1001 film prema izboru posjetitelja HorrorHR-a

Sve o industriji, VHS, DVD, filmovi iz kućne radinosti itd.
Post Reply
Unreal

Post by Unreal » 04 Dec 2007, 22:36

136. Commando
Image
Jedan od najačih filmova kojih sam gleda kao klinac ikada :mrgreen: . Makar je film glup jednostavno je prezabavan i uvjek me nasmije sa legendranim dijalozima i prezakon negativcom koj izgleda kao Freddie Mercury na steroidima. Da ne zaboravim još akciju u filmu i naravnu scenu kada žena ima bazuku. :lol:

Spoileri
Dok otmu Matrixa jedan ga zeza ovako
Sully: Here's twenty dollars to get some beers in Val Verde. It'll give us all a little more time with your daughter.
Henriques: Heh.
Matrix: You're a funny man, Sully, I like you. That's why I'm going to kill you last.

Kasnije dok Matrix lovi kurvine sinove da vrati kčer naiđe na istog lika i sljedi ovo
Matrix: Remember, Sully, when I promised to kill you last?
Sully: That's right, Matrix. You did.
Matrix: I lied. (baci ga niz liticu)

Scena borbe sa crncom
Cooke: You scared motherfucker? Well you should be because this green beret is going to kick your big ass.
Matrix: I eat green berets for breakfast. And right now I'm very hungry

Kraj borbe
(Cooke nacilja pištoljem Matrixa)
Cooke: Fuck you, asshole!
(Cooke stisne okidač no pištolj je prazan)
Matrix: Fuck you, asshole. (i nabi ga na šiljak)

Način na koj umre negativac
Bennett: John, I'm not going to shoot you between the eyes. I'm going to shoot you between the balls.
Matrix baci i probi ga sa cjevi prije nego što stisne okidač i počne curiti plin kroz njega
Matrix: Let off some steam, Bennett.
Kraj spoliera
Ima tu i još barem meni legendarnih scena. :wink: BTW zabvan uradak koj bi svaki fan akcijskih filmova trebao pogledati.

Dragonrage

Post by Dragonrage » 06 Dec 2007, 14:25

137. A Better Tomorrow II (1987)

Image

Samo godinu dana nakon što je original postigao iznenađujuće veliki uspjeh na matičnom tržištu, proslavljeni dvojac Chow Yun Fat i John Woo su se ponovno udružili kako bi publici isporučili još žešći nastavak, "A Better Tomorrow II"! Njima su se ponovno pridružili i Lung Ti, Leslie Cheung te Emily Chu koji su se također pojavili i u originalu. Nikakvu prepreku im nije predstavljalo čak ni to što je SPOILER jedan od glavnih junaka kojeg je igrao upravo Fat poginuo u originalnom filmu END SPOILER. Dapače, to su riješili na veoma jednostavan način, te je Fat ovoga puta jednostavno igrao brata blizanca originalnog junaka iz prvog filma koji se iz New York vraća u HK. Sama priča i nije bila nešto posebno, tipična gangsterska drama o osveti sa dosta patetike ali funkcionira sasvim solidno pošto je naglasak i onako na kraju krajeva stavljen na akciju. Film doduše na momente pati od pomalo traljave montaže, ali to je vjerojatno pak produkt ubrzane produkcije jer je očito da je ekipa htjela brže-bolje iskoristit veliki uspjeh originala. Isto tako prvih 60 min film djeluje pomalo sporo, no sve to se nadoknađuje u genijalnih posljednjih 20 minuta sveopćeg maskara i krvoprolića koji uključuje pištolje, katane, bombe, over-the-top nasilje, hektolitre krvi i na desetke ako ne i stotine negativaca koji samo izviru poput mrava i padaju poput muha pokošeni od strane trojice glavnih junaka. Navodno u tom posljednjem okršaju pogine oko 100-injak ljudi
I dok je u prvom filmu očito Woo tek stvarao i oblikovao svoj kasnije prepoznatljivi stil (slow motion, bijeli golubovi, dva pištolja itd.), ovdje ga je već doveo do jedne više, stilski ušminkanije razine. Odlične koreografije, odlični kadrovi, odlična kamera, sve u svemu film je prava bomba za svakog action fana koja se gleda guštom. Film je s vremenom dosegao čak i kultni status baš kao i original, a mnogi ga čak smatraju i malo boljim od originala, ili barem jednako kvalitetnim.
Film je inače čuven i zbog opasnih stuntova koji su imali i loše posljedice. Recimo u sceni kada Chow Yun Fat u zgradu baci dvije bombe i ubrzo nakon toga zamalo bude i sam raznešen eksplozijom koju one proizvedu, jačina eksplozije nije bila namjerna već slučajna. Naime eksplozija je bila daleko snažnija od očekivane pa je Fat skoro stradao a njegova reakcija nije bila odglumljena već stvarna. Prilikom toga mu je spaljena kosa a i sluh mu je malo nastradao, no ne trajno. Također danas poznati redatelj a nekad stuntman Ronny Yu je ozlijedio leđa prilikom snimanja jedne sekvence a kaskader koji je mijenjao Leslie Cheunga u opasnim scenama je slomio stopalo. Također taj film je dosta utjecao na Quentina Tarantina, što je donekle vidljivo i u njegovim "Reservoir Dogsima".
Sve u svemu, odlična nastavak i odličan naslov iz bogate Woo-ve filmografije...svakako pogledati.

