aj malo on topica da nabacim i podijelim s onima koji su gledali svoje viđenje što se uopće događalo u filmu
naravno ne sjećam se točno svega ali iz glave ću opisati kako sam ja shvatio tko su glavni likovi i o ćemu je uopće bio film. Ono što sam spomenuo u postu prije, treba paziti na tone mrvica (detalja i hintova) koji su razbacani po filmu, ali ja sam ih uvidio tek malo prekasno pa mi je dosta toga i promaklo.
Teze:
Sweet Pea (Abbie Cornish)je glavni i centralni liku, a ne Baby Doll (Emily Browning) kako nas film i navodi.
Zašto bi to bilo tako?
- na početku i na kraju je očito da naraciju u filmu govori Sweet Pea.
- u prvoj bitci (WWI di su naci zombiji i cepelini) Sweet Pea skida šljem jednom od ratnika, u zadnjoj sceni tog istog ratnika vidimo kao dječaka u kojeg se Sweet Pea zabija kada je ulazila u autobus
- snyder je u zadnjem intervjuu odao da Wise Man (Scott Glenn) predstavlja unutarnji glas i podsvjest, no to se dalo zaključiti i po njegovim govorima prije bitke, Sweet Pea ga vidi kao vozača autobusa u zadnjoj sceni
- pri ulasku Baby Doll u ludnicu, Sweet Pea je prva osoba prema kojoj baca pogled i koja joj isti uzvraća te u istom trenu počinje scena drugog svijeta gdje Sweet Pea glumi u predstavi curu na kojoj će biti izvršena lobotomija i doživljava napadaj panike kao da je predodređena za lobotomiju
Baby Doll i Sweet Pea su jedna te ista osoba?
Zašto bi to bilo tako?
- da se ponovim iz prethodnog paragrafa kada sam spomenuo njihove poglede na početku filma i scene kada počinje imaginarni bordel gdje Sweet Pea uvježbava ulogu djevojke koja treba biti lobotomizirana, a netom prije smo gledali scenu u kojoj oćuh traži jednog od doktora (Bluea) da potpiše lobotomiju
- oboje su imale mlađe sestre koje pogibaju u stvarnom ili imaginarnom svijetu
- Rocket (Jena Malone) je rekla da je pobjegla od doma jer je mrzila roditelje dok je Sweet Pea tvrdila da nikada nije imala problema sa roditeljima, ali je pobjegla za mlađom sestrom (Rocket), a sjetimo se i Baby Doll je netom nakon smrti sestre pobjegla od očuha
- cijeli film je uglavnom iz perspektive Baby Doll ali narator je Sweet Pea
- zadnja scena nagoviješta da je zadnja scena sa Sweet Peom ipak opet nečija mašta jer vidimo likove iz drugih snova (mali iz rata i u kojeg se sudara kraj autobusa i Wise Man) i vidi se natpis na pumpi gdje piše nešto kao Heavens ...., a Baby Doll je uvijek govorila da je bijeg iz ludnice bijeg u raj
- Sweet Pea je bila ta koja je uvijek vodila glavni ples u bordelu, kada je Baby Doll došla u ludnicu ona je preuzela ulogu glavne plesačice
- u prvoj bitci gdje su sve djevojke svira pjesma Army of Me
Scene plesa su u stvarnom svijetu silovanja koja je Baby Doll / Sweet Pea proživljavala?
Zašto bi to bilo tako?
- prilikom scena plesa Baby Doll je bježala u još jednu imaginarnu stvarnost. To je dokaz kroz koliku je bol prolazila kada je morala pobjeći još jednu stepenicu više u svojoj glavi. Taj svijet je bio pun bitaka koje su opet pokazatelj kolike je muke prolazila.
Scene na početku u kojima vidimo smrt majke od Baby Doll i sestre te maltretiranje očuha su samo san koji je Sweet Pea imala?
Zašto bi to bilo tako?
- sjetimo se, sve započinje naracijom Sweet Peae pa čak i ta scena
- u pozadini svira Sweet Dreams u izvedbi sa vokalom od Baby Doll
Mislim da Rocket nije stvarna nego je to druga/podvojena ličnost od Sweet Peae.
(nađem argumente kad malo to preispitam)
Pitanja koja si pokušavam odgonetnuti:
Tko su ostale 2 cure (Blondie i Amber) i zašto nam nisu objašnjene njihove prošlosti, da li je njihova smrt u bordelu znak lobotomije?!, Madam Gorski (Carla Gugino) na kraju nije spomenula niti jednu, ali je spomenula ostale stvari koje je napravila Baby Doll (paljenje ostave, ubadanje osoblja nožem, nagovaranje djevojaka u ludnici na bijeg...) ali ne i da je uzrokovala smrt 3 djevojke.
Tko je na kraju potpisao lobotomiju Baby Doll, Blue ili Baby Doll/Sweet Pea? Jer izgledalo je kao da je Baby Doll i željela lobotomiju jer joj je to izgledalo kao jedini pravi bijeg u raj.
Zašto nikada ne čujemo kako se djevojke zaista zovu? pokušat ću otkriti što znače njihova imena
Sweet Pea - cvijet koji na hrvatskom nosi naziv Mirisna grahorica i danas se u medicini koristi za regeneraciju i stvaranje nove kože, ima otrovne plodove koji izazivaju grčenje probavnog trakta. Grčenje probavnog trakta može voditi ka izgladnjelosti i dehidraciji te konačno i smrti čovjeka.
zanimaju me tuđa mišljenja...