The Dark Knight

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
Boby

Post by Boby » 30 Jul 2008, 14:09

Dragonrage wrote:
Boby wrote:SPOILER

Mnogi vjeruju da Dent nije mrtav; mislim da bi bilo bedasto da je to istina ali možda će biti kakvih flashbackova u idućem nastavku jer se naveliko govorka kako će Ekchart i dalje glumiti. On sam je izjavio kako će rado ponovno glumiti ako ga Nolan pozove. Evo tko bi rekao da će se Scarecrow pojaviti u Dark Knightu
I ja si mislim tako...jer em ono i nije tako visoki pad, em mi nije izgledao mrtav, em nismo vidjeli samu ceremoniju, pogreb....samo Gordonov govor. Veoma lako može biti da je posrijedi zataškavanje...prodavanje magle medijima i javnosti dok Two Face zapravo leži u ludnici...
Čitajući ovaj post pomislim kako bi se dala napraviti dobra priča i s verzijom da je Two Face još uvijek živ

Samhain

Post by Samhain » 30 Jul 2008, 14:17

koliko se ja sjećam bio je i govor da će Two-Face biti u idućem nastavku.

mislim da Nolan ne bi samo tako bacio takvog poznatog negativca brzo u vodu. za Scarecrowa ne znam, ovdje ga nije bilo ni punih 5 min. :lol:
(Romans Chpt. 5, v.12):
"Therefore, just as sin entered the world through one man, and death through sin, and in this way death came to all men, because all sinned

Dragonrage

Post by Dragonrage » 30 Jul 2008, 15:34

maddjuro

Post by maddjuro » 30 Jul 2008, 21:30

dobar film, bolji od batman beginin g, al nickolson mi je ipak bolji jocker
SPOILEr
šteta da je 2 face bio tako brzo lišen života"
I may be an idiot, but i am no fool.

FilmTV

Post by FilmTV » 30 Jul 2008, 23:06

Mr. Bush 8)

Image

Dragonrage

Post by Dragonrage » 31 Jul 2008, 10:14

E to je pravi Joker LOL :lol: :lol: :lol:

elrania

Post by elrania » 31 Jul 2008, 20:12

preuzeto s kilka...
Julie Newmar, glumica koja je proslavila ulogu žene mačke u TV serijalu o Batmanu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, za sljedeću je Catwoman predložila Angelinu Jolie. Ukoliko redatelj 'Viteza tame', Christopher Nolan odluči uskrsnuti taj lik Angie bi prema njezinom mišljenju bila idealna u toj ulozi.

“Moji su mi prijatelji rekli da se Angelina raspitivala za tu ulogu. Mogu razumjeti taj interes, jer to je zaista sjajna uloga, a Catwoman je jedina istinska Batmanova ljubav. Osim toga, privlačna je upravo zbog toga što je istovremeno heroina i zločinka”, objasnila je Newmar.

Nakon nje tu su mnogima poželjnu ulogu igrale Eartha Kitt, Lee Meriwether i Michelle Pfeiffer. Uopće ne sumnjamo u Angie kao mačkastu, maznu i neustrašivu ženu mačku.
:?

A$H

Post by A$H » 31 Jul 2008, 20:18

da citah to neki dan
This is some very interesting news that I came upon today. It seems that Daily News recently had a chat with the original Catwoman, Julie Newmar. She played the role during the original Batman series starring Adam West. During the conversation she mentioned that she would love to see Angelina Jolie slip into the skin tight latex suit to play the role of Catwoman. Shes not the only one!

Newmar believes that Jolie would "own" the part. She also told the site, "My industry friends tell me [she] has made inquiries about the role. I can understand how it would pique her interest. Catwoman is Batman's one true love," noted Newmar. She's tremendously popular with women because she's both a heroine and a villainess. When you look at the staggering box office of this current film, which actress wouldn't want to jump in?"

