The Fog (2005)

7

Od kada je počela fama za The Fog rimejkom, znao sam će film biti sranje. Ok istina mislio sam to i za Dawn of the Dead remake, koji ipak nije bio toliko loš, dapače i jedan od boljih horror rimejkova. Razlika između Dawna i The Fog je velika – zombiji se uvijek mogu osvježiti, ali chilling atmosfera The Foga je neponovljiva i potpuno nepotrebna da bude obrađena. Čitao sam u jednom Fangorijinom članku o snimanja novoga Foga, gdje su postavili redatelju par pitanja glede rimejkova inače. Rekao je da su mu The Ring i Grudge Ju-On originali bili loši, pa kao “vidite kako su rimejkovi popravili stvar”. Makar su amerikanizirane verzije ova dva filma čak i dobre, njegov stav prema izvornicima te veličanje rimejkova je pokazao unaprijed što će se desiti u novom The Fogu.

Film počinje sa uvodnom špicom koja malo prerano već počinje brijati na maglu. U izvorniku je to napravljeno mnogo više leđero, dok se ovdje gusta magla baca već u prvoj sekundi filma. Već se sa tom uvodnom špicom vidi da film uopće neće brijati na atmosferu, što je bila najveća odlika Carpenterova originala. Trebali su maknuti tu špicu i staviti samo onaj totalno fora efekt kada se imena glumačke postave na ekranu pojavljuju kao u nekom maglovitom fontu.

Već sa uvodnim glasom radio voditeljice Stevie Wayne, počeo sam se udaljivati od ovoga rimejka. Dok je u originalu ova uloga savršeno odrađena od strane legendarne Adrienne Barbeau, radio glas Selme Blair zvuči loše, nezanimljivo te daje dojam kao da netko čita tekst preko kurca. Kako u filmu ima dosta monologa preko radia, u originalu je taj glas potpomagao izgradnju creepy atmosfere, dok je ovdje čisto whatever.

Glumačka postava filma samo dokazuje da je ovo čista MTVevska verzija Carpenterovog klasika. Zgođušni i nabildani hunk, njegov token black guy komični frend, next door girl plavušica te još nešto mladeži koji su služili kao čisto “topovsko meso”. Mislim OK, radi remake, ali znaj da ako ideš podilaziti današnjoj mainstream daj-mi-sisu i daj-mi-machoa kino publici, film će ispasti govno, dignuti će nešto para, ali epitet govna će ostati.

U originalu je prva akcija “maglenih duhova” bila atak na posadu ribarskog brodića. Ta cijela scena je izgledala savršeno, prolazili su te trnci, dok u ovom modernom sranju na brodu nisu ribari nego mladež koja pijucka, te pleše u bikinijima. Napomenuti ću još ultra loše pokušaje dodavanja komičnih elemenata u ovu scenu preko token black guya – izgledalo je toliko blijedo, porazno i idiotno. Ma i same smrti tih ljudi na brodu čak ni nisu blijeda kopija iz originala, nego samo modernizirani mambo jambo…

U ovom filmu je sve toliko loše, evo recimo i na mikro razini, samo scena seksa glavnih glumaca pod tušem je toliko nesenzualna, neseksi, valjda bi strastvenije izgledala snimka parenja dve koale. Makar plavokosa Elizabeth, poznatija po ulozi u seriji Lost, ima nešto za ponuditi, redatelj to potpuno ubija. Što reći kad je mnogo seksipilnija jedna pol-sekundna scena dok je Elizabeth na kompjuteru, te kamera na kratko prikaže njen gornji dio tijela u plavom topiću. Go figure…

Priča iz originalnog The Foga je kastrirana, dok te očite promijene nisu donijele ništa dobroga. Posebno me smetalo dosta često ubacivanje Elizabethinih vizija o stvarima koje su se događale na brodu gubavaca. Kraj filma sadrži objašnjenje vizija, koje generiraju samo jednostavni whatever osjećaj.

Ako ste gledali Stigmatu (jedino drugo poznatije djelo redatelja Rupert Wainwrigha) znate sami što očekivati glede vizualnog dojma filma. Dosta lijepo je snimano, ali kad se kombiniraju svi elementi koji sačinjavaju film dobijaš finalni dojam da je novi The Fog loš i dosadan rimejk sa plastičnim likovima te velikom količinom vizualnog izdrkavanja. Ukratko – sto minutna agonije za gledatelja.

The Fog (Widescreen Unrated Edition)

Share.

7 Comments

  1. Pa majka mu stara kakav je ovo film. Uopste nemam rijeci. Od 15. minuta sam samo gledao da bih vidio slijedecu nebulozu i slijedecu glupavu reakciju nekog od likova. Kako se oni samo totalno nerealno ponasaju. Jeste,kad neko uz jezivi urlik lupa na vrata,svaka ce zena, koja je sama u kucu, prvo pozuriti da ih otvori ?!?!?! Da ne pisem o ostalom…
    U svakom slucaju, bolje ici nosati vrece cimenta nego gledati ovaj film…

  2. e moj carpenteru upropastiše ti kultni film!
    nikad gori remake u svom životu nisam gleda, sramota

  3. E tako ti je to kad se Carpenter prodaje za sitne pare… Nije to prvi koji je smeće. Ima jedan cijeli upropašteni serijal. He, he…

Leave A Reply