Koji je po vama loš a koji dobar treš film?

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
dr_gonzo

Koji je po vama loš a koji dobar treš film?

Post by dr_gonzo » 29 Mar 2011, 22:00

Da vidimo što vi mislite, a evo mojih misli o toj temi...

Treš filmovi su oni koji imaju jako jako mali budžet (većinom manji od B i C produkcije) što se vidi u samom filmu. Dobre treš filmove djelim na:

zabavne - a to su filmovi koje sa uživanjem pogledate od kraja do početka i koji vas svojim scenama, glumom i dijalozima zabave, a pod takve filmove spadaju:

The Toxic Avenger
Plan 9 From Outer Space
The Giant Claw
Basket Case

i na mala remek djela - a to su filmovi koji su unatoč uloženih par dolara i siromašnim efektima i scenografijom izvuču maksimalno najbolje što film može dati zbog kreativnosti same filmske ekipe, a tkavi filmovi su:

Evil Dead
Bad Taste
Monty Python & Holy Grail

A loši treš filmovi su oni filmovi koji su snimljeni od ljudi koji nemaju nikakovog talenta do ideje da si su rekli: "- Hajdemo snimiti film...", pa im filmovi izgledaju dosadni i glupi do zla boga sa scenama i glumom ajme i kuku... A takvih je filmova na žalost ipak najviše...

*sranje :oops: - mislim da ej ova tema trebala biti pod "Ostalo vezano uz film"...
Pa se nadam da će administratori to riješiti...još jednoms e izvinjavam zbog propusta :wink:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

Victor Crowley

Re: Koji je po vama loš a koji dobar treš film?

Post by Victor Crowley » 29 Mar 2011, 22:16

Dobar mi je Class Of Nuke 'em High a loš Class of Nuke 'em High 2,3

Andrej

Post by Andrej » 29 Mar 2011, 22:23

Ne bih ja baš stavljao "Monty Python & Holy Grail" u kategoriju treš filmova.....
Na tom mestu mi više leži npr.. "Clerks. (1994)".
Dva dolara, najjeftinija kamera, scenografija jednostavna da jednostavnija ne može biti, a film dostigao kultni status.
Što se tiče loših, tu ubrajam sve one sa tematikom "smisao besmisla", ala "Povratak paradajz ubice" u kome dotični paradajz ide sa dva uzija, malim patikicama koje vire i ubija ljude koji vole kečap. :lol:
Inače, jedan od omiljenih mi je -

The Search for One-eye Jimmy
Image

Pazi samo ekipu koja glumi
- Nicholas Turturro
- Steve Buscemi
- John Turturro
- Samuel L. Jackson.....
A film treš nad treševima i to jebano odličan.
We're all mad here...

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 29 Mar 2011, 22:36

"Holly Grail" je čistokrvan primjer treš filma, jer su radili takav film sa skoro 10 funti u džepu i sa svojim talentima krpali film, a kad im je nsetalo love jednostavno ih je sve pokupila policija i kola za ludnicu, jer na kraju su i Artur i njegov ispali luđaci koji su pobjegli iz obližnje ludnice....

Ma jednostavno pregenijalno :prayer: :prayer:
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "

- Charles Bukowski -

john_constantine

Post by john_constantine » 29 Mar 2011, 22:37

Victor Crowley wrote:Dobar mi je Class Of Nuke 'em High a loš Class of Nuke 'em High 2,3
ma kada su ti nastavci krenuli u nekom krivom smjeru... prvi dio je bio stvarno odličan.

Ma treš filmovi uvijek moraju biti zabavni, bez obzira na lošu glumu, loše specijalne efekte, loš scenarij i sve ostalo. Ono, sve je loše, ali umirete od smijeha i istinski uživate u filmu. Baš kako Gonzo navodi, ima ono takvih jeftinih fillmova koji su stekli kultni status. Samo što danas malo takvih filmova može ponoviti sličan uspjeh, s obzirom na tu navalu sve jeftinijih i lošijih filmova kao spomenuti Zombie dritwood...

Već sam bio puno puta na trash festivalima i nagledao sam se svačega. Ali baš to, najvažnije je da je film zabavan, bez obzira na trajanje. Ako je film naporan i dosadan, onda nema baš nikakvu svrhu, osim u slučaju provokacija kao Nekromantik. Većinom je taj film kultan samo radi scene nekrofilije, dok je sve ostalo loša gluma, loši specijalni efekti, debilna scena odrubljivanja glave i sve ostalo...

Troma filmovi su posebna priča. Ili ih volite ili ne, ali za većinu treba imati "želudac" kao za Terror firmer, njihov najbolesniji i najbrutalniji film. Ali prokleto smiješan koliko je zabavan i bolestan, od čupanja mozga na živo, i "prženje" istog na tavi s kokainom "ovo je tvoj mozak na drogama". A Toxic avenger je priča za sebe, prva dva su još dobri, ali zadnja dva, samo za fanove...

Ono što najviše volim kod tih trash filmova je nedostatak ikakve cenzure zbog čega takvi filmovi sadržavaju najviše gore scena, čije je ograničenje mašta. Od čupanja fetusa na živo od serijskog ubojice (Terror firmer) do ubojstva sladoledom s šlagom (Toxic avenger). Da ne spominjemo Bad taste ili Braindead... Pravi primjer gore filmova 80 - tih.