Now this could be a very interesting development. I would love to see her take on the role and I completely agree with Newmar here. Plus I think the series needs a new female character. That is if they do indeed make a third film with Nolan and Bale. The role was previously played by Michelle Pfeiffer in 1992's Batman Returns and then later trashed by Halle Berry in Catwoman. If Nolan is reading this GIVE ANGELINA A CALL!
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

elrania

Post by elrania » 31 Jul 2008, 20:23

ne znam kakva je megan fox kaj se tice glume, al po izgledu mi se cini dobrom za tu ulogu. privukla me ova slika i bas bi joj odlicno stajao crni pvc kostimic. doduse, angelina ima bolje poprsje :lol:

A$H

Post by A$H » 31 Jul 2008, 20:26

hmmm ne... :lol:
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

FilmTV

Post by FilmTV » 31 Jul 2008, 21:34

elrania wrote:ne znam kakva je megan fox kaj se tice glume
Znaš kako joj stoji gluma kada se konstantno skida gola kako bi održala slavu "glumice". Usporedi to sa količinom golih editoriala Meryl Streep i odmah znaš koji je kalibar Megan Fox.

Najbolje mi je kada se zgraža što su ju proglasili sex simbolom jer navodno ima više za ponuditi od izgleda. A istovremeno se gola vucara pred svakom kamerom. Skoro sam pomislio da je vrsni intelektualac s kojim se može pričati u utjecaju UN-a na Hladni Rat al onaj bikini me sjebo :lol:

elrania

Post by elrania » 31 Jul 2008, 21:58

a ja se ponadala... :( :lol:

Boby

Post by Boby » 01 Aug 2008, 01:25

Volio bih da Angelinu drže podalje od Nolanova Batmana a i ne oduševljava me ideja da ubace Catwoman

Dragonrage

Post by Dragonrage » 01 Aug 2008, 16:51

Daklem...moje viđenje ovog novog Batmana...

Znam, znam...dugačko je, možda i predugačko...ali ipak je ovo najočekivaniji i najrazvikaniji film ove godine, i ne samo ove...pa mislim da je bio red da mu se posveti malo više redaka. kome se da neka čita...kome ne...kao što rekoh...njegov gubitak hehe 8) :twisted: :twisted: :lol: :lol: :lol:

