30 Days Of Night

Mjesto za horore iz novog milenija.
Dragonrage

Post by Dragonrage » 18 Mar 2008, 10:53

undying wrote:
kako se uzme.. ako gledamo samo njegov budjet, glumce, redatelja, produkciju.. onda to doista jeste mali film. ali ako se uzme da je taj filmic bio nominovan u vishe kategorija za oscara, onda se ne moze raditi samo o nekakvom dobrom filmu koji nije zapazen. taj filmic je jos kako zapazen, to je film u kojem nisu uzivali samo holivudski kriticari i akademija vec i moja mama, brat, prijatelji.. i ja. i mozda jos neko :lol: ali opet taj film ne treba stavljati u isti kosh sa "30 dana". LMS je dobri, simpaticni i originalni film (ako hoces i filmic, nebitno). a 30 dana je vec toliko puta ispricana dosadna prica.
E pa to ti ja cijelo vrijeme govorim i u vezi 30 days of night...gledajući budžet, glumce, redatelja i produkciju to je nekomercijalni film...to što je film zapažen ili se zna za njega ne znači automatski da je komercijala...

Po meni su sve to mali filmovi ( i LMS i 30DON)...a ne veliki, visokobudžetni komercijalni...ja ih tako dijelim...veoma jednostavno...mali i veliki filmovi...automatski komercijalni i ne komercijalni....bez obzira na priču. To što je priča već viđena ne znači da je i film komercijalni...samo da je loš ili osrednji. Evo primjera..."Eastern Promises" Davida Cronenberga...ima i poznatog redatelja i poznate glumce te već viđenu priču sa podosta klišeja...ali to meni nije komercijalni film...Po meni su komercijalni filmovi oni skupi razvikani naslovi poput Transformersa, Spidermana 3, Die hard 4, 10 000 B.C., Indiana Jones 4...itd. 30DON to po meni nije...on je ekranizacija stripa, ali niti je strip tako poznat, niti je film bio razvikan, niti je imao velike i poznate glumce, niti je imao velik budžet niti nekog poznatog i već iskušanog redatelja...
Recimo "Ghost World"je isto ekranizacija stripa...ali daleko od komercijalnog filma...to što je neki film dobar ili loš nema veze s tim jel komercijalni ili ne...već ove karakteristike iznad...

undying

Post by undying » 18 Mar 2008, 15:05

Dragonrage wrote:
undying wrote:
kako se uzme.. ako gledamo samo njegov budjet, glumce, redatelja, produkciju.. onda to doista jeste mali film. ali ako se uzme da je taj filmic bio nominovan u vishe kategorija za oscara, onda se ne moze raditi samo o nekakvom dobrom filmu koji nije zapazen. taj filmic je jos kako zapazen, to je film u kojem nisu uzivali samo holivudski kriticari i akademija vec i moja mama, brat, prijatelji.. i ja. i mozda jos neko :lol: ali opet taj film ne treba stavljati u isti kosh sa "30 dana". LMS je dobri, simpaticni i originalni film (ako hoces i filmic, nebitno). a 30 dana je vec toliko puta ispricana dosadna prica.
E pa to ti ja cijelo vrijeme govorim i u vezi 30 days of night...gledajući budžet, glumce, redatelja i produkciju to je nekomercijalni film...to što je film zapažen ili se zna za njega ne znači automatski da je komercijala...

Po meni su sve to mali filmovi ( i LMS i 30DON)...a ne veliki, visokobudžetni komercijalni...ja ih tako dijelim...veoma jednostavno...mali i veliki filmovi...automatski komercijalni i ne komercijalni....bez obzira na priču. To što je priča već viđena ne znači da je i film komercijalni...samo da je loš ili osrednji. Evo primjera..."Eastern Promises" Davida Cronenberga...ima i poznatog redatelja i poznate glumce te već viđenu priču sa podosta klišeja...ali to meni nije komercijalni film...Po meni su komercijalni filmovi oni skupi razvikani naslovi poput Transformersa, Spidermana 3, Die hard 4, 10 000 B.C., Indiana Jones 4...itd. 30DON to po meni nije...on je ekranizacija stripa, ali niti je strip tako poznat, niti je film bio razvikan, niti je imao velike i poznate glumce, niti je imao velik budžet niti nekog poznatog i već iskušanog redatelja...
Recimo "Ghost World"je isto ekranizacija stripa...ali daleko od komercijalnog filma...to što je neki film dobar ili loš nema veze s tim jel komercijalni ili ne...već ove karakteristike iznad...
ja to tako ne gledam. svaki producent pa i redatelj hoce da film prodaju, cak i onaj mali! to sto se masa malih filmova ne proda kao LMS, to je druga stvar. LMS je dolaskom na nominacije za oscara postao popularnim, mada koliko me sjecanje sluzi on je to bio i malo prije, mislim da ga je publika odmah prihvatila i nagradila dobrom gledanoscu, sto i je bit za veliku zaradu.
30 dana je meni isto komercijalan film, meni ona prica ne moze nista drugo biti do komercijalna.

