Hrana i Pića

Sve što ne paše u ostale forume ide ovdje.
Post Reply
alecto

Re: Hrana i Pića

Post by alecto » 14 Jan 2012, 12:15

metallicat wrote:gdje god sam čitala o zelenom, na forumu, službenim stranicama, piše isto, i žena u bio hrani isto tako rekla, pa radim tako: žličicu čaja stavit u vodu koja je 60-70 stupnjeva i pustit minutu do max dvije i ulit u čašu. piše da tako najmanje unište njegova ljekovita svojstva
+ šta je odlično što se 2x mogu koristit isti listići :D
ozbiljno? nisam to znala. pa super :D
we are such stuff as dreams are made on

metallicat

Post by metallicat » 14 Jan 2012, 17:04

na netu sam čak pročitala da se listići mogu ponovno koristit dok sve ukupuna namakanja ne prođu 8min. ja ih ipak koristim samo 2x. ostavim na tanjuriću i do sutra se osuše.
Image

Wendigo

Post by Wendigo » 14 Jan 2012, 17:07

korisna informacija. :D
idem si složiti jedan zeleni s jasminom.

metallicat

Post by metallicat » 15 Jan 2012, 00:07

ajd kad smo kod toga, ''poljepit'' ću tu par stvari :D.

Code: Select all

Zeleni čaj već je tisućljećima vrlo cijenjen napitak u azijskim zemljama, ne samo zbog svog osvježavajućeg i aromatičnog okusa, već i zbog toga što je iznimno zdrav. U 12. stoljeću biljka Camellia Sinensis uvezena je iz Kine u Japan i od nje se počeo proizvoditi zeleni čaj. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, te se potom suši na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa oksidacije i fermentacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Svakodnevno pijenje zelenog čaja pripada današnjoj kulturi Japana, u kojoj je najmanji postotak oboljevanja od raka. Zanimljivo je da Japanci ne fermentiraju čajeve, stoga su svi njihovi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong).

Od 17 stoljeća vode se medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, spriječava arteriosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka i Hepatitisa.

Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Otkriven je i njegov učinak na mršavljenje. Zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

Zeleni čaj priprema se da bude jači, ali ipak bi ga trebalo procijediti nakon dvije do tri minute. Isti listići mogu se upotrijebiti i drugi put, ali ih treba duže ostaviti u vodi (oko 5 minuta). Posebnost kod pripreme zelenog čaja je da proključalu vodu prekrijemo listićima tek kad se ohladi na oko sedamdeset stupnjeva.

Code: Select all

Zeleni čaj vuče podrijetlo iz Kine i Japana od prije nekoliko tisuća godina, prema legendi o zelenom čaju iz 2750 godine pr. Kr., a otkrio ga je kineski car Shen Nung. Poput, bijelog i crnog čaja, zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća - zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću. Upravo određeni enzimi polifenol – oksidaze, peptidaze, alkohol – dehidrogenaze odgovorni su za promjene proteina, masnih kiselina, aminokiselina i polifenola koji određuju različite vrste čaja, njegovih ljekovitih svojstava i okusa, za koji je između ostalog zaslužno i porijeklo rasta i uzgoja. Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se preša i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, također, određuju.

Zeleni čaj ima preko tri stotine poznatih spojeva, od kojih je najpoznatiji kofein kojeg sadrži 1-5 % uz manje količine ostalih ksantanskih alkaloida (teofilin, teobromin, dimetilksantin, ksantin, adenin); polifenoli (5-27%) čiju većinu čine katehini (flavonoli); sadrži i vitamine B skupine i askorbinsku kiselinu; eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline, aminokiseline od kojih se izdvaja teanin. Šalica čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola koji su zaslužni za antioksidativni učinak čaja; utječe na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima, sprečava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu. Prevenciju u pojavi kancerogenih stanica pomaže zaustavljanje nastanka nitrozamina, posebno ako se konzumira uz jelo. Znanstvenici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Djeluje na aterosklerozu, visoki kolesterol, pomaže kod Crohnove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet cjelokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina koja ima prejako djelovanje na živčani sustav stoga može pobuditi anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dvije šalice čaja, što je potrebno kako bi čaj imao svoj učinak. Nedavna istraživanja govore u prilog zelenom čaju zbog aminokiseline L – teanina, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje živce, snižava krvni tlak, ublažava simptome pms-a, a također utječe na djelovanje prevelikih količina kofeina te tako smanjuje njegov negativni učinak, a za razliku od kave pozitivni stimulativni učinak kofeina traje dulje. Također, neki znanstvenici smatraju da veće količine tanina i katehina imaju kontra efekt i mogu utjecati na pojavljivanje karcinoma jednjaka.

