Alien Vs. Predator (2004)

10

alienvspredator2.jpg

Uz sve što smo sa ovim likovima proživjeli kroz djetinjstvo, jednostavno moraš sa nekim dječačkim guštom očekivati ovakav naslov. Alien Vs Predator, uber svemirska monstrumčina protiv najubojitijeg svemirskog lovca. Sjećam se kada je film izašao da sam ga prvom mogućom prilikom nabavio i sa nestrpljenjem izplanirao savršenu večer za gledanje ovakvog monumentalnog okršaja. Kiša pljušti, ponoć tek što nije, a Predator će se upravo poklati sa Alienom. Ah, divno, ali sve je ostalo divno samo u teoriji – film mi je bio popriličan promašaj. Sada kada se nabrijavamo na nastavak, za kojega nemam nikakve crne sumnje bazirane na jedinici (neće mu baš biti teško nadmašiti original – ili možda hoće?), izvadio sam DVD iz prašnjave kutije i ubacio ga u omiljeni (trenutno šugavi, jer je počeo crkavati) DVD player.

Nakon novog gledanja nažalost ništa mi se nije promijenilo. U par rečenica moram prozboriti o radnji. Ekipa istraživača dolazi na Antarktiku da otkrije kako se ispod snježne kape našla misteriozna građevina nalik na piramidu. Ulaze u nju, vrata se zatvaraju, a za zabavu nam pristiže svemirska “banda” Predatora, a ni Alieni neće prospavati zabavu.

alienvspredator1.jpg

Osim stvarno dobrih efekata u filmu, jedino što me zabavilo su baš tih X scena gdje se Predator kolje sa Alienima. Stvarno spektakl borbe, neznaš koji ima više cool oružja i snage – i to su trenuci u kojima sam kao hipnotiziran gledao u ekran. Sve ostalo, bljak. Priča i nije neka, a likovi u filmu su potpuno bezvezni. Trenutak kada sam rekao ok, whatever, je ona stilizirano usporena scena kada glavna heroina od Predatora dobiva oružje i hrli sa njim u borbu protiv Aliena. C’mmon, on je Predator, netreba mu ovakva ljudska pomoć. Čudo da još nisu i neku romansu ubacili, valjda stvarno nisu nikako mogli i taj klišej zamaskirati u scenarij.

AvP je onaj tip filma koji je solidan samo za razljepit na ultra widescreen plazmu i uživanciju u DTS (ili “običnom” DD 5.1) ozvučenju na maksimumu. Priča je nažalost dosadna, ponajviše jer je X ljudi zatvoreno u podzemlju, pa i nije neka posebna zabava. U drugome mi djeluje da se mnogo više kasapi u civiliziranijim mjestima, pa bi moglo biti zanimljivije.

Share.

10 Comments

  1. Ovakve filmove bi bilo fora gledati da se izrežu sve nepotrebne scene (čitaj: “šugava priča”) i onda uživaš samo u klanju :)

  2. je, problem je što, iako je naslov alien vs predator, prevelika pozornost posvećena ljudima. A alieni imaju tek 9 minuta filma. Zato bi nastavak mogao biti bolji zbog bolje slasher tematike i više ubijanja ljudi.

  3. Film je katastrofa… radnja ko da su je pisala djeca…
    Kao da su samo izrezali nešto scena iz Aliena pa iz Predatora i strpali u jedan mikser…jadno, dosadno, bijedno.. ( a ima toliko dobrih stripova o AVPu, a oni izbaciše ovo govno)

  4. Čekam da stigne u kina drugio dio ove sage, nekako mi djeluje da će bit rasturačina na kvadrat.. Jedinica je bila sasvim solidna, iako mi se nije svidio dio kad predator uzme žensku kao partnericu (u killer smislu).. Pa hebemu, ti si predator, hebeni stroj za ubijanje, ne playboy.. GRR

  5. Dispatcher on

    Prvi put kad sam gledao ovaj film mislio sam da je stvarno ok i zabavan,ali bio sam mlađi i nisam bio toliko zahtjevan kao sada. Drugi put kad sam pogledao bio mi je prosječan, a najgora stvar je da od vanzemaljaca nema ni i do negdje pred sredinu, a i onda treba čekati na njihov susret. Svjetla točka mi je uvjek sjajan Lance Henriksen.

Leave A Reply