Koji ste horror zadnji gledali?
- Michel
HORROR HR 2025.
Good Boy (2005) - evo jednog malog indie filma u kojem glumi pas po imenu Indy. To je redateljev pas i htio je napraviti horor nakon što je pogledao Poltergeista i primijetio jedan trope u horor filmovima gdje kućni ljubimci imaju šesto čulo gdje počnu gledati u kut kao da vide nešto. I to je točno, nekad moje krave u štali gledaju čudno u kutove ili moj pijetao. Film je iznenađujuće svjež i originalan. Pas mi je bio predobar, tako je čist i one lijep bijele šapice. Odlično je odglumio. Film ima jako lijepu fotografiju, iako traje samo 70-ak minuta, film je slow burn baš ima dobar ritam. Ono što moram još pohvaliti je izgled duhova jer obožavam horore sa duhovima, ali ne volim one horore o duhovima gdje prikažu sa tako očitim CGI efektima ili previše humanoidno već baš na ovakav način kakav su prikazani u filmu. Sjene, čudni oblici i zvukovi. Bilo je i nekoliko skroz dobrih jump scareova, ali dobro napravljeni tako da je na kraju film ispao i spooky, i atmosferičan. E sad, naravno ima tu simbolike. i zanimljivo će biti pratiti utjecaj ovog filma jer sigurno će se sad povećati kupnja ove vrste pasa
možda si ga i ja kupim, ionako mojim ženkama treba društvo. I još jedan utjecaj je sami strah jer vlasnici pasa i mačaka su sigurno i prije primijetili da im ljubimci nekad gledaju u nešto, a sad kad pogledaju film brrr. 7/10
SpoilerShow
Indy je na kraju odlučio ne ostati u tami već odlazi u svijetlo dok je njegov vlasnik cijelo vrijeme žalio i pretvorio se u duha. To ne znači da duhovi nisu stvarni i da se svi ti događaji nisu dogodili, ovo je samo simbolika. Ovo je alegorija i suočavanje sa tugom.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"
-
Ash_Williams
Re: Koji ste horror zadnji gledali?
'nekad moje krave u štali gledaju čudno u kutove ili moj pijetao'
Ono, kad netko random prizna da nije najpametnija osoba u prostoriji. Rijetko viđena autentičnost. Za svaku pohvalu.
Ono, kad netko random prizna da nije najpametnija osoba u prostoriji. Rijetko viđena autentičnost. Za svaku pohvalu.
- Michel
HORROR HR 2025.
The Conjuring: Last Rites (2025) - sjećam se tog lijepog dana kada je izašao prvi dio The Conjuring i koliko sam bio sretan, nahajpan da imamo moderni klasik što i danas mislim da je. Hvalio sam James Wana kao novu staru nadu (Saw) i imao visoka očekivanja od njega, ali nažalost poslije prvog The Conjuringa nije ni izbliza isporučio. Ovdje on naravno nije redatelj, ali poslije drugog nastavka ovaj serijal ne vrijedi pa tako i ovaj dio. Gluma je slabašna, čak i od Vere i Patricka. Kćerka im je iritantna, a po svemu sudeći ona i njezin muž će započeti novu eru Prizivanja. Ono što je bilo dobro svidjelo mi se što su malo prikazivali obitelj Smurl pa malo Warrene i tako su gradili do točke kada će oni doći do njih. Problem j što su horor scene bile loše realno, previše CGI-a, previše pokazivanja ne volim to pogotovo kod duhova/demona. Režija je bila dobra, pokušalo se nešto, ali nedostojno prvog, a i drugog nastavka. 5.4/10
Rađe pogledat ovaj intervju s obitelji. Na VHS snimljeno, obitelj govori što je doživjela. Baš dobro i nekako creepy.
Rađe pogledat ovaj intervju s obitelji. Na VHS snimljeno, obitelj govori što je doživjela. Baš dobro i nekako creepy.
- Michel
HORROR HR 2025.
