kak vam se čini?

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Studeni

Post by Studeni » 08 May 2008, 18:43

Boby wrote:Slažem se s Ashom. A ono što mi najviše ide na živce je stalno bezumno ponavljanje kako su vlasnici za sve krivi. Pa što treba pas učiniti da bi se njega okrivilo? Okotiti se bez vlasnika? Za slučaj od prije par dana, kada je onog starca ubio pas, vlasnik ne bi smio snositi nikakvu odgovornost. Psa je povjerio starcu na čuvanje, pas je bio vezan a jadnog je starca napao u trenutku kada mu je ovaj donosio hranu. E, ali uvijek će se naći idiot koji će bez ikakvog razmišljanja bubnuti kako su vlasnici za sve krivi
Prvo i prvo, vlasnici i jesu krivi. Ne samo zato što jesu nego i zakonski zato što pas ne može odgovarati zakonski. Problem je skroz suštinski, cijela priča nije zakonski regulirana kako treba. Da se razumijemo, apsolutno sam za to da se u tančine odredi držanje ovakvih pasa (pit bul,rotvajler,dogo argentino....) tj. da budem precizniji, ograniči,ako ne i zabrani! Općenito, kad se šetam gradom takve pse uglavnom furaju nafurani džiberi. Naravski da je ovo generalizacija i čisto sumnjam da Freddy spada u takvu skupinu, ali ima ih koliko hoćeš...kao da furaju "nafrizirani auto", a u principu ga za psa kao živo biće boli ona stvar....
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,
Anything to get me to start
working on what I’ve been putting off

Boby

Post by Boby » 08 May 2008, 18:55

Ma ima slučajeva i kada treba okrivit vlasnike ali genereliziranje da su uvijek oni krivi samo produbljuje problem. Obično se kaže da psu treba pružiti adekvatnu brigu i sve bu OK ali koliko ima slučajeva gdje su inače dobri i zbrinuti psi iz čista mira napali vlasnika ili treće osobe. Jednostavno ih je uhvatila žuta minuta. Ne smatram da sada treba živine kazneno goniti kao da su ljudska bića ali ne vidim zašto dizati toliku halabuku ako ih se dade uspavati. Kako rekoh, za ovaj slučaj di je pas ubio starca vlasnik nije uopće kriv

Studeni

Post by Studeni » 08 May 2008, 19:09

Boby wrote:Ma ima slučajeva i kada treba okrivit vlasnike ali genereliziranje da su uvijek oni krivi samo produbljuje problem. Obično se kaže da psu treba pružiti adekvatnu brigu i sve bu OK ali koliko ima slučajeva gdje su inače dobri i zbrinuti psi iz čista mira napali vlasnika ili treće osobe. Jednostavno ih je uhvatila žuta minuta. Ne smatram da sada treba živine kazneno goniti kao da su ljudska bića ali ne vidim zašto dizati toliku halabuku ako ih se dade uspavati. Kako rekoh, za ovaj slučaj di je pas ubio starca vlasnik nije uopće kriv
Razumijemo se mi skroz, samo kažem da i hoćeš ne možeš ih kazneno goniti, jer ne mogu doći pod kazneni zakon (nisu ljudi) i onog trenutka kad si nabavio psa TI si odgovoran za njegove postupke (u svakom pogledu,najvažnije u onom zakonskom), a stvar i je u tome da će pas postati onakav kakvim ga vlasnik odgoji. Nema tu žutih minuta, radi se samo o tome da životinje ne promatraju stvari kao i mi. U određenom trenutku iz određenog razloga pročita stvari na drugi način i zato tu treba postojati regulativa ili zabrana. A, onda i razum, a,ako ga nema zato je tu ono prvo.Govorimo o slučaju da se isto provodi,naravno.

O slučaju koji spominješ vjerojatno ni neće biti sankcija za vlasnika, jer niti ga je bilo niti se radilo o tome da je na ulici vodio psa bez brnjice ili slično. Ali, to su već pravne pizdarije...
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,

