Blairwitch project

Razgovori ugodni o horor temama
FilmTV

Post by FilmTV » 28 Nov 2007, 15:06

Boby wrote:Filmovi koje si naveo, ak se ne varam nisu amaterski snimani. To kaj su jeftini je sasvim druga stvar.
Remek-djelo je sasvim subjektivna stvar i nema veze s tim da li je film sniman amaterski, šta god da to tebi značilo. Evo kao primjer, "Katok i skripka" kojeg je radio Tarkovsky dok je još bio student je definitivno amaterski film pa ga opet mnogi smatraju remek djelom.
Boby wrote:U njima imaš redatelja za svojom stolicom, glumce koji glume, scenarij koji je rezultat kreativnosti.
Da, u amaterskom filmu redatelj sjedi na podu, glumci trče okolo vrišteći a scenarij nije kreativan jer je amaterski. Logika i pol. Možda je po tebi definicija amaterskog filma nešto što Čeh snima na ljetovanju ali to ne znači da je to ispravno ;)

Jedno je da se tebi film ne sviđa što apsolutno imaš pravo reći, ali pljuvati radi toga amaterske filmove je nepotrebno.
Boby wrote:Blair Witch je sniman na način kojim bi ga svatko od nas na ovom forumu mogao snimiti. Slobodno tresi kameru jer se time pridodaje vjerodostojnosti, slobodno glumataj i zafrkavaj se jer tim ne djeluješ kao da glumiš već si stvarna osoba.
Da, mogao sam ja biti prvak u skoku u dalj ali nisam ;)
Boby wrote:Drugim riječima, svakome je moglo pasti napamet da pozove tri prijatelja i s njima iscenira (ne odglumi) događaj koji bi se gledateljima trebao prodati kao stvarno zbivanje; a onda razglasiti na internetu da je to izgubljena autentična snimka. To za mene nije remek dijelo već jeftina prijevara
A za mene je to odličan primjer vrhunskog marketinga koji je autorima donio strašne novce. Povezivati marketing sa filmom i na temelju toga ocijeniti film je čista glupost. To je isto kao da ja kažem da mi se ne sviđa plakat za Spidermana 3 i da je zato film govno.

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 16:33

Ovak možemo u nedogled; ja ću tvrditi svoje a ti svoje. Naveo bih jedino da za ovaj film nije potreban ni redatelj ni scenarij (zato sam i naveo režiju i scenarij a nisam mislio doslovno o stolicama) već se sve može improvizirati.
A ova usporedba s plakatom ti je skroz pogrešna; plakat je promdžba za svaki film a širiti lažne glasine samih autora na internetu u svrhu da bi itko obratio pažnju na njihov film je nekaj sasvim drugo. Da nije bilo te laži ti i tebi slični nikada ni ne bi čuli za taj film bez obzira kolikim ga remek dijelom neki smatrali

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 28 Nov 2007, 16:38

Neću ulaziti u vašu raspravu, ali samo da bacim na ovo komentar (ako je u kontekstu nečega ovo bilo, preskočite me onda, komentiram samo što mi je zapelo u oko):
Boby wrote:A ova usporedba s plakatom ti je skroz pogrešna; plakat je promdžba za svaki film a širiti lažne glasine samih autora na internetu u svrhu da bi itko obratio pažnju na njihov film je nekaj sasvim drugo.
Usporedba i nije pogrešna - obe stvari su dijelovi marketinške kampanje za film. Sad to što je jedna vrlo tipična generalna stvar na koju su svi naučeni, a drugo viralni marketing - to je druga priča. Viralni marketing je čudo stvar, posebice kada krećeš od nule sa ovako genijalnom idejom...

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 17:00

HorrorHR wrote:Neću ulaziti u vašu raspravu, ali samo da bacim na ovo komentar (ako je u kontekstu nečega ovo bilo, preskočite me onda, komentiram samo što mi je zapelo u oko):
Boby wrote:A ova usporedba s plakatom ti je skroz pogrešna; plakat je promdžba za svaki film a širiti lažne glasine samih autora na internetu u svrhu da bi itko obratio pažnju na njihov film je nekaj sasvim drugo.
Usporedba i nije pogrešna - obe stvari su dijelovi marketinške kampanje za film. Sad to što je jedna vrlo tipična generalna stvar na koju su svi naučeni, a drugo viralni marketing - to je druga priča. Viralni marketing je čudo stvar, posebice kada krećeš od nule sa ovako genijalnom idejom...
Da, samo kaj nemreš uspoređivati laž s plakatom. Plakat može biti bezvezan kao i predigra za film ali ako je film dobar ima šanse uspjeti. Ako se snimi film (neovisno kakve kvalitete) kojem se uspjeh zasniva na laži govorimo o drukčijoj promociji čije se kritiziranje ne može uspoređivati s kritikom plakata. Laž je laž bio film dobar ili loš a dobar film je dobar film neovisno o tome kako mu izgleda plakat.