Dracula: A Love Tale (2025) - nova verzija Dracule, i to od Bessona. Praktički rip off dosta drugih verzija Dracule, a najviše od Coppole. Vizualno, sama estetika sve od Coppole. U Coppolinoj verziji je to bolje, ali ni ovdje nije loše. Bit će ovo dosta usporedbi sa Coppolinom verzijom. Waltz je solidan, ali Hopkins je bolji. Mina mi je puno jebozovnija ovdje nego bezlična Winona Ryder. Ovdje Jonathan Harper je solidan, ali kao i takav je bolji od lošeg Keanu Reevesa. A što se tiče samog Dracule, Caleb Landry Jones je fantastičan, ali ipak nije razina Oldmana. Zapravo, njih dvoje su što se tiče glumačkog aspekta, najbolje odglumljeni Dracule. Lugosi i Lee s druge strane mi ostaju najdraži i meni najbolji Dracule, onako arhetipski. Film je veća romansa nego Coppolina verzija, ima puno više ljubavi što opet govori dovoljno jer i u Coppolinoj verziji ima. Moram ponovno pročitat knjigu, ali znam da ovo nije vjerna adaptacija jer Dracula u knjizi je čisto zlo, nema tu ljubavi. Ovo je samo Bessonov take na priču, koliko god bilo slično Coppolinoj verziji, toliko je i različito. Mislim, gargolysi, više fantazije nego u bilo kojoj verziji, ali je ljepo snimljeno i režirano. Scenarij je slab, neke rečenice su teži cringefest ali opet imam dojam da su dali srca u ovo. Nisam se dosađivao, dapače, prilično sam uživao. Ima dosta mana, ali jebemu ima nekih stvari koje baš dobro funkcioniraju. 6.5/10
- Inferno
Re: Koji ste horror zadnji gledali?
Gledao novi Conjuring jučer, ajme majko kako je loš...3/10
- Michel
HORROR HR 2025.
Dangerous Animals (2025) - evo jedan australijski shark horor u kombinaciji sa serijskim ubojicom koji ih hrani sa djevojkama. Hassie Harrison kao final girl je prosječna, ne zna baš glumit, ima malo o botoxa, a vidim da je iz 12. najbogatije obitelji na svijetu. Ima veza, ali ono u čemu je posebna su sise. Napokon moderni horor sa malo golotinje. Nema puno, ali ima dovoljno da zagolica maštu. Njezine sise su trenutno među najboljim natural tities na tržištu. Jai Courtney s druge strane krade film kao psiho i kako se polako mijenja kada mu ne ide niz ruku. Prvih sat vremena mi je bilo dobro, ali zadnja trećina jedva prosječna. Efekti su nekad stvarno loši, ali osim toga ovo je bila solidna zabava. 6/10
- Michel
HORROR HR 2025.
28 Years Later (2025) - i evo nas napokon ovdje. Nastavak kojeg smo svi čekali, a je li dobar? Paaa... Prvih 40 minuta mi je bilo stvarno dobro, otac i sin, dobri killovi, i zanimalo me gdje će nas odvesti. Ona je slijedila lagana dosada da bi u zadnjem dijelu filma dobili najboljeg lika u vidu Ralpha Fiennesa koji je donekle izvukao film. Sviđa mi se sama ideja i zanima me kako će to do kraja istražiti. A sami kraj je
ne bi me čudilo da je Mad Max utjecao na Garlanda kad je pisao scenarij za ovaj dio. I nekako su me kupili da jedva čekam pogledat idući nastavak. Vizualno filmu se nema što zamjeriti, i one Alphe su jebeno dobro napravljene. Ne znam, dobro je a opet fali dosta toga. 6.5/10
Vidim da ovogodišnji nastavak već govore horor godine, ima puno bolje ocjene nego ovaj a nije da je prošlo 20 godina pa se ukus publike promijenio već je prošla samo godina dana tako da sam jako nahajpan. Godinama gledam filmove iz godine u kojoj sam tek kad sve izađe pa pogledam krajem te ili početkom iduće kao sada, ali mislim da ću od ove godine kako filmovi izlaze.
Vidim da ovogodišnji nastavak već govore horor godine, ima puno bolje ocjene nego ovaj a nije da je prošlo 20 godina pa se ukus publike promijenio već je prošla samo godina dana tako da sam jako nahajpan. Godinama gledam filmove iz godine u kojoj sam tek kad sve izađe pa pogledam krajem te ili početkom iduće kao sada, ali mislim da ću od ove godine kako filmovi izlaze.
- Michel
HORROR HR 2025.
