Koji ste non-horror zadnji gledali ?
- Michel
DOKUMENTARCI: PART EIGHT
The Dawn Wall (2017) - kako volim ove dokumentarce o penjanju. Ovdje se pojavljuje Tommy Caldwell koji je bio i u dokumentarcu 'Free Solo', samo je tamo imao sporednu ulogu, a ovdje glavnu. Kao i u 'Free Solo', i ovdje se radi o vrhu El Capitan. Samo je ovdje fokus na Caldwellu i njegovom prijatelju Kevinu koji su prvi u povijesti, a da su uspjeli preći Dawn Fall, najteži dio El Capitana. Polako kroz dokumentarac upoznajemo njih dvoje, njihove živote i kako su dospjeli tu. Njih dugogodišnji plan za uspon, čitava logistika i trud, želje i snovi. Nevjerojatno inspirativno, baš sam se osjećao nadahnuto nakon dokumentarca. Ovdje su mi se više dopala objašnjenja nego u 'Free Solo'. Zato mi je i nešto bolji doks. 8.7/10
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"
- Michel
For Sama (2019) - nakon '20 Days in Mariupol' mislio sam da sam gotov sa šokovima kad ono, pojavi se ovaj dokumentarac koji priča istu priču o ratu i patnji, čak je i isto smješten u bolnicu, ali ne događa se u Ukrajini već u Siriji gdje se događa revolucija protiv Bashar al-Assada dok on kao diktator zarobljava, muči i ubija svoje ljude. Sve to snima žena po imenu Waad gdje rađa djevojčicu Sama i ovo sve radi zbog nje. Dosta šokantnih scena, sve za slobodu svoje države. I eto, 2024. Bashar je srušen i opozicija je pobijedila. Moćan dokumentarac o ljudima koji mogu biti samo inspiracija svima. 8.5/10
- Michel
Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?
Collective (2019) - strašan dokumentarac, strašan. Nisam ni znao za tu vatru, ne znam jel tad bilo toga kod nas na vijestima ne sjećam se. Radi se o jednom koncertu u klubu Collective gdje se dogodila vatra zbog koje je poginulo dosta ljudi i bilo još više ozlijeđenih. Ono što se poslije toga dogodilo je prilično bolesno jer ovi koji su se oporavljali u bolnici, dosta njih je isto umrlo zbog nebrige. Doslovno ima snima gdje vidiš crve kako im idu po mrtvoj koži i nitko ih ne čisti. Umrli su od neke bakterije koja je mogla biti spriječena. I tu onda kreće priča o korupciji i koliko je Rumunjska korumpirana. Jedan komentar
kod njih su socijal demokrati korumpirani to mi je bilo zanimljivo. Odvratno je što su napravili, ali opozicija zajedno sa novinarima i novim čovjekom zadužen za health care vode legalnu bitku protiv tih korumpiranih zlotvora. Fantastičan dokumentarac, ostane ljut radi svega ali rumunji se dan danas bore. Ima i snimka te vatre, ali samo kratka traje nešto više od minute. 9/10Just watched, unbeliveable. Even us in Croatia have trouble with corruption but this was out of this world. I hope that people in Romania now have better health care couse they deserve it.
