Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
HorrorHR
Site Admin

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by HorrorHR » 08 Nov 2012, 21:33

Plavac mali - hrvatska sorta za velika vina - prof. dr. Edij Maletić, prof. dr. Jasminka Karoglan-Kontić i prof. dr. Ivan Pejić

Odličan pregled ove sorte i njenog značenja. Knjiga na HR i EN (paralelno)

Image

Degustacija slobode - Davor Rostuhar

Putnik i avanturist Rostuhar u svojoj četvrtoj knjizi filozofira o putovanjima u globalu - prošlosti, poanti, razlozima, različitostima putnika, inspiracijama itd...

Image

john_constantine

Post by john_constantine » 08 Nov 2012, 21:48

Forest Gump - odlična i zabavna knjiga. Dugo sam ju odgađao misleći da će biti smeće ili nešto, početak nije baš bilo oduševljenje, ali u nedostatku boljega, nastavim čitati. Ono, prezabavna i odlična knjiga koja te na kraju ostavi u razmišljanju i pozitivi usprkos drugačijem završetku. O tome kako gledati druge ljude i sve to. Ali odličan humor, način pisanja i interesantan lik koji upada u lude situacije i što sve...

Sada me baš interesira film, ali vjerojatno ga niti dalje ne budem pogledao jer nema nikakve veze s knjigom...
Michel puši karu.

mary

Post by mary » 09 Nov 2012, 13:15

U posljednje vrijeme sam procitala hrpu zanimljivih knjiga evo par preporuka;
Fight Club - Chuck Palahniuk
Tko je gledao film, zna o cemu se radi. Knjiga je jednostavnija i moze se vec predpostaviti kraj, kraj je drugaciji nego u filmu, a mozda i nije tko ce znati sto nam je David Fincher htjeo reci krajem. :rolleyes: Kome je film bio nejasan neka svakako procita knjigu, jer ce mu puno toga biti jasnije.
Knjiga je odlicna, i od mene ocjena 5/5

Shutter Island - Dennis Lehane
Kao prvo da kazem da nisam gledala film, dakle nisam imala pojma sto me ocekuje.
Na pocetku i je sve bilo pomalo cudno i mislila sam da ce biti obicna detektivska prica, ono traziti ce tu zenu kroz cijelu knjigu po tom otoku, ali knjiga me je pozitivno iznenadila. Kada je polako pocela da se radnja razvija postajala mi je sve zanimljivija i zanimljivija, a kraj je genijalan i ostavlja bez rijeci.
Odlicna knjiga, velika preporuka. 5/5

Mystic River - Dennis Lehane
Nakon sto me je Dennis Lehane ocarao s Shutter Island, odlucila sam procitati i Mystic River, film sam vec prije pogledala, ali unatoc tme knjiga mi je bila zanimljivija i drugacija, prica je naravno ista, ali nacin na koji su likovi pokazani je drugaciji, promjenila mi je misljenje o pojedinim likovima i misljenje tko je na kraju zrtva a tko zlikovac.
Takodjer preporuka 4/5

Falling Angel - William Hjortsberg
Film sam pogledala prije godinu-dvije, i stvarno me je ocarao, tako da sam morala procitati i knjigu.
Radnje filma se u detalje bas i ne sjecam tocno, tako da ne mogu reci koliko je slicna knjigi ali u svakom slucaju knjiga je ostavila isti dojam na kraju kao i film tada. Pocinje kao i Shutter Island kao obicni detektivski roman, i sve vise se pretvara u odlicu zagonetku. Rijesenje zagonetke sam naravno kroz film znala, ali i dalje me je jednako sokirala.
Preporuka 4/5

Fear and Loathing in Las Vegas - Hunter S. Thompson
Tko je pogledao film znao o cemu se radi, zabavna knjiga o pustolovini nadrogiranog novinara i njegovog prijatelja - odvjetnika.
Prepuruka 4/5

