Ovaj thread ce se nastaviti kako koje novo probam, ovih par cu napisati po sjecanju, nedavno sam ih pio. Ostali, jebiga, doci ce ponovo na red pa cu ih spomenuti.
Crna vina:
- Caliterra Cabernet Sauvignon Reserva, 2005. godiste, zemlja porijeka Chile, cijena 60kn/boca, 14% alkohola.
Ovo vino je savrseno, preporucam ga dekantirati, tj. za nas koji nemaju vinski podrum i ine pizdarije doma, prelijte ga lagano u bokal i pustite jedno pola sata da odstoji na zraku. Kasnije ga mozete vratiti u bocu ili piti kako je, svejedno je, idealno negdje temperature od 16-18 C.
Jako, vrlo vocnog okusa. 5/5
- Cabernet Sauvignon, Marijan Arman, 2005. godiste, zemlja porijekla Hrvatska, cijena 80kn/boca, 13,2% alkohola.
Takodjer, preporuka, ovo ili takodjer rezerva ako je nadjete, i primjenite isti postupak kao i za gornje, s tim da ga mozete i duze pustiti na zraku.
4/5, pripazite gdje ga kupujete, moze dobiti po cepu, tj. dobiti opor okus ako je neprikladno skladisteno. Dogodilo mi se sa par boca...
- Rene Barbier Cabernet Sauvignon, 2005. godiste, zemlja porijekla Spanjolska, cijena 55 kn/boca, 13,5% alkohola.
Dobro vino i pristupacno, iako manje vocnih nota a vise oporog, jaceg okusa. Ide odlicno uz meso na rostilju i steak, iako ga ja upravo konzumiram s pastom. Vidi prvo vino za postupak.
4/5
Crna vina je jako bitno otvoriti i preliti, uglavnom, da bi kompletna aroma dosla do izrazaja, ako ih ubijete direkt iz boce bez da odstoje, sami sebe ste lisili gusta. Takodjer, izbjegavajte vina starija od 2 godine ako ih uzimate u marketima, jer opet postoji mogucnost da se dogodi vec spomenuti efekt cepa.
Ako ne jedete nista s njima, makar si uzmite slane krekere i nekakav sir za na krekere, masline su takodjer dobrodosle.
Bijela vina:
Nisam toliki ljubitelj, ali za ove ljetne vrucine su idealna ako ne zelite efekt fjake & kome koji crna vina cesto izazovu. Takodjer, idu idealno s ribom. Za bijelo vino ne dam vise od 70kn/boca...
- Malvazija Alba, Matosevic, 2006. godiste, zemlja porijekla Hrvatska, 60kn/boca, 13% alkohola.
Vrlo fino i pitko vino, rashladiti ga na 10-12 stupnjeva i piti uz ribu ili laganu piletinu.
Toliko za sada.