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 09 Dec 2007, 00:51

138. Wild Bill (1995)

Image

Redatelj: Walter Hill

Glume:
Jeff Bridges ... James Butler 'Wild Bill' Hickok
Ellen Barkin ... Calamity Jane
John Hurt ... Charley Prince
Diane Lane ... Susannah Moore
Keith Carradine ... Buffalo Bill Cody
David Arquette ... Jack McCall
Christina Applegate ... Lurline Newcomb
Bruce Dern ... Will Plummer

SADRŽAJ:
"- Film prati priču i zadnje dane Jamesa butlera Hcikoka, najbržeg revolveraša Divljeg Zapada..."

Moje Mišljenje:
"- Jedan od rijetkih novijih kaubojaca da mi se je svidio u potpunosti (uz Tombstone). Odlična režija starog lisca Waltera Hilla i dobra podjela uloga (Bridges je pljunuti Hickok i jedan od rijetkih glumaca koji ga je dobro 'skinuo'). Film je vrlo ozbiljan i mračan, a dvoboji su odlični.
Gledajući povijesno film je od svih drugih najviše blizu istinitim činjenicama o životu Divljeg Billa..."
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Boby

Post by Boby » 11 Dec 2007, 00:15

139. As Good as It Gets (1997)

Image

Film ovjenčan s dva Oscara. Imalo ga se je prilike vidjeti unatrag zadnjih par godina na TV-u; osobito u vrijeme Božića. Jedan od razloga tome jest što se radi o izrazito toploj priči koja u središte radnje stavlja ciničnog i opsesivno-kompulzivnog Jacka Nicholsona a i drugi likovi su dosta detaljno profilirani ostavljajući dojam simpatičnosti što baš i nije lako istovremeno sprovesti. Od samog uvoda s pesekom koji se pokušava olakšati do završne scene sa šetnjom do pekarnice film je ispunjen komičnim i inteligentnim dijalozima. Ujedno, ovo je jedna od najboljih uloga Jacka Nicholsona. Vjerujem da je velika većina ljudi na ovom forumu već pogledala ovaj film; ak ste u manjini brzo begajte i ulijepšajte si ovaj Božić ovim krasnim filmom

John_Ryder

Post by John_Ryder » 11 Dec 2007, 19:33

140.The Texas Chainsaw Massacre:The Beginning

Image

Redatelj:Jonathan Liebesman.
Datum izlaska:6 Listopad 2006.
Trajanje:91 minuta.
5 nominacija.