Sada su na redu Hell House - Richard Matheson i The Exorcist - William Peter Blatty

olio

Post by olio » 13 Nov 2012, 00:32

World War Z

ok knjiga, ima zanimljive segmente, ali ima i one lošije.
Meni se nije baš skroz svidia taj sistem knjige, kao skup intervjua... nekako je isprazno.
Mogu dočarat opise zombija, svijeta i svega što se događalo, ali likovi u intervjuima mi se jednostavno nisu dopadali, možda manjak karakterzijacije ili blijeda karakterzijacija ili nešto drugo.

"čita" sam audiobook te mogu reć da je fantastičan. Puna postava glumaca i to još koja imena ! (Alan Alda, Mark Hamill, John Turturro, Rob Reiner, sam Max Brooks....)

3.5/5

mary

Post by mary » 24 Nov 2012, 16:44

Hell House - Richard Matheson
Zanimljiva knjiga o zacaranom dvorcu/kuci. Prica je vjerovatno vise-manje svima poznata, jer tko i nije procitao knjigu, vjerovatno je pogledao film baziran na ovom filmu (The Legend of Hell House); milijunaš Rolf Rudolph Deutsch pred svoju smrt nudi po
100 000$ fizicaru i mediumima da istraze postoji li zivot poslje smrti. Oni pristaju, i sele se na jedan tjedan u Belascovu kucu u Maine-u, koja je od prije na glasu kao Hell House, zbog svoje proslosti...
Na momente mi je je bila strasna, na druge bolesna, a nekada je priznajem bila i dosadna. Ali u svakom slucaju zanimljiva knjiga, nema pretjerano puno stranica, brzo se cita, i svakako budi jezu u nekim momentima.
3/5

Moze preporuka knjiga o vampirima, ali ne teen-knjiga o ljubavi tipa Sumrak saga, Vampirski dnevnici i sl. Nego o "pravim" vampirima :twisted: nesto kao sto je Salem's lot od Stephen King-a.

Michel

Post by Michel » 25 Nov 2012, 23:57

Pročitaj od Anne Rice knjige. Brzo se čita, meni osobno odlične. I film isto.

Od Stokera si pretpostavljam čitala? Meni je Salem’s Lot najbolja horor i vampir knjiga.

The Keep mi je prilično dobra i zabavna. Odlična atmosfera, nacisti i vampiri :supz: pisac je F. Paul Wilson.

I to je to što sam pročitao od knjiga o vampirima. Nisam dugo neku čitao, pokušat ću neku naći, a da nije previše sladunjava.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

olio

Post by olio » 26 Nov 2012, 01:24

The Hobbit

mora sam ponoviti, zadnji puta sam čita prije više od 9 godina.
Audiobook je predivan, narator (rob inglis) je nevjerovatan kako daje svakom liku nešto jedinstveno

10/10

Fear and Loathing in Las Vegas

zabavna i totalno otkačena knjiga
(film nisam još gleda)

9/10

mary

Post by mary » 03 Dec 2012, 15:36

Michel wrote:Pročitaj od Anne Rice knjige. Brzo se čita, meni osobno odlične. I film isto.

Od Stokera si pretpostavljam čitala? Meni je Salem’s Lot najbolja horor i vampir knjiga.

The Keep mi je prilično dobra i zabavna. Odlična atmosfera, nacisti i vampiri :supz: pisac je F. Paul Wilson.

I to je to što sam pročitao od knjiga o vampirima. Nisam dugo neku čitao, pokušat ću neku naći, a da nije previše sladunjava.
A da Salem’s Lot je van konkurencije sto se tice horror/vampir knjiga. Nisam inace fan Kinga ali svaka mu cast za ovu knjigu, genijalna je. Mark Petrie mi je najdrazi djeciji lik iz knjiga.
Planiram vec dugo procitati Interview with the Vampire, jer film obozavam, ali nikako da dodjem do knjige. The Keep nisam procitala, potruditi cu se da dodjem i do nje.