Final Destination: Bloodlines (2025) - vežu me lijepa sjećanja za ovaj serija, horori iz ranih nultih su mi dio mojeg odrastanja i škole. Sjećam se kad je prvi dio došao i prženja na cd/dvd ili što je već bilo. I eto nas u 2026. godini, novi dio izašao prošle godine i to kao jedan od najhvaljenijih u serijalu. I teže razočaranje. Tonija Todda je bilo lijepo vidjeti, umro je nedugo zatim. Kao da su pisali za njegov rastanak, tako mi je izgledalo, a i izgledao je jako bolestan. Pokoj mu duši. No, ovo ostalo je neoriginalno i monotono bez ikakve atmosfere sa bezličnim i nekarizmatičnim likovima. Da, smrti jesu kreativne, ali CGI uništava sve. Zgnječi se glava, cijela osoba, vidljiv CGI. Meni to užas i jednostavno nema takav učinak kao praktični efekti. Sjetimo se samo originalnog filma 'The Omen' za koji se može reći da je i prototip 'Final Destination' jer u 'The Omenu' ubija nevidljiva sila kao onog svećenika ili meni jedna od boljih smrti, ona sa staklom kad odrubi glavu. Bez CGI, samo stari učinkovit efekti. A onda u ovom filmu sve nešto veliko, grandiozno, bezlično, ma joj. Čemu toliko pozitivnih kritika za ovaj film nije mi jasno. 4.5/5
- Michel
HORROR HR 2025.
Together (2025) - ovo je debi Michaela Shanksa, mladog australskog redatelja u kojoj jedan par odlazi na jedno ruralno područje produbiti svoju vezu ili vidjeti gdje su. U početku vidimo da i ona, i on dosta ovise jedni o drugome. Ona što se tiče seksa, ne dobiva ga a želi fizičku intimu. A on ne zna što želi od života i praktički ga ona spašava gdje kako. Nakon što upadnu u jednu rupu u šumi, stvari postaju čudnije. Iako nema nešto posebnu atmosferu u klasičnom smislu, ima atmosferu beznađa, psihološku atmosferu koja tjera naše junake na sve čudnije postupke. Body horor je lijepo zastupljen i ono što mi se jako svidjelo su praktični efekti koji su većina. Ima i nešto CGI transformacije, ali je stvarno dobro napravljena. Naravno, film je čista metafora, alegorija o krizi identiteta. Oni su odavno postali jedno, previše ovise jedno o drugome. On guta njezinu kosu, gušenje u vezi. Ne može izvaditi spolovilo iz njezine šumice, simbolizira pretjeranu ovisnost koja blokira seksualnost. Na kraju im je ostalo to što im je ostalo. Vole se, ali je toksično te su postali toliko emocionalni ovisni jedno o drugome do te mjere da gube granice vlastitog identiteta i jedini način da prihvate je taj način na koji je prikazan. Svidjela mi se i mitologija oko cijele te priče (Platon), bez mitologije ne ide. I kraj sigurno nije sretan, predali su se kultu i kompletno izgubili identitet. Uglavnom, dobar film ali koji je nekako teško voljet. 7/10
- Michel
HORROR HR 2025.
