Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
alecto

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by alecto » 12 Sep 2012, 08:35

john_constantine wrote:
John_Ryder wrote:trebam preporuku za s.kingovu knjigu,šta je najbolje od njega?i da ima za kupiti kod nas?
imaš veliki izbor tako da nemaš brige što kupiti kod nas, bilo hrvatski ili engleski prijevod.
A knjige... Očajavanje (desperation), 4 godišnja doba, Knjizički policajac, Herčevi s atlantide...

Najbolje se baciti na njegove prve i ranije radove nego kada je kasnije počeo razvodniti kao Mobitel i slično...

I Kula tmine, specifičan i prečudan roman, ali ako imaš volje čitati tu kombinaciju westerna, sf, univerzuma i nešto između fantastike i horora...
definitivno desperation i 4 godišnja doba, najbolje su.
we are such stuff as dreams are made on

John_Ryder

Post by John_Ryder » 13 Sep 2012, 21:30

očajna ponuda u profilu i algoritmu,ništa od ovih cons koje si nabrojao,alecto niti desperation niti godišnja doba, kupio sam duma key,sadržaj se čini zanimljiv
ZNA LIVAJA ŠTA TREBA LJUBIT, ZNA SE KOJI JE NAJVEĆI KLUB!

Image
Image

Fräulein Unbekann

Post by Fräulein Unbekann » 14 Sep 2012, 14:40

R.Green- 48 zakona moći. Boleština.

elrania

Post by elrania » 19 Sep 2012, 00:45

gvozden flego, um, eros, društvo - pa, zadovoljna sam. nisam znala što će se sve obuhvatiti kroz poglavlja, no po mom je sudu ovo solidan prikaz temeljnih ideja koje su proizašle iz psihoanalitičkih teza gdje se većina pažnje posvetila marcusu, frommu, reichu, filozofskim aspektima erosa, dubinskoj analizi, jeziku i utjecaju na industrijalizirano društvo. ono što je meni bilo od najveće koristi je divergentan pristup kojim se raščlanilo najbitnije i pružilo isprepleteni prikaz kritika, utjecaja i misli. smisao ove knjige je bilo bolje upoznavanje s onim što se nudi i omogućavanje da se izabere određena literatura prema vlastitim aspiracijama kao sljedeći korak - ozbiljnije čitanje i bavljenje problemom.
pred kraj je već dosta izašlo iz mog polja interesa i uhvatilo se pragmatičkih voda.

carl gustav jung, odgovor jobu - ne vjerujem da sam ikada čitala bolje i srdačnije uvode od onoga što je jung pisao. odmah mi bude milo čim vidim onako lijep pozdrav i trud uložen da se toliko detaljno predstavi nakana djela s još hrpetinom digresija od kojih se svaka savršeno uklapa u cjelinu. ono što mi je također divno kod njega je potreba da knjigu još jednom pročitam i bolje razumijem. koliko god malena bila, ipak je veliki zalogaj.

filip grgić, aristotel o nužnosti i slučaju - dakle, ovo je knjiga koja bi trebala biti idealna za upoznavanje s dotičnim gospodinom aristotelom. ujedno je i...kako da kažem... "readproofana" protiv svih koji ne znaju alfabet. žali bože interesa kada ne razumijem polovicu svake stranice. pa sam odustala...al ne se zna da se pokušalo.

jerzy holzer, komunizam u europi (povijest pokreta i sustava vlasti) - ovo je odlično. knjiga sadrži ono što je navedeno jasno u naslovu te temeljito opisuje pokret, ciljeve, načine, brojke, osobe bez (kako mi se zaista čini) favoriziranja ikoga. volim ovakve 'puno toga na jednom mjestu' radove gdje se izrešeta mnogo čega i potrudi proširiti ono malo temeljnog znanja koje nudi obrazovni sustav.

phill mollon, freud i sindrom lažnog sjećanja - uzela sam ovo tek tako da vidim koliko čega mogu natrpati u džepno izdanje te spoznala da je najkorisnija stvar u ovoj knjižici popis referenci na kraju. vjerujem da je cijeli komplet tih 'znanost u džepu' naklade jedenski i turk jednako pisan i klonim ih se. zgodno djeluje ko usputno čitanje i čini se ko da bi nudilo neke osnove o temi koju izlaže, dovoljno je malo da se pređe na kakvoj pauzi, no to kako su posložili poglavlja i uredili njihov sadržaj meni nema nekog smisla. zgodno je za nekoga tko ne zna ništa o temi, i guess.