The Dark Knight 4,5/5 - TRAILER
Nakon što je Joel Schumacher četvrtim filmom u nizu, "Batman & Robin" iz 1997., kako se tada činilo, zabio posljednji čavao u Batmanov lijes pretvorivši cijeli serijal u jednu najobičniju trash sprdačinu, činilo se da je Batman jednom zauvijek napustio mrak kino dvorana, sve dok se mladi redatelj Christopher Nolan, koji je tada iza sebe imao tek dva ali iznimno hvaljena filma ("Memento" i "Insomnia") nije odlučio uhvatiti u koštac sa Batmanom, ali i njegovom lošom reputacijom koju mu je Schumacher nametnuo. Stoga je Nolan odlučio zanemariti sve prethodnike, uključujući i one Burtonove, te je cijelu priču započeo ispočetka. Tako je 2005. nastao "Batman Begins". Iako se film djelomično očekivao s nevjericom, Nolanov Batman je oduševio sve! Od publike pa do kritike. Svi su bili puni hvale, govoreći kako je Nolan Batmanu vrati onaj "mračni sjaj" koji se izgubio u Schumacherovim (ne)djelima te kako mu je udahnuo dušu time što ga je učinio ozbiljnijim i realnijim. A ništa manje pohvala nije dobio ni Christian Bale koji je nakon Keaton, Kilmera i Clooneya dobio priliku da portretira filmskog Batmana. Dapače, mnogi su upravo njega odmah izdvojili kao najboljeg filmskog Batmana. Da stvar bude još bolja, film je osim izvrsnih kritika osvojio i box office, zaradivši enormnih 205 mil.$ na Američkim kino blagajnama.
Stoga nimalo ne čudi oduševljenje fanova diljem planete kada je stigla (očekivana) vijest da će se raditi i nastavak "Beginsa", ponovno sa Nolanom u redateljskoj stolici i Baleom u ulozi Batmana. Ono što je mnoge iznenadilo je činjenica da film u naslovu uopće nije imao naziv Batman, već samo "The Dark Knight". Te je to tako postao prvi film u cijeloj franšizi koji u naslovu nije sadržavao ime gl. junaka. No daleko od toga da je to naštetilo filmu. Naime ubrzo je to postao mnogima najočekivanji naslov 2008. godine. A atmosferu je dodatno podgrijavao i Warner Bros. koji je od samih početaka krenuo u opaku marketinšku kampanju sa raznoraznim web stranicama koje su se uglavnom bazirale na Jokeru i Dentu ("Why So Serious?" i "I Believe in Harvey Dent" su bile glavne krilatice u kampanji). No tada se dogodilo nešto što nitko nije mogao zamisliti niti u nacrnijim snovima - Heath Ledger koji je glumio jednog od glavnih likova, ni više ni manje nego samog Jokera - umro je od posljedica predoziranja! Na sreću to nije naštetilo samom filmu, jer je snimanje već bilo pri samom kraju i sav materijal sa Jokerom je već bio snimljen. Dapače, taj događaj je filmu dao još jedna polet te digao veliku buku i halabuku. I kada je film napokon bio prikazan prvotno na novinarskim projekcijama, hype je došao do te mjere da su mnogi automatski Heathu "dodijelili" Oscara zbog njegove nevjerojatne izvedbe Jokera!
Nošen takvim početnim hvalospjevima i velikim očekivanjima, "The Dark Knight" je rasturio doslovno sve šta se rasturiti dalo - kritike, box office, imdb! U manje od desetak dana zaradio je 300-njak mil. $, svrgnuo je dugovječnog "Kuma" sa prvog mjesta imdb-ove top ljestvice 250 najboljih filmova svih vremena, ujedinio kritiku koja ga je obasipala hvalospjevima...još samo kad bi ga liječnici mogli iskoristiti za liječenje nekih neizlječivih bolesti tipa rak ili sida, bio bi savršen! No da li je zbilja tako savršen kao što se priča da je? Pa nije. Ipak je to samo film, doduše zbilja kompleksan i izvrstan film u svojoj branši (strip ekranizacije), ali film koji nipošto nije bez mana i nipošto nije najbolji film svih vremena. Da zaslužuje biti na toj famoznoj ljestvici 250 naj filmova ikada...pa zaslužuje, ali definitivno ne na prvom mjestu. Iako, ta ljestvica je ionako manje važna u cijeloj priči i previše pozornosti joj se posvetilo, što u ovom tekstu, što na internetu općenito. Stoga bacimo se mi na film, njegove mane i prednosti.
Iako nije nužno tako (ovisno o gledištu i shvaćanju Batmana kao lika), najveća mana mu je prvenstveno to što mu fali one dobro nam poznate Batmanove bajkovitosti i tajanstvenosti koja je jednim manjim dijelom bila prisutna i u "Batmanu Begins". Tonalitet ovog filma je u odnosu na Begins potpuno drugačiji, kao i kompletna atmosfera filma. "The Dark Knight" unatoč svom naslovu nije uopće tako mračan kao što je bio njegov prethodnik. Sve je "svjetlije", i u vizualnom i atmosferskom smislu. "Begins"je primjerice u nekoliko navrata čak koketirao sa horor žanrom (npr. sekvenca na doku, kada Batman tamani Falconeove ljude), dok je ovdje sve jednostavno "otvoreno". Nema tu nikakve mističnosti i zapravo je cijeli film koncipiran kao svojevrsni istražiteljski krimić. Samo što umjesto nekakvog privatnog detektiva/policajca koji istražuje slučaj imamo lika obučenog u šišmiša koji radi to isto, a umjesto nekakvog mafijaškog bosa/ubojice koji stoji iza svih zločina imamo psihopata sa šminkom. Nolan je tako potpuno demistificirao gl. junake i približio ih što je više mogao stvarno svijetu. Čak možda i mrvicu previše što ovaj nastavak čini utoliko slabijim od prethodnika.