- Michel
The Mole: Undercover in North Korea (2020) - da mi netko ispričao ovo ne bi nikad povjerovao. Zato sam pogledao ovu fascinantnu priču o čovjeku koji je bio krtica 10 godina, radio kao špijun iako nije trenirani špijun već običan čovjek koji je naišao na tog redatelja koji je želio snimiti ne samo Sjevernu Koreju iznutra već i sklapati razno razne poslove kao što je droga i oružje. Dakle, skandinavac se polako penje na sve veći rang u jednom društvu koje voli Sjevernu Koreju i njihovog diktatora, a tu pričamo o ljudima koji nisu korejci. Kako se polako penje, tako padaju i dogovori, ali sve ide s velikom dozom opreza jer i druga strana nije toliko blesava. Stvarno odličan dokumentarci triler, a tek James haha kako je lik samo odigrao milijunaša
8.7/10
The Alpinist (2021) - ako ste mislili da je Alex Honnold iz "Free Solo" lud, onda pogledajte ovo da vidite kako uvijek postoji luđi od luđeg. Priča o Marc-André Leclercu, najtalentiranijem penjaču svoje generacije. Razlika od ostalih? On free solo na ledenim planinama preko zime. Neke scene su tako napete i zadivljujuće i gledaš otvorenih ustiju. Nažalost, usprkos talentu Marc je umro 2018. godine tako što ga je lavina ubila. Vedrog duha, ovo je više duhovni dokumentarac jer je po svemu bio drugačiji nego ostali penjači. 8.2/10

The Alpinist (2021) - ako ste mislili da je Alex Honnold iz "Free Solo" lud, onda pogledajte ovo da vidite kako uvijek postoji luđi od luđeg. Priča o Marc-André Leclercu, najtalentiranijem penjaču svoje generacije. Razlika od ostalih? On free solo na ledenim planinama preko zime. Neke scene su tako napete i zadivljujuće i gledaš otvorenih ustiju. Nažalost, usprkos talentu Marc je umro 2018. godine tako što ga je lavina ubila. Vedrog duha, ovo je više duhovni dokumentarac jer je po svemu bio drugačiji nego ostali penjači. 8.2/10
- Michel
Virunga (2014) - još jedan ratni dokumentarac, ali ovaj put smješten u Afriku, DRK. Kongo je oduvijek bila kritična točka Afrike gdje se oduvijek vodilo puno ratova. Vrlo kompleksna priča koju mi izvana teško možemo razumijeti. Paravojska, korumpirana vlada, lovokradioci i oni koji se bore protiv njih. Inspirativna priča o ljudima koji su odlučili reći NE i boriti se. Dokumentarac osim njih prati i jednu novinarku koja raskrinkava na svoj način. Ima prelijepih kadrova Afrike, najnježniji dijelovi su sa gorilama koje štite dobri ljudi od onih koji ih žele ubiti. Vrlo dobro. 8/10
- Michel
Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse (1991) - slavni dokumentarac o rađenju filma "Apokalipsa Danas" i muci koju je Coppola imao radeći taj film. Sve je to snimila njegova žena, a pošto mi je film još uvijek svjež lijepo se opet tako brzo vratiti u cijeli taj kaos. Highlight dokumentarca su Hopper i Brando. Oboje su ludi, svaki na svoj način. Hopper je barem zabavan i vidim da je dobar sa Coppolom, ali Brando je bio pain in the ass. Brando nije hti raditi intervju za dokumentarac jer kaže da mu je Coppola dužan dva milijuna dolara
veoma dobro iskustvo, možda sam očekivao nešto više da bude baš vrhunski, ali na kraju jako dobro. 8/10

- Michel
AKIRA KUROSAWA I OSTATAK SAMURAJSKE DRUŽINE
Stray Dog (1949) - Kurosawin noir film sa vrlo jednostavnom, ali originalnom premisom gdje mladi policajac izgubi pištolj koji bude iskorišten za neke zločine i sad taj policajac ide u potragu za svojim pištoljem po Tokiu. Glume Kurosawini kućni glumci legendarni Mifune i Takashi Shimura i s njima uz Kurosawu ću se najviše družiti u ovom maratonu. Film je lijepo snimljen, ima zgodnih kadrova, dobar je ali bih volio da mi se više svidio. Nismo skroz kliknuli. Kako film odmiče, postajao je bolji ali eto nije išlo do kraja. 7/10