The Long Walk (2025) - čitajući internet, shvatio sam zašto ne volim one pametnjakoviće koji govore ovo nije horor, ali je distopijski triler. Znači, ovo je psihološki horor prije svega. Smrti su jako grafičke što samim time ne može biti triler. Čista psihologija. Sad kad smo to riješili, reći ću da volim knjigu pa ajmo odmah riješiti razlike i što se dogodilo sve. U knjizi je 100 hodača, u filmu je 50... U knjizi se mora ići 4 milje na sat, a u filmu 3 milje na sat. U knjizi je McVries dosta mračniji dok je u filmu pozitivniji. Uglavnom, to nisu zamjerke jer su stvarno manje promjene. Bilo je još nekih, ali su zadržali duh knjige tako da je stvarno dobra adaptacija. No, najveća promjena je sami kraj. Odmah da kažem sviđa mi se i književni kraj, i filmski. Dakle, u knjizi uglavnom, ovo je zasad horor godine a zašto? Znate kako u hororima često kada nekog ubiju, nema emotivni utjecaj, ali u ovom filmu majko mila što mi je napravilo pogotovo kad ih je ostalo 14, svaka smrt mi je bila sve teža i teža. Svaka im čast na tome. Film je jednostavan, a opet dubok. Fotografija u filmu je prekrasna, glumci su jako dobri pogotovo fenomenalni David Johnson kao McVries. Predviđam mu veliku karijeru. Čitam i neka razočaranja od ljudi, i ne shvaćam iskreno kao da je dosadan, da nema smisla kako bi išli na tako nešto. Ma neću se zamarat, čim to čitam onda proispitujem sebe jel nešto krivo shvaćam. Ali ovo sam ja, i meni je bio jako dobar. Ide ovo na listu najboljih s ovom ocjenom. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - realno novi je film, nema nekog utjecaja osim vjerojatno na karijeru nekih glumaca mislim da će to biti. Zaradio nije previše tako ni tu nema nekog utjecaja. A+, A, B+, B, C+, C
SpoilerShow
isto njih troje ostanu... McVries, Garraty i Stebbins kao i u filmu. No, za razliku od filma, u knjizi prvi od njih troje umrie McVries koji je pobijedio u filmu dok Stebbins umire drugi od umora dok u filmu prvi umire. A Garraty pobjeđuje u knjizi jer je glavni lik kao i u filmu, ali u filmu gine drugi po redu. Nije mi smetalo. Kraj u knjizi je taj da je Garraty toliko mentalno uništen da kad i pobijedi, on umjesto da stane, on počne trčati jer je vidio neku humanoidnu sjenu (halucinacija) zbog koje je pomislio da je to još jedan hodač. U filmu McVries je čista pozitiva i kužim dam ože kraj biti antiklimaks jer je odgovarao Garratyija da se osveti za oca, a na kraju upravo to McVries učini i osveti svojeg "brata" Garratyija jer sad vidi kako je imati voljenu osobu i izgubiti je bez obzira što ga je znao 5, 6 dana koliko je već trajao hod. Mislim, kraj je mogao ići u mnogo smjerova i ne bi mi smetao jer kada si umoran recimo siguran sam da je dosta od nas bilo budno dva dana ako ne i više pa znate kako smo onda razdražljivi, više emotivni a sad zamislite hodate u borbi za život i smrt, i gledate kako oko vas ubijaju osobe s kojima ste se sprijateljili mislim to je toliko emocija i psihološki te uništi u tako kratkom vremenu tako da mi je jasan kraj. Ali mislim da i McVries nije preživio to mi je dosta očito. Kad je došao, bila je publika i onda mu je želja bila ona puška pa je ubio Majora, ali odjednom više nema publike, nema nikog i McVries nastavlja hodati prema svijetlu, vjerojatno u afterlifeu.
UTJECAJ/ZNAČAJ - realno novi je film, nema nekog utjecaja osim vjerojatno na karijeru nekih glumaca mislim da će to biti. Zaradio nije previše tako ni tu nema nekog utjecaja. A+, A, B+, B, C+, C
- Michel
HORROR HR 2025.
