Koji ste non-horror zadnji gledali ?
- Michel
VLAKOVI
Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023) - i s ovim započinjem novi maraton gdje vlakovi igraju neku ulogu u ovom filmu. A vlak igra veliku ulogu u zadnjem dijelu filma, a do toga dok dođemo prolazimo sve i svašta. Jako mi se svidio film, ne gubi ritam i stalno se nešto događa. Cruiseu je ovo kao dobar dan u uredu jednostavno čovjek zna kako odigrati ovakve uloge. Priča je kao da je došla iz James Bond filma, prijetnja čovječanstvu i novo zlo zvano Entitet, nekakav AI koliko sam shvatio i traže ključ jer tko ima ključ - taj kontrolira sve. Tu je još i hrpa drugih likova od Gabriela, starog Ethanovog protivnika pa onda neki drugi i tako. Ima nekih bezvzeznih scena, scene tučnjava mi se nisu pretjerano svidjeli nije baš dobra koreografija, ali zato scene s autima po Italiji top. I te zadnje scene u vlaku kad se penju iz vagonu u vagon kao da gledam neku igricu jer je tako i film napravljen. Ovo je igrica, ali u dobrom smislu to mislim. Muzika naravno top. Drugi dio to jest osmi dolazi ove godine. 7.7/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"
- Michel
VLAKOVI
The Lady Vanishes (1938) - samo Hitchocock može napraviti iz obične priče uzbudljivu i zanimljivu. Ovo je napravljeno prema knjizi, ali opet Hitch je taj koji radi čuda sa likovima. Već sam pomalo i zaboravio kako Hitch briljantno radi likove, interakciju među njima. Odličnu kemiju imaju glavni glumci. Većina radnje je u vlaku, i baš mi je bila zanimljiva ta misterija o ženi koja je nestala, a glavni lik ju je očito upoznala ali joj nitko ne vjeruje osim onog muškog glavnog lika. Malo mi je zasmetao kraj sa pucnjavom i još neke stvari, ali sve u svemu jako dobar rani Hitch. 7.5/10
- Michel
VLAKOVI
Control (2003) - jedan mađarski film koji se događa u metrou, podzemnoj željeznici i pratimo kontrolere karata, ali ono što svjedočimo u ovom filmu je čisto pretjerivanje i karikatura takvog posla i sve jebeno dobro funkcionira. Film je smiješan, bizaran, nadrealan i tužan. Koji su likovi karikature nevjerojatno, ali tamo imaju sve i psihologa, i cijeli taj sustav, a glavni lik spava u metrou i susreće jednu žensku koja je obućena u jednu životinju i sprijateljuje se s njom dok lovi ljude bez karata. Ali film je puno više od toga jer je simbolika očita, vidimo sovu koja predstavlja da njegova duša pređe iz tog čistilišta u kojem je. Očito je ili lik mrtav, ili mentalno poremećen. Vidimo i po onoj sceni kada susretne starog kolegu po kojem ispada da je naš glavni lik neki wonderkid ali je taj posao ostavio kako bi radio kao kontrolor. Odlična simbolika, i najviše se vidi po kraju kada iz "tunela" ide u svijetlo. I soundtrack ubija koliko je dobar. 7.7/10
- Michel
VLAKOVI
Breatheeart Pass (1975) - ovo je jedan od onih solidnih filmova u kojima se uživa. Nije za visoku ocjenu, ali je zabavan i još k tome ima Charlesa Bronsona u glavnoj ulozi. On je navodni ubojica kojeg traže vlasti i na kraju ga slučajno nađu i ide s njima na dugu vožnju s vlakom kojeg planiraju pokrasti indijanci, vlasti i neki banditi. Naravno, Bronson to neće dopustiti. Soundtrack filma je jako dobar i nadahnjujuć. Ima i nekih dobro napravljenih akcijskih scena, tipično za Bronsona. 6.5/10
- Michel
VLAKOVI
Minority Report (2002) - osjećam se prevareno jer gdje su tu vlakovi u filmu
a film bio na popisu filmova sa vlakovima. A i film teže razočaranje, baš bezveze, nekako bezličan. Boja je čudna u filmu, sav taj filter i Tomica nije baš uvjerljiv ovdje. I Spielbergova režija nije bila na razini. 6/10

-
Re: VLAKOVI
Tom Cruise najbolji glumac, tko kaže suprotno je homićMichel wrote: ↑05 Apr 2025, 13:37Minority Report (2002) - osjećam se prevareno jer gdje su tu vlakovi u filmua film bio na popisu filmova sa vlakovima. A i film teže razočaranje, baš bezveze, nekako bezličan. Boja je čudna u filmu, sav taj filter i Tomica nije baš uvjerljiv ovdje. I Spielbergova režija nije bila na razini. 6/10

- Michel
VLAKOVI