Glumci:

Jordana Brewster ... Chrissie
Taylor Handley ... Dean
Diora Baird ... Bailey
Matthew Bomer ... Eric (as Matt Bomer)
R. Lee Ermey ... Sheriff Hoyt
Andrew Bryniarski ... Thomas Hewitt / Leatherface
Lee Tergesen ... Holden
Terrence Evans ... Monty
Kathy Lamkin ... Tea Lady
Marietta Marich ... Luda Mae
L.A. Calkins ... Sloane (as Leslie Calkins)
Tim De Zarn ... Supervisor (as Tim deZarn)
Allison Marich ... Young Luda Mae
Marcus H. Nelson ... Lackey as (Marcus Nelson)
Lew Temple ... Sheriff Winston

Film koji bi po meni trebao biti u top 10 horora ikada.Ovaj film sam pogledao jedno 10 puta,Odličan film koji
me je najviše oduševio svojim scenama koje po meni izgledaju jako realno.Ovdje se vidi kako je Leatherface
sada nabrijan i neustrašiv,za razliku od prošlih nastavaka gdje u nekim situacijama ispada ko papak i ne djeluje
niti malo strašan.Meni osobno najbolji slasher.

Radnja filma:
Znači ekipa ide na zadnje putovanje prije nego što dva brata odu u Vietnam u rat.
Dogodi im se nesreća na cesti,neku kravu su spucali s džipom,tada dolazi šerif(koji je po
meni odlično odglumio poremećenog rednecka,i onda ih on u svom autu odvodi do njegove kuće.
Tamo ih počne mučit,i Thomas aka Leatherface ih masakrira s svojom legendarnom motorkom.

Ovo nije cijela radnja i samo je ukratko napisano.
Ne želim previše ulazit u detalje filma zbog onih koji nisu gledali.

Pogotovo me oduševio kraj gdje se već smatra da je sve riješeno,kad ono...
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

dodo

Post by dodo » 11 Dec 2007, 20:20

141.Amistad (1997)

Image

SADRŽAJ
Godine 1839. španjolski brod La Amistad namijenjen prijevozu robova(crnih),nalazio se tokom jedne olujne noći u Atlanskom oceanu negdje blizu Kube.
Te iste noći jedan od robova (Djimon Honsou) uspjeva uz dosta muke osloboditi se okova,te vodi pobunu.
Naoružava svoje vojnike te uspjeva nakon dosta krvoprilića preuzeti brod.
Preživjelu dvojicu španjolaca od kojih je jedan kapetan uspjeva natjerati da ih vrati natrag u Afriku.
No lukavci ga uspiju zavarati te usmjere kurs prema Engleskoj.
Nakon nekoliko dana presretne ih Američka ratna mornarica te ih sve hapsi pa naš junak sa ostalim robovima opet završi u okovima.
Smješteni u zatvoru čekaju suđenje zbog ubojstava i pobune.
Za slučaj robova se zainteresira bivši rob (Morgan Freeman),mladi odvjetnik (Matthew McConaughey)koji je osmislio genijalnu strategiju obrane i bivši predsjednik SAD (Anthony Hopkins).

PROIZVODNJA
Dreamworks SKG,HBO,1997 SAD
ŽANR
Povijesna Drama
TRAJANJE
152 min
NAGRADE
Četiri nominacije za Oskar i Zlatni globus
REŽIJA
Steven Spielberg
SCENARIJ
David Franzoni (po knjizi Black Mutiny Williama Owensa)
ULOGE
Djimon Hounsou ... Cinque
Morgan Freeman ... Theodore Joadson
Anthony Hopkins ... John Quincy Adams
Matthew McConaughey ... Baldwin
Nigel Hawthorne ... Martin Van Buren
David Paymer ... Secretary Forsyth
Pete Postlethwaite ... Holabird
Stellan Skarsgård ... Tappan
Razaaq Adoti ... Yamba
Abu Bakaar Fofanah ... Fala
Anna Paquin ... Queen Isabella II
Tomas Milian ... Calderon
Chiwetel Ejiofor ... Ens. Covey
Derrick N. Ashong ... Buakei
Geno Silva ... Ruiz
MIŠLJENJE I OCJENA
Odličan 5/5
Last edited by dodo on 12 Dec 2007, 15:40, edited 1 time in total.

