Dexter

Sve vezano za serije i TV, a da nema veze sa horror žanrom.
Post Reply
FilmTV

Post by FilmTV » 23 May 2008, 15:23

dr mladjo wrote:pa ako več naslijeđujemo neke osobine od roditelja(od kose,očiju..)onda moramo i neke psihološke..od agresivnosti,.....
Točno tako i ja razmišljam.

Nego, ima li netko šta novosti oko nove sezone Dextera?

Knatchbull

Post by Knatchbull » 23 May 2008, 16:01

dr mladjo wrote:pa ako več naslijeđujemo neke osobine od roditelja(od kose,očiju..)onda moramo i neke psihološke..od agresivnosti,.....
agresivnost ne nasljeđuješ genetski nego stječeš krivim odgojem...
Agresivnost je posljedica potisnutog nezadovoljstva, frustracija.
Na opstanak smo prisiljeni a agresivnost je naša neadekvatna reakcija na vanjski svijet, koja se na-taloži u nama samima, zbog nemogućnosti razrješenja nekih unutrašnjih problema.
Epidemija agresije i agresivnosti je posljedica što ljudi ne rade na sebi.
[i]Men never do evil so completely and cheerfully as when they do it from a religious conviction.[/i]

FilmTV

Post by FilmTV » 23 May 2008, 16:14

Knatchbull wrote:
Agresivnost je posljedica potisnutog nezadovoljstva, frustracija.
Na opstanak smo prisiljeni a agresivnost je naša neadekvatna reakcija na vanjski svijet, koja se na-taloži u nama samima, zbog nemogućnosti razrješenja nekih unutrašnjih problema.
Epidemija agresije i agresivnosti je posljedica što ljudi ne rade na sebi.
Osobno se ne bih složio da se agresivnost stječe isključivo krivim odgojem. Može ga se ispraviti ali ne nužno da samo radi njega dolazi. Agresivnost uvelike ovisi i o razini testosterona i, iako nemam formalnog znanje o tematici, mogao bih se kladiti da ju nasljeđuješ. Ne na način da se rodiš kao manijak ako ti je otac bio opaki boksač :) ali sigurno se ne rađaš kao bezazleno dijete koje nebi mrava zgazilo.

Kaže wikipedia:
The frequency of physical aggression in humans peaks at around 2-3 years of age. It then declines gradually on average. These observations suggest that physical aggression is mostly not a learned behavior and that development provides opportunities for the learning of self-regulation.

Knatchbull

Post by Knatchbull » 23 May 2008, 16:35

nisam uvjeren u tu tezu s naslijeđivanjem, a wikipediji često nije za vjerovat. mislim da ću skočiti do knjižnice i provjeriti jer me sada zainteresiralo.
[i]Men never do evil so completely and cheerfully as when they do it from a religious conviction.[/i]

metallicat

Post by metallicat » 23 May 2008, 16:43

oboje je sigurno točno. ako je netko od roditelja agresivan, sigurno pokupiš gene, a to može i ne mora doć do izražaja. onda tu upada društvo, npr loše, i tako se više izrazi to u tebi...valjda
Image

A$H

Post by A$H » 23 May 2008, 16:45

metallicat wrote:oboje je sigurno točno. ako je netko od roditelja agresivan, sigurno pokupiš gene, a to može i ne mora doć do izražaja. onda tu upada društvo, npr loše, i tako se više izrazi to u tebi...valjda
e sad ako imaju vise djece...tko onda pokupi vise....zna se da su mladi uvijek ludji i razmazeniji od prvih..
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

elrania

Post by elrania » 23 May 2008, 23:07

FilmTV wrote:
elrania wrote:kad je ovakvo nesto u pitanju, priklanjam se bihevioristima i teoriji tabule rase te smatram da je takvo ponasanje iskljicivo nauceno.
Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.
slazem se, no u ovom svom primjeru joj se vecinom priklanjam.
iako...

ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
dijete moze pobrati gene roditelja i djelovati impulzivno, ali isto tako moze kontrolirati to i usmjeriti agresiju na razne stvari. ovisno o odgoju koji mu roditelj pruza i usvajanju utjecaja iz okoline. evo, moja mama je impulzivna i vjerujem da sam to dijelom pobrala od nje, no u durugu ruku prozivjela sam odredene stvari koje su me "naucile" tako djelovati, ali takva jednostavna karakteristika je daleko od slozenosti mentalnog sklopa osobe koja postaje ubojica, silovatelj, pedofil... osoba kod koje je pojacana agresivnost je na dobrom putu da naudi nekome, ali istoj je potrebno usmjeravanje te karakteristike u odredenom smjeru koje bi rezultiralo ukrocivanjem ili kompletnim raspustanjem.
da bi osoba izrasla u takvo nesto, potrebno je malo vise od par gena, te je sama okolina golem faktor u cijeloj prici. po mom misljenju upravo taj kljucni, odlucujuci...

john_constantine

Post by john_constantine » 23 May 2008, 23:59

elrania wrote:
FilmTV wrote:
elrania wrote:kad je ovakvo nesto u pitanju, priklanjam se bihevioristima i teoriji tabule rase te smatram da je takvo ponasanje iskljicivo nauceno.
Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.
iako...

ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
dijete moze pobrati gene roditelja i djelovati impulzivno, ali isto tako moze kontrolirati to i usmjeriti agresiju na razne stvari. ovisno o odgoju koji mu roditelj pruza i usvajanju utjecaja iz okoline. evo, moja mama je impulzivna i vjerujem da sam to dijelom pobrala od nje, no u durugu ruku prozivjela sam odredene stvari koje su me "naucile" tako djelovati, ali takva jednostavna karakteristika je daleko od slozenosti mentalnog sklopa osobe koja postaje ubojica, silovatelj, pedofil... osoba kod koje je pojacana agresivnost je na dobrom putu da naudi nekome, ali istoj je potrebno usmjeravanje te karakteristike u odredenom smjeru koje bi rezultiralo ukrocivanjem ili kompletnim raspustanjem.
da bi osoba izrasla u takvo nesto, potrebno je malo vise od par gena, te je sama okolina golem faktor u cijeloj prici. po mom misljenju upravo taj kljucni, odlucujuci...
e to mi je trebalo. Trebati ću izmijeniti neke dijelove...
Michel puši karu.

FilmTV

Post by FilmTV » 24 May 2008, 15:31

elrania wrote:
FilmTV wrote:Teorija tabule rase je jako diskutabilna. Po njoj se npr. homoseksualcem postaje a ne rađa sa takvim "sklopom" u mozgu.
E sada, ne možeš i ovce i novce. Svaka teorija ili pravac ima "nešto" s čime se u nekoj situaciji možemo složiti. 8)
elrania wrote:ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
Ne može tako, ili je jedan u pravu ili drugi :) Da budemo apsolutno jasni, ja ne tvrdim da se ništa ne dobiva odgojem i utjecajima društva, dapače, ja se samo nisam složio sa tvrdnjom koja je glasila:
koja negira bilo kakvo naljeđivanje agresije. To je sve.

elrania

Post by elrania » 24 May 2008, 15:43

FilmTV wrote:
elrania wrote:ovo sto si bio citirao vezano za nasljedivanje je tocno, ali isto tako je knech u pravu. no svaki do odredene granice...
Ne može tako, ili je jedan u pravu ili drugi :) Da budemo apsolutno jasni, ja ne tvrdim da se ništa ne dobiva odgojem i utjecajima društva, dapače, ja se samo nisam složio sa tvrdnjom koja je glasila:
koja negira bilo kakvo naljeđivanje agresije. To je sve.
ma sve ok, razumijemo se, no imah potrebu dodati ovo svoje zadnje, pa eto.
od svih ponudenih teorija formacije licnosti, niti jednu ne smatram tocnom i u potpunosti vjerodostojmom, ali neke "vise pasu" u odredenim okolnostima.
psihologija i ponasanje su zbilja preopsirno podrucje da bi se zavakumirali pod samo jednu granu, tako da svatko moze biti dijelom u pravu. :mrgreen:

Scarface

Post by Scarface » 27 May 2008, 00:00

Zanimljiva rasprava, ja mislin da nije stvar odgoja ni društva, to samo može unaprijedit, stimulirat, al i inhibirat, ne i stvorit. Nije to ni stvar gena, već sudbine.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

metallicat

Post by metallicat » 27 May 2008, 23:16

sve pomalo i točka :D
ot - pogledala prve dvije ep. i nikako dalje jer mi je bilo dosadno. nemogu još kritizirat ali ne pomičem se od 2.ep :lol:
Image

A$H

Post by A$H » 27 May 2008, 23:21

metallicat wrote:sve pomalo i točka :D
ot - pogledala prve dvije ep. i nikako dalje jer mi je bilo dosadno. nemogu još kritizirat ali ne pomičem se od 2.ep :lol:
kaj radis ovdije...ish gledat.. :lol:
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!

john_constantine

Post by john_constantine » 28 May 2008, 17:17

daj seriji priliku, tu uvijek najčešće zapnu. Ali nakon pete epizode postaje zanimljivo i uživiš se u seriju.

MEGASPOILER

E kada se već govori o tome, vi i vaše rasprave, ne vidim kako je ubojstvo majke motornom pilom moglo potaknuti dextera na serijska ubojstva? Dobro to za emocijama, traume i slično. I to za njegovim bratom, isto normalna stvar, trauma, ludnica... Ali ne kužim kako bi ubojstvo omiljene osobe u djetinstvu utjecalo tako da ta osoba počne ubijati ljude?
Michel puši karu.

Scarface

Post by Scarface » 28 May 2008, 17:35

john_constantine wrote:
daj seriji priliku, tu uvijek najčešće zapnu. Ali nakon pete epizode postaje zanimljivo i uživiš se u seriju.

MEGASPOILER

E kada se već govori o tome, vi i vaše rasprave, ne vidim kako je ubojstvo majke motornom pilom moglo potaknuti dextera na serijska ubojstva? Dobro to za emocijama, traume i slično. I to za njegovim bratom, isto normalna stvar, trauma, ludnica... Ali ne kužim kako bi ubojstvo omiljene osobe u djetinstvu utjecalo tako da ta osoba počne ubijati ljude?

A kako ne? Pa tim više šta je bija malo dite koje je doslovno upilo sliku stravičnog ubojstva i u njemu samom je taj zov za ubojstvima prirođeniji nego starijem i samim tim razumnijim bratom. E i da, nije li to zapravo njegov polubrat?
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

Post Reply