O snimanju filma Opsjednuta: dio prvi

1

Majstor horor filmova Sam Raimi i legendarni danski redatelj Ole Bornedal (Nightwatch, The Substitute) donose nam The Possession (2012), suvremeni nadnaravni triler koji se temelji na zastrašujućoj istinitoj priči o paranormalnim događajima – i oslobađanju prastarog zla u svijet 21. stoljeća. Film je kronika iskustava jedne obitelji tijekom 29 dana, nakon što je u nju stigla misteriozna antikna kutija iz koje je izvirala demonska sila koja je u njoj čučala čekajući da potpuno obuzme jednu ljudsku dušu.

Ponor u strah počinje jednog tipičnog vikenda tijekom rasprodaje u nečijem vrtu. Nedavno rastavljeni otac Clyde (Jeffrey Dean Morgan) još uvijek se navikava na život odvojen od svoje bivše supruge Stephanie (Kyra Sedgwick), ali ne vidi razloga za zabrinutost kad njihova najmlađa kći Em (Natasha Calis) kupi misteriozno ispisanu drvenu kutiju koja joj se sviđa. No, uskoro se počnu događati strašno čudne stvari. Em postaje opsjednuta kutijom i svuda ju nosi uza se. Ponašanje joj postaje sve mračnije, čak opasno. Clyde, unatoč nastojanjima, ne uspijeva ju odvojiti od kutije, čak ni kad Stephanie počne vjerovati da je kutija uzrok gubitka njene pameti. Obitelj uskoro počne otkrivati istinu o onome što im se događa – otvorili su kutiju s Dibbukom i duh koji je dugo bio zatočen sad želi prožderati svojeg ljudskog domaćina.

NewImage

Lionsgate i Ghost House Pictures predstavljaju film Opsjednuta u kojem glume Jeffrey Dean Morgan (Watchman) i Kyra Sedgwick (“The Closer”). Film je režirao Ole Bornedal prema scenariju čiji su autori Juliet Snowden & Stiles White. Producenti filma su Sam Raimi (The Evil Dead, Drag Me To Hell, serijal Spider Man), Robert Tapert i J.R. Young.

Dibbuks 101

Tijekom cijele povijesti jedan od najmračnijih strahova je strah od opsjednutosti – strah da bi vaše tijelo i um mogla preuzeti gladna, neljudska sila snažne vlastite volje. Demoni i fantomi su, tvrdi se, oduvijek vrebali naše duše, a jedinstven među njima je Dibbuk, čije ime doslovno znači “dodatak”. Jedna njegova zla vrsta opisana u židovskoj tradiciji preživljava zahvaljujući spajanju sa živim čovjekom tako da nastani njegovo tijelo. Da bi obuzdali njegovu zastrašujuću moć, stolari su napravili specijalne kutije.

Priče o njima poznate su još iz doba Biblije, no prašina se digla tek zahvaljujući naslovima u 21. stoljeću. 2004. godine Leslie Gornstein (Los Angeles Times) otkriva priču o čovjeku koji se na Ebayu pokušao riješiti autentične Dibbuk kutije. Njegova priča popis je užasnih posljedica dosadašnjih vlasnika kutije. Od njih otpada kosa. Noćne more razdiru cijela kućanstva. Iznenadne bolesti pogađaju vlasnike, dok drugi imaju strašne vizije i čuju neobjašnjive glasove. I svaki je vlasnik svjedok nesreće kakvu je prodavatelj opisao kao “pakao pušten s lanca”.

Kutija je privukla pažnju istražitelja iz svih krajeva svijeta i ubrzo je prodana kustosu sveučilišnog muzeja imenom Jason Haxton. Haxton je nastavio dokumentirati sablasnu povijest muka njenih vlasnika i istraživati njene posebnosti, a u tome mu je pomagao židovski mističar upoznat s mitovima i legendama vezanima uz Dibbuka. Kutiju su na kraju povezali sa 103 godine starom preživjelom žrtvom Holokausta koja je kutiju nakon rata donijela u Ameriku (uzaludno) upozoravajući obitelj da ju nikad i ni pod kojim uvjetima ne pokuša otvoriti.

Stvarno postojanje uklete kutije preplašilo je sve koji su od ranije bili upoznati s Dibbukima. Jedna je osoba čak molila da se s Interneta maknu fotografije kutije, da duh ne bi mogao pronaći svoj put do nekoga putem portala.

Istovremeno, priča od koje se ježi kralježnica fascinirala je neke druge ljude – među kojima je Sam Raimi, filmaš koji je stavio vlastiti pečat na žanr horor filmova. On je vjeran svojoj ljubavi prema dobrom, istinitom strahu i pričama koje gledatelje suočavaju s misterijima koji su i danas neobjašnjive. Budući da je priča o Dibbuk kutiji potpuno realna, Raimi je vjerovao da je savršena za filmsko putovanje koje će gledatelje natjerati na rub stolica i pameti.

NewImage

Raimi kaže: “Neprekidno živimo sa strahom od nepoznatoga. Naravno da želimo znati postoje li uopće duhovi i demoni i što se događa s duhom nakon smrti. Pa kad nam netko ispriča priču o ovakvoj kutiji, njenim užasnim posljedicama za sve ljude u blizini, to potiče naše najužasnije strahove. U ovoj smo priči vidjeli potencijal istraživanja klasičnih horor tema – i njihovog prikazivanja novoj generaciji.”

Raimi i njegova producentska kuća Ghost House Pictures bili su spremni za ovakav koncept. Producent J.R. Young kaže: “Kad smo pročitali novinski članak, nismo mogli vjerovati da takva kutija zaista postoji na ovom svijetu. Sam je rekao da je to upravo onakva vrsta filma kakve Ghost House treba snimati. Imala je sve jezovite, nadnaravne kvalitete koje mogu biti inspiracija za nešto istinski posebno.”

Producent Robert Tapert dodaje: “Priča je imala nekoliko novih, intrigantnih elemenata na koje ni Sam ni ja nikad ranije nismo naišli. Činjenica da iza njih stoje zastrašujuća nedavna istina koju možete pronaći na Internetu sve je učinila još uzbudljivijim. Ona predstavlja izazov našim uvjerenjima, pogotovo kad pročitate o nečem toliko zastrašujućem što okružuje tu kutiju.”

Kutija je toliko zastrašujuću da su članovi Ghost House tima održavali pristojnu udaljenost od same kutije. Raimi kaže: “Nikad se nisam približio kutiji, niti bih to želio. Same web stranice bile su dovoljno zastrašujuće i zadnje što bih želio ili trebao bilo bi riskirati i donijeti kutiju u svoj dom ili ured. Cijena koju bih trebao platiti za to da o njoj saznam išta više jednostavno je previsoka.”

I dok je stvarna Dibbuk kutija prelazila iz ruku jednog šokiranog vlasnika drugome, Ghost House je počeo tražiti način za pričanje jedne jedinstvene priče o njenoj sablasnoj povijesti. Pronašli su ju u scenariju čiji su autori Juliet Snowden i Stiles White. Raimi kaže: “Sve najstrašnije elemente istinite priče o kutiji spojili su u događaje jedne jedine obitelji, s kojom se možemo poistovjetiti.”

Nastaviti će se sutra. Tekst je preuzet iz press booka hrvatskog distributera filma Opsjednuta.

Moj stav o filmu imate ovdje – The Possession (2012). Kino ulaznice možete nabaviti ovdje.

Share.

1 Comment

Leave A Reply