Octopus 2: River of Fear (2001)

0

Ahem, imam španjolsko DVD izdanje ovoga filma. Filmax ima vrlo dobru politiku, zaljepe ti tipa 20 minuta trailera koje nemožeš preskočiti, ali zato DVD košta oko 5 eura. U ‘rvackoj imaš trailere, ali filmovi još uvijek koštaju oko 20-25 eura. Kako je valjda target audience ovoga filma, oni ludi u glavu, pokretanjem DVDa prvo imamo minuta dugu reklamu protiv korištenja droga :)) I to neka reklama u kojoj su neki tinejdžeri obučeni u staro-rimske toge i briju okolo ušmrkavaju razne “pesticide”. Hvala DVD producentima što se brinu za naše lude mozgove – valjda “normalni” ljudi nebi kupili film o velikoj hobotnici koja napada New York :)

Eto sa zadnjom rečenicom sam rekao ukratko fabulu ovoga filma, usred nekih nevremena ogromna valjda pet-tonska hobotnica se nađe u East Riveru. U prvoj sceni već sa svojim pipcima napada neki bračni par, a prosječni gledatelj se zapitkuje kako hobotnica koja se nalazi pod vodom, sa pipcima taman zna pogoditi ljude koji se nalaze na doku. Ne pitaj se previše narkomančino horrorljubna, bolje gledaju reprizu uvodne reklame :))) Ubrzo se upoznajemo sa naša dva heroja, oba policajca u lučkoj policiji. Tehnički jedan nije heroj jer ga ubrzo pojede/uguši/ili što već naš mutantoidni super veliki hobotnički frend.

Vidjeli ste sliku uz ovaj post, rajt? E pa nažalost, hobotnica napada kip slobode samo u snu našega prekaljenog heroja, koji se tamo panično dere i plače. Jebga i ja bi plakao da me napada hobotnica sa rasponom pipaka kao jumbo jet. Scena sna je spektakularna… Skoro da bi zaplakao ;)

E sada, DVD mi počinje štekati. Premotavam ga, slika jebe. Da ga idem izvaditi i staviti u drugi dvd plejer, a ono na podatkovnoj strani neka crvena mrlja i nakupina crvenih fleka. Već sam mislio da je kriva hobotnica sa mengom, ali rješenje je bilo sasvim jednostavno. Gđica koja je u pakirala DVD u kutiju je uspjela pod dvdom pustiti komad crveno-rozog ruža za usne, tipičnog za lako-pastuhne erotske filmiće sedamdesetih. Kako je DVD pakiran prije dve godine, ruž se bacio u simbiozu te bespovratno uništio DVD izdanje ovog velemajstorskog filma. Nema veze, čistim dvd i preskačem chaptere dok se slika ne popravi…

Vraćam se u igru u sedamdesetoj minuti – jebemu taman naš heroj roni do hobotnice te joj stavlja programiranu bombu na lice. Par sekundi kasnije, u manirama najboljeg stock-footagea raznih morskih i inih detonacija, hobotnica ode u paranparčad… Jebga ubio hobotnicu, a što je u ostalih dvadesetak minuta filma? Pazite sada, duboku udahnite, zadnjih dvadesetak minuta je čista kopija Staleoneovog filma Daylight :)) Da odjendom od monster octopus filma, imamo film katastrofe u vodom natopljenom tunelu. Da ugođaj bude lošiji, dole se nalazi bus pun djece – a stari majstor Hitchcock je nakon jednog svog filma rekao – nikada više neću u scene stavljati djecu, samo zajebu stvar. Ok nije to rekao doslovno, ali s tom poantom. Djeca su ovdje totalno debilna, em što se vidi da su svi neki mali bugari, em se previše iritantno deru. Druga spodoba u tunelu je neka stara babetina, koja je toliko preglumljena i za koju mislim da je fakat to neka mlađa treba sa sivom perikom u cilju da izgleda kao babetina.

Kraj? Spektakl, neka druga hobotnica, stock footage valjda sa havajskih atola di su snimali nuklearne eksplozije, te je dodan poneki generički punchline. Pre loše…

Inače, efekti u nekim dijelovima i nisu katastrofalni i to ponajviše radi odabira ajmo ne raditi samo CGI, već koristiti kombinaciju CGIa, animatronicsa i “lutaka”. Valjda su malo više para dali u efekte i kulise, jer se film snimao u bugarskoj gdje nema sindikata i gdje $$$ mirišu mnogo ljepše nego preko bare. Btw, i bez nekih statista vidiš da se snimalo u bugarskoj ili istočnoj europi, jer mi je nekako čudno bilo na Manhattanu viditi shopove sa imenima na ćirilici :)))

Octopus 2 – trash fiesta au extraordinaire. A sad idem spavati i nadam se kojem tematskom snu :P

Octopus

Share.

Leave A Reply