju, znate da ima taj djelomičmo romantični element, ali on je odrađen iznimno dobro i finale filma vrlo kvalitetno poentira na tom planu. REC sa svojom trojkom izlazi iz okova očekivanja i skoro pa da prelazi u vode filmova za ekipu. Promjena je pozitivna ako možete iskočiti iz kalupa.

Za sve vezano uz FrightFest 2012, klik na festivalski logo:

Share.

5 Comments

  1. kakvo sranje od filma, očekivao sam da će se bar malo iskupiti za drugi dio ali ovo je ispalo još gore.

  2. sasvim ok, nije baš toliki shit. kakvih sam se sranja i ispraznih i dosadnih horora u zadnje vrijeme nagledao, ovo je sasvim zadovoljavajuće.

  3. horrorfan007 on

    Da.Nije uopće sranje.Konačno da se složim s HorrorHR – om.Film je zabavan.

Leave A Reply