maddjuro

Post by maddjuro » 20 Sep 2012, 01:07

[img]http://cache1.bdcdn.net/assets/images/b ... 005009.jpg
[/img]
Metro 2033- odlična knjiga, koju bi vam toplo preporučio, ako ste i igrali igru, nema veze pošto, barem koliko se sjećam, igra iako vuče neke elemente iz knjige,nema previše sličnosti s pričom u knjizi koja je bolja.

Sad započinjem s
I may be an idiot, but i am no fool.

maddjuro

Post by maddjuro » 20 Sep 2012, 01:07

SpoilerShow
Image
Metro 2033- odlična knjiga, koju bi vam toplo preporučio, ako ste i igrali igru, nema veze pošto, barem koliko se sjećam, igra iako vuče neke elemente iz knjige,nema previše sličnosti s pričom u knjizi koja je bolja.

Sad započinjem s
SpoilerShow
Image
I may be an idiot, but i am no fool.

elrania

Post by elrania » 27 Sep 2012, 02:00

wilhelm reich, funkcija orgazma

sadržaj knjige da malo pojasni naslov
SpoilerShow
- Biologija i seksologija prije Freuda
- Per Gint
- Razvoj teorije orgazma
- Razvoj vegetativnoterapijske tehnike analize karaktera
(npr: seksualna ekonomija straha; oklop karaktera i dinamički slojevi obrambenih mehanizama; rušilački nagon, agresija i sadizam; genitalni karakter i neurotički karakter, princip samouređenja...)
- Jalova biološka revolucija
(npr: Sprečavanje neuroze i problem kulture ; društveni izvori potiskivanja seksualnosti,...)
- Prodor u carstvo vegetativnog siatema
- Orgastički refleks i tehnika vegetativne terapije sa stajavišta analize karaktera
- Od psihoanalize do biogeneze
(npr: bioelektrična funkcija zadovoljstva i straha: "biološka energija" je orgonska energija,....)
vidljivo iz sažetka, da se shvatiti kako je riječ o analizi ljudske prirode unutar društva, kroz tvz. prisilne moralne institucije koje ga kontroliraju i oblikuju kroz povijest te dovode do patoloških stanja, nametnutih oblika ponašanja i mišljenja, tišine i pokornosti masa. kako je lijepo u knjizi rečeno - predstavlja se sukob osnovnih bioloških potreba sa institucijama koje je čovjek sam stvorio.
zanimljivo je za čitati, jer reich ima ugodan način pisanja, objašnjava kako je njemu bilo u određenim fazama svog djelovanja, otkriva kako su na njega utjecali tadašnji vodeći analitičari, priča o sukobima i slaganjima i, što je uvijek korisno, navodi razna djela koja se mogu povezati s njegovom temom.

mary

Post by mary » 30 Sep 2012, 15:09

Ima li mozda netko tko je citao knjigu The Exorcist (Williama Petera Blatty) i gledao film?
Narucila sam knjigu prije par dana, jedva cekam da stigne, a film jos nisam gledala :oops: (predpostavljam da sam jedina osoba na svijetu koja ga jos nije pogledala).
Tako da ako je netko procitao knjigu i pogledao film (a predpostavljam da je vecina na ovom forumu :D ), ako moze da mi preporuci sto da ucinim prije, pogledam film ili procitam knjigu, radi ljepseg dozivljaja :)

jigsaw

Post by jigsaw » 06 Oct 2012, 03:49

'Moć uvjeravanja' Jamesa Borga. Odlično nešto.

john_constantine

Post by john_constantine » 09 Oct 2012, 18:21

Prvi zakon trilogija (Krivnja oštrice, Prije njihova vješanja, Posljednji argument kraljeva) - Joe Abercrombie