Također Gotham nije Gotham kakav smo vidjeli u Burtonovim filmovima ili stripovima, ali niti onakav kakav smo vidjeli u "Beginsu". To je normalan moderni Američki grad. Naravno, sve je to posljedica Nolanovg ozbiljnijeg pristupa, jer on je jednostavno uzeo Batmana, Jokera i ostale likove, maknuo ih iz tamnog i gotičkog Gothama i stavio ih u realniji Gotham koji možda nije mračan vizualno, ali je mračan zbog onoga što se sakriva u njemu - korupcija, nasilje i kaos! Kao što rekoh ranije, nekome će to biti po volji, nekome neće.
S druge strane sam zaplet filma je daleko kompleksniji i intrigantniji nego što je to bio slučaj u "Batmanu Begins". Ima tu mnoštvo likova, mnoštvo pod zapleta i mnoštvo obrata. No unatoč mnogobrojnosti svega spomenutoga, film nipošto ne djeluje zbijeno ili prekrcano kao što je to recimo bio slučaj sa "Spider-Manom 3" koji je na kraju sa svim tim mnogobrojnim negativcima i pod zapletima ispao jedan najobičniji (zabavni) "bućkuriš". U ovom slučaju cijela priča teče iznimno glatko i fluidno, iako film traje čak 150 minuta. Doduše nije da priča nema svojih rupa i nelogičnosti, ali pitanje je koji film ih nema, i izdvajanje istih bi bilo ništa drugo doli sitničarenje.
Režija je također mnogo bolja nego u slučaju "Batmana Begins", posebice kada su u pitanju akcijske scene. Naime u slučaju "Batmana Begins", sve akcijske scene koje su prikazivale borbu prsa o prsa između Batmana i njegovih protivnika su bile poprilično nepregledne i kaotične, dok to ovdje nije slučaj. Nolan je ovoga puta udaljio i smirio malo kameru, tako da vidimo tko koga udara i kako. Ali na stranu samo akciju. Kompletni film je izvrsno režiran. Nolan nam nekoliko puta kroz film servira čak tri usporedne radnje i tako uspijeva stvoriti nevjerojatnu napetost. Iako po pitanju montaže, film ipak ima problema. Neki rezovi su prebrzi, neki kadrovi su prekratki i u par navrata steče se dojam kao da fale neki kadrovi.
Što se tiče glumačke ekipe - Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman itd., gotovo svi redom su izvrsni, iako se neki izdvajaju više od ostalih. Prije svega moram se usredotočiti na Heatha Ledgera, njegovog Jokera, posmrtnog Oscara i sve te silne pohvala na njegovo račun. A šta reći...smrt je na žalost učinila svoje. Iako, odradio je on izvrstan posao, zaista se uživio u ulogu svim svojim bićem i to se vidi na ekranu, ali da je zaslužio Oscara za to. Pa nije. Naime cijela ta pompa oko njegove izvedbe je ako se mene pita mrvicu prenapuhana. Jedna nominacija bi već mogla proći, tim više što je prije par godina i Johnny Deep dobio nominaciju za ulogu također jednog ekscentričnog lika, kapetana Jacka Sparowa. Ali više od nominacije, mislim da bi bilo pretjerivanje. Naime Heathov Joker nije ništa drugačiji od drugih sličnih likova - primjerice Angel Eyes iz "The Good, The Bad And The Ugly", Hannibala iz "The Silence of the Lambs", Stansfielda iz "Leona" itd. Dakle psihopat i ubojica, ali sa šminkom i ljubičastim odijelom. Netko je negdje i spomenuo da ga ovaj Joker uvelike podsjeća na Hanibala iz "The Silence of the Lambs". Složio bih se sa time, i nadodao još - mix Hanibala i Nicholsonovog Jokera, samo u nešto blažoj varijanti. Stoga se ne bih usudio ići tako daleko i reći da je Heath uspio nadmašiti Jacka Nicholsona u izvedbi Jokera. Naime njihove izvedbe i nisu tako mnogo različite, razlika je samo u pristupu toj ulozi. Heath je ulozi pristupio daleko ozbiljnije nego Nicholson, prezentirao nam je Jokera kao manijaka i psihopata koji je zao i uživa u tome što je zao, koji nema nikakvih zacrtanih životnih ciljeva, osim napraviti kaos i pružiti ljudima kriminalca bolje klase (i pritom nije mislio na sebe).
S druge strane Nicholsonov Joker je luda, mnogo živahniji, blesaviji, Joker u pravom smislu te riječi. On se uistinu zabavlja praveći kaos ulicama Gothama i zahebavajući Batmana, samo nije tako ambiciozan kao ovaj Joker, što je prije stvar scenarija i njegove kompleksnosti nego same izvedbe, jer i i on jednako uživa u kaosu i neredu koji stvara, baš kao i Ledgerov Joker.