Još jedan horor iz ove godine upada na listu najboljih je zadovoljava kriterij minimalno ocjena 7.4

The Ugly Stepsister (2025) - redateljski debi redateljice Emilie Blichfeldt. Satirična crna horor komedija o slavnoj bajci Pepeljugi ali na mračniji način. Ovdje Pepeljuga nije glavni lik već jedna od njezinih ružnih sestra. U ovoj verziji sestra se zove Elvira, isto ima drugu sestru koja je zapravo najbolja ali malo se pojavljuje i zlu majku koja je maćeha Pepeljuzi. Film počinje sa tim da su pozvane na bal gdje će princ odlučiti koje mlade dame će uzeti, a konkurencija je velika. Tako da majka od Elvire koja ima krivi nos, nosi aparatić za zube odluči sve poduzeti kako bi bila najljepša i kako bi je princ uzeo. Tako da ide na operaciju nosu kakvu su koristili u 19. stoljeću jer je tamo radnja smještena, i baš je izgledalo bolno. Pa miče aparatić ali i neke narodne predaje počne koristiti kao to da pojede doslovno jajašce trakavice koja će rasti u njoj kako bi se hranila sa svime s čime pojede kako bi ona smršavila. Film je na trenutke prilično degutantan, a opet i topao. Kostimografija je vrh, stvarno su odlično dočarali taj period. Te degutantne scene su isto vrh body horor u svojem najboljem izdanju. One scene na koje radiš svakakve face, a ne želiš maknut pogled. Ima baš već sad ikonskih scena po meni ona sa prstima na kraju
sviđa mi se što je i ovdje princ prikazan u ne baš lijepom svijetlu i mali twist koji su dali Pepeljuzi. Ali zvijezda filma je svakako fantastična Lea Myren koja glumi Elviru. Ovo je jedna od najboljih ženskih uloga iz horor filmova u 21. stoljeću. Mala je bila nevjerojatna. A u stvarnosti stvarno slatka cura. Film naravno ima i simbolike, alegorije te kritiku na konzumerizam, na današnji svijet sve to lijepo upakirano. Zasad, horor godine. 7.5/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - film je izuzetno hvaljen, ali pošto je novi ne može imati još takav utjecaj. Nije da nema novih filmova koji automatski postanu utjecajni, ali ipak u većini slučajeva treba proći vremena. A+, A, B+, B, C+, C

The Ugly Stepsister (2025) - redateljski debi redateljice Emilie Blichfeldt. Satirična crna horor komedija o slavnoj bajci Pepeljugi ali na mračniji način. Ovdje Pepeljuga nije glavni lik već jedna od njezinih ružnih sestra. U ovoj verziji sestra se zove Elvira, isto ima drugu sestru koja je zapravo najbolja ali malo se pojavljuje i zlu majku koja je maćeha Pepeljuzi. Film počinje sa tim da su pozvane na bal gdje će princ odlučiti koje mlade dame će uzeti, a konkurencija je velika. Tako da majka od Elvire koja ima krivi nos, nosi aparatić za zube odluči sve poduzeti kako bi bila najljepša i kako bi je princ uzeo. Tako da ide na operaciju nosu kakvu su koristili u 19. stoljeću jer je tamo radnja smještena, i baš je izgledalo bolno. Pa miče aparatić ali i neke narodne predaje počne koristiti kao to da pojede doslovno jajašce trakavice koja će rasti u njoj kako bi se hranila sa svime s čime pojede kako bi ona smršavila. Film je na trenutke prilično degutantan, a opet i topao. Kostimografija je vrh, stvarno su odlično dočarali taj period. Te degutantne scene su isto vrh body horor u svojem najboljem izdanju. One scene na koje radiš svakakve face, a ne želiš maknut pogled. Ima baš već sad ikonskih scena po meni ona sa prstima na kraju
UTJECAJ/ZNAČAJ - film je izuzetno hvaljen, ali pošto je novi ne može imati još takav utjecaj. Nije da nema novih filmova koji automatski postanu utjecajni, ali ipak u većini slučajeva treba proći vremena. A+, A, B+, B, C+, C
- John_Ryder
- Michel
HORROR HR 2025.
Bring Her Back (2025) - nakon filma "Talk to Me", braća Philippou se vraćaju s ovim bleak filmom o polusestri i polubratu koji gube oca te dolaze kod nove skrbnice gdje se na početku čini da je sve ok, ali kako film odmiče polako se otkrivaju tajne što točno ona želi. Mene "Talk to Me" nije tad oduševio kao publiku i kritiku i taj se film danas stavlja među najbolje horore 21. stoljeća s čime se ne slažem, ali da je bio skoro pa dobar točnije više nego solidan, to je. A ovo "čudo" je razočaranje. Ovom filmu sam se najviše veselio, ali dobio sam nešto drugo. Da, Sally Hawkins je odlična kao skrbnica, a onaj mali klinac Oliver je isto dobar, pogotovo njegove scene sa nožem i stolom su bile uznemirujuće toliko da radim lagano grimase sa svojim prekrasnim licem. Ovo je priča o tuzi jer film na kraju je tragičan, i pomalo depresivan, ali i na trenutke dosadan. Nije strašan kako se najavljivao. I ne smeta mi što se nije otkrilo jako puno toga iako se da pohvatat o tome entitetu što i kako. Ne znam, ta braća rekao bih da imaju nešto znanja o hororu, ali nemaju taj final touch. Vidim da su to youtuberi koji imaju youtube kanal preko 6 milijuna pretplatnika pa sigurno tu fanovi dosta glasaju za njihove filmove. No, što onda kritika radi pitam se ja da su toliko oduševljeni s njihovim filmovima. A ništa, ukusi. 6.4/10
- Michel
HORROR HR 2025.
