T.T. Sindrom (2002)

9

Rastresena i uplakana žena zadnjim atomima snage ulazi u tursku kupelj i uspjeva se domoći WC-a. Kako stvari stoje, ulazak u kupelj joj je potrošio zadnje minute “blaženog stanja” te na podu prljavoga WC-a rađa dijete. Nakon što u agoniji odgrize pupčanu vrpcu, potomka odstrani kroz WC školjku. Radnja se nakon još jednog vremenskog poskoka zaduženog za usputni masakr seli u današnje vrijeme. Dva mlada para odlaze u staru kupelj s ciljem nabavke bijeloga za opuštenu zabavu. Ubrzo shvaćaju da nisu sami…

T.T. Sindrom Dejana Zečevića je jedan od rijetkih (novijih) žanrovskih filmova snimljenih na ovim prostorima. Već mi je radi toga bio od prije kojih 4-5 godina u listi filmova koje što prije moram pogledati. Sredinom 2006-te sam posjetio kompadrea Mairosua u Belgiji (horrorhr trivia: FACTS 2006 konferencija, upoznali smo se i sa Lance Henriksenom i Michael Ironideom). Osim par filmova koje sam posudio iz njemu obližnje videoteke i koje sam si odmah spržio (zavidna ponuda animal attack filmova u toj Belgiji), vratio sam se sa plejadom jugo horrora. Od tada me već “tlači” da bar nešto pogledam i evo sada nakon mojeg sedamdeset i petog obećanja, na redu je “T.T. Sindrom”.

Vizualni izgled filma je, radi budžeta, opreme ili čega već na nižem nivou. Djeluje kao everyday “jeftiniji” indie horrorčić iz onog doba kada nije bilo HD kamera. Kroz brdo situacija se vidi odlično kadriranje, te zabavni prikazi trenutne “žurke”, ali u globalu šteta što se nije moglo bolje odraditi. Btw, zvuk je isto tako dosta loš, konstantno se čuje jedan dodatni “audio layer” šuštanja. Iskreno, nisam uopće planirao pričati o ovom audio detalju – ipak nemam DVD izdanje, ali čitao sam nedavno na jednom sajtu i čuo od jednog frenda koji ima DVD da su i oni imali isti problem sa zvukom.

Kako sam fanatik za slasherima, uvijek uživam u novim filmovima koji se vrte oko klasičnog stalk’n’slash koncepta. Ovdje mi se sviđalo što uz cijeli taj klasični asortiman imamo i niz drugih horror elemenata – od malo pomaknute atmosfere vezane uz konstantni dječji plač, do poštene selekcije torture scena, posebice one u drugom dijelu filma koja izgleda kao inspirirana sa Hooperovim Texas Chainsaw Massacre.

Ubojica u svojim aktivnostima za “predjelo” koristi sataru, a nakon toga se zabavlja sa cijelim setom oštrijih predmeta gdje se žrtvama pokušava predstaviti kao “vrsni kirurg”. Fora je vidjeti u recimo to tako domaćem filmu kidanje dijelova tijela, bušenje trbuha, komadanje udova, prolijevanje hektolitara krvi. Iz perspektive gore scena, film bi vrlo dobro stajao sa nizom horror filmova.

Glumačka ekipa je bila odlična, baš sve ih je bilo gušt gledati i prolaziti sa njima kroz krvavu noć. Razrada priče je zanimljiva, što možeš i shvatiti kad vidiš da ti nisu dosadni ljudi i njihove konverzacije u praktički jednom zatvorenom setu prostora. Jest da se film komotno mogao odrezati sa sadašnjih stotinjak minuta na kojih 75, ali nećemo cjepidlačiti. Makar je trajanje malo pretjerano, zapravo u filmu i nema toliko sporog hoda jer se i u tom nekom usporenijem periodu u sredini opet saznaju neki detalji i ubacuju dodatni likovi da malo zašećere zbivanja.

Moram još obavezno spomenuti da se u scenariju nalaze i neki dijalozi na koje sam puknuo od smijeha, a i moraš uživati u pojavi “viteza koji je u potrazi za krokodilom” i njegovim spektakularnim trenutkom:

ON: Kako se zoveš?
ONA: Teodora.
ON: Tako se zvala i moja pokojna žena Marica.

Otkriće ubojice će posebno za iskusne u slasherima biti prilično očekivano, ali je dobro da se tada film odmiče od klasičnih slasher konstrukcija u jednostavni psiho horror – ludilo sa jedne strane i panični pokušaj preživljavanja sa druge. T.T. Sindrom je prilično solidno žanrovsko ostvarenje.

Share.

9 Comments

  1. Aca Muzicar Pataren on

    E Zecevicu, da si u Holivudu (citaj-veci budzet) snimao ovo cudo bilo bi remek delo, ovako mrka kapa. Film sve u svemu cist prosek, nista vise od toga.

  2. film mi se čini baš zanimljiv, stvarno ne kužim zašto ga “pljuju” na sve strane po netu.. :-/

  3. djordjije on

    film je vrh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. davor.krajcer on

    legendaran film,nisam očekivao ništa,kad ono jedan od boljih slashera,samo da taj zvuk nije užasan moraš se na dijelovima napinjat da čuješ kaj govore

Leave A Reply