Boby

Post by Boby » 11 Dec 2007, 22:18

142. Magnolia (1999)

Image

Na naslovnici možete vidjeti kako je ovo najbolji film godine. Prva istina bi bila kako je mnogo više od toga. Film pobija sve kritike mnogih skeptika koji naglašavaju kako se danas ne snimaju klasici kalibra onih od prije nekoliko desetljeća. A klasici su ovdje oko nas; žalosno je jedino što ih mnogi ne prepoznaju. Glavni razlog leži u tome što većina nema volje ni živaca pružiti šansu ovakvom filmu koji je podosta dug i na trenutke djeluje složen. Da je danas netko snimio "Kuma" ili "Apokalipsu" unatoč brojnim pohvalama većina bi od njih digla ruke. Jedini razlog zašto se to ne događa jest kaj su ti filmovi do danas stekli kultni status i predstavljaju opću kulturu pa ih je mnogo teže odbaciti budući da svi volimo biti u toku. Usprkos tome što je ovaj film neosporivo remek dijelo bojim se da će ga se većina sjećati kao čudnog i ništa više od toga.
Kaj se samog filma tiče, radnju pokreće desetak likova koji su međusobno povezani gotovo nevidljivim sponama ali opet pojedine trenutke doživljavaju kao da su jedno bez obzira što vode potpuno različite živote. Film vrvi izvrsnim glumcima; Philip Baker Hall, Tom Cruise (njegova najbolja uloga ikada), John C. Reilly William H. Macy,Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore... Film je inače dijelo Paula Thomasa Andersona; možda najboljeg redatelja svoje generacije i priznatog wunderkinda. Bio je nominiran i za 3 Oscara i kako inače biva nije osvojio ni jedan

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 11 Dec 2007, 23:16

143. Training Day (2001)

Image

Redatelj: Antoine Fuqua

Glume:
Denzel Washington.......Alonzo
Ethan Hawke................Jake
Scott Glenn..................Roger
Tom Berenger..............Stan Gursky

SADRŽAJ:
"- Jake Hoyt je novak u odjelu za narkotike i za tutora ima iskusnog i opakog detektiva Alonsa Harrisa. Ono što će naučiti u sljedeća 24 sata promjenit će mu život, a iskustvo sakupljeno u tom jednom danu ostat će mu u pamćenju cijeli život..."

Moje Mišljenje:
"- Jedan od najboljih kriminalnih filmova ikad snimljenih. Denzel u svojoj najboljoj ulozi. Ethan se i tu iskazao kao mladi i perspektivan glumac. A sama priča zadivljuje svojim beskompromisnim dijelovanjem...točnije film kick ass u svim djelovima."
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

jigsaw

Post by jigsaw » 12 Dec 2007, 00:28

144. Scary Movie (2000)

Image

Film mi je puno bolji od svog nastavka. Iako sam i ovaj film pogledao po par puta, mogao me nasmijati sa zabavnim dijelovima. Ovo mi je možda i najbolji nastavak iz cijelog solidnog serijala kojeg sam pogledao po više puta.Glumci su mi bolji i nekako orignalniji nego u drugom dijelu i Anna Faris i Regina Hall su se pokazale boljima nego što su u drugom nastavku. No, da sada ne uspoređujem ta dva nastavka, govorit ću samo o ovom.

Glumi i ljepotica u filmu Shannon Elizabeth, mmm....:))))) Ljepotica iz filma Thir13en Ghosts i Jack Frost.Ona mi je dodatno proljepšala film, iako je u njemu dobila ulogu drolje.

Pogledajte film ali prije toga, ako niste pogledajte Scream, I Know What You Did Last Summer i Dawson 's Creek jer se ova horror komedija išprdava na te navedene filmove.Ima ih još par ali ih se trenutno ne mogu sjetiti.

http://recenzijefilmova.blog.hr/2007/12 ... html#dan11

Boby

Post by Boby » 12 Dec 2007, 10:59

145. Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931)

Image

Ovaj film pogledah prije točno tri godine i kakav je to užitak bio. Iznenađen sam ostal vidjevši da u videoteke dobivaju filmove i iz tog doba. Od samog početka ostao sam zatečen uvodnom kamerom koja je doslovno klizila kroz prostorije. Sama priča ne slijedi previše onu iz Stevensonovog romana ali to je slučaj i kod gotovo svih ostalih adaptacija. Ono što film čini toliko izuzetnim (po mnogima i najboljom adaptacijom) njegova je atmosfera (koja je prisutna bilo da se radnja odvija u doktorovoj kući, na ulicama Londona ili u noćnim barovima) i odlična izvedba Fredrica Marcha koji je za svoju dvostruku ulogu nagrađen Oscarom. Film je jednostavno nabaviti, imaju ga sve bolje opremljene videoteke a uz njega na istom disku dobivate adaptaciju iz 1941. te crtanu epizodu Tweetya i Silvestra također s istom tematikom

