The X-Files Season 1 Ep. 09-11 (1993)

1

XfilesNakon što sam krajem 2009. počeo gledati i pisati o epizodama kultne serije X-Files, napokon sam si našao optimalno vrijeme za nastavak uživanja u Dosjeima X. Dok se žena poput guštera izležava na suncu, ja kao penzić čekam da sparina malo popusti i vrijeme si “kratim” spomenutom serijom. Danas su pale tri epizode – Space, Fallen Angel i Eve.

Epizoda #09: Space

Taman u doba dok su se X-Filesi počeli prikazivati kod nas, ako ste pratili UFO i kvazi-UFO vode, sjećate se “lica u pijesku” na Marsu. Chris Carteru, keatoru serije isto tako bio je zanimljiv ovaj “fenomen”, pa ga je ubacio kao jedan od X-Filesa. Mulder i scully dobivaju informacije da netko pokušava sabotirati misiju Space Shuttlea te dolaze u Houston da vide što se zbiva. Riječ vodi šef misije, bivši astronaut, koji je očigledno pri svom hodu po bespućima svemira nabasao na vanzemaljsko biće.

To biće se manifestira u ubliku spomenutog lica sa Marsa, a na FBI-evom dvojcu je da pokušaju riješiti misteriju. Kao jedan od prvih dodirnih točaka Muldera sa fenomenom vanzemaljaca, mogu reći da mi se ni tada, a ni sada ova epizoda nije dojmila. Nekako se preivše vremena troši na fascinaciju sa kontrolnom sobom od kuda se upravlja space shuttleom (ovo je ispala kao jedna od skupljih epizoda prve sezone), a ono vezano za vanzemaljce je nedovoljno dobro obrađeno. Posebna pohvala glumcu koji je glumio pukovnika astronauta, stvarno je realno odglumio par “opsjedanja”.

Epizoda #10: Fallen Angel

NLO pada u Wisconsinu, nedaleko od jezera Michigan. Policajca i vatrogasce koji se prvi nađu na mjestu događaja napada nevidiljiva sila i umiru u opeklinama šestog stupnja. Mulder dobiva dojavu od Deep Throata da se nešto zbiva i da ima 24 sata dok vojska sve ne očisti. Fox kreće u šumu ali ga vojska otkriva i zatvara. U zatvoru upoznaje Maxa, člana NICAPA – društva “zaljubljenika” u NLO-e.

U ovoj epizodi kroz lik Maxa dobivamo prve doticaje Muldera sa čitavom plejadom istraživača NLO-a koji će se kroz sljedeće epizode, sezone, pa čak i spin-off seriju (The Lone Gunmen) pojavljivati u X-Files “svemiru”. Ako se dobro sjećam, Max se i kasnije pojavljuje u dvije epizode, a ovdje je njegova uloga da Mulder doživi vrlo blisku vanzemaljsku otmicu. Uz Mulderovo uplitanja u vojna pitanja, dolazi do naznaka gašenja cijele sekcije Dosjea-X.

Epizoda #11: Eve

U gotovo isto vrijeme, na dva različita mjesta u SAD-u pronađena su dva muškarca sa poptuno isisanom krvlju. Na moje čuđenje, Mulder odmah pomisli na vanzemaljce (poveznica sa cattle mutilation itd.), dok bi nove generacije TV horror likova poput Sama i Deana iz Supernaturala zaisgurno prvo pomislili na vampire. Kada se saznaje da su oba čovjeka imali kćerke koje izgledaju kao sestre blizanke, stvar se dodatno komplicira.

Vrlo dobra epizoda u kojoj se barata zanimljivim pojmovima kloniranja i upravljanjem genetskim materijalom. Saznaje se, dakako opet uz Deep Throatovu pomoć, za eksperimente u kojima su Ameri pokušali konkurirati Sovjetskom Savezu. Naime, kako kaže Mulderov izvor – u SSSR-u se radilo na stvaranju super rase, pa se i SAD morao pokrenuti na planu stvaranja savršenih ljudskih jedinaka – muških Adama i ženskih Eva.

Share.

1 Comment

Leave A Reply