john_constantine wrote:no, ja imam već svoje kritičare na ovom forumu.

Horror me već nagovorio na nekoliko filmova na svom popisu, a ovako prateći vaše ocjene i kritike, i po vašem filmskom iskustvu, shvatim koji je dobar, a koji loš. A i bolje je nego ovako iz novina i časopisa kao ona recenzija novog texas chainsaw massacre koji je popljuvan jer recent ne podnosi nasilje.
Dobro, jedno je pratiti nečije osobne preporuke i "ravnati" se prema njima, ali svi mi dajemo svoje osobne ocjene filmovima, koje se ne slažu sa nekim drugim ocjenama...
Ti recimo uvažavaš Horrorove preporuke/kritike...ali se isto tako sigurno mnogo puta dogodi da se ne slažeš s nekim njegovim kritikama, kao što se nečeš složiti ni sa nekim ocjenama sa imdb-a, kao što se na kraju krajeva ni ja neću složiti...ali HorrorHr je jedna osoba, to je njegov osobni stav i ocjena...a imdb je starv 10-ak, 100-ak, milijune ljudi...kao što rekoh ranije, ocjena na imdb-u je zbroj ocjena svih tih ljudi...uključujući i Horrorovih i tvojih i mojih ako smo ju tamo stavili....to je ono što ja hoću reći, a sad jel su neke finalne ocjene pravedne ili ne...to je druga stvar, ali meni sobno su nekako najrealnije...
FilTV wrote:To definitivno nije realna ocjena. Veliki studiji redovno rade opširne marketinške kampanje koje uključuju i poziv ljudima da glasaju na IMDb-u za taj film. Nije isto ako je za neki film glasalo 1000 klinaca od 12 godina ili 1000 ljudi od 45 godina koji iza sebe imaju 1000 pogledanih filmova. Treba kod svake ocjene pogledati demografiju ljudi koja je za taj film glasala i čak nakon toga sve uzeti sa velikom dozom rezerve.
Isto tako, masa ljudi nezna za IMDb a velika većina ljudi u svijetu uopće nema računalo i pristup Internetu a opet gledaju filmove, kolekcioniraju, shvaćaju filmsku umjetnost, a njihov glas se ne čuje ama baš nikada. Ako film ima 20,000 glasova a pogledalo ga je 5 milijuna ljudi to je ne minorni dio publike nego krajnje zanemariv.
Ocjena na IMDb-u je isto kao kada t-portal stavi neku anketu, samo što ju tamo popuni više ljudi. Nema nikakvu veću vrijednost.
Gle stari...to što oni rade marketinške kampanje i zovu ljude da glasaju nema veze, jer opet je to ocjena publike...naime svaki taj čovjek je vjerojatno pogledao taj film prije nego što ga je ocjenio, odlučio da li mu je dobar ili loš i dao mu ocjenu koja je zatim pridodana ocjenama drugih.
Je isto je...jer ovisi o filmu...za neki film tipa "Američka pita" će sigurno glasati više tinejdžera a manje starijih ljudi, na kraju krajeva, taj film je njima prvenstveno i namijenjen, dok će za npr "Babel" s druge strane glasati sigurno više starijih ljudi nego tinejdžera. A opet s druge strane ni to nema veze što su neki filmovi namijenjeni ovoj publici, a neki onoj, jer se podrazumijeva da film gledaju svi...dakle svatko kome će npr. ta Američka pita doči pod ruku, bio on tinejdžer ili bio on stariji, koji će ga pogledati i dati mu neku svoju ocjenu, jer svatko ima pravo na to...
E sad...druga je stvar kako ćeš ti osobno ili ja zbog svog iskustva sa količinom i kvalitetom pogledanih filmova iza sebe reagirati na tu finalnu ocjenu, tj. zbroj...
Ne bih uspoređivao imdb sa T-portalom....za T-portal ne zna gotovo nitko izvan hr., dok je imdb poznat u cijelom svijetu (Iako je i anketa na T-portalu cjelokupno mišljenje publike, ali u RH...neki će se slagati se nečim a neki neće, no na kraju će nešto prevagnuti, a to je ono finalno mišljenje većine...a na nama je da se s tim složimo ili ne, ovisi što je prevagnulo.)...najpoznatiji i najveći filmski portal, za koji vjerojatno svaku filmofil zna...jer oni koji nisu filmofili i filmove gledaju tek tako i nisu im od neke pretjerane važnosti, sigurno niti ne znaju za tu stranicu te ju neće posjećivati stranicu i davati ocjenu. A kaj se tiče onih kojima je nedostupan....ne govorim ja da netko tko nije bio na imdb-u neće znati odrediti koji je film kvalitetan a koji nije, i da zato oni ne trebaju gledati filmove...već da su ocjene na imdb-u najrealnije ocjene jer tamo glasa najveći broj ljudi iz cijeloga svijeta raznih godišta i spolova, a mišljenja se razlikuju kao što znamo, a imdb spaja sva ta mišljenja u jedno finalno....e sad sve ovisi o broju ljudi kojima je neki film dobira i o broju kojima nije...ono čega ima više, to prevagne.
Isto kao što kod nas ima Filmski Net, gdje ljuti također ocjenjuju filmove, no radi se samo o ljudima iz RH, i o mnogo manjem broju ljudi nego na imdb-u, no te finalne ocjene su još uvijek realnije od ocjene tamo nekog kritičara iz nekih novina koji daje ocjenu filmu po svom osobnom sudu. No pribroji toj njegovoj ocjeni još nekoliko ocjena njegovih kolega iz drugih časopisa....e to je već realnije.