Slither (2006)

4

Meteor pada na zemlju te u sebi nosi nekakvu opasnu živinu. Ubrzo nakon pada, na ostatke naleće tip (vrlo dobri Michael Rooker) koji je pissed off jer mu žena ne daje previše u bračnoj ložnici, te nekakava tipična lokalna trebica koju je pokupio u baru. Slično kao u legendardnom Blobu (bar u rimejku, original nisam imao prilike gledati), nametnik iz meteora napada tipa te mu se zabije u mozak. On se u roku od par dana pretvara iz uglednog čovjeka u mutanta koji kolje i reže meso lokalnih životinja. Malo po malo, situacija do situacije, njegov mali gradić napada horda ljigavih crvolikih kreatura. Gdje ćeš bolje – crvići počinju pretvarati ljude u nešto poput zombija ;)

Sjećam se još prije par mjeseci kad je tek izašao trailer za “Slither”, da sam ostao impresioniran jer je izgledalo da su autori krenuli prema nečeme drugačijem. I eto, nakon što sam izašao iz kina, bio sam ugodno iznenađen vrlo dobrom kombinacijom campy horrora i komedije. Jačina ovog filma je to što nije pretenciozan, te ga vrlo česte humorističke dosjetke, po mnogome razlikuju od filmova koji pokušavaju biti ozbiljni, a ispadnu sranje. Makar nas je u kinu bilo tipa desetak, par puta smo se svi zajedno dobro nasmijali. Inače ako niste upoznati, u Americi se filmovi gledaju malo drugačije, ima više interakcije među gledaocima – smijanje, cheeranje etc. Zapravo fora, jer se doma recimo na iste fore nebi smijao baš na glas, a ovako jesam te je gledanje bilo zanimljivije…

Prema čemu kreće film sam shvatio odmah na početku, kada sam vidio da se birc gdje se slavi otvaranje sezone lova na jelene (da, ovaj gradić je u whitetrashiji) zove tipa Henenlotter’s Bar. Dakako ovo je hommage Franku Henenlotteru, redatelju filmova Basket Case, Frankenhooker te Brain Damage. Ako ste gledali ove filmove, znate što očekivati, a veza se vidi posebno po tematici iz Brain Damagea. Uz sve to, u jednoj sceni se na TVu vrti isječak iz Trominog Toxic Avengera. Kombinacija utjecaja Trome i Henenlottera nemože biti loša ;)

Sve u svemu, vrlo dobra zajebancija, dobri efekti, likeable cast (posebice yummie Elizabeth Banks), ima kvalitetnog gorea kada je potrebno – ukratko Slither je zasigurno potrebno osvježenje među novijim horror filmovima. Usput, na RottenTomatoes film ima ocijenu 82%, a na IMDBu 7.1 – oba su iznimno dobri “rezultati”.

Slither (Widescreen Edition)

Share.

4 Comments

 1. anonimni on

  tako tako. moglo se poraditi na boljem ritmu radnje. a i ne izgleda film pre-disturbing (za razliku od današnjeg filmskog trenda) za što mu dajem veliki plus. pravo je znanje napravit dobar horor film danas, a da nije baziran na kasapljenju i iznutricama. moj je to stav uglavnom.

 2. Anonymous on

  >Kombinacija utjecaja Trome i Henenlottera nemože biti loša
  James Gunn je dugo radio za Tromu – napisao je scenarij za Tromeo&Juliet a LLoyd Kaufman pojavljuje se u Slitheru i kao cameo u sceni u policijskoj stanici :)

 3. Gunn je i pisao predgovor za Kaufmanovu knjigu ;) Piše kako mu je drkao po stolu :D :D

  Usput, ajd molim te kad komentiraš stavi bilo kakvo ime, čisto da se iz ove liste zadnjih komentara može direkt otvoriti post koji si komentirao/la.

Leave A Reply