Kagemusha (1980) - s druge strane ovo je bilo puno bolje. Epski trosatni samurajski film smješten u Sengoku period gdje jedan daimyo (feudalni lord) umire, ali ima svoje dvojnike. Kako umre, jedan dvojnik koji je zapravo propalica preuzima tu titulu, ali oni koji su ispod njega mu govore što činiti. Film bih podijelio u tri dijela. Prvih sat vremena pratimo starog lorda i njegovu dramu oko svega toga, a drugih sat vremena pratimo tu propalicu kako postaje novi lord. Isti glumac glumi tako da su isti dvojnici. Drugih sat vremena sam baš uživao jer ima i dosta humora, bilo jako zabavno. I onda treći dio zadnjih sat vremena priprema za rat jer suparnički klan odluči napasti. Tu dolazimo do slavne bitke koja se dogodila u stvarnosti, zove se bitka za Nagashino gdje je umrlo dosta ljudi. Bitka koju je Kurosawa napravio je odlična, pogotovo je završnica nevjerojatno jaka i simbolična. Muzika, preostali ratnici i konji kako umiru i na kraju sam daimyo zadnji samoubilački juriš. Film krasi i prekrasne boje, vizualno strašno jak film. 8.5/10
Kagemusha (1980) - s druge strane ovo je bilo puno bolje. Epski trosatni samurajski film smješten u Sengoku period gdje jedan daimyo (feudalni lord) umire, ali ima svoje dvojnike. Kako umre, jedan dvojnik koji je zapravo propalica preuzima tu titulu, ali oni koji su ispod njega mu govore što činiti. Film bih podijelio u tri dijela. Prvih sat vremena pratimo starog lorda i njegovu dramu oko svega toga, a drugih sat vremena pratimo tu propalicu kako postaje novi lord. Isti glumac glumi tako da su isti dvojnici. Drugih sat vremena sam baš uživao jer ima i dosta humora, bilo jako zabavno. I onda treći dio zadnjih sat vremena priprema za rat jer suparnički klan odluči napasti. Tu dolazimo do slavne bitke koja se dogodila u stvarnosti, zove se bitka za Nagashino gdje je umrlo dosta ljudi. Bitka koju je Kurosawa napravio je odlična, pogotovo je završnica nevjerojatno jaka i simbolična. Muzika, preostali ratnici i konji kako umiru i na kraju sam daimyo zadnji samoubilački juriš. Film krasi i prekrasne boje, vizualno strašno jak film. 8.5/10
- Michel
The Bad Sleep Well (1960) - još jedan Kurosawin noir koji je utjecao na "Kum". Ta prva scena tih 20 minuta je fenomenalno napravljeno. Film prati korupciju i kriminal kod tih jednih poslovnih ljudi dok se klupko polako počinje odmotavati. Fotografija u filmu je vrhunska, uloga Mifunea neprepoznatljivo neodoljiva. Fantastičan glumac od drama do samuraja. Nažalost, film iako jako dobar, nikako ne uspijeva biti tako fenomenalan kao taj početak. Slažem se sa svima da je kraj čisti antiklimaks i nije mi se baš svidio. Svejedno, radi se o vrlo dobrom noiru. 7.5/10
The Hidden Fortress (1958) - ovaj film je bio glavna, ponavljam glavna inspiracija za Star Wars. C-3PO i R2-D2 se baziraju na Taheiu i Matashichiu. Princeza Leia na princezi Yuki. I očito Obi Wan na Rokurota, a Mifune koji je glumio Rokurota je trebao biti glavni izbor za glumiti Obi Wana, ali je odbio. FIlm ima i sličan plot. Radi se o dvima propalicama koji bježe kao robovi u potragu za zlatom. Nailaze na jednog lika koji je očito neka faca i počnu zajedno putovati sa princezom Yuki za koju te dvije propalice ne znaju da je princeza. Avanturistički film sa nešto borbi, pozadina u filmu je odlična sve one planine, pustoš. Zanimljivo je kako je Kurosawa iskoristio te propalice i prikazati film iz njihove perspektive. 8/10
The Hidden Fortress (1958) - ovaj film je bio glavna, ponavljam glavna inspiracija za Star Wars. C-3PO i R2-D2 se baziraju na Taheiu i Matashichiu. Princeza Leia na princezi Yuki. I očito Obi Wan na Rokurota, a Mifune koji je glumio Rokurota je trebao biti glavni izbor za glumiti Obi Wana, ali je odbio. FIlm ima i sličan plot. Radi se o dvima propalicama koji bježe kao robovi u potragu za zlatom. Nailaze na jednog lika koji je očito neka faca i počnu zajedno putovati sa princezom Yuki za koju te dvije propalice ne znaju da je princeza. Avanturistički film sa nešto borbi, pozadina u filmu je odlična sve one planine, pustoš. Zanimljivo je kako je Kurosawa iskoristio te propalice i prikazati film iz njihove perspektive. 8/10
- Michel