Nekako mi je kod vampira uvijek najbitnije da oni na kraju pobjede, idu mi na zivce price u kojima vampir koji zivi vec nekoliko stotina godina biva na kraju proboden kolcem i porazen od nekog teenegera :roll:

Inace nedavno sam porcitala i knjigu po kojoj je snimljen jedan od mojih najdrazih ghost filmova (onaj iz 1989).
The Woman in Black: Susan Hill
Odlicna knjiga, atmosfericna i savrseno ispricana u prvom licu.
Ne radi se o tipicnom horroru, nego o odlicnoj ghost noveli. Onaj tko trazi krv i gnusne opise nece biti zadovoljan knjigom, ali onaj kome su magla, duhovi, i skripanje vrata sasvim dovoljni da i nakon citanja baci pogled preko ramena u strahu da ne ugleda "zenu u crnom", ce biti i vise nego zadovljan procitanom pricom.
5/5

Svarog

Post by Svarog » 03 Dec 2012, 19:52

Potraži ako nisi Fevre Dream od Georgea Martina. Meni ok knjiga, atmosferična i dešava se na Mississippiju ( :heart: za Mississippi ). :mrgreen:

Vidio sam da ima i kod nas prijevod kao Grozničavi san.
Well, is it not said: See a pin and pick it up, and all day long you'll have a pin

john_constantine

Post by john_constantine » 03 Dec 2012, 20:12

Svarog wrote:Potraži ako nisi Fevre Dream od Georgea Martina. Meni ok knjiga, atmosferična i dešava se na Mississippiju ( :heart: za Mississippi ). :mrgreen:

da, grozničavi san, i baš ga upravo čitam, odličan roman.
Michel puši karu.

mary

Post by mary » 04 Dec 2012, 16:32

Svarog wrote:Potraži ako nisi Fevre Dream od Georgea Martina. Meni ok knjiga, atmosferična i dešava se na Mississippiju ( :heart: za Mississippi ). :mrgreen:

Parobrod, mornar, vampir... zvuci odlicno :supz: Hvala na preporuci, kupujem prvom prilikom. :D

mary

Post by mary » 15 Dec 2012, 15:20

Narucila sam ovaj tjedan Fevre Dream, Interview with the Vampire i The Keep, tako da jedva cekam ponedeljak ili utorak da stignu, pa da pocnem citati. Jos jednom vam hvala na preporukama. :D
U medjuvremenu sam procitala;
Psycho- Robert Bloch
Vjerovatno ne postoji osoba koja nije pogledala film baziran na ovoj knjigi od genijalnog Hitchcock-a. Steta je samo sto vecina ne zna da je film nastao na temelju genijalne Blochove knjige.
Likovi, prica, atmosfera...sve odlicno, toliko sam se uzivila u knjigu da sam se gotovo jednako sokirala kao kada sam gledala film, iako sam naravno znala Batesovu tajnu.
5/5 Velika preporuka.

olio

Post by olio » 22 Dec 2012, 17:08

Shutter Island

dobra knjiga

7/10

maddjuro

Post by maddjuro » 22 Dec 2012, 18:48

petu knjigu u "amber chronicles"; ujedno i knjiga u kojoj se završava corwinova saga; zadovoljavajuć kraj corwinove sage. Uskoro započinjem s šestom knjigom u kojoj počinje merlinova saga; (merlin je corwinov sin)
I may be an idiot, but i am no fool.

copycat

Post by copycat » 26 Dec 2012, 00:57

trenutno čitam
The Host - Stephenie Meyer
Moram priznati jako volim čitati Sci-Fi knjige i ovo je vrlo jednostavno za čitati i pratiti..
Tek sam na neku 50 stranicu no vrlo sam zadovoljna knjigom :kokicarenje:

Post Reply