undying wrote:
ja kazem da mali film moze biti komercijalan. i kazem da mali film moze biti veliki film! ja ne gledam film po tome sto tamo negdje procitam 500 milijardi, nego gledam koju mi je poruku poslao. za mene kao gledatelja je vazan samo moj OSJECAJ. bio on sretan kao kad sam gledao planet teror, uzbudjen poslije taksiste ili sjeban poslije exorcista posve nebitno - bitno je da utice na mene! poslije 30 dana ja sam otisao potpuno PRAZAN.
ja sam ti rekao da je za mene vecina "holivudskih" (opet bitno napomenuti) filmova komercijalno. i tu je svakoj prici kraj. to je moj svijet koji sam ti vec objasnio. i nemam snage opet se ponavljati.
tvoj film je prica tvog podneblja i kao takav ce se jako tesko prodati amerikancima, ne shvacaju oni nas bas najbolje, nit vjerujem da imaju prostora za jos nekakve nase filmove, sve to kosta... zna se kako se nash film probija, preko europskih festivala pa sta bude.. ali to je vec neka druga prica, prica nametanja svjetskih vrijednosti

Naravno da mali film može biti isplativ...ne komercijalan, već isplativ i naravno da može postati poznat, hvaljen...ne velik...već hvaljen...ali to samo znači da je iznimno kvalitetan a ne komercijalan, zarad je kao što sam nekoliko puta do sda napomenuo sasbvim sporedan stvra u tom slučaju...dobrodošla ali sporedna. Kaj se tiče osjećaja koji neki filmovi pružaju...to uopće ne ovisi o tome jel je film komercijlana ili ne. Ti moeš ostati PRAZAN kako ti kažeš i nakon nekog sasvim malog niskobudžetnog filma...
kao što kažeš...većina...ali ne svi...
Nisam ja govorio o podneblju gdi se priča odvija, već o samoj radnji koja je već sto puta viđena i prožvakana...profi ubojica se želi povući iz posla, boss mu to ne da pa ovaj sam uzme zasluženu lovu i ode. Boss unajmi ubojice(korumpirane murjake) da ga pronađu, ubiju i vrate mu lovu...Ubojica preživi i zatim krene u osvetu. Pitam te ja koliko si puta vidio takvu priču u mnogobrojnim filmovima...odgovor je vjerojatno mali milijun puta. Dakle popsruka, ideja nema veze sa komercijalom već samo sa kvalitetom filma...a u mom filmu je upravo priča najlošiji segment...
filmophil wrote:oću ti reći da u komercijalni film ne mora biti uložena neka ogromna lova...važna je namjera onih koji rade na filmu (producenti, produkcijske tvrtke) i na koji način se stvara reklama za film...30 days of night je jebeni strip i samo to je dovoljno da zaključiš da je film komercijala...kažeš sada je in adaptirati stripove...e pa šta misliš zašto je to in?? sigurno ne jer zarađuju puno
ono što želim reći je da komercijalni film ne određuje budžet uložen u film kako neki ovdje tvrde...
Ne mora...ali postoji velika razlika između namjerne zarade i slučajne zarade. U slučaju blair witcha to je bila sluičajna zarada...a u slučaju Cloverfielda...namjerna.
Da...30 days of night je jebeni strip..ali to nije poznati, komercijalni strip...to sam već nekoliko puta naglasio i to je po meni u ovom slučaju iznimno važno...dakle ne možeš od ekranizacije takvog stripa očekivati basnoslovnu zaradu kao u slučaju Speidemana 3. Vi se tu hvatate ponajviše činjenice što se radi o strip ekranizaciji...ali oduzmi ovom filmu tu činjenicu on postaje obični vampirski film, koji nije ništa komercijalni od jednih "Vampira". Producenti se kao što rekoh hvataju svakog iole poznatijeg stripa i to je sada in jer donosi zaradu...ali neki stripovi jednostavno nisu stvoreni za komercijalu....
Boby wrote:Nisam baš od početka pratio ovu diskusiju ali meni pri prvoj pomisli na komercijalan film pada na pamet novac koji je u film uložen. Filmovi za koje se izdvajaju veliki troškovi (na glumce, redatelja, distribuciju itd) su za mene komercijalni jer (unatoč velikim ulozima) nemaju neki ziheraški pristup jer igraju na sigurno i rijetko kada popuše
To ja cijelo vrijeme govorim ali me se očito ne shvaća...