Yojimbo (1961) - jedan od najslavnijih Kurosawinih filmova koji je dobio više prerada, a najpoznatija je prvi Leoneov film u trilogiji, "Za šaku dolara". Film ima identičnu radnju, a to je da Mifuneov lik, Sanjuro dolazi u mali gradić gdje su dvije bande i ubrzo bande vide da je Sanjuro jako vješt (prevješt) sa mačem i pokušavaju mu platit da bi se borio za njihovu stranu. Sanjuro ih počinje izigravati što sve kulminira sa borbom između bandi. Epski, ali zatvoreni film na jednom prostoru. Jako lijepo snimljen, izvrsna gluma Mifunea jako suptilna (oni pokreti sa ramenom) i dobra doza humora. Neke scene su ikonske kao onaj zadnji dvoboj i vjetar oko Mifunea. Kraj isto volim jer je brz, baš kako je i Sanjuro ušao u grad i napravio nered. Yojimbo je odličan film koji bi svatko trebao barem jednom pogledati ne samo radi utjecaja već i kvalitete. I da, neke scene su krvave, volim vidjeti u starijim filmovima tako nešto, ali toga je tad bilo samo u Aziji i Europi dok u Americi nema šanse da bi tada u to doba dozvolili tako nešto. 8.5/10
- Michel
13 Assassins (2010) - prvi u maratonu koji nije Kurosawin već od Takashi Miikea o dvanaestorici samuraja koji odluče ubiti jednog feudalnog lorda kojeg štite 200 samuraja. Kažem dvanaestorica jer trinaesti nije samuraj, ali će im se pridružiti i taj lik je karikatura, ali jako snalažljiv. Iskreno, nisam impresioniran. Borbe su mi brzo dosadile, više nego solidan je film, ali očekivao više. Krvavo je kako se i očekuje od Miikea, ali što je s onim krajem kako je ta karikatura preživio ubod u vrat i trbuh. Očito je neko nadnaravno biće. Našao na ovo
6.5/10Forest spirit? Maybe. He is definitely not human, since he was able to take care of several trained swordsmen with just rocks and wooden sticks lol
But seriously, after a second viewing of the film, I actually saw him as a manifestation of Shinrouko's doubts and/or his wish to be a man free of responsibility. That responsibility of a samurai. When he's introduced he talks about how being a samurai doesn't suit him, and although he joins his uncle for the cause, he does it with a sense of regret. I think Koyata is there to remind him that he needs to cast doubts aside and commit to his samurai way if he wants to succeed. In one scene where they talk in the middle of the night, Shinrouko tells him "You're not a samurai, get out of here" as if he were telling himself "Im not a samurai like my uncle and the rest, so what the hell am I doing here?"
Notice that Koyata interacts with Shinrouko the most. Shinrouko is the one who cuts him down from the net, he's the one who complains about Koyata hunting rabbits, etc.
And of course, in the scene I mentioned earlier, when Koyata is thinking about his lover, "Upashi", that's actually Shinrouko's wife, Tsuya. Sure enough, I looked it up and the actress is credited as playing both Tsuya and "Upashi", making me think it's the same woman since Koyata and Shinrouko is the same person.
And finally, in the final scene Koyata asks him "what are you going to do now?", as if it were Shirouko's conscience asking him "well, what do I do with my life now?" WHen he gives him his answer, Koyata replies "Now you're talking!", happy that Shinkouro is finally a free man. And finally, Shinrouko says "Say hi to Upashi for me," and Koyata just looks at him as if saying "So you know who I really am..." and runs away.
Basically, the conclusion I came to was that since Shinkouro survived the ordeal, so did Koyata 'cause they were one and the same. That would mean Shinkouro was the only sole survivor of the warriors after all.
- Michel
Sanjuro (1962) - nastavak Yojimba gdje Mifune ponavlja svoju ulogu kao Sanjuro. Ovaj put spriječen između dva klana, film ima humora i zabavan je, opuštajući i ne tako dubok niti epski kao Yojimbo. Ima lijepih kadrova, pogotovo oni niži kadrovi po kojima je Kurosawa poznat. I kraj jebe majku, onoliko krvi hahahaha baš me iznenadilo kad je počelo špricat. 7.7/10
- Michel
The Twilight Samurai (2002) - prvi dio trilogije od redatelja Yoji Yamade, ali svaki film je zasebna priča. U ovom pratimo jednog samuraja koji živi po časti i ne bori se, ali ima svoj klan, ali ima i dvije male kćerke i majku o kojima se brine. Film je drama o životu u kasnijem Edo periodu i o moralnim načelima samuraja, osobito tog koji proispituje svoje postupke i kako se izvući, a da se ne mačuje. Da skratim priču, film je odličan. Hiroyuki Sanada je fantastičan kao protagonist s kojim se gledatelji mogu poistovjetiti pogotovo mi časni ljudi koji isto živimo po bushido načelima. Ona zadnja borba protiv iskusnijeg samuraja u njegovoj kući je jedna od najrealističnijih borbi koje sam gledao, a i sama smrt je vrlo realan prikaz. Tih zadnjih pola sata film diže u jednu drugu sferu. 8.7/10
