ako te nastavi zezati, slobodno se meni javi, dođeš, malo pročačkamo i opet si ko novaalecto wrote:a jel može to samo proć? pitam jer nemam zubarku u zgu..
ak ne, onda ću sama bušit. hvala ti
ajde ok no ti likovi su super i trebali bi biti simbol maškara jer takvo što nisam nigdje u svijetu vidilaDecadentor wrote:E ovi likovi s rogovima su zvoncari i vjerovatno su dio folklora, svojim strasnim maskama i rogovima te zvonima tjerajuzle duhove(zimu) i ocekuju bolji urod, imaju i nei ples u kojem skacu i sire noge u zraku da repa naraste sto vecaPAGANISM
Sto se tice karnevala ima ih jos no mislim da je rijecki najveci, a povorke kolko sam ja skuzio idu u svim gradovima/selima gdje je osnovna skola, ali samo oni sudjeluju, valjda se ljudima neda
a to je poanta maškara slavi se kao što 2 ili 3 tjedna? A ustvari se slavi samo 4 dana prije nego što je gotovo?Asfodel wrote:Za usporedbu, U Španjolskoj 2 neradna dana zbog karnevala, a ulice prepune ljudi svih dobnih skupina koji maskirani plešu i pjevaju okolo do sitnih sati.. i to ne jedan dan, nego mjesec dana. Njima je baš stalo do uživanja u životu
to su krscani nadodali, gamadcopycat wrote:a to je poanta maškara slavi se kao što 2 ili 3 tjedna? A ustvari se slavi samo 4 dana prije nego što je gotovo?Asfodel wrote:Za usporedbu, U Španjolskoj 2 neradna dana zbog karnevala, a ulice prepune ljudi svih dobnih skupina koji maskirani plešu i pjevaju okolo do sitnih sati.. i to ne jedan dan, nego mjesec dana. Njima je baš stalo do uživanja u životu
Koliko sam upućena razlog maškara je divljanje prije korizme jer tijekom korizme kao ne smije se ništa slaviti ...itd..... no možda griješim
1) Ma slavi se fašnik u veći dio Hrvatske. Ivanec, Čakovec, Ludbreg, Novi Marof i slično, ali nisu toliko bitni da budu na televiziji. Većinom to samo završi na novinama. Ono, povorke od 20 minuta i više, ovisi tko sve dođe. U Čakovcu je bilo tri dana povorka, ali je debilno da su za one iz cijelog svijeta dali navečer. Samo je dosta loše organizirano, bez reda i sve to. A u Ptuju, u Sloveniji je sve ograđeno, nadzornici i sve to. Tamo se boriš za mjesta.copycat wrote:imam par pitanja jer mi jebeno nije jasno?
(spričavam se malo sam ljuta danas zbog svega ovoga jer bih voljela slaviti maškare ali nikako... niti znam od kud ta tradicija)
1. Zašto jedino riječani ( i ljudi okoliko RI) imaju pošteno slavlje za maškare? Ili to tako TV prikazuje?
2. Zašto Maškare nije najavljivano ranije već tek zadnjih 4 dana ? Zašto nema svake godine isti datum?
3. Zašto ZG ne slavi Maškare? Ipak je već grad i da nema paradu za Maškare? Ne kužim?
4. Zašto djeca idu od vrata do vrata i traže novac? I tko im uopće daje novac??? enigma?!![]()
![]()
5. Zašto roditelji ne idu u pratnju sa djecom od kuća do kuća i do zgrada?
john_constantine wrote:1) Ma slavi se fašnik u veći dio Hrvatske. Ivanec, Čakovec, Ludbreg, Novi Marof i slično, ali nisu toliko bitni da budu na televiziji. Većinom to samo završi na novinama. Ono, povorke od 20 minuta i više, ovisi tko sve dođe. U Čakovcu je bilo tri dana povorka, ali je debilno da su za one iz cijelog svijeta dali navečer. Samo je dosta loše organizirano, bez reda i sve to. A u Ptuju, u Sloveniji je sve ograđeno, nadzornici i sve to. Tamo se boriš za mjesta.copycat wrote:imam par pitanja jer mi jebeno nije jasno?
(spričavam se malo sam ljuta danas zbog svega ovoga jer bih voljela slaviti maškare ali nikako... niti znam od kud ta tradicija)
1. Zašto jedino riječani ( i ljudi okoliko RI) imaju pošteno slavlje za maškare? Ili to tako TV prikazuje?
2. Zašto Maškare nije najavljivano ranije već tek zadnjih 4 dana ? Zašto nema svake godine isti datum?
3. Zašto ZG ne slavi Maškare? Ipak je već grad i da nema paradu za Maškare? Ne kužim?
4. Zašto djeca idu od vrata do vrata i traže novac? I tko im uopće daje novac??? enigma?!![]()
![]()
5. Zašto roditelji ne idu u pratnju sa djecom od kuća do kuća i do zgrada?
2) Ovo ne kužim. Makar je da je malo loša organizacija, u Ivancu smo propustili jer nismo znali kada će uopće biti. Tek preko županijskih novina koje mi nemamo. Ok, i net, ali dok prokopaš... Znači da samo oni u tim mjestima znaju kada će biti povorka za fašnik.
4) Zato jer je sve otišlo u kurac s fašnikom i tim maškarama. Više nitko im ne želi otvarati vrata, naročito cigani koji imaju te neke maske od par kn i još ne znaju svirati. Ali traže novce i to. Prije si baš znao dobivati fritule, krafnu ili slatkiš, a sada je svake godine to sve omraženije. Susjed kraj nas je čak zatvorio vrata kapije na nekoliko dana da mu ne dolaze maškare u posjet. Tako i kod nas.![]()
5) Ah, to stvar kulture, mentaliteta i odgoja. Kod nas je normalno, da kada roditelji žele mir, samo otjeraju malu djecu van iz kuće u susjedovo dvorište i neka divljaju i zabavljaju se iako nemaju ništa od igrački ili nešto čime bi se igrali. I onda tako bez nadzora. Tako i to, normalno pošalju tu malu djecu bez straha da okolo ima pedofila ili da će nastradati na cesti ili nešto.
Tako i to s novcem. Mentalitet...