Ono, nešto najbolje od fantasy trilogije što sam čitao. Ono, u stilu knjiga Game of thrones, gdje svako poglavlje pisano za određene likove. Prvi dio služi da upoznaš likove. Logen, krvava devetka, jedan od najvećih monstruma, ubojica, nasilnika i što sve, pravi berserker, koji iza sebe ima vrlo dugačku i krvavu prošlost, ali nakon posljednje bitke, postao je oronuli i propali čovjek koji razgovara s duhovima. Glokta, bivši ratni junak, vojskovođa i što sve, dok nije završio u rukama neprijatelja i bio mučen, iživljavan i što sve tolikih godina, da je na kraju postao ljudski nakazni invalidni otpad. I što onda radi? Postane inkvizitor s obzirom da je sve znanje mučenja iskusio na sebi. Jezal, arogatni bahati mladić i mačevaoc koji će naučiti vrlo tešku lekciju. I najjači lik, ćelavi mag Bayaz. Manipulatorski osjetljivi gad s originalnim prizorima magije koje koristi kroz knjige. Ali nisu to jedini likovi...

Tek u drugom dijelu se otkriva bitan dio radnje, a treći dio spektakl sve do impresivne okrutne završnice. Sama trilogija je jednostavno jedno napeto štivo, sve do samog kraja, usprkos nezanimljivom početku drugog i trećeg dijela. Magija, demoni, zakoni, kanibalizam, žderači, ratovanje, fantastični elementi, i puno, puno nasilja, naročito kada Logen postane Krvava devetka. Nije toliko kompleksan roman, ugodno se čita. A pisac, kada počne ubijanje, onda se bavi detaljem tako da Logen može konkurirati Conanu, pa čak i Kratosu iz God of war. Odlični opisi brutalnog nasilja. A tek magija, svaki dio koji se bavi time je i više nego zabavan koliko brutalan.

A zadnja knjiga, pravi i napeti spektakl gdje će sve doći na svoje, prepun obrata i okrutna depresivna završnica koja ostavlja bez daha. 1500 stranica zabave, tek dijelovi s Gloktom koji su i jedan od najzanimljivijih s obzirom da se bavi urotama, spletkama, podmetanjima i slično. Ne nedostaje niti pustolovine niti mračnih stvorenja. A ideja o magiji i demonima je prilično dobro napisana, i originalna.

Nakon ove trilogije, izgubio sam volju za serijal Game of thrones koliko je odličan.
Michel puši karu.

Michel

Post by Michel » 11 Oct 2012, 00:59

Jel ima negdje pdf format knjige? Na hrvatskom ili srpskom.
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"

john_constantine

Post by john_constantine » 11 Oct 2012, 05:57

Michel wrote:Jel ima negdje pdf format knjige? Na hrvatskom ili srpskom.
e to ne znam da li ima na pdf - u, prvi dio sam posudio u knjižnici, a druga dva sam bio prisiljen kupiti.
Michel puši karu.

jigsaw

Post by jigsaw » 11 Oct 2012, 12:39

Steven F. Hayward - Churchill - Umijeće vođenja

jigsaw

Post by jigsaw » 17 Oct 2012, 00:08

Tena Perišin - Televizijske vijesti

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 04 Nov 2012, 21:21

Wine Secrets - dosta zanimljivih setova informacija od vodećih ljudi iz industrije (sa svih strana "priče")

Image

The Billionaire's Vinegar: The Mystery of the World's Most Expensive Bottle of Wine - priča o jednoj od poznatijih vinskih prevara, o bocama vina Thomasa Jeffersona koje su se prodale za ogromnu lovu a otkrilo se da je riječ o muljaži. Interesantan pregled tog slučaja koji još nije završen pa knjiga malo naprasno završava,.

Image

Wahrheit Macht Frei - Pet-šest priča o ustašama i partizanima, od Luburića do Karamarka - Kuljišovi eseji o mračnim temama sa početka rata

Image

Obamin Sindrom - Tariq Ali - pregled elemenata Obamine "vladavine" iz pera ovog poznatog ljevičara, poanta knjige svi su predskednici isti, samo naslijeđuju, nastavljaju i uvijek su pod utjecajem viših "business" instanca.

Image

Uncorked - Marko Pasanella - kada arhitekt odustane od svog zanimanja i otvori vinoteku u New Yorku.

Image

Post Reply