Throne of Blood (1957) - Kurosawin pogled na Shakespeareov 'Macbeth' sa Mifuneom u naslovnoj ulozi. Ovo je bilo vrhunski nema šta. Sama priča, teatralna gluma i kadrovi su čisto remek djelo. Kinematografija u filmu prekrasna s onom maglom pa kiša, duh/prorok u šumi kad sve zasvijetli. I ne samo to, odličan prikaz kako Mifuneov lik tone u ludilo. Može se film promatrati i kao prikaz mentalnog poremećaja o kojima se sigurno tada nije govorilo kao danas. Kurosawini filmovi su stvarno lijepo snimljeni, fotografija sve. Sad sam išao pogledati tko ih je snimao, zove se Asakazu Nakai pa neka se spomene. Nije radio na svim Kurosawinim filmovima, ali na dosta bitnih je. I ovo je zasad najluđa Mifuneova uloga. Kako odličan glumac koji može glumiti raznovrsno. Skoro sam zaboravio spomenuti zadnju scenu mislim kakvo je to savršenstvo. Vrhunski snimljeno s onim strijelama, magla, pad i dolazak šume baš kako je duh/prorok rekao. 9/10
Throne of Blood (1957) - Kurosawin pogled na Shakespeareov 'Macbeth' sa Mifuneom u naslovnoj ulozi. Ovo je bilo vrhunski nema šta. Sama priča, teatralna gluma i kadrovi su čisto remek djelo. Kinematografija u filmu prekrasna s onom maglom pa kiša, duh/prorok u šumi kad sve zasvijetli. I ne samo to, odličan prikaz kako Mifuneov lik tone u ludilo. Može se film promatrati i kao prikaz mentalnog poremećaja o kojima se sigurno tada nije govorilo kao danas. Kurosawini filmovi su stvarno lijepo snimljeni, fotografija sve. Sad sam išao pogledati tko ih je snimao, zove se Asakazu Nakai pa neka se spomene. Nije radio na svim Kurosawinim filmovima, ali na dosta bitnih je. I ovo je zasad najluđa Mifuneova uloga. Kako odličan glumac koji može glumiti raznovrsno. Skoro sam zaboravio spomenuti zadnju scenu mislim kakvo je to savršenstvo. Vrhunski snimljeno s onim strijelama, magla, pad i dolazak šume baš kako je duh/prorok rekao. 9/10
-
Re: AKIRA KUROSAWA I OSTATAK SAMURAJSKE DRUŽINE
Michel wrote: ↑03 Mar 2025, 23:10The Twilight Samurai (2002) - prvi dio trilogije od redatelja Yoji Yamade, ali svaki film je zasebna priča. U ovom pratimo jednog samuraja koji živi po časti i ne bori se, ali ima svoj klan, ali ima i dvije male kćerke i majku o kojima se brine. Film je drama o životu u kasnijem Edo periodu i o moralnim načelima samuraja, osobito tog koji proispituje svoje postupke i kako se izvući, a da se ne mačuje. Da skratim priču, film je odličan. Hiroyuki Sanada je fantastičan kao protagonist s kojim se gledatelji mogu poistovjetiti pogotovo mi časni ljudi koji isto živimo po bushido načelima. Ona zadnja borba protiv iskusnijeg samuraja u njegovoj kući je jedna od najrealističnijih borbi koje sam gledao, a i sama smrt je vrlo realan prikaz. Tih zadnjih pola sata film diže u jednu drugu sferu. 8.7/10
Gej woke
- Michel
Lady Snowblood (1973) - išao sam provjeriti na tražilicu da vidim jel ima tema za ovaj film i naiđem na moj osvrt prije 11 godina. Watafak rekoh sebi. Ja se ovog filma ne sjećam, je da je bilo prije 11 fakin godina, ali film sam tad ocijenio sa 8/10, pa nije da sam ga ocijenio sa niskom ocjenom i da mi je bio loš pa da se ne sjećam. Imam rupu u pamćenju, ovo me jako zabrinulo. Ajd da kad sam danas počeo gledat film, da mi je bio poznat, ali ni to. Uglavnom, ovaj film je u ono vrijeme ex forumaš cons jako pljuvao a naravno po običaju bio u krivu. U filmu se radi o silovanoj ženi koja onda rodi to dijete i umre na samrti. To dijete je Lady Snowblood i od malena bude učena da se bori i da osveti svoju majku. Film je jako lijepo stilski snimljen, ima predivnih scena na snijegu baš za uokvirit sliku. B akcija, ali sve lijepo funkcionira, dosta krvi i otkidanja udova. Glavna glumica jako lijepa i bila je uvjerljiva. Utjecajan film na Tarantina i njegov Kill Bill. 7.6/10
-
Re: Koji ste non-horror zadnji gledali ?
Lizač stopala skopirao sve