No na stranu Jokera i Heatha Ledgera koji je po mom mišljenju također dobio malo previše prostora u cijeloj ovoj priči baš kao i top 250 lista. Naime gotovo svi govore kako je ovo Jokerov film a ne Batmanov, kako je Joker ovdje glavni junak a ne Batman. Djelomično su i u pravu. Po meni ovo zaista nije film ni o Vitezu tame (aka Batmanu), ali ni o Jokeru, već je ovo film o Harvey Dentu aka Two Faceu. Joker je baš kao i Batman ovdje jedan ajmo to reći, sporedni igrač. Doduše ima on veliku ulogu u cijeloj priči, ipak on stoji iza cijelog plana i on upravlja životima gl. junaka. No mi ne znamo tko je Joker, od kuda je došao, pa čak ni što želi osim stvoriti kaos. S druge strane ovaj film nam prikazuje put Harveya Denta od "bijelog viteza Gotham Citya" pa do njegovog pada i postanka onoga protiv čega se je cijeli život borio - zločinca. A da stvar bude još i bolja, on uopće nije zločinac u tom smislu riječi, on je jednostavno tragičar, i to najveći u cijeloj priči iako nije jedini. Samo zbog njega se ovaj film može smatrati modernom Grčkom tragedijom. Također, dosta pažnje je usmjereno na odnos Batman/Dent, gdje vidimo koliko su njih dvojica slični a opet različiti i koliko je Batman blizu moralne granice koja ga dijeli od toga da i sam postane zločinac i luđak.
Bilo je opaski kako je upravo Dentov lik, odnosno Two face nedovoljno iskorišten kao negativac te kako je možda čak i nepotreban. No ne mogu se nikako složiti sa time. Naime da nema Denta koji je po meni centralni lik priče (što je potvrdio i sam Nolan), ovaj Batman se osim po ozbiljnijem pristupu ne bi razlikovao od Burtonovog. Naime imali bi smo ta dva centralna lika...Batmana i Jokera koji se pojavi iznebuha i krene raditi kaos po gradu dok ga Batmana pokušava uhvatiti, baš kao i Burtonovom Batmanu. Dent je taj koji filmu daje dubinu i zaplet, njegova priča je od velike važnosti za ovaj film, on je Jokerov ultimativni interes. Jer ako uspiješ srušiti "Bijelog viteza", srušio si i "Mračnog viteza", što se na kraju na neki način i dogodi. U svakom slučaju Aaron Eckhart je odlično odigrao taj lik, i zapravo jedina njegova mana je ta što je pomalo teško povjerovati da bi smrt njegove drage izazvala toliki bijes u njemu, da bi zbog njezine pogibije odbacio sve svoje ideale i okrene se kriminalu, osveti. Naime taj odnos između Denta i Rachel Dawes i nije bio baš tako jak, tj. tretiran je kao usputni detalj pa taj njegov čin ne djeluje u potpunosti opravdano. Tim više što se ona kroz film poigravala i sa njim i sa Wayneom. Prvo ih odbijala, pa onda opet prihvaćala i jednog i drugog (lagala Wayneu) te samim time u mojim očima postala iznimno antipatična osoba/lik. No, preko toga se još nekako i može priječi.
Batman je kao što rekoh ranije ovdje sporedni lik, iako njegova minutaža na ekranu nije ništa manja u odnosu na Denta i Jokera, te se on dosta pojavljuje u filmu. No njegova uloga "super junaka" je ovdje skoro pa beznačajna i više je poput nekog policajca sa cool gadgetima, zamaskirani James Bond. Bale ponovno i više nego korektan u ulozi, zabavan i arogantan kao Bruce Wayne te cool kao Batman. No lik ko lik nije više neka zastrašujuća pojava kao što je bio u Beginsu. Sjećam se da sam se gledajući taj film u dva navrata čak i naježio kada se Batman pojavio na ekranu, no kod nastavka tog osjećaja nije bilo. Kao što spomenuh ranije, možda ga je Nolan mrvicu previše demistificirao. Inače bilo je dosta prigovora na njegov glas kada je u kostimu Batmana, da je predubok, da zvuči kao da je prehlađen i tome sl. Istine, ima dijelova u filmu kada taj njegov glas zbilja iritira, ali opet, slično je zvučao i u prvom filmu. Vjerujem da je posrijedi bila promjena Batman odijela koja je utjecala na glas, jer gledajući ga kako priča, stekao sam dojam da ga maska ograničava dok priča i da ne može drugačije micati usta, te da čak možda ima u ustima nekakav štitnik za zube. No to su sitnice kojima se valja baviti na raznoraznim forumima a ne u recenziji.
Ostatak ekipe, Caine, Oldman i Freeman su također odlični, svi redom na visini zadatka, posebice Odlman koji briljira u maloj, ali izvrsnoj ulozi Gordona. Najslabija karika je na kraju zapravo Maggie Gyllenhaal u ulozi Batmanove/Dentove ljubavi. Doduše, dobro je ona odglumila tu ulogu, baš kao i Katie Holmes u Beginsu, ali baš kao i ona u tom filmu, tako je i Maggie u ovom pogrešan izbor za tu ulogu. Tim više što žena i nije ljepotica kalibra jedne Kim Basinger iz Burtonovog Batmana, a i sam lik koji igra je kao što rekoh, poprilično antipatičan s vremenom.
Glazba je u ovom filmu gotovo nezamjetna, iako u pojedinim momentima podiže scene. Možda mi se samo čini, ali u prvom filmu je glazba bila nekako utjecajnija. CGI i nema puno što je dobra stvar, tim više što danas gotovo svaka strip ekranizacija vrvi CGI sekvencama, i obično se u tome pretjera. No ovo malo CGI-a u "Vitezu tame" je također nezamjetno. Moram se na samom kraju još osvrnuti na spomenute gadgete i hi tech, kojih ovdje ima daleko više nego u prvom filmu, i više su "SF" nego kod "Batmana Begins". Mobiteli koji služe kao sonari i tome slično su možda ipak bili mrvicu previše za ovakav pristup filmu, iako nije da imam nešto protiv toga. Odlično je sve to uklopljeno u film i samu radnju.