Dragonrage

Post by Dragonrage » 12 Dec 2007, 12:38

146. Phoenix (1998)

Image

Phoenix je žestoki, sirovi hardcore triler krimić sa jako dobrom glumačkom ekipom koju predvode odlični i prilično raspoloženi Ray Liotta i Anthony LaPagia za kojeg bi se moglo reći da je u nekim sekvencama uspio i "ukrasti" film Liotti. A ništa lošiji nije ni ostatak muške glumačke ekipe u svojim izvedbama - Daniel Baldwin, Jeremy Piven i Xander Berkeley koji su svi redom odglumili zbilja životopisne i realne likove. Jedini prigovor koji imam vezan uz glumačku ekipu je izbor Anjelice Huston za glavnu žensku ulogu. Ona i Liotta nikako si ne pašu kao ljubavni par na ekranu, iako je Anjelica nedvojbeno odlična i kvalitetna glumica, no na ekranu izgleda prestaro za Liottu iako su po godištu tu negdje. Mislim da je ona četiri god. starije od Liotte.
Redatelj ovog odličnog krimi trilera iz 1998-e god o pokvarenim policajcima, kockanju, iznuđivanju i prijevarama rađenog u najboljoj maniri filmova poput "Pakleni Šund", "Zdrpi i Briši", "Ubiti je lako" itd. prepun ludih, nasilnih i zanimljivih likova te britkih dijaloga za koje je pak zaslužan scenarist Eddie Richey je Danny Cannon. Njemu je ovo bio prvi film nakon mnogima razočaravajućeg "Suca Dredda" kojim je on ponovno povratio svoj ugled kod kritike i publike da bi ga kasnije opet izgubio režiravši nastavak i onako slabašnog originala "Znam što si radila prošlog ljeta". No ovdje je napravio odličan posao, vodeći sigurno svoje likove do krvavog i neizbježnog kraja.
Ovaj mali ali odličan film snimio je za budžet od svega 30-ak mil$, što je duplo manje od budžeta Suca Dredda koji je iznosio čak 90-ak mil$. Još jedna dokaz da za dobre filmove nije potrebno brdo novca već dobra ideja.
Inače ionako sumornu, mračnu i sirovu atmosferu podiže i odlična, žestoka muzika prožeta jakim zvukovima gitare skladatelja Graeme Revella ("Sin City", "Pitch Black" itd.).
Vizualni identitet filma je također specifičan te potpomaže gradnji atmosfere, žuta boja, kiša, vruća pustinja Arizone...sve to vam daje jedan dojam beznađa za našeg glavnog junaka.

U svakom slučaju nipošto ne biste smjeli propustiti ovaj film,te ga svakako pogledajte ako već niste, jer će te uživati !

The Undertaker

Post by The Undertaker » 12 Dec 2007, 14:39

147. La Haine (1995)
Image
"Policija je surovo pretukla 16-togodišnjaka tokom ispitivanja, gotovo do smrti. Kao odgovor na nasilje lokalni tinejdžeri pretvaraju celo naselje u stalnu ratnu zonu. Medju zaslepljenima mržnjom su Said, Vins i Iber, mladići koji preživljavaju od sitnog kriminala i dilovanja droge. U napetom, nasilnom okruženju Vins nalazi hromirani Smith & Wesson .44 Magnum, koji je izgubio policajac u civilu. Ako ubistvo pandura njegovim ličnim oružjem nije izraz njihovog gneva, šta jeste?
Tragična priča je navela francuske vlasti da organizuju specijalnu projekciju kako bi shvatili s čime su se uhvatili u koštac na ulicama Pariza."

