Gastro kutak - recenzije vina

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Evil Xander

Gastro kutak - recenzije vina

Post by Evil Xander » 04 Aug 2007, 17:55

Kako zadnjih par godina gustam u vinima, mislim da je red da podijelim neka saznanja sa sirom javoscu, a i sto bi rekao HorrorHR, napravim sebi podsjetnik. :)

Ovaj thread ce se nastaviti kako koje novo probam, ovih par cu napisati po sjecanju, nedavno sam ih pio. Ostali, jebiga, doci ce ponovo na red pa cu ih spomenuti.

Crna vina:

- Caliterra Cabernet Sauvignon Reserva, 2005. godiste, zemlja porijeka Chile, cijena 60kn/boca, 14% alkohola.

Ovo vino je savrseno, preporucam ga dekantirati, tj. za nas koji nemaju vinski podrum i ine pizdarije doma, prelijte ga lagano u bokal i pustite jedno pola sata da odstoji na zraku. Kasnije ga mozete vratiti u bocu ili piti kako je, svejedno je, idealno negdje temperature od 16-18 C.

Jako, vrlo vocnog okusa. 5/5

- Cabernet Sauvignon, Marijan Arman, 2005. godiste, zemlja porijekla Hrvatska, cijena 80kn/boca, 13,2% alkohola.

Takodjer, preporuka, ovo ili takodjer rezerva ako je nadjete, i primjenite isti postupak kao i za gornje, s tim da ga mozete i duze pustiti na zraku.

4/5, pripazite gdje ga kupujete, moze dobiti po cepu, tj. dobiti opor okus ako je neprikladno skladisteno. Dogodilo mi se sa par boca...

- Rene Barbier Cabernet Sauvignon, 2005. godiste, zemlja porijekla Spanjolska, cijena 55 kn/boca, 13,5% alkohola.

Dobro vino i pristupacno, iako manje vocnih nota a vise oporog, jaceg okusa. Ide odlicno uz meso na rostilju i steak, iako ga ja upravo konzumiram s pastom. Vidi prvo vino za postupak.

4/5

Crna vina je jako bitno otvoriti i preliti, uglavnom, da bi kompletna aroma dosla do izrazaja, ako ih ubijete direkt iz boce bez da odstoje, sami sebe ste lisili gusta. Takodjer, izbjegavajte vina starija od 2 godine ako ih uzimate u marketima, jer opet postoji mogucnost da se dogodi vec spomenuti efekt cepa.

Ako ne jedete nista s njima, makar si uzmite slane krekere i nekakav sir za na krekere, masline su takodjer dobrodosle. :)

Bijela vina:

Nisam toliki ljubitelj, ali za ove ljetne vrucine su idealna ako ne zelite efekt fjake & kome koji crna vina cesto izazovu. Takodjer, idu idealno s ribom. Za bijelo vino ne dam vise od 70kn/boca...

- Malvazija Alba, Matosevic, 2006. godiste, zemlja porijekla Hrvatska, 60kn/boca, 13% alkohola.

Vrlo fino i pitko vino, rashladiti ga na 10-12 stupnjeva i piti uz ribu ili laganu piletinu.

Toliko za sada.
Last edited by Evil Xander on 04 Aug 2007, 21:18, edited 1 time in total.
Chuck Norris puts the 'fun' in the 'funeral'.

elrania

Post by elrania » 04 Aug 2007, 17:57

odlican topic
bit cu u toku :mrgreen:

Donnie Darko

Post by Donnie Darko » 04 Aug 2007, 17:58

hm moj buraz ti radi s vinima

Aryx

Post by Aryx » 04 Aug 2007, 17:58

odlicno ! ja isto obozavam crna vina :) super ideja za topic hehe :D jos da neku sliku stavis od svakog :)
There is nothing on earth half so terrifying as a truly just man.

[url=http://www.youtube.com/watch?v=staa4QvuFRI&feature=related]ASOIAF[/url]

Evil Xander

Post by Evil Xander » 04 Aug 2007, 21:17

Rene Barbier Cabernet Sauvignon.

Nakon malo razmisljanja i dodatnog preispitivanja, nepravedno sam mu dao 3.5/5, mijenjam u 4/5.

Image

metallicat

Post by metallicat » 05 Aug 2007, 00:27

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
Image

jigsaw

Post by jigsaw » 05 Aug 2007, 10:55

metallicat wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
Ne spominji mi ribara... jednom sam ga popio i više neću...

metallicat

Post by metallicat » 05 Aug 2007, 12:41

samo jednom :lol: ? :lol:
Image

jigsaw

Post by jigsaw » 05 Aug 2007, 12:50

metallicat wrote:samo jednom :lol: ? :lol:
bio mi je odvratan pa ga nisam više mogao...