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 28 Nov 2007, 17:21

Opet ću se vratiti na Evil Dead koji je za mene remek djelo, a film je čista amaterska škola (zanemarimo to što je u pogledu kamere Raimi bio vrlo kreativan i što je zaslužan za posebni POV)...isto tako mogu usporediti i Bad Taste (koji je još veći primjer)...

Raimi i Jackson su većinom uzeli za glumce u tim gore navedenim filmovima prijatelje (koji nisu učeni glumci, ako to nije primjer ne znam što jest), scenarija većinom nije bilo (Raimi je izmiksao sve i svašta o Necronomicu iz Lovecraftovih priča, Equinox filma...itd.,) oba redatelja su imala viziju i kreativnost i to na najbolji način preveli u film...
k vragu kad se bolje pogleda većina (kažem većina ne svi) japanski horor filmovi nemaju baš buno veze sa radnjom, jer je cijeli film baziran na jezi...

Što se tiče dokumentarističkog pristupa snimanja...to nije novost...toga je bilo i prije (The Legend of Boggy Creek (1972) je dobar primjer, pa imamo tu i Canibal Holocaust)... Poslije Vještice iz Blaira imamo još takvih primjera (Rec., ovaj nadolazeći monster movie 18. 1. 08', The Zombie Diaries (2006) ...).

Završna riječ:
"- Vještica iz Blaira je remek djelo niskobuđetnog/nezavisnog (buđet 60 000$) filma jeze (zarada 140 560 000$!!!) i jedan od najboljih filmova u domeni najstrašnijih (ovdje aludiram na zadnjih 15 minuta, a pogotovo na kraj).
A to što se gledatelji osjećaju nekako kao da ih je netko zajebao (zbog naprasnog kraja filma i predobre reklame, ali i usmene predaje).
Iako meni samome film nije niti među 50 najdražih horor filmova, činjenica stoji da je Blair Witch odličan film.

Prema "Guinness Book Of World Records" film je Top Budget: Box Office Ratio sa 22 000$ buđeta i 240 500 000$ zarade... (ovo je samo podatak...i nema veze sa kvalitetom filma isto tako nije važno koliko neki film zaradi...važna je kavaliteta...a sad koji je bolji a koji nije o ukusima se ne raspravlja)
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 17:31

Ukratko, meni je Blair Witch zabavna igrarija s kamerom čije je najveća ideja upravo izvedena prijevara a ništa kaj je uvršteno u film. Filmovi koje gonzo navodi nisu igrarije bez obzira o budžetu, školovanosti glumaca ili nečem drugom.
Ajmo završiti ovu besmislenu raspravu, nekima je film remek dijelo meni nije; oboje nismo jedini, argumenata ima bezbroj i mislim da je svađa oko toga gubitak vremena

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 28 Nov 2007, 17:37

Boby wrote:Ukratko, meni je Blair Witch zabavna igrarija s kamerom čije je najveća ideja upravo izvedena prijevara a ništa kaj je uvršteno u film. Filmovi koje gonzo navodi nisu igrarije bez obzira o budžetu, školovanosti glumaca ili nečem drugom.
Ajmo završiti ovu besmislenu raspravu, nekima je film remek dijelo meni nije; oboje nismo jedini, argumenata ima bezbroj i mislim da je svađa oko toga gubitak vremena
Ja nisam na ovo gledao kao na svađu već na raspravu...bilo bi glupo da se zbog ičega ljudi ovdje svađaju...ovo je forum...znači forumiziranje je dobro došlo :wink:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 19:08

Očke; samo sam očekivao da će se ljudi nadovezivati na to kaj sam rekao da je dvojka izvrstan film

FilmTV

Post by FilmTV » 28 Nov 2007, 19:49

Boby wrote:Ovak možemo u nedogled; ja ću tvrditi svoje a ti svoje.
Ne radi se o tome da li je po mome ili tvome, ja imam argumenata a ti nemaš.
Boby wrote:Naveo bih jedino da za ovaj film nije potreban ni redatelj ni scenarij (zato sam i naveo režiju i scenarij a nisam mislio doslovno o stolicama) već se sve može improvizirati.
Ne može. Da se može onda bi mnogo više filmova bilo odlične kvalitete.
Boby wrote:širiti lažne glasine samih autora na internetu u svrhu da bi itko obratio pažnju na njihov film je nekaj sasvim drugo.
To što je netko povjerovao da se radi o istini je apsolutno smiješno i uopće ne znaći da su oni lagali.

Jel na webu od Transformersa piše negdje: "Ovo je naučna fantastika, nije istina, nije se dogodilo?" Ne piše. Sve se svodi na to kako netko nešto doživljava.

