Macabre (1980)

1

NewImageBogata kućanica Jane sa veseljem čeka da muž ode iz kuće, ostavlja djecu samu doma i odlazi se naći sa ljubavnikom. Tijekom seksa u kući koju koristi za vanbračna druženja, dobiva telefonski poziv od kćerke o tome da joj se sin utopio. U boli moli ljubavnika da je odveze doma, ali sudjeluju u sudaru u kojemu je ovome dekapitirana glava. Nakon godinu dana, Jane se vraća sa psihijatrijskog liječenja.

Brak je gotov te se Jane vraća živjeti u kuću gdje se nalazila sa ljubavnikom. Tamo nije sama, već u prizemlju kao kućepazitelj živi slijepi Robert. Robert zna da joj je ljubavnik Frank poginuo, ali ga čudi kako to da Jane svake noći u seksualnom uzdisanju urla Frankovo ime. Dali je Frank živ i što Jane skriva iza lokota u frižideru?

Macabre je prvi film redatelja Lamberta Bave, sina ikone talijanskog gotičkog horora i začetnika gialla Maria Bave. Lamberto je tijekom sedamdesetih radio kao pomoćni redatelj na nizu projekta sa Dario Argentom, pa čak i na Deodatovom Cannibal Holocaust, a sada je napokon dobio priliku da režira svoj film.

Početi ću sa odličnnom glumicom – Bernice Stegers je vrhunska u svojoj ulozi poludjele Jane, koja se tijekom filma vrlo kvalitetno prezentira kroz skoro pa tri različite osobe (ovisno o trenutnom raspoloženju). U ulozi Roberta nalazi se Stanko Molnar, Hrvat porijeklom sa Krka. Njegov slijepac je malo previše drven, ali sa tim svojim fiksnim čudnim izrazom lica savršeno paše u ovakav film. Glede radnje, makar se po Arrow Video DVD izdanju može naslutiti, nije riječ o giallu već o prilično dobroj psihološkoj drami sa očekivanim elementima horrora.

Ono što bi trebalo biti šokantno u filmu, već nam je ranije upropašteno budući da svaki VHS ili DVD cover ovog filma sadrži spoiler o sadržaju frižidera. To zapravo i nije bitno jer je fokus filma na evoluciji ludila, a ne na tom bizarnom twistu. Kada je izašao, “Macabre” je dobio solidne kritike, ali u kinima nije baš uspio. Sam Bava u dokumentarcu na DVD-u kaže da je to vjerojatno bilo radi manje količine nasilja koje ima u filmu – publika tog vremena bila je naučena na masakre i makljažu, dok je ovdje veći fokus na psihološke elemente. Kraj filma je odličan.

Vrlo dobar privijenac Lamberta Bave, čovjeka koji se kasnije proslavio sa nizom filmova, a pogotovo kultnim Demons iz 1985.

Share.

1 Comment

  1. Travaš.S on

    Pogledao sam 90% filmova od Lamberta Bave…i mogu reći da čovjek zna svoj posao! Sam buđet sa kojime raspolaže pri snimanju, je naravno ograničen…ali ga uvjek izvlači savršena atmosfera i senzibilitet filma…mada ponekad glumci i nisu na razini zadatka. Macabre, Tenebre, Inferno…sami klasici, he he…

Leave A Reply