The Devil Inside (2012)

10

NewImageIsabella uz pomoć kolege snima dokumentarac u kojemu bi trebala doznati i Svijetu pokazati što je njenu majku pred X godina ponukalo da brutalno ubije troje ljudi. Svi redom ubijeni su bili zaređeni ljudi, a za majčinu psihozu vjeruje da je imalo veze sa egzorcizmom koji je neslavno završio. Majka je trenutno u psihijatrijskoj bolnici u Rimu, te Isabella kreće u Italiju…

Pred pet mjeseci sam u postu “Devil Inside – jedva čekam!” optimistično komentirao trailer, koji je obećavao nešto potencijalno zanimljivo. Filmovi sa ovom temom imaju užasno težak posao, jer Friedkinov Exorcist iz 1973, ne da je utabao put filmskim egzorcizmima, nego je komotno postavio sebe na tron, sa kojega ga vjerojatno nitko nikada neće srušiti. Pred dvije godine na FrightFestu sam pogledao “The Last Exorcism“, koji je kroz mockumentary format uspješno ponudio nešto malo drugačije.

“The Devil Inside” sam pošteno popratio na sajtu, a posebice sam se fokusirao na odlične rezultate koje je podario. Film snimljen za kojih milijun dolara, u Svijetu zaradio je preko 100 milijuna i postao jedan od rijetkih uspješnih horrora u zadnje vrijeme. Ono što je svih čudilo je da su uz odličnu gledanost, recenzije bile prilično ponizne. Kako vidim po posjetiteljima sajta i ljudima na forumu, većini film nije najbolje sjeo.

Ja ga pogledah tek neki dan, nekako sam ga uspio preskočiti u kinima i mogu se složiti za generalnim konsenzusom – nije dobro. Ne znam više ni sam dali sam fan tih found footage filmova (već su dosadili), a “The Devil Inside” je čudan crossover između toga i mockumentarya. Znači ljudi snimaju dokumentarac, ali se taj dokumentarac (misteriozno montiran) pronalazi i “odobrava” ljudima da ga pogledaju. Većina filma se vrti oko nekoliko glumaca, koji su u li-la, a scenarij kada gledaš u globalu djeluje da i nema neku misao vodilju.

Kao što sam i očekivao, film se vrti oko par scena egzorcizma, a sve ostalo su recimo nekakva punjenja prostora. Utjecaji raznih hitova u zadnje vrijeme, poput španjsolskog Rec su evidentni. Od dva egzorcizma, prvo je stvarno odlično koncipirano i smišljeno. Iznimno mršava cura kojoj se kosti vrte sve u šesnaest uz klasična ludila, koketiranja sa stranim jezicima, “prljavim” jezikom i krvarenjem “tamo dole” zasigurno su najbolja strana filma. Onaj sljedeći, kvazi-udarni egzorcizam sa obožavanom ćaknutom mamicom je onako prolazan.

Na druge strane filma se neću ni fokusirati, jer stvarno nemam niš pametnoga za reći. Film nije dosadan, da ga se pogledati, ali osim spomenutog egzorcizma ne nudi ništa posebnije

Share.

10 Comments

  1. Apsolutno se slažem. Prema traileru mi se činio film odličan, pa sam ga čak odlučila i u kinu pogledati. Užasno me je razočarao…a tek onaj kraj? Samo sam čula nekoga iza sebe da komentira: Ma koji k****? o.O Ima par dobrih scena, ali sve u svemu, film nema ni glavu ni rep, i izašla sam sa wtf izrazom lica i dubokom tugom, što sam toliko novaca potrošila u kinu… :/

  2. trailer i služi da navuče. koliko sam puta isto tako po****o.
    a prodaja na blagajnama – danas djeci možeš prodati i uskršnjeg zeku sa vampirskim zubima uz dobru reklamu. pogotovo ameri, tamo idu mu*a pod bubrege :))

  3. meni je onako,da se pogledat,mozda zato sta volim te horore o egzorcizmu…
    al ima dosta stvari u filmu koje su vidjene vec dosta puta….

  4. rex 2000 on

    slazem se s tobom meni je film isto dobar nije nista ekstravagantno,ali za pogledat je sasvim solidan

Leave A Reply