Da je dovoljno na web staviti snimku nečega i napisati: "This is real" onda bi svi odavno mislili da postoje chupakabra, vampiri, yeti, NLO i duhovi.
Boby wrote:Ukratko, meni je Blair Witch zabavna igrarija s kamerom čije je najveća ideja upravo izvedena prijevara a ništa kaj je uvršteno u film. Filmovi koje gonzo navodi nisu igrarije bez obzira o budžetu, školovanosti glumaca ili nečem drugom.
Ok, definitivno imaš pravo na svoje mišljenje. Mogao si tako reći odmah a ne neargumentirano pljuvati amaterski film.

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 20:31

Transformers nisu snimljeni na način kojim je snimljen Blair Witch i ti to dobro znaš tak da bi bilo idiotarija da netko još poručuje kako je riječ o znanstvenoj fantastici a ne o stvarnom svijetu. Nadalje, Blair Witch jest laž. Kaj nisi čitao ili gledao dokumentarce u kojime se otkriva kako je to bila smišljena varka. A ako si propustio argumente koje sam naveo vrati se na početak topica pa ih možda vidiš a ak ti se ne da onda ću ti ponoviti; cijela stvar je improvizirana; za ovo nije potreban redatelj da režira, glumci da glume, scenarist da piše scenarij. Ovo je dijelo koje svaki mulac može snimiti; to kaj su se ovi dosjetili prvi i imali sreće da ljudi popuše nema nikakve veze s kvalitetom filma. Ponavljam, da nije izmišljena varka ovaj film bi propao na samom početku distribucije

Unreal

Post by Unreal » 28 Nov 2007, 20:59

Boby wrote:Transformers nisu snimljeni na način kojim je snimljen Blair Witch i ti to dobro znaš tak da bi bilo idiotarija da netko još poručuje kako je riječ o znanstvenoj fantastici a ne o stvarnom svijetu. Nadalje, Blair Witch jest laž. Kaj nisi čitao ili gledao dokumentarce u kojime se otkriva kako je to bila smišljena varka. A ako si propustio argumente koje sam naveo vrati se na početak topica pa ih možda vidiš a ak ti se ne da onda ću ti ponoviti; cijela stvar je improvizirana; za ovo nije potreban redatelj da režira, glumci da glume, scenarist da piše scenarij. Ovo je dijelo koje svaki mulac može snimiti; to kaj su se ovi dosjetili prvi i imali sreće da ljudi popuše nema nikakve veze s kvalitetom filma. Ponavljam, da nije izmišljena varka ovaj film bi propao na samom početku distribucije
Znači ja mogu snjimti film koj će ostvariti veliki uspjeh u amerci i dobiti par pozitivnih kritika :lol: ?

FilmTV

Post by FilmTV » 28 Nov 2007, 22:29

Boby wrote:Nadalje, Blair Witch jest laž.
Ok, shvatili smo, tebi je Blair Witch laž. Meni je ovaj forum puževa sluz.
Boby wrote:Kaj nisi čitao ili gledao dokumentarce u kojime se otkriva kako je to bila smišljena varka.
Da, to je bilo za debile koji su povjerovali da je to istina. Isto tako vjerojatno postoji barem 5 amera koji su kupili Axe jer su mislili da će se žene stvarno lijepiti na njih ako ga koriste.
Boby wrote:A ako si propustio argumente koje sam naveo vrati se na početak topica pa ih možda vidiš a ak ti se ne da onda ću ti ponoviti
Zanimljivo je kako imaš argumente samo na neke stvari, tamo gdje nemaš šta reći samo preskočiš ;)
Boby wrote:cijela stvar je improvizirana;
Nije. Dokaži da je improvizirana.
Boby wrote:za ovo nije potreban redatelj da režira, glumci da glume, scenarist da piše scenarij.
Možda ne, ali je ipak postojalo sve što si naveo ;)
Boby wrote:Ovo je dijelo koje svaki mulac može snimiti;
Ali ne snima.
Boby wrote:to kaj su se ovi dosjetili prvi i imali sreće da ljudi popuše nema nikakve veze s kvalitetom filma.
Točno. Ali kontradikcija si sam sebi jer si prije povezao reklamnu kampanju sa kvalitetom filma.
Boby wrote:Ponavljam, da nije izmišljena varka ovaj film bi propao na samom početku distribucije
Možda, ali ponavljanje neće pomoći pošto je to samo nagađanje. Vidi malo kakva smeća dođu do kina.

