O snimanju filma Opsjednuta: dio drugi

0

Prvi dio teksta pročitajte ovdje. Ghost House i Lionsgate s uzbuđenjem su se posvetili novoj priči. Osim toga, The Exorcist je bio inspiriran novinskim člankom o egzorcizmu izvršenim nad tinejdžerom iz Marylanda; The Amityville Horror je priča o iskustvu koje su proživjeli George i Kathy Lutz u svojoj kući na Long Islandu; a The Hills Have Eyes se temelji na stvarnoj priči o kanibalskom klanu u Škotskoj. Raimi kaže: “Kad znate da je ono što gledate na platnu povezano sa stvarnim događajima, vaša pitanja i strahovi postaju još većima.”

Ghost House i Lionsgate željeli su redatelja sa svježom vizijom – i pronašli nešto neočekivano. Ole Bornedal, nagrađivani danski redatelj, zaintrigirao je Raimia svojim filmom The Substitute, danskom horor-komedijom. Raimi kaže: “Ole ima strašan osjećaj za likove i atmosferu gradi oko obitelji koja je na mukama, obitelji koja je razdvojena i obitelji koja mora pronaći hrabrost i ljubav da bi se izborila protiv mračnih sila svojeg demona.”

Bornedal, koliko god uzbuđen zbog priče, ustručavao se susreta sa stvarnom kutijom koja ju je inspirirala, o čemu kaže: “Pozvali su me u obitelj koja je imala Dibbuk kutiju, no odbio sam taj poziv. Previše sam glasina čuo i vjerujem da nije dobra ideja uopće joj se približiti.”

NewImage

Bornedal nastavlja: “S ovim smo filmom željeli vidjeti možemo li interpretirati ovaj žanr na drugačiji način. Željeli smo da naši likovi izgledaju stvarno, a zatim prikazati autentičnu modernu obitelj koja reagira na užasne, neobjašnjive događaje. Nismo željeli prikazati samo Em i njenu opsjednutost, već iskustvo cijele obitelji i emocionalne reakcije te male djevojčice na razarajuću činjenicu da u njenom tijelu gostuje demon.”

Tjeskoba i paranoja razdiru obitelj Brenek dok ih Dibbuk okreće jedne protiv drugih – moraju se boriti da bi povratili nadzor nad sobom i spasili ne samo svoju kćer već i međusobne odnose. Young kaže: “Nema veće stvari na kocki od obitelji koja se bori za opstanak. Želimo da gledatelji napuste kino s osjećajem da se radi o stvarnoj obitelji.”

Iako Dibbuk kutija nije bila ni blizu seta, njena prisutnost se ipak osjećala. Cijela ekipa osjećala je da su izazvani ne samo njihove vještine već i hrabrost, jer nešto im je cijelo vrijeme utjerivalo strah u kosti.

Young priznaje: “Tijekom snimanja događale su se čudne stvari. U jednom trenu doslovno je eksplodirala žarulja, a čuli smo da Dibbuk upravo tako djeluje na njih.”

Obuzeta obitelj

Jedino što se može ispriječiti Dibbuku kad počne preuzimati dušu mlade Em Brenek je njen otac Clyde. Isprva, preokupiran organiziranjem novog životnog stila, stavlja posao ispred obitelji. Tek kad shvati da mu kći nestaje unutar vlastitog tijela počne shvaćati koliko mu znači vlastita obitelj. Oca obitelji glumi Jeffery Dean Morgan, poznat po ulogama u filmovima The Watchman i Texas Killing Fields te serijama “Grey’s Anatomy” i “Supernatural”.

NewImage

Robert Tapert kaže: “Clyde je ambiciozan čovjek. Voli svoju obitelj, ali tijekom filma nalazi snagu za koju nije bio svjestan da ju ima da bi povratio opsjednutu kćer. On je nesavršeni tip koji se bori za povrat onoga što mu je u životu važno. S njime se možete poistovjetiti, za njega navijati, sve dok ne uspije u borbi protiv nadnaravne sile koja na kušnju stavlja sva njegova uvjerenja.”

Morgan kaže: “Ovaj film ima originalan pristup priči koji bi zastrašio svakog roditelja. Ono što sam želio je priča o obitelji koja se bori za opstanak. Upravo to čini sve strahove toliko moćnima. Clyde me privukao jer je zapravo nesavršen. Pokušava biti dobar otac, ali prolazi kroz mnoštvo promjena. Pomalo je izgubljen, lista prioriteta mu je u kaosu, ali odjednom se nađe pod iznimnim stresom u kojem mora sve složiti kako treba. I još ću vam nešto reći. Ovo iskustvo me promijenilo. Do ovog filma nisam vjerovao u duhove i demone, ali sad se sigurno neću izrugivati nijednoj kutiji. Ako toliko ljudi vjeruje u njenu moć, mora da tu ima nečega.”

Stephanie glumi Kyra Sedgwick, poznata po glavnoj ulozi u seriji “The Closer”, dobitnici nagrada Emmy i Zlatni globus. Ona kaže: “Stephanie i Clyde upravo povjeruju da su zabili posljednji čavao u lijes svojeg braka, ali kad im kći postane bijesna i nasilna, Stephanie pokušava naći racionalno objašnjenje… sve dok ne shvati da njeno dijete nije samo. Da je u njoj prisutan još netko.”

Sedgwick nastavlja: “Mislim da se dobri horor filmovi temelje na snažnim likovima i odnosima. Prvo vas dirnu, a zatim strašno zastraše. Neću vam lagati, tijekom snimanja odvijale su se neke čudne i jezovite stvari. A najteže mi je bilo promatrati zadivljujuću i uvjerljivu izvedbu dviju malih djevojčica koje glume naše kćeri.”

Tekst završava sutra. Tekst je preuzet iz press booka hrvatskog distributera filma Opsjednuta.

Moj stav o filmu imate ovdje – The Possession (2012). Kino ulaznice možete nabaviti ovdje.

Share.

Leave A Reply