IMO možda i najveće razočarenje godine s obzirom na očekivanja
I sve to zbog ubacivanja nepotrebne politike!!! Mislim, s jedne strane to je bilo i hrabro od Rodrigueza...pokušati ubaciti nešto ozbiljno poput političke poruke i kritke u film koji bi trebao biti tek jeftina hack and slash zabava...no IMO Rodriguez nije uspio u tome. Imam osjećaj da je više truda uložio u to kako da ubaci to u film i kako da prikaže tu političku nekorektnost naspram imigranata, nego da napravi čistokrvni explotation trash film u maniri tih jeftinih akcića C i B produkcije iz 80-ih sa pregršt ultra blesavog, pretjeranog nasilja i golotinje, i samim time u potpunosti uništio koncept.
IMO, film je bio najbolji u prvih 3-4 min, sve dok ne završi uvodna špica. Sve u tom dijelu je bilo savršeno...u rangu Planeta Terror! Pretjerano nasilje, golotinje na bacanje, bad ass Machete koji kolje sve oko sebe, sjebana grindhouse fotografija prepuna kracera, oštečenja i trzanja slike...to je Machete kakvog sam ja očekivao, i kakav je Machete trebao biti sudeći po trailerima...ali sve nakon toga je jednostavno dosadno!! Plus...Rodriguez kao da je zaboravio na te sitne vizulane grindhouse detalje poput izlizane fotografije prepune kracera i grešaka kao i svega ostaloga što je recimo Planet Terror učinilo savršenim grindhouse homagom. Sjeti se samo missing reel sekvence! Slično se dogodilo i Tarantinu s Death Proofom, ali to je neka druga priča.
Doduše, Rodriguez je uspio pogoditi gotovo sve ostale važne elemente koji ovaj film čine trash homageom...od loše glume i dijaloga, preko jeftinih efekata, pa sve do grešaka u kontinuitetu i sličnih elemenata, i sve to kao što rekoh dolazi u paketu i samo popravlja cjelokupni dojam, no nedovoljno. Jer na kraju se ispostavlja se da je ovo jedan od onih filmova u kojem su sve najbolje stvari već prikazane u trailerima...kako u onom fake, tako i u ovim official, iako je to trebala biti "tek kap u moru". Umjesto da bude pretjeran u svakom mogućem smislu, umjesto da bude zabavan od prve do zadnje minute...toga ima tek u naznakama. Machete je do kraja filma trebao sam pobiti barem 150-200 ljudi na mnogobrojne maštovite i pretjerano nasilne načine (kao što je u ostalom trailer i sugerirao), ali umjesto toga Machete je prikazan kao poprilično mlak lik, a nasilje je svedeno tek na ono nužno, te su u prvi plan gurnuti neki drugi, IMO nepotrebni likovi kao i jednako nepotrebni i pretjerani politički podtekst radnje kojem ovdje jednostavno nije mjesto.
Koga je uistinu briga za taj problem izuzev imigranata? Kome je Rodriguez htio prenjenti tu poruku? Kakvoj publici je onda namjenio obaj film? Čisto sumnjam da je 80% zainteresiranih za ovaj film očekivalo film sa političkom porukom! I čisto sumnjam da ga je barem 80% išlo gledat očekujući išta više od krvave, pretjerane zabave. Znam da ja nisam. Ali pribojavao sam se da bi upletanje politike u cjelu priču moglo ujebati film već od trenutka kad su počeli izbacivati prve clipove. Naime, prvih par clipova koji su bili izbačeni su svi redom bili politički usmjereni, bez imalo nasilja. U prvom Alba i Rodriguezica raspravljaju o ugnjetavanju naroda, zakonu koji je na strani Amerikanaca i slično...u drugom De Niro drži politički govor u kojem imigrante uspoređuje sa teroristima koje treba držati izvan granica Amerike...u trečem Trejo i Alba također trkeljaju o ugnjetavanju naroda itd. Tako se ne reklamira film o zajebanom meksikancu s kojim nema zajebancije!
Inače, kao jednu od zabavnijih stvari na kraju svega moram izdvojiti Seagala hahaha. Tako blesav i smiješan lik lik nisam vidio već dugo. Svakome govori da je budala i glup haha. A tek
haha. Fajt ko fajt je bio bezveze, ali
. Scena kada Seagal unatoč tome što ima ogromu
mačetu zabijenu u trbuh stoji onako frajeri ispred Machete i sere mu kako to za njega nije ništa i kako bi ga mogao ubiti ko iz pičke samo kad bi htio
je jednostavno pamaćenje. A tek izvođenje
harakirija koje izvede s obzirom da je Machete napravio tako loš posao i nije ga uspio sam iz prve ubiti
...
Ali sve u svemu, kako bi ono ameri rekli, "movie didn't deliver the goods". Ako Rodriguez zaista bude i išao raditi nastavke koji će pretpostavljam završtiti DTV, neka se okani pretencioznih ideja i poruka i nek publici isporuči ono što se od njega (i od Machete-a) očekuje - hack and slash zabavu sa hektolitrima krvi do koljena.