The Cremator (1969) - iliti ga "Spalovač mrtvol" je čehoslovačka crnohumorna horor drama od poznatog redatelja Juraja Herza od kojeg imam još jedan film na listi najboljih. Film prati pogrebnika koji radi u krematoriju i uglavnom pratimo njegove misle, njegove monologe i polako gledamo kako tone u neku vrstu psihotične šizofrenije i polagano se predaje nacizmu i Hitleru. Ovo sam gledao prvi put prije 11 godina. Izvrsno napisan, izvrsne atmosfere i sjajne glume Rudolfa Hrušínskýa koji glumi tog ljigavog lika Karela Kopfrkingla

nevjerojatan film koji ne spada u klasičnu vrstu horora, ali on žanrovski je horor jer je i sam redatelj rekao da želi napraviti horor film. Kadriranje, sama režija, stilski nevjerojatan film. Zoomovi prema liku pa presjecanje kadra kako bi dobili dojam što mu se događa u glavi. Čak sam imao osmijeh preko čitavog lica kroz većinu filma jer stvari koje govori, a pogotovo na način koji sve to govori mi je sam po sebi izuzetan. Crno bijel je film pa i to pridonosi toj atmosferu koju film ima. E sad, treba biti stvarno u fokusu za ovaj film, pa te istroši. Sve u svemu, ovo je jedan zasluženi klasik i već ima dulje u planu čehoslovački novi val obraditi tako da se tome radujem.
8.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - film se smatra jednim od ključnih djela čehoslovačkog Novog vala te inovativna montaža koja je dotad jako rijetko viđena. Definitivno jedan od ključnih euro filmova tog doba. Imao je i politički utjecaj te je zabranjen u komunističkoj Čehoslovačkoj i nije se mogao prikazivati do 1989., što mu je dodatno povećalo simbolički značaj. Što se tiče nagrada, dobio je više međunarodnih nagrada. A+, A,
B+, B, C+, C
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"