mislim da je vrijeme da prekinem ovde, rekao sam sve sto sam imao..

filmofil

Post by filmofil » 18 Mar 2008, 15:20

@ dragonrage...

po tebi komercijalni filmovi su oni koji imaju veliki budžet??? šta je onda s vješticom iz blaira npr?? to je film koji je ciljao na zaradu samo...
This is the Zodiac speaking.

Dragonrage

Post by Dragonrage » 18 Mar 2008, 15:59

undying wrote:
Dragonrage wrote:
undying wrote:

ja to tako ne gledam. svaki producent pa i redatelj hoce da film prodaju, cak i onaj mali! to sto se masa malih filmova ne proda kao LMS, to je druga stvar. LMS je dolaskom na nominacije za oscara postao popularnim, mada koliko me sjecanje sluzi on je to bio i malo prije, mislim da ga je publika odmah prihvatila i nagradila dobrom gledanoscu, sto i je bit za veliku zaradu.
30 dana je meni isto komercijalan film, meni ona prica ne moze nista drugo biti do komercijalna.

Pa naravno da ga hoće "prodati"...ali da li žele pri tome zaraditi brdo para ili samo prikazati film što većem dijelu publike bez obzira na zaradu...e to je druga stvar jer to nisu jedna te ista stvar. Sve to ovisi i o načinu prodaje...
Opet ti o priči kao glavnom aspektu komercijalnog filma a malo prije i sam spomeneš kako mali film određuje budžet, glumci, redatelja i produkcija...cccc, daj se odluči. I opet ponavljam...priča nema veze sa komercijanosšću, odnosno ne komercijalnošću film već ovo prije spomenuto...Ako je već "toliko puta ispričana dosadna priča" karakteristika komercijalnog filma, onda je svaki drugi film koji gledamo komercijali...uključujući i moj, jer priča mog filma je prožvakana i viđena milijun puta no ja ga nisam radio s namjerom da zaradim brdo para...LOL.
filmophil wrote:@ dragonrage...

po tebi komercijalni filmovi su oni koji imaju veliki budžet??? šta je onda s vješticom iz blaira npr?? to je film koji je ciljao na zaradu samo...
Pa u biti da...to su za mene baš pravi pošteni komercijalni filmovi...oni koji imaju namjeru zaraditi...i to na veliko zaraditi i da bi to postigli producenti se ne libe baciti i 150-200 pa i više milijuna na film, glumce, medijsku kampanju, dobrog redatelja i ostalo.. Zapravo ne moraju biti ni baš toliko visokobudžetni ako se prave prvenstveno s namjerom da za rade i ako se na veliko reklamiraju...u slučaju 30 nights ja to nisam primijetio...Osobno sam za taj film čuo sasvim slučajno i to već kad je igrao u kinima, a za strip do tada nisam ni čuo...dakle kampanja im i nije bila baš nešto...
Po čemu to? Dvojka je ciljala na zaradu...ali original nije ciljao na ništa osim da eventualno šokira gledatelje baš kao i Braindead...ako se ne varam bilo je to iznenađenje na box officeu...Imao je sreće što je publika popušila foru da se radi o dokumentarcu...taj film je uspio jer je prvi iskoristio mogućnosti interneta, ali nije nužno zbog toga komercijala...

filmofil

Post by filmofil » 18 Mar 2008, 16:29

za vješticu iz blaira je osmišljena jako dobra reklamna kampanja i znalo se da će zaraditi film puno...stvorio se hype i zarada nije dolazila u pitanje...oću ti reći da u komercijalni film ne mora biti uložena neka ogromna lova...važna je namjera onih koji rade na filmu (producenti, produkcijske tvrtke) i na koji način se stvara reklama za film...30 days of night je jebeni strip i samo to je dovoljno da zaključiš da je film komercijala...kažeš sada je in adaptirati stripove...e pa šta misliš zašto je to in?? sigurno ne jer zarađuju puno :lol:

