An Inconvenient Truth (2006) - poznati i danas smatran utjecajnim dokumentarcem od Al Gorea o globalnom zatopljenju i kako svake godine nam se bliži ta katastrofa. ustvari, već preko 40 godina nam prijeti globalno zatopljenje kako govori Al Gore. Moram mu priznat, vrlo je elokventan pa čak i zabavan, zna zbijati šale usprkos ovoj odvratnoj propagandi. Sad ne znam kako bi ocjenio ovo jer iako je propaganda one najteže vrste, bilo mi je zanimljivo promatrati te šupjikave argumente. Mislim, čim je toliko ljudi popušilo, znači da je dobro napravljen.
8=======o
/8==========o (7/10)
The White Diamond (2004) - Herzogom se ne može promašiti. Čovjek uvijek izabere neke fascinantne ljude i priče koje oni dijele pa tako u ovom prekrasnom dokumentarcu imamo čovjeka koji izgradi sam nekakav mali cepelin i odluči letjeti iznad prašume nove gvineje u potrazi za novim ljekovitim biljkama. Prepun prekrasnih kadrova.
8=======-....o
/8==========o (7.9/10)
War Photographer (2001) - dobar dokumentarac, ali očekivao sam ipak nešto više. Dakle, radi se o ratnim fotograferima i pratimo njihov put te kako preživljavaju u središtu ratnih zbivanja. Moglo je to ipak biti puno zanimljivije.
8======-..o
/8==========o (6.7/10)
Hoop Dreams (1994) -
Zato kad mi neko kaže... "Kad odeš u NBA...nemoj da me zaboraviš", ili tako nešto slično, ja mu odgovorim, "Ali, ako ne odem... pazi da ti mene ne zaboraviš".
Ebert ga je stavio ne samo kao najbolji dokumentarac 90-ih već i ispred svih filmova iz 90-ih. Ne mogu se ne složiti jer kad imaš ovakvu veliku priču koja je toliko inspirativna i snažna, duboka, tužna, vesela. Apsolutno sve je sažeto u njoj. Cijelo jedno odrastanje. 5 godina snimanja, 270 sati i na kraju je ispao dokumentarac od skoro tri sata o dvoje mladih teenegera (14 godina) koji odrastaju u crnačkom ghettu i žele igrati u profesionalnoj košarkaškoj ligi, NBA, ali prije toga će morat igrati u srednjoj školi, izboriti državno prvenstvo, dobiti stipendiju za fakultet i onda ako im se posreći. Svi koji su radili na dokumentarcu izabrali su dva najtalentiranija teengera i opet je bilo riskantno hoće li na kraju uspjeti jer što bi se dogodilo da ne uspiju, jel bi i dokumentarac uspio? Neću spoilati jel su uspjeli ili nisu, ali stavljam u spoiler
niti jedan nije uspio. Uspjeli jesu velike stvari, ali takav splet okolnosti + ozljede su ih zaustavile prema NBA košarci iako su bili glavni u svojem timu u srednjoj školi.
8=========-o
/8==========o (9.5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"