Frankenstein (2025) - nikad nisam bio ljubitelj del Tora tako da sam ušao u ovo sa zrnom sumnje. Dakle, adaptacija legendarne knjige u kojoj se pojavljuje jedan od najlegendarnijih horor čudovišta, a pritom imamo i legendarnog ludog znanstvenika. Dosta legendarnih stvari rekao bih. Film otvara sa krajem, i odmah vidimo kako Stvorenje lovi Viktora Frankensteina i da će napraviti sve kako bi ga ulovilo. Nakon toga film se dijeli na dva parta, jedan je o Viktoru i drugi je o Stvorenju. Film traje 2 i pol sata i usprkos što neki govore da im je dosadan, meni nije bio. Vizualno je film top, baš mi se svidjela fotografija u filmu. Dva glavna glumca koja glume Stvorenje i Viktora su jako dobra i zapravo jedini koji se pošteno trude. To je ono što je bilo stvarno dobro. Ostalo NIJE DOBRO ljudi moji, nije dobro. Del Toro, kukavico wokeistu jedan koji padaš pod hollywood. Znači, da sve podsjetim da je del Toro opsesivni fan knjige Frankenstein i filmova, lik je luđak što se tiče toga. Toliki luđak da doma ima specijalnu sobu sve vezano za Frankensteina i što on odluči? Odluči promijeniti neke stvari i dodati svoje jer eto zašto ne. Prvo, Stvorenje koje gura brod od stotine i stotine tona HAHAHAHA. Ne i ne. Pa što je ovo jebote, podilaženje modernoj publici, del Toro fejkuša. Drugo, Elizabeth kao buduća žena Viktorovog brata HAHAHAHA. U knjizi je to od Viktora buduća žena. I na kraju ona bude ubijena slučajno od Viktora, tog zlog bijelog čovjeka kakvog nam je del Toro predstavio dok je u knjizi Stvorenje negativac koji namjerno ubija sve voljene osobe od Viktora. PC kultura dame i gospodo, del Toro se taman uklopio. I Stvorenje izgleda uglancano, zato i je uzeo nekog glumca koji je kao maneken jer eto, moderna publika. Bitna je zarada, lov na Oscare, a ko jebe horor fanove. Ima još stvari koje ne valjaju, ostali glumci potraćeni. Ima debilnih scena kao kad ide zapalit cijeli taj dvorac skupa sa Stvorenjem pa ima valjda sto kanistra sa zapaljivom tekućinom, a taman prije toga Elizabeth i njegov brat otišli i što, on je to tako brzo sve te kanistre postavio po dvorcu HAHAHAHA. Ima dobrih stvari, ali nedovoljno da objektivno ovo bude bolje pa ću realno i ocijeniti. 5.5/10
- Michel
HORROR HR 2025.

Sinners (2025) - evo filma o kojem svi pričaju ne samo zato što je jedan od nahvaljenijih filmova prošle godine već je jedan i od najhvaljenijih horora ovoga desetljeća. Prije neki dan su došle nominacije za Oscare, i ovaj film je nominiran za čak 16 Oscara i samim time postao najnominiraniji film u povijesti Oscara. Jel pretjerano? Naravno da je ako gledamo da je Oscar najveća nagrada koju svi žele osvojiti, a 16 Oscara bi trebalo biti rezervirano za najbolje filmove ikada. No, svi znamo da se Oscar srozao. Onda, je li film precijenjen? Je, zato što govore da je remek djelo, toliko je nominiran, a precijenjeno može biti samo nešto što se tako hvali. No, dosta o mom rantu, je li film dobar? Je, i to opako dobar. Precijenjeno ne znači da je nešto nužno loše, dapače, u većini slučajeva nije samo se ne slažem da je remek djelo.