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 18 Mar 2008, 16:49

filmophil wrote:za vješticu iz blaira je osmišljena jako dobra reklamna kampanja i znalo se da će zaraditi film puno...stvorio se hype i zarada nije dolazila u pitanje...
Nemam pojma nisam gledao audio komentare ili intervjue sa kreatorima, ali mislim da se nije baš znalo. Marketinška hype kampanja je brutalno uspjela, ali mislim da nije bilo ni blizu očekivati da će ih toliko "posrati"...

undying

Post by undying » 18 Mar 2008, 20:01

Dragonrage wrote:
undying wrote:
Dragonrage wrote: E pa to ti ja cijelo vrijeme govorim i u vezi 30 days of night...gledajući budžet, glumce, redatelja i produkciju to je nekomercijalni film...to što je film zapažen ili se zna za njega ne znači automatski da je komercijala...

Pa naravno da ga hoće "prodati"...ali da li žele pri tome zaraditi brdo para ili samo prikazati film što većem dijelu publike bez obzira na zaradu...e to je druga stvar jer to nisu jedna te ista stvar. Sve to ovisi i o načinu prodaje...
Opet ti o priči kao glavnom aspektu komercijalnog filma a malo prije i sam spomeneš kako mali film određuje budžet, glumci, redatelja i produkcija...cccc, daj se odluči. I opet ponavljam...priča nema veze sa komercijanosšću, odnosno ne komercijalnošću film već ovo prije spomenuto...Ako je već "toliko puta ispričana dosadna priča" karakteristika komercijalnog filma, onda je svaki drugi film koji gledamo komercijali...uključujući i moj, jer priča mog filma je prožvakana i viđena milijun puta no ja ga nisam radio s namjerom da zaradim brdo para...LOL.
filmophil wrote:@ dragonrage...

...
...
ja kazem da mali film moze biti komercijalan. i kazem da mali film moze biti veliki film! ja ne gledam film po tome sto tamo negdje procitam 500 milijardi, nego gledam koju mi je poruku poslao. za mene kao gledatelja je vazan samo moj OSJECAJ. bio on sretan kao kad sam gledao planet teror, uzbudjen poslije taksiste ili sjeban poslije exorcista posve nebitno - bitno je da utice na mene! poslije 30 dana ja sam otisao potpuno PRAZAN.

ja sam ti rekao da je za mene vecina "holivudskih" (opet bitno napomenuti) filmova komercijalno. i tu je svakoj prici kraj. to je moj svijet koji sam ti vec objasnio. i nemam snage opet se ponavljati.
tvoj film je prica tvog podneblja i kao takav ce se jako tesko prodati amerikancima, ne shvacaju oni nas bas najbolje, nit vjerujem da imaju prostora za jos nekakve nase filmove, sve to kosta... zna se kako se nash film probija, preko europskih festivala pa sta bude.. ali to je vec neka druga prica, prica nametanja svjetskih vrijednosti :shajse:

Studeni

Post by Studeni » 18 Mar 2008, 20:21

HorrorHR wrote:
filmophil wrote:za vješticu iz blaira je osmišljena jako dobra reklamna kampanja i znalo se da će zaraditi film puno...stvorio se hype i zarada nije dolazila u pitanje...
Nemam pojma nisam gledao audio komentare ili intervjue sa kreatorima, ali mislim da se nije baš znalo. Marketinška hype kampanja je brutalno uspjela, ali mislim da nije bilo ni blizu očekivati da će ih toliko "posrati"...
Točno.Nije se uopće znalo nego se išlo u rizik koji se debelo isplatio...
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,
Anything to get me to start
working on what I’ve been putting off

filmofil

Post by filmofil » 18 Mar 2008, 20:32

rizik? slogan filma ide ovako nekako...1994. grupa mladih ljudi poginula na snimanju dokumentarca bla bla bla....na svim internet stranicama glumci su stvarno proglašavani mrtvi a na imdb!!! je pisalo da su svo troje mrtvi dok im danas pišu cijele filmografije...stvorio se veliki hype prije samog filma i puno se o njemu pričalo kao npr o cloverfieldu koji je imao po meni najbolju reklamnu kampanju od svih filmova zadnjih godina ali naravno imao je raskošniju produkciju nego vještica iz blaira...ono što želim reći je da komercijalni film ne određuje budžet uložen u film kako neki ovdje tvrde...

