Film je odličan! Naravno, kada je ovakva vanvremenska priča u pitanju, to i nije teško, ali ono što me je fasciniralo su efekti. Ljudi moji, film je snimljen pre 41 godinu a mnogi danas mogu da mu pozavide! Za to je zaslužan Aleksandr Ptuško, koji je posao odradio maestralno uz pomoć kostimografa Roze Satunovskaje. Sama režija je takodje, barem u ključnim scenama odlično sve to ispratila pa je krajnji rezultat jako zadovoljavajući. Ovde treba dodati i odličnu glumu Leonida Kuravljeva kao i muziku koju je komponovao Karen Hačaturijan, a sama crkva u kojoj se najveći deo radnje odvija deluje bajkovito i impresivno.
Opet ću se vratiti na efekte, jer su ostavili veoma upečatljiv utisak na mene. Mrtva devojka-veštica je savršena, scene sa levitiranjem su uverljive, ali sama završnica, kada devojka poziva sile mraka i kada se pojave kosturi, vampiri, vukodlaci, Viy, svakakve karakondžule je vrhunska. Njihove maske su vispreno zamišljene i realizovane, a poseban osećaj pruža način na koji se pojavljuju, za šta su odgovorni režiseri.
Ako ste zainteresovani kako može da se snimi dobar horor film, sa kvalitetnom pričom i efektima, a imate strpljenja, onda poskidajte preko bilo kog online downloadera delove s Youtube, konvertujte ih u .avi fajlove i uživajte u gledanju.
Par slika iz filma, mada kvalitet slike je slab