Boby

Post by Boby » 08 May 2008, 19:57

Ciljao sam inače na borce za prava životinja. Odmah su se uzbudili čim je pao prijedlog da se pesa uspava

elrania

Post by elrania » 08 May 2008, 20:26

Boby wrote:Ciljao sam inače na borce za prava životinja. Odmah su se uzbudili čim je pao prijedlog da se pesa uspava
apsolutno se slazem s onim tvojim prije navedenim i ne shvacam tu pozrtvovnost u borbi za prava zivotinja gdje se ide do te mjere da se covjeka stavlja u drugi plan u ovakvim primjerima.
granici cak s fanaticnosti i vjerojatno bi i sami sebi tvrdili da su oni bili krivi da je njih takav pas napao...
nemam sad neke traume od toga, ali ko dijete od kojih 5 godina sam slucajno prolazila kraj bakinog psa na lancu koji je zarezao i nasrnuo na mene iz apsolutno cista mira te bi bilo svasta da nisam potrcala i za dlaku ga izbjegla. i eto mi osobnog iskustva gdje znam da vlasnik/covjek nije uvijek kriv i koliko god simpatizirala zivotinje, apsolutno sam za to da se uspavaju ti psi koji su izazvali odredeni incident i da se izbjegava drzanje "opasnih" pasmina ko kucne ljubimce.
smatram to prevelikom odgovornoscu kojoj mnogi u kriticnom trenutku nisu dorasli.

john_constantine

Post by john_constantine » 08 May 2008, 20:40

je, ja sam se u svom dvorištu kod tete igrao s bratom i trčali smo i igrali se lovice. I odjednom je mog brata nešto ugrizlo, bilo je to tako brzo da nismo stigli vidjeti. I shvatili da je to bio susjedov manji pas, koji nije bio na lancu, već kraj kućice. Pretrčao je cijeli krug i zaobišao dvije kuće i vrt da bi ušao u naše dvorište, ugrizao mog brata i vratio se u svoju kućicu.
Pa jebote? I tko je kriv? moj brat i ja nismo nikada provocirali psa, niti smo znali da ga ima... A srećom je to samo bio ugriz u nogu, tako da nije bilo strašno...
Michel puši karu.

Studeni

Post by Studeni » 09 May 2008, 03:01

elrania wrote: sam slucajno prolazila kraj bakinog psa na lancu koji je zarezao i nasrnuo na mene iz apsolutno cista mira te bi bilo svasta da nisam potrcala i za dlaku ga izbjegla. i eto mi osobnog iskustva gdje znam da vlasnik/covjek nije uvijek kriv i koliko god simpatizirala zivotinje, apsolutno sam za to da se uspavaju ti psi koji su izazvali odredeni incident i da se izbjegava drzanje "opasnih" pasmina ko kucne ljubimce.
smatram to prevelikom odgovornoscu kojoj mnogi u kriticnom trenutku nisu dorasli.
u prvom dijelu spominješ krivicu psa, a u drugom odgovornost nekoga tko definitivno nije pas. testovi su odavno dokazali da je pas na lancu neprirodna pojava i izaziva veću količinu agresije kod psa. uostalom, one sekunde kad ga zavežeš ograničavaš njegov teritorij, a ne smiješ zaboraviti da ta životinja funkcionira po pitanju teritorija.
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,

Freddy

Post by Freddy » 09 May 2008, 03:33

Studeni wrote:
elrania wrote: sam slucajno prolazila kraj bakinog psa na lancu koji je zarezao i nasrnuo na mene iz apsolutno cista mira te bi bilo svasta da nisam potrcala i za dlaku ga izbjegla. i eto mi osobnog iskustva gdje znam da vlasnik/covjek nije uvijek kriv i koliko god simpatizirala zivotinje, apsolutno sam za to da se uspavaju ti psi koji su izazvali odredeni incident i da se izbjegava drzanje "opasnih" pasmina ko kucne ljubimce.
u prvom dijelu spominješ krivicu psa, a u drugom odgovornost nekoga tko definitivno nije pas. testovi su odavno dokazali da je pas na lancu neprirodna pojava i izaziva veću količinu agresije kod psa. uostalom, one sekunde kad ga zavežeš ograničavaš njegov teritorij, a ne smiješ zaboraviti da ta životinja funkcionira po pitanju teritorija.
ja ga sam imam na lancu kad vozim auto i po kvartu dok ga skroz ne umorim...
You can kill a rapper, but not his music.
You can kill an actor but not his work.
You can kill a poet but not his poetry.
You can kill a Tupac but he'll live in our hearts forever.
Rest In Peace, PAC, Thug love 4 you...