Sve u svemu film vam neće "razvaliti" mozak, ali ne bi vas trebao niti pretjerano razočarati. Daleko od toga jer se radi o sasvim pristojnom i kvalitetnom strip filmu koji se po mnogim kriterijima izdvaja od ostalih strip ekranizacija. Zabavan je, uzbudljiv, napet, kompleksan i što je najvažnije - pametan, ali ipak ne očekujte remek-djelo za sva vremena. Neki će možda imati problema sa samim Nolanovim ozbiljnijim (realnijim) pristupom, što je i za očekivati. Ali uspoređivati ovog Batmana i Burtovonog Batamana, ili ovog Jokera i Nicholsonovog Jokera je apsurdno, jer su u pitanju dva različita pristupa, i oba su izvrsna. Meni osobno su oba filma zasebno jako dobri, ali ako bi ih išao uspoređivati općenito, znači kao dva različita filma o Batmanu, Jokeru i općenito Batmanovom svijetu...dao bih laganu prednost Burtonovom Batamanu. Knight je dobar, ali ne tako dobra kako su ga razvikali. Stoga za sada ocjena 4,5/5, pa ćemo vidjeti šta će vrijeme pokazati...

Boby

Post by Boby » 01 Aug 2008, 17:34

Dobra recenzija; čovjek koji nije gledao ovaj film može bez ikakvih dvojbi vjerovati u sve kaj je napisano. I da, iako film vrvi likovima Dent bi bio najbliži pojmu glavnog lika. Njegov gnjev se je uglavnom zasnivao na Rachelinoj pogibelji ali vjerojatno i na unakaženosti samo što je to u neku ruku ostalo zanemareno. Znam da Nolan nije htio napraviti preveliku predstavu oko njegove spoznaje kakva je nakaza postao ali nemrem se oteti dojmu da je Nicholson kao Joker bio šokiraniji za vrijeme one plastične operacije nego što je Dent u ovom filmu u bolnici

Post Reply