Studeni

Post by Studeni » 18 Mar 2008, 20:48

filmophil wrote:rizik? slogan filma ide ovako nekako...1994. grupa mladih ljudi poginula na snimanju dokumentarca bla bla bla....na svim internet stranicama glumci su stvarno proglašavani mrtvi a na imdb!!! je pisalo da su svo troje mrtvi dok im danas pišu cijele filmografije...stvorio se veliki hype prije samog filma i puno se o njemu pričalo kao npr o cloverfieldu koji je imao po meni najbolju reklamnu kampanju od svih filmova zadnjih godina ali naravno imao je raskošniju produkciju nego vještica iz blaira...ono što želim reći je da komercijalni film ne određuje budžet uložen u film kako neki ovdje tvrde...
ja uopće nisam govorio o komercijalnom filmu, već o tome da se za 'blairwitch' nije sigurno znalo da će postići veliki uspjeh, a definitivno ne onoliko...to je biznis......pa, hype je i bio čitav poslovni rezon iz kojega su oni (studio koji je film otkupio za male pare) temeljili svoje pretpostavke/očekivanja i slično.....

a,što se tiče budžeta, u Americi je to poprilično jednostavno....postoji "indie" film i "major motion picture"....ako su sredstva za indie film izvučena van sistema holivudskih studija, a tu se misli i na bilo koje podružnice holivudskih studija, onda je to nekomercijalan film.....plus, gleda se i na sam sadržaj filma gdje se smatra da nekomercijalni filmovi obrađuju ne-eksploatacijske teme ili barem prilaze tim temama na drukčiji način......u Evropi je priča potpuno drukčija....

ali, mene to sve puno ne mori...film mi je dobar ili loš i uglavnom se vodim time....
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,
Anything to get me to start
working on what I’ve been putting off

Boby

Post by Boby » 18 Mar 2008, 21:05

Nisam baš od početka pratio ovu diskusiju ali meni pri prvoj pomisli na komercijalan film pada na pamet novac koji je u film uložen. Filmovi za koje se izdvajaju veliki troškovi (na glumce, redatelja, distribuciju itd) su za mene komercijalni jer (unatoč velikim ulozima) nemaju neki ziheraški pristup jer igraju na sigurno i rijetko kada popuše

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 18 Mar 2008, 21:09

Studeni wrote:a uopće nisam govorio o komercijalnom filmu, već o tome da se za 'blairwitch' nije sigurno znalo da će postići veliki uspjeh, a definitivno ne onoliko...to je biznis......pa, hype je i bio čitav poslovni rezon iz kojega su oni (studio koji je film otkupio za male pare) temeljili svoje pretpostavke/očekivanja i slično......
potpisujem, nisam uopće čitao vaše debate oko komercijalnih i nekomercijalnih filmova, pa se nisam ni bazirao na to. ovo oko blair witcha je jednostavno bilo potpuno neočekivano. odličan primjer viralnog marketinga koji je otišao toliko dalje da mislim nitko od odgovornih nije očekivao niti blizu takve rezultate.

filmofil

Post by filmofil » 18 Mar 2008, 21:20

god damn you all...

pa naravno da je zarađen novac od blaira bio neočekivan ali producenti su ZNALI da će se publika zapaliti za takvu vrstu filma i da će zarada biti u milijunima...e sad jebiga što su se tih nekoliko desetaka milijun pretvorili u nekoliko stotina...važna je namjera a pare uložene i zarađene ne igraju nikakvu ulogu...ja sad mogu ići snimati nastavak halloweena sa 10kn ako oću i zna se da će ljudi ići to gledati i da ću tih 10kn pokriti i još zaraditi nešto (sad karikiram)...a ovaj blair witch je isti kurac ko cloverfield...ista ideja, ali puno veći uložen novac...znači uložen novac ne igra nikakvu ulogu u određivanju jel neki film komercijalan ili ne...