elrania

Post by elrania » 09 May 2008, 09:42

ovo sto kazes za pse na lancu definitivno stoji, ali sad kad se vec prica o tome, moram onda napomenuti da su imali 2 psa. jedan ispred u dvoristu, i drugi iza. ovaj ispred je bio velicine malamuta, bas prava mrcina i svaki put kad bih mu dosla izvalio bi se na zemlju i igrao se samnom, te se nisam nikada bojala podragati ga ni sl. a nije bas da su bili fer prema njemu. znala sam vise puta vidjet baku ili ujaka da ga tjeraju s metlom i udare drskom. i nista, pas miran i dobar ko malo mace.
ovaj iza je bio neka druga pasmina, konfiguracije npr. boxera, samo sitniji malo i navodno da ga je ujak (jedan drugi) znao skidati s lanca i trenirati i nitko ziv se nije usudio njega ic zastrasivati ili sikanirati. sam karakter psa je bio brutalno drugacji i vise mu nakon onoga nisam nikada prilazila.
ne mogu u ovakvim okolnostima rec da je zbilja stvar o pasmini, ali uzimajuci u obzir da su oba imali prakticki iste uvjete, ne znam onda o cemu bi drugome bila rijec...
al opet...imam primjer neceg sasvim obrnutog u familiji gdje su postigli da bernardinac rezi, nasrce i cupa ogradu zubima kad netko dolazi u posjetu i zbilja mi nije ugodno prolaziti kraj njega :?

Studeni

Post by Studeni » 09 May 2008, 10:15

Freddy wrote: ja ga sam imam na lancu kad vozim auto i po kvartu dok ga skroz ne umorim...
ma naravski tako. mislio sam psa koji se drži na lancu stalno (u dvorištu i sl.), ne na situaciju kad šetaš psa.
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,

Studeni

Post by Studeni » 09 May 2008, 10:28

elrania wrote: al opet...imam primjer neceg sasvim obrnutog u familiji gdje su postigli da bernardinac rezi, nasrce i cupa ogradu zubima kad netko dolazi u posjetu i zbilja mi nije ugodno prolaziti kraj njega :?
sve je naravno moguće, primjera je puno. osnova cijele priče (po meni) je ta da psa ne bi trebao imati svako. Primjerice, u nekim zemljama Skandinavije je to i zakonski riješeno. Vrlo dobra kontrola i propisi, dobro riješen problem lutalica i crno tržište postoji u minimumu. I sad kad ti hoćeš nabaviti/kupiti psa prvo te provjere da li si zaista u stanju (ne samo da li imaš uvjete za smjestiti psa) imati psa.... Jer, jako malo ljudi kod nas se interesira kakav je pas. sve ono što se kod nas naziva pit bullom ima između ostalog terijera u sebi, a terijeri su po prirodi i tvrdoglavi i iznimno živi pa i nasrtljivi. Osim toga, drugu životinju promatraju kao plijen (pitovi,mislim). Znači, ako ti njemu ne priuštiš ono što mu treba, a to je iznimno puno kretnje i ako ga ne socijaliziraš na pravi način (a taj pas se mora) on može nezadovoljstvo kanalizirati u bilo kojem trenutku na bilo koji način. I onda se dogodi tragedija pa svi govore da je "pas poludio".
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,

Boby

Post by Boby » 09 May 2008, 12:41

A gle, znam za slučaj di je jedan škotski ovčar, pasmina koja je inače miroljubiva, iz čista mira odgrizao komad uha dijetetu samo zato što ga je htjelo pogladiti. Pas je sve do tada bio normalan, niti su ga držali na lancu niti mu uskraćivali kontakte s okolinom. E sada da sam ja roditelj tog dijeteta ne znam što bih rekao ali ovako kao nepristrani promatrač mogu poručiti svima koji izvor svih problema vide u vlasnicima da si svoje dojmove lijepo zguraju. Kak je elarania već prije spomenula, ima ljudi koji patološki brane životinje iz tko zna kojih razloga; valjda se razočarahu u nekome pa su cijeli ljudski rod stavili u drugi plan misleći da istinsku ljubav mogu dobiti samo od bezumnih stvorova. Možemo mi tu lijepo i dalje seruckati ali pas je životinja, ima svoje nagone po kojima se vodi. Čovjek na to može utjecati ali ne znači da će to u svim trenucima uspjeti jer ima trenutaka kada stvari izmaknu bilo čijoj kontroli. Ljudi to nazivaju "višom silom" a životinjski ispadi u to spadaju

Studeni

Post by Studeni » 09 May 2008, 17:07

Da, i u čemu je onda problem? Govorimo o istom...
Mene recimo nervira kad ljudi puštaju malu djecu samu sa psom....dijete ne zna kako pas funkcionira, a pas opet reagira ovisno kako mu prilaziš.
Another swig,
One last gulp,
One more tablet to pop,

Wendigo

Post by Wendigo » 09 May 2008, 17:28

Studeni wrote:Da, i u čemu je onda problem? Govorimo o istom...
Mene recimo nervira kad ljudi puštaju malu djecu samu sa psom....dijete ne zna kako pas funkcionira, a pas opet reagira ovisno kako mu prilaziš.

potpis. djeca misle da su psi i mačke igračke, pa ih gnjave, natežu za rep i sl. i onda se sranje desi.. bilo je dosta takvih slučajeva. :?

Post Reply