Donnie Darko

Post by Donnie Darko » 05 Aug 2007, 15:06

hahah kad se ja sjetim ribara...fuj fuj al kad se napijem prvo onda mi je bio jam jam...ipak 14 kn za vino ...i onda mineralna....
Pa onda treba pretocit...pa onda moras potegnut pol boce vina na cisto..pa je bljuv vljuv...e to su izlasci 8)

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 05 Aug 2007, 22:22

Najgora vina:
- Jure (Šibenski vinoplod) - bijelo vino
- Oro, Doro, Moro (sve rose prepuni kemikalija ili kako mi kažemo bicufit)

Najbolja koja sam pio (i koje uvijek pijem bilo dok pišem bilo dok se sprema riba na gradelama)..:

- MAGNUM (crno stolno vino, Bol) 11,5% alkohola; 1,5 L za 33,50kn u svim Super Konzumima (fenomenalno vino za malo love)
- Cuvée (carbenet sauvignon, Makedonija) 12% alkohola; 0,75 L za 16,70kn (trpko vinčeko za prije spavanja ili ako si sa ekipom negdi vanka)
- Pelješac (crno polusuho vino, Dalmacijavino/Pelješac) 0,75 l za 22kn (uf koja dobra vinčina)

Eto to su bila najbolja vina za malo love (do 35kn), ali uglavnom su najbolja otočka vina i iz srednje Dalmacije ili vina iz dobre stare konobe....bijelo vino pijem, ali kasnije me hvata žgaravica (najbolji lijek ili DonatMG ili Pelinkovac, a ako se ima trbobolja onda trvarica...a ako vas uhvati proljev naj lijek je čaj od trave koja se zove mačiji rep)
Iako znam da većina vas to konzumira sa ekipom, lijepo je naći se kod nekoga i onda piti vino, a uz vino dobro ide i :

• dalmatinski pršut s maslinama
• mlada janjetina kuhana s povrćem
• riblja juha
• brodet na dalmatinski način s palentom
• rižot od morskih plodova
• bakalar i suhi mrkač na gulaš
• maneštra od verdure sa suhim mesom
• zubatac pečen u pećnici na dalmatinski način
• skuše i srdele pečene na gradelama s maslinovim uljem
• mlada pečena janjetina pod pekom
• dalmatinska pržolica s blitvom
• pašticada s njokima
• kroštuli na dalmatinski način
• savijača od višanja
• dubrovačka rožata, fritule

Jesam ogladnija od ove nabrajalice (barem nisam žedan - pije se MAGNUM crno 8) ) :wink:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Evil Xander

Post by Evil Xander » 09 Aug 2007, 13:58

Uz Sauvignon koji je bio dosta pjenusast, na Grossmannu se pilo ovo. Kiselo, bezveze, al makar ne radi zgaravicu. Doduse, kostalo je 5 Eur/boca...Ne bih ga preporucio nikome uz nista, rashladjeno je idealno ako se prolije na hladan asfalt. Bojim se da osim raznih desertnih Muskata taj kraj nema nista vrijednog spomena od vina, usprkos velikim povrsinama s vinovom lozom.

Image

Finalna potvrda svima koji jos uvijek misle da vino u ambalazi od litre s metalnim cepom moze biti dobro - not. Iako je ovo ekstremno visokog cjenovnog ranga za tu klasu. :twisted:

Freddy Krueger

Post by Freddy Krueger » 09 Aug 2007, 14:16

Ma bijelo stolno vino.11 kuna.To je biznis.
Skoro sam jebo jucer.Skoro sam jebo danas.
Jebem skoro svaki dan...

Aryx

Post by Aryx » 09 Aug 2007, 15:15

Freddy Krueger wrote:Ma bijelo stolno vino.11 kuna.To je biznis.
:lol: :lol:
zadnje crno vino koje sam bio je hmm Ždrjepceva krv , tak nekak :lol: ok mi je bilo , kaj vi kazete vinski eksperti :D
There is nothing on earth half so terrifying as a truly just man.

[url=http://www.youtube.com/watch?v=staa4QvuFRI&feature=related]ASOIAF[/url]

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 09 Aug 2007, 16:03

Sutra budem kupio pa kavim :wink:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Post Reply