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 18 Mar 2008, 23:55

filmophil wrote: producenti su ZNALI da će se publika zapaliti za takvu vrstu filma i da će zarada biti u milijunima....
ne slažem se baš :D nemožeš znati ovakve stvari posebice u toliko uncharted teritoriju poput ovakvog tipa online virusnog marketinga :wink: al ajde, vratimo se na temu :D

Dragonrage

Post by Dragonrage » 19 Mar 2008, 10:24

undying wrote:
ja kazem da mali film moze biti komercijalan. i kazem da mali film moze biti veliki film! ja ne gledam film po tome sto tamo negdje procitam 500 milijardi, nego gledam koju mi je poruku poslao. za mene kao gledatelja je vazan samo moj OSJECAJ. bio on sretan kao kad sam gledao planet teror, uzbudjen poslije taksiste ili sjeban poslije exorcista posve nebitno - bitno je da utice na mene! poslije 30 dana ja sam otisao potpuno PRAZAN.

ja sam ti rekao da je za mene vecina "holivudskih" (opet bitno napomenuti) filmova komercijalno. i tu je svakoj prici kraj. to je moj svijet koji sam ti vec objasnio. i nemam snage opet se ponavljati.
tvoj film je prica tvog podneblja i kao takav ce se jako tesko prodati amerikancima, ne shvacaju oni nas bas najbolje, nit vjerujem da imaju prostora za jos nekakve nase filmove, sve to kosta... zna se kako se nash film probija, preko europskih festivala pa sta bude.. ali to je vec neka druga prica, prica nametanja svjetskih vrijednosti :shajse:
Naravno da mali film može biti isplativ...ne komercijalan, već isplativ i naravno da može postati poznat, hvaljen...ne velik...već hvaljen...ali to samo znači da je iznimno kvalitetan a ne komercijalan, zarad je kao što sam nekoliko puta do sda napomenuo sasbvim sporedan stvra u tom slučaju...dobrodošla ali sporedna. Kaj se tiče osjećaja koji neki filmovi pružaju...to uopće ne ovisi o tome jel je film komercijlana ili ne. Ti moeš ostati PRAZAN kako ti kažeš i nakon nekog sasvim malog niskobudžetnog filma...

kao što kažeš...većina...ali ne svi...
Nisam ja govorio o podneblju gdi se priča odvija, već o samoj radnji koja je već sto puta viđena i prožvakana...profi ubojica se želi povući iz posla, boss mu to ne da pa ovaj sam uzme zasluženu lovu i ode. Boss unajmi ubojice(korumpirane murjake) da ga pronađu, ubiju i vrate mu lovu...Ubojica preživi i zatim krene u osvetu. Pitam te ja koliko si puta vidio takvu priču u mnogobrojnim filmovima...odgovor je vjerojatno mali milijun puta. Dakle popsruka, ideja nema veze sa komercijalom već samo sa kvalitetom filma...a u mom filmu je upravo priča najlošiji segment...
filmophil wrote:oću ti reći da u komercijalni film ne mora biti uložena neka ogromna lova...važna je namjera onih koji rade na filmu (producenti, produkcijske tvrtke) i na koji način se stvara reklama za film...30 days of night je jebeni strip i samo to je dovoljno da zaključiš da je film komercijala...kažeš sada je in adaptirati stripove...e pa šta misliš zašto je to in?? sigurno ne jer zarađuju puno :lol:

ono što želim reći je da komercijalni film ne određuje budžet uložen u film kako neki ovdje tvrde...
Ne mora...ali postoji velika razlika između namjerne zarade i slučajne zarade. U slučaju blair witcha to je bila sluičajna zarada...a u slučaju Cloverfielda...namjerna.

Da...30 days of night je jebeni strip..ali to nije poznati, komercijalni strip...to sam već nekoliko puta naglasio i to je po meni u ovom slučaju iznimno važno...dakle ne možeš od ekranizacije takvog stripa očekivati basnoslovnu zaradu kao u slučaju Speidemana 3. Vi se tu hvatate ponajviše činjenice što se radi o strip ekranizaciji...ali oduzmi ovom filmu tu činjenicu on postaje obični vampirski film, koji nije ništa komercijalni od jednih "Vampira". Producenti se kao što rekoh hvataju svakog iole poznatijeg stripa i to je sada in jer donosi zaradu...ali neki stripovi jednostavno nisu stvoreni za komercijalu....
Boby wrote:Nisam baš od početka pratio ovu diskusiju ali meni pri prvoj pomisli na komercijalan film pada na pamet novac koji je u film uložen. Filmovi za koje se izdvajaju veliki troškovi (na glumce, redatelja, distribuciju itd) su za mene komercijalni jer (unatoč velikim ulozima) nemaju neki ziheraški pristup jer igraju na sigurno i rijetko kada popuše
To ja cijelo vrijeme govorim ali me se očito ne shvaća...

Post Reply