Teanin utječe na povećanje razine dopamina u mozgu, čiji se porast doživljava osjećajem ugode. Djeluje na crijevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utječe na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes, kod detoksifikacije organizma, djeluje u obliku obloga na očima kod umornih i otečenih oči, te kod pretjeranog izlaganja suncu, pomaže kod glavobolja te u prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

U prodaji ga nalazimo u obliku čaja; u filter vrećicama, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine istog. Razrjeđivanje čaja mlijekom smanjuje učinak tanina, a osobe koje uzimaju koagulante, koje pate od nesanice, visokog tlaka, astme i srčanih problema prije konzumacije većih količina (više od dvije šalice dnevno) morale bi konzultirati liječnika.

Zeleni čaj ima najviše učinka pripremljen u tako da jednu čajnu žličicu prelijete sa dva decilitra zakuhane vode, ohlađene na 70 stupnjeva celzijusa. Ostavite da odstoji između dvije i pet minuta, i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko ljekoviti učinak.

Zeleni čaj najviše se pije u Kini i Japanu, gdje je i stopa kancerogenih oboljenja najniža, a životni vijek najdulji; u Indiji, nekim dijelovima Afrike, dok se u ostatku svijeta biljka Camellia sinensis najčešće pije kao crni čaj.
ima malo puno, al ajd :lol:
Image

Asfodel

Post by Asfodel » 15 Jan 2012, 16:56

Srećom, zeleni čaj popijem jednom u desetljću pa ne moram ovo čitati :lol:

Iako konzumiram svakodnevno čajeve (eventualno presječem s kompotom za promjenu) jedino od tih čaj pravila prakticiram ono da med ne smije u vruće i da kad si bolestan moraš malo jače zasladiti.
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

elrania

Post by elrania » 15 Jan 2012, 17:02

budem i ja preskočila zasad; kopriva koju pijem je dovoljna :lol:

e, ofc i limun isto ne u vruću!
med nisam nikad mogla u čaj trpat, no počela sam ga na žlicu jest. sad čak pazim da se skroz rastopi u ustima, jer je tak kao najbolje ovo ono. i ovaj kristalizirani mi je mrvu manje presladak pa se da više tog nagutati u jednoj turi.
pa da vidimo oće bit kakvog efekta!

Asfodel

Post by Asfodel » 15 Jan 2012, 17:10

(i ja pijem koprivu ovih dana :rock: )

Limun ne stavljam u čaj nikad, jer mi pokvari/ukiseli okus... Zato ga uvijek iscijedim u čašu i popijem odvojeno.
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

elrania

Post by elrania » 15 Jan 2012, 17:14

ja inače nikad niš (ni šećer), al kad je bolest prisutna obično ide 1 limun na pol litre čaja. tad jedva kužim okuse pa je super :lol:

john_constantine

Post by john_constantine » 15 Jan 2012, 17:30

ja sam se navikao da u čaj stavljam med, a limun nikako... Šećer jedino u kavu.
Michel puši karu.

metallicat

Post by metallicat » 15 Jan 2012, 23:55

elrania wrote:budem i ja preskočila zasad; kopriva koju pijem je dovoljna :lol:

e, ofc i limun isto ne u vruću!
med nisam nikad mogla u čaj trpat, no počela sam ga na žlicu jest. sad čak pazim da se skroz rastopi u ustima, jer je tak kao najbolje ovo ono. i ovaj kristalizirani mi je mrvu manje presladak pa se da više tog nagutati u jednoj turi.
pa da vidimo oće bit kakvog efekta!
ja isto kad imam med doma jedem na žlicu jer navodno pročišćuje krv ako ga uzmeš navečer, ali to baš nasilu pojedem, zbilja ga ne volim i prepreslatko mi je :lol:
u čaj također niš ne stavljam, sve mi kvari okus. ja si radim čajeve od trava uvijek, nikad voćni pa ni šećer ne konzumiram. bljutav i čudan je okus (nije fin :lol:), ali s vremenom se navikla :lol:
Image

elrania

Post by elrania » 16 Jan 2012, 00:27

djeluje na sve bez obzira na uzimanje tokom dana. snižava kolesterol, poboljšava probavu, zacjeljuje rane, pomaže onima koji pate od nesanice, bubrežnih oboljenja, prehlada, ofc, pri alergijama pomažu, pri poboljšanju metabolizma itd itd.

ovo za prije spavanja čujem jedino vrijedi za bagremov koji se pije za pomoć pri nesanici.

kaj se krvi tiče, vele da 120g dnevno kroz nekih 20ak dana snižava kolesterol. ja sam se zato malo više angažirala za njegovu konzumaciju jer mi je dost iznad normale...

metallicat

Post by metallicat » 16 Jan 2012, 00:31

ajme koliko ja nisam vadila krv da vidim svoj :facepalm: a prije sam svakih 6mj..
Image

john_constantine

Post by john_constantine » 22 Jan 2012, 16:44

odlična tema :D

He, baš bi najradije "full English Breakfast". :mrgreen: Ali kvragu, u 4:30 mi je najteže jesti takvu masnu hranu...
Michel puši karu.

Wendigo

Post by Wendigo » 22 Jan 2012, 18:40

engleski/irski doručak je brutala.

Post Reply