"Brutalno, briljantno remek delo 90-tih"
NME

Najbolja režija na Kanskom festivalu

Sjajna gluma Vinsenta Kasela, Saida Tagmauija i Ibera Kundea, odlična režija Metjua Kasovica, odlična priča.
Legendarne scene:
1. starčeva priča o logorašu Grunvalskom
2. muvanje riba u galeriji
3. Metju Kasovic u ulozi skinheda
i još mnogo toga.
Nije važno kako padaš, važno je prizemljenje

Dragonrage

Post by Dragonrage » 12 Dec 2007, 15:07

148. Kung Pow: Enter the Fist (2000)

Image

Ovo je netipična preporuka za film koji svakako morate pogledati, ali ovaj uradak vjerujete mi to i zaslužuje. Ovo je jedna od najboljih parodija na Kung Fu filmove 70-ih ikada snimljena, zapravo kad malo bolje razmislim i jedina parodija na Kung Fu filmove ikada snimljena. Ovaj film sam gledao barem četiri-pet puta i svaki puta mi je bio sve bolji i smješniji, totalni urnebes. Doduše neki od vas će ovaj film sigurno smatrati glupim pa čak možda i ne duhovitim, ali stvari su zapravo drugačije. Naime taj film svršeno funkcionira ako ga se shvati kao čistu zafrkanciju, čak ne ni kao komediju, već samo zafrkanciju te kad ga se gleda na nekom tulumu. To je definitivno film za takve prigode jer će se svi smijat, i oni trijezni i oni pijani.
U kontekstu Parodije Kung Pow je definitivno bolji i "pametniji" od recimo bilo kojeg "Mrak Filma" jer svi gegovi imaju smisla i svi su povezani, a ne samo nabacani na jednu hrpu kao u slučaju "Mrak filmova". To je jedan od onih filmova koji nema nikakvu umjetničku svrhu osim da vas nasmije do suza, a priča je totalna zafrkancija te se zapravo svodi na smisleno nizanje smiješnih klišeja iz Kung Fu filmova 70-ih koje je Oedekerk savršeno iskoristio u svoju korist, pretvorivši ih u urnebesne skečeve i gegove. Nakon ovoga filma stari Kung Fu filmovi vam nikada više neće biti isti, uvijek će te ih gledati sa malim smješkom na licu.
Redatelj filma a ujedno i glavni glumac jeste Steve Oedekerk, on je inače režirao nastavak "Ace Venture:kad priroda zove", a u ovom filmu uz to što je "glumio" gl. Lik je i sinkronizirao sve druge likove. Savršeo je uklopio scene iz originalnoga filma iz 70-ih i nove nadosnimljene i nadodane scene, tako možete očekivati urnebesne štoseve poput tučnjave sa kravom koja zna borilačke vještine, nunčake od vjeverica, ženu sa jednom ali ogromnom sisom ili pak Francuze izvnzemaljce (!!) i druge sl. lude i urnebesne gegove.

Jednostavno ovaj film je zbilja teško objasniti i recenzirati, jednostavno ga morate vidjeti da biste znali o čemu se tu zapravo radi, a siguran sam da ga mnogi nisu gledli, pa stoga preporučam trk u videoteku i posudite ga, umirat će te od smijeha. Za 2008. je najavljen i nastavak "Kung Pow 2: Tongue of Fury "...ja ga jedva čekam! Baš me zanima koji će film sinkronizirati?!

Boby

Post by Boby » 13 Dec 2007, 00:15

149. Chasing Amy (1997)

Image

Redatelj Kevin Smith sa svojim prvijencem "Trgovcima" dokazao je kako se uz dobru ideju, koja čak i nije previše orginalna, te uz minimalni budžet može snimiti ne samo dobar film već i stvoriti imidž za njegova kasnija ostvarenja. A ta ostvarenja krenula su silaznom putanjom dok se nije pojavio ovaj film koji je diskutabilno njegovo najbolje dijelo. Film se zadržava na razini prethodnika ostavljajući radnju u urbanističkom okruženju ali mjenja jeftini humor sa mnogo ozbiljnijim i životnijim dijalozima u svrhu analiziranja ljudskih odnosa, prvenstveno onih intimnijih. Glumačka ekipa je standardna i redovita za Smithove filmove (Ben Affleck, Jason Lee, Jason Mewes, Joey Lauren Adams). U središtu radnje nesretno je zaljubljeni Ben Affleck koji shvaća da nije u njemu problem što mu odabranica srca ne uzvraća ljubav. Ovo je urbana priča o mladim ljudima, lezbijstvu, biseksualnosti i naravno o stripovima. I još je uz to dosta ozbiljna; u onom pozitivnom smislu

dodo

Post by dodo » 13 Dec 2007, 01:38

150.Excalibur (1981)