Film počinje sa krajem gdje vidimo jednog mladog glazbenika u Crkvi pa se zatim prebacuje u 1932. godinu u kojoj zapravo i je ta prva/zadnja scena te upoznajemo dvoje braće koje glume isti glumac, Michael B. Jordan. Oni su se vratili ja jug Amerike iz Chicaga i kako saznajemo, imali su nekog posla sa Al Caponeom. Kupili su jedan prostor od jednog bijelca koji je povezan sa KKK. Tu žele navečer napraviti parti, otvorenje sa muzikom pa tako uzimaju svojeg nećaka (mladi glazbenik iz prve/zadnje scene) koji ima talenta za blues. I tako prvih sat vremena pratimo njih kako skupljaju ekipu za sve što im je potrebno. I jako mi se svidjela ta prva polovica, iako i tu ima nekih scena koje ne idu glatko, ali sve u svemu jako dobro. Zatim je došla druga polovica gdje polako vidimo da imamo problema sa vampirima. Kako zabava odmiče, naši junaci počinju uviđati da imaju problema s nečim čudnim nakon što im tri osobe koje se predstavljaju kao glazbenici dolaze na vrata i pitaju jel mogu ući. I tu ona prava kaotična radnja kreće.
Što se tiče vampira, dobro su napravljeni čak i nemam tu neke zamjerke. Imaju taj neki creepy vibe, a posebno mi je odličan glavni vampir Remmick. Glumac ga je stvarno uvjerljivo odglumio. Najbolja stvar filma je glazba. Znači, muzika dere jajca koliko je dobra. I blues, i irski folk. Tu su zapravo i dvije najbolje scene. Ona prva scena kada mali Sammie pjeva blues pa cijelu scenu vidimo sami utjecaj bluesa i to se možda nekome neće svidjeti jer su prikazali na što je blues utjecao u budućnosti, ali meni je bilo top. I scena kada vampiri pogotovo glavni pjeva jednu popularnu irsku pjesmu. Scena je remek djelo. Što se tiče glume, uglavnom sam zadovoljan. Michael B. Jordan je možda i najslabiji od svih, ali i dalje dobar u glavnoj ulozi. Režija mi je bila dobra, baš lijepo clean kao i fotografija. Što se tiče zamjerki, ponekad je film all over the place i editing mi je na trenutke slabašan. Nekako je neuravnotežen. O završnoj borbi ne znam onako dvoumim se i dobro je, i nekako nije, ali baš zadnja završnica sa zadnjim vampirom mi je bilo jako dobro. A sami kraj jako emotivan, poučan i lijepo napravljen.
E sad, sama simbolika filma mi je uglavnom jasna i jako je sve to lijepo posloženo. Prodavanje duše vragu, u ovom slučaju vrag je glazbena industrija i žele tvoj talent unaprijediti tako što se moraš inicirati (u ovom slučaju postati vampir i prodati dušu), u stvarnosti samo prodati dušu i vjerojatno ići na orgije gdje ćete snimati tako da imaju protiv tebe ako misliš izaći. Mislim, pogledajte samo Epstein otok i Pizzagate. Sve jasno svakom tko razmišlja s glavom. Ima i alegorije da bijelci uzimaju dosta od crnaca i nije bez razloga da je glavni vampir irski imigrant jer je poznato da su crnci tijekom 19. stoljeća jako diskriminirani od iraca. Još jedna simbolika je novac i moć koju daje. Mislim, vampiri mogu predstavljati i ljude koji su oko tebe i vide samo što im možeš dati, energetski vampiri. I još mi je tako očito da sam vampire vidio kao ljevičare, progresivce koji te žele unišitit tako da napokon se netko usudio i protiv njih govoriti makar indirektno. Na kraju sam ostao jako zadovoljan jer ovo je zasad horor godine, još mi je jedan ostao za pogledat pa ću vidjet jel ga može srušiti. 7.8/10
UTJECAJ/ZNAČAJ - ajmo biti sad malo realni. Još od 'Get Out' nije došao tako neki horor koji je postao automatski utjecajan. Film je oduševio kritiku i publiku, zaradio dosta a pritom je srušio rekord za Oscar nominacije. Film je dubok pa su mnogi išli istraživati sve te slojeve i jedan je od filmova i kojem se najviše pričalo. A kako će godine odmicati, moguće to jest gotovo sigurno ću mu dati jače slovo za utjecaj i ovako će dobiti jako dobro. A+, A, B+, B, C+, C