Narrow Margin (1990) - ovo je film zbog kojeg imam ovaj maraton jer kad je umro veliki Gene Hackman, išao sam vidjeti da nađem neki film koji nisam pogledao od njega, a da ima dobru ocjenu i naišao na ovaj. Ovo je remake istoimenog filma iz 50-ih kojeg isto imam u maratonu. Radi se o ženi koja svjedoči ubojstvu i sad je traže, ali Hackmanov lik nailazi na nju i pokušava je zaštiti tako što otiđu na vlak i ispred njih je jako dug put, a u vlaku su i dvoje ubojica koji ih traže. Svidio mi se film, ima nekih gluposti, ali level zabave je jako visok. Atmosferičan, Hackman standardno odličan i lijepa ženska, i film odiše tim ranim 90-ima. 7/10
- Michel
VLAKOVI
There Will Be Blood (2007) - evo prvi put ovo pogledao ne znam zašto sam toliko izbjegavao. Vrhunski je ovo film, ponajprije studija karaktera sa fantastičnom glumom DDL-a (zasluženi Oscar) i Paula Dana. Film je prepun alegorije i metafore. Kapitalizam protiv Kršćanstva. Prikazano dva ekstrema bez balansa. Daniel Plainview kojeg glumi DDL je ekstremni kapitalizam. Samo posao, pohlepa i gaženje preko mrtvih leševa. Zato na kraju ispadne nesretan, nije duhovan niti vjernik. Predao se alkoholu, izgubio sina kojeg je odbacio. No, uspio je novčano, tu je bogat. S druge strane Eli, on je ekstreman primjer vjernika kojemu uvijek fali novca, kao duhovan je, ali traži uvijek materijalno. U sredini je Plainviewov sin koji je postao gluh, ali je našao balans. Želi otvoriti svoju firmu, ali ne želi biti kao svoj otac i vjernik je. Mislim da je redatelj P. T. Anderson želio reći da budemo kao njegov sin. Ne smijemo oglušiti na takve stvari, i moramo imati mjere u svemu. Zato njegov sin ima ženu, i vrlo vjerojatno će dobiti djecu i biti uspješan poslovni čovjek i uz to vjernik. Remek djelo i jedan od najboljih filmova 21. stoljeća. 9/10
- Michel
VLAKOVI
The Narrow Margin (1952) - evo i originala koji je bolji film. Ima iste scene kao i remake, ali i neke drugačije pogotovo onaj twist koji mi se jako svidio. Film traje samo sat i 10 minuta tako da su morali sve to zgurat u tu minutažu, i uspjeli su. Lijepa kinematografija u filmu, dobra gluma i jako dobra režija. 7.5/10
- Michel
VLAKOVI
The General (1926) - Buster Keaton je jedna od onih mitskih figura za koje čuješ, ali nekako onda zaboraviš. Nije kao Chaplin globalno poznat. Nemojte me krivo shvatiti, Keaton je iznimno cijenjen i veličan, ali je uvijek nekako bio u sjeni Chaplina. Obožavam Chaplina i ovo mi je prvi Keatonov film. Keaton glumi jednog inženjera kad krene vojska, prijavi se za rat, ali ga ne prime kao vojnika i sad želi dokazati svima kako je on vojnik. Svakake ludarije se odvijaju u ovom klasiku, ali najpoznatije su scene sa vlakovima/lokomotivama bez CGI-a, sve od strane Keatona. Film nije ostario niti dana, ljudi ovo morate pogledati. Slika u filmu je vanserijska, tako svježa i ono kad se uloviš tijekom filma i razmišljaš kako su to sve snimali tada prije skoro 100 godina. Gledaš te ljude, svi su nažalost mrtvi, ali dali su nevjerojatnu ostavštinu. Film je klasik u pravom smislu te riječi. Keaton je čudo što je izveo, pravi kaskader koji je i sa te strane vrlo utjecajan. Neki kadrovi u filmu su mesmerizing kao rušenje mosta kad ide vlak ili Keaton kad nosi zastavu. Keatone, vratit ću ti se - molim te čekaj me! 9/10
The General is frequently cited as Keaton's greatest work, and while I might not 100% agree with that*, there's no debate it's the most impressive. One of the things that's consistently gobsmacking about his work, and the genre in general, is that there's no faking what we see onscreen - no stuntmen, no chromakey, no nothing. In this case, it's not just Keaton's famed stunts, though those are impressive and insane (especially the moment when he rides on the front of the train to clear a couple of spare planks from the tracks with split-second timing). It's also the scale of the rest of the production. They built an entire dam to back up the river so they could destroy it for a shot! They built an entire actual bridge, set it on fire, and then sent an actual vintage locomotive onto it so it could collapse into the actual river! (Wikipedia says this was the single most expensive shot in all of silent cinema, and I'm not surprised.)