Image

SADRŽAJ
Tijekom mračnog srednjeg vijeka dvojica engleskih vitezova i plemića se bore za prevlast, Uther Pendragon i vojvoda od Cornwalla. Uthera savjetuje Merlin, čarobnjak koji mu daje Excalibur, mač moći, koji ovaj prima od ruke koja se izdiže iz jezera. Merlin dogovara primirje Uthera i Cornwalla na kojem njih dvojica dogovaraju prekid sukoba s time da Cornwall prizna Uthera kao kralja Engleske. Na proslavi u Cornwallovom dvorcu Uther se zagleda u Cornwallovu suprugu Igryine što dovodi do prekida saveza i rat ponovno izbija. Uther preklinje Merlina da mu omogući jednu noć s Igrayine na što ovaj zauzvrat traži da mu Uther preda "ono što nastane iz njegove požude". Te noći Merlinovom čarolijom Uther zadobiva Cornwallov lik i provodi noć vodeći ljubav s Igrayine dok Cornwall pogiba u napadu na Utherov logor. Nakon završetka rata Uther uzima Igrayine za suprugu i devet mjeseci kasnije ona rađa Arthura.Osamnaest godina kasnije mladi štitonoša,Arthur,slučajno nalazi i oslobađa začarani mač,Excalibur iz kamena u kojem je smješten od Utherove smrti.Proglašen za kralja Arthur uz pomoć Merlina,svog mističnog savjetnika,počinje ujedinjavati zemlju.redaju se pobjeda za pobjedom.Arthur je zaprosio i oženio Guenevere.Osniva vitezove okruglog stola,kojemu za primjer služi odani prijatelj i vitez Lancelot.Zlatno doba viteštva počinje tamniti.Brastvo se izmetne u grupu pijanih svadljivaca a Lancelota optuže da je Geneverin ljubavnik što on zaista i je, te ga potjeraju sa dvora.Pod Camelotom čiji zidovi stenju od nedača,Merlin podlježe čaroliji i smrzava se u magli tvrdoj poput dijamanta.Morgana zla polusesta izvrče Merlinovu magiju za ostvarenje svojih ambicija.Preuzevši lik Guenevere spava s Arthurom i rađa se sin Mordred kojeg odgaja samo s jednim ciljom da ubije Arthura i popne se na prijestolje.Neke dijelove sam izostavio iz priče jer nebi bilo kraja recimo djevu iz jezera sveti gral itd.

NAGRADE
Nominacija za Oscara (najbolja fotografija).
Nominacija za nagradu BAFTA (najbolji kostimi).
Nominacija za Zlatnu palmu u Cannesu (osvojena nagrada za umjetnički doprinos)
Osvojen Saturn Award (najbolji kostimi) i 5 nominacija
ZANIMLJIVOSTI
John Boorman je isprva htio snimiti film "Gospodar prstenova", ali nije mogao osigurati prava na knjigu pa se odlučio za ovaj film.
PROIZVODNJA
Orion Pictures Corporation USA/UK 1981
ŽANR
Pustolovni Fantazija
TRAJANJE
140 min
REŽIJA
John Boorman
SCENARIJ
Rospo Pallenberg (po knjizi Le Morte D Arthur Sir Thomasa Malorya)
ULOGE
Nigel Terry kralj Arthur
Helen Mirren Morgana
Nicholas Clay Lancelot
Cherie Lunghi Guenevere
Paul Geoffrey Perceval
Nicol Williamson Merlin
Robert Addie Mordred
Gabriel Byrne Uther Pendragon
Keith Buckley Uryens
Katrine Boorman Igrayne
Liam Neeson Gawain