FilmTV

Post by FilmTV » 28 Nov 2007, 22:32

Unreal wrote:
Boby wrote:Transformers nisu snimljeni na način kojim je snimljen Blair Witch i ti to dobro znaš tak da bi bilo idiotarija da netko još poručuje kako je riječ o znanstvenoj fantastici a ne o stvarnom svijetu. Nadalje, Blair Witch jest laž. Kaj nisi čitao ili gledao dokumentarce u kojime se otkriva kako je to bila smišljena varka. A ako si propustio argumente koje sam naveo vrati se na početak topica pa ih možda vidiš a ak ti se ne da onda ću ti ponoviti; cijela stvar je improvizirana; za ovo nije potreban redatelj da režira, glumci da glume, scenarist da piše scenarij. Ovo je dijelo koje svaki mulac može snimiti; to kaj su se ovi dosjetili prvi i imali sreće da ljudi popuše nema nikakve veze s kvalitetom filma. Ponavljam, da nije izmišljena varka ovaj film bi propao na samom početku distribucije
Znači ja mogu snjimti film koj će ostvariti veliki uspjeh u amerci i dobiti par pozitivnih kritika :lol: ?
Baci se na posao, do jutra možda dobiješ distribuciju za Božične blagdane :D :D

Boby

Post by Boby » 28 Nov 2007, 23:08

@Unreal - zakasnio si jedno deset godina; danas je to gotovo nemoguće, u ono doba je bilo

@FilmTV - navedeno je tko je režirao i glumio ali samo zato kaj su navedeni ne znači da su bili i nužni budući da se je sve dalo napraviti bez glume i režije; a ovakav se film danas ne snima upravo zato kaj se ista fora nemre popušiti dva puta; nadalje, vjerovanje u autentičnosti nije rezultat naivnosti glupih amera već su sami autori filma na nekim siteovima potkrepljivali istinitost; kada govorim o improvizaciji mislim na to da se sve dade snimiti na licu mjesta bez iakvog prethodnog uviježbavanja i razrađivanja ideje o priči i poanti filma; a kada govorim o vezi kampanje i kvalitete filma mislim na to da na film ne bi nitko obratio pažnju a kamoli ga išao hvaliti i mistificirati kroz hvalospjeve kako je ovo jedan od najzastrašujućih filmova ikada da nije lansiran lažnim pričama i svjedočanstvima. Ja se još sjećam naslovnica Večernjeg lista u kojima je pisalo "kako su nas prevarili". Jedino kaj je za svaku pohvalu ovom filmu je varka koju su autori smislili koja danas ne bi prošla budući da se je web od tada znatno proširio i banalizirao

FilmTV

Post by FilmTV » 28 Nov 2007, 23:35

Boby wrote:budući da se je sve dalo napraviti bez glume i režije
Ja smatram da se nije moglo jer znam koliko truda mora ići u bilo kakav projekt takve vrste. I većina horrora predstavljenih na ovom forumu izgleda kao da ga je snimala skupina pijanih tinejdžera pa opet na kraju filma vidiš koliko je ljudi na tom projektu radilo. To što nešto može izgledati jednostavno ne znači da je jednostavno i za napraviti.

Isto tako, nemaju svi istu količinu iskustva, mogućnosti i novaca.
Boby wrote:vjerovanje u autentičnosti nije rezultat naivnosti glupih amera već su sami autori filma na nekim siteovima potkrepljivali istinitost
To se zove reklama ;) Ako ja napišem na 10 sajtova da postoji Yeti i netko mi povjeruje onda je on idiot. Imaš 10000 conspiracy siteova ali ih malo tko uzima za ozbiljno.
Boby wrote:kada govorim o improvizaciji mislim na to da se sve dade snimiti na licu mjesta bez iakvog prethodnog uviježbavanja i razrađivanja ideje o priči i poanti filma
U redu, ajde onda potkrijepi svoje tvrdnje činjenicama. Koliko si filmova snimio da možeš reći da je ovo pizdarija snimiti? Imaš li konkretnog iskustva na temelju kojega tvrdiš da je sve ovo lako ili je to isto kao kada ekipa gleda nogomet pa kaže: "Ja bi sigurno bio dao gol da sam pucao"?
Boby wrote:a kada govorim o vezi kampanje i kvalitete filma mislim na to da na film ne bi nitko obratio pažnju a kamoli ga išao hvaliti i mistificirati kroz hvalospjeve kako je ovo jedan od najzastrašujućih filmova ikada da nije lansiran lažnim pričama i svjedočanstvima.
Evo ja sam od prvog dana znao da to ne može biti istina. Inaće sam skeptik i nema šanse da povjerujem u nešto samo zato jer je to netko rekao. Svejedno sam gledao film i bio mi je odličan.

Osim toga, koliko je neki film nekome strašan je potpuno subjektivna stvar. Mene je konkretno Ring prestrašio za popizdit dok su neki ovdje sa foruma na njega zaspali.
Boby wrote:Ja se još sjećam naslovnica Večernjeg lista u kojima je pisalo "kako su nas prevarili".
Tko im je kriv kada su glupi ;) Popušili su ljudi i daleko jeftinije fore za prvi April.

Post Reply