- Michel
VLAKOVI
Lion (2016) - film po istinitom događaju stvarno nevjerojatno što se dogodilo. Radnja počinje u Indiji tijekom 80-ih godina gdje pratimo jednog malog dječaka i njegovog starijeg brata kako se zabavljaju tijekom jedne večeri u Indiji. Stariji brat odlazi tražeći neki posao i rekao je mlađem da ga čeka na peronu, ali brat ne dolazi i mlađi odluči otići na vlak u kojem zaspi i odvede ga 1600 kilometara u zapadni Bengal. Tu on postaje siroče i snalazi se iz dana u dan sve dok ga ne nađe jedan lik koji mu sredi posvojenje od jedne australske obitelji. Sada živi u Australiji, ali nije zaboravio svoj dom tako da 25 godina kasnije kreće u potragu za svojim bratom, sestrom i majkom iz Indije. Srcedrapajući film, isnpirativni, ali prvi dio puno bolji od drugog dijela iako drugi dio kada nađe majku, ajme suze su samo išle. Baš je probudilo nešto u meni da izađem, putujem, nešto. Lijep film. 7.3/10
- Michel
VLAKOVI
Runaway Train (1985) - akcijski film po scenariju Akire Kurosawe. Film visoko kotira u akcijskim krugovima, a akcija počinje od početka pa sve do samoga kraja. Dvoje zatvorenika bježe i ukrcavaju se na vlak koji ne staje, a svuda je snijeg i ispred su svakakve prepreke. Glume Eric Roberts koji je jako hiperaktivan u ovom filmu i Jon Voight koji najviše nosi ovaj film. Ima tipičnih blesavih akcijskih scena za 80-e, ali opet se izdvaja po mnogo čemu. Konstantno je zabavan, atmosferičan i film koji je utjecao na film 'Speed'. 7/10
- Michel
VLAKOVI
Vlak u snijegu (1976) - i evo zadnji film u ovom maratonu legendarni Hrvatski klasik prema Lovrakovoj knjizi za djecu. Ajme, kakva nostalgija. Ovo sam prvi i zadnji put gledao u osnovnoj školi to bilo davno. Klinci su savršeni, simpatični, možeš totalno vidjeti svoje stare prijatelje iz osnovne. Kakva vremena, drugačije sve bilo i neiskvareno. Odmah bih potpisao da se ovako opet živi, kad su muška djeca bila muška a ženska, ženska. 7/10
-
Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?
Le Samouraï (1967) - Ovo nije film, ovo je umjetnost.Kakva atmosfera, kakva kinematografija, kakva gluma Delona.Kako je samo napeto kada je u podzemnoj pa ga love, genijalno.
"Martey, Nightclub Owner: Who are you?
Jeff Costello: Doesn't matter.
Martey, Nightclub Owner: What do you want?
Jeff Costello: To kill you."
[shoots him]
I to je to.
Nema tu woke prenemaganja.
Tko nije ovo gledao, neka pogleda.
"Martey, Nightclub Owner: Who are you?
Jeff Costello: Doesn't matter.
Martey, Nightclub Owner: What do you want?
Jeff Costello: To kill you."
[shoots him]
I to je to.
Nema tu woke prenemaganja.
Tko nije ovo gledao, neka pogleda.
- Michel
Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?
Odličan, obožavam te stare francuske krimiće. Pogledaj i ostatak Melvilleovog opusa, ali i Delonovog.