Nightmare Factory (2011)

0

NewImageGreg Nicotero jedan je od trenutno najpoznatijih imena u horror industriji. Prekaljeni veteran specijalnih efekata, već skoro trideset godina žari i pali industrijom i zasigurno je itekako utjecao na popularizaciju žanra. “Nightmare Factory” dokumentarac je koji primarno prati njegov lik i djelo te rad njegove tvrtke KNB Effects. Uz to, scenaristica i redateljica Donna Davies vrlo je inteligentno ubacila komentare poznatih faca iz industrije koje daju zaokružuju čitavu priču.

Inače volim horror dokumentarce, a posebno cijenim Nicotera kao prvu violinu žanrovskih specijalnih efekata. “Nightmare Factory” se prikazivao u maloj kompletnoj rasprodanoj dvorani dok je na glavnom ekranu prikazivan talijanski Paura 3D. Odlično sam odabrao, jer je ovo ispao vrhunski dokumentarac.

Film se primarno fokusira na Nicotera, od njegovih ranih dana kada je kao mulac sa braćom snimao efekte, do sadašnjosti kada je Greg jedan od stupova horror žanra, ali i filmske industrije u globalu. Ono što je fascinantno je da je od svojih prvih filmova uvijek na set nosio kameru, tako da je skupio odličnu arhivu behind the scenes snimaka. Kroz ovaj dokumentarac imamo prilike po prvi puta vidjeti niz odličnih snimaka koje nitko do sada nije ni digitalizirao. Posebno mi se sviđao prikaz kako su snimali određene scene u Evil Dead 2, zakon!

Nicotero je još kao mulac radio specijalne efekte, pa je bilo zakon vidjeti dijete od dvanaestak godina koje simulira požar ogromnog nebodera. I sam je rekao da je odrastao na časopisima o monstrumima i u filmu čak prikazuje jednu od svojih prvih slikovnica kada je kao mulac crtao Wolfmana, Frankensteina i omiljenog mu Creature from the Black Lagoon. Od ranih dana živio je u Pittsburgu, nepunih desetak minuta udaljen od groblja na kojemu je Romero snimio “Nigh of the Living Dead”, a totalno je zanimljivo kako je zapravo ušao u posao. Uvijek sam mislio da je to bilo direktno radi te Pittsburg veze (Romer-Savini), što je djelomično točno, ali veliku stvar je imala čista sreća. Pri odlasku sa svojom obitelji u Rim, sjeli su popularni restoran gdje su izmišljene Fettucine Alfredo, a za stolom do njega sjedio je ni manje ni više nego sam Romero. Razgovor sa njim, dolazak na snimanje Dawn of the Deada i uskoro je na Day of the Dead postao pomoćnik Tomu Saviniju.

Film odlično prikazuje zajednicu kreatora specijalnih efekata tog vremena, taman kada je Nicotero napusio medicinski fakultet i došao u Los Angeles posvetiti se efektima. Dugokosa ekipa koja je brijala na to da postanu rock zvijezde napravila je svoj kružok koji se sastojao od niza majstora i wannabe majstora efekata. Tada su svi radili za svih i Nicotero kaže da je njihova kuća bila kao nekakva komuna za special effect geekove.

U filmu se pojavljuju i redatelji John Carpenter, John Landis, Frank Darabont i George A. Romero. Svi daju svoj obol priči o utjecaju specijalnih efekata na filmove, a Carpenter odlazi najdalje i naziva ove majstore efekata – najvećim mogućim divama koje možeš vidjeti na setu. Nicotero mu sa smješkom odgovara da je riječ o perfekcionizmu, ljudi doslovno rade jedan efekt par mjeseci i onda on dobiva jednu sekundu na ekranu.

Neću previše odlaziti u tematiku dokumentarca, spomenuo sam neke zanimljive podatke, a na vama je da ovo nabavite i pogledate. Dakako kada izađe u nekom obliku, za sada se mislim samo prikazuje po festivalima – eventualno se jednom prikazao na američkoj TV. Kao dežurnog mrzitelja loših CGI efekata, posebno me se dojmio završni dio gdje se navelike priča o tome kako se industrija promjenila nakon Jurrassic Parka i kako je sada novo vrijeme za optimalnu kombinaciju obe tehnike – praktičnih efekata i CGI-a.

Za sve vezano uz FrightFest 2012, klik na festivalski logo:

Share.

Leave A Reply