80 - tih je bilo još odličnih trash ostvarenja, ali danas je previše tih jeftinih filmova koje nisu niti vrijedne spomena.
Michel puši karu.

john_constantine

Re:

Post by john_constantine » 29 Mar 2011, 22:39

dr_gonzo wrote:"Holly Grail" je čistokrvan primjer treš filma, jer su radili takav film sa skoro 10 funti u džepu i sa svojim talentima krpali film, a kad im je nsetalo love jednostavno ih je sve pokupila policija i kola za ludnicu, jer na kraju su i Artur i njegov ispali luđaci koji su pobjegli iz obližnje ludnice....

prejako. Ali i da, ne vidim zašto Holly Grail ne bi bio trash film. Iako to većina misli, trash filmovi ne moraju biti samo horori...

holly grail je jednostavno remek djelo, jedna od najpametnijih, najinteligetnijih, najzabavnijih, i najluđih komedija ikad. Scena na mostu je jedna od najbrutalnijih, za krepati od smijeha.
SpoilerShow
Makar, ima li krvoločni zec nekakvu poantu ili su to tako izmislili jer je suludo...ono, bezazlena životinjica koja odgriza glave uz potoke krvi...
Michel puši karu.

john_constantine

Post by john_constantine » 29 Mar 2011, 22:48

i baš mislim, treba razlikovati trash film od smeća...

Highway to Hell (1991) je jednostavno zabavan trash film koji ima jednu od boljih scenografija za malo novca, maštoviti scenarij, otkačene likove i dobre specijalne efekte, a scena s demonom je jedna od poznatijih.

Dok se 2001 Maniacs: Field of Screams ne može uopće smatrati trash filmom usprkos gore scenama, golim sisama, seksom, lošom glumom i slično. Jednostavno se radi o prilično iritatnom filmu u kojem je teško uživati, s gnjusnim scenama koje više odbijaju, nego zabavljaju, s besmislenim gore scenama, koje nisu vrijedne spomena...
Michel puši karu.

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 29 Mar 2011, 22:57

Baš tako...

- Charles Bukowski -

Andrej

Re:

Post by Andrej » 30 Mar 2011, 03:13

dr_gonzo wrote:"Holly Grail" je čistokrvan primjer treš filma, jer su radili takav film sa skoro 10 funti u džepu i sa svojim talentima krpali film, a kad im je nsetalo love jednostavno ih je sve pokupila policija i kola za ludnicu, jer na kraju su i Artur i njegov ispali luđaci koji su pobjegli iz obližnje ludnice....

Nije baš 10 funti.
230000 funti 75-godine je kao sada milion evra. Da ne pričamo o tome da su u to vreme već 7 godina radili za BBC i imali svu njihovu opremu besplatno na raspolaganju.
Od profesionalnih kamera, kostima pa do usluga BBC laboratorije za razvijanje filma, a taj deo košta kao bubreg i po.....
Poređenja radi, iznajmljivanje profesionalne kamere sa ekipom koja stoji iza nje u današnje vreme košta minimum 5000 evra DNEVNO.
Veliki sam zaljubljenik u njih i taj film zajedno sa "Life of Brian (1979)" mi je među top deset filmova svih vremena, ali ne treba romantizovati priču u pravcu - gole guzice krenuli sa snimanjem.
Imali su oni dosta jaka leđa i podršku.

@Cons, "treš" film ima dobar razlog zašto se svrstava u kategoriju treša. Monti Pajton je 5 svetlosnih godina iznad toga i voleo ih neko ili ne, razumeo ili ne, svaki njihov kadar ima smisao i nije mu poenta u apsurdu.
Čoveče, pa zamisli samo.....pa u današnje vreme ljudi nemaju muda naglas da kažu nešto protiv crkve i ljudske gluposti, a oni su svoju karijeru sagradili na otvorenom blaćenju licemerja koje nas okružuje.
Treš je treš. On može biti zabavan, može biti ironičan, čak i inteligentan, ali Monti Pajton je filozofija za sebe, sa mudima od 10 metara i mnogo opasnija od bilo koje druge vrste izražavanja.
Last edited by Andrej on 30 Mar 2011, 03:30, edited 1 time in total.
We're all mad here...

Decadentor

Post by Decadentor » 30 Mar 2011, 03:17

a bas holly grail nisam pogledo :oops: al u arhivi je :D
Image

Info

Post by Info » 30 Mar 2011, 07:09

Pa holly grail nije treš, nikako. Zna se što je treš, a najbolji je Evil Dead :D
"I saved your life Jesse... are you gonna save mine?"
http://www.youtube.com/watch?v=582TR2N_sPM

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 30 Mar 2011, 12:32

Eto jedine stvari za sada u kojoj se ne slažemo ja i ti Andrej :wink: . Ja i dalje smatram Holy Grail čistokrvnom treš komedijom koja je krenula kao treš ali ispala nešto sasvim drugo i fasicnantno dobro (toliko dobro da kad je film na TV-u kod nas ili ga ja pustim na DVD-u da ga svi moji ukućani gledaju i valjaju se od smija).

Holy Grail (preuzeto sa wikipedie):
...only £229,000; the money was raised in part with investments from rock groups such as Pink Floyd, Jethro Tull and Led Zeppelin—and UK music industry entrepreneur Tony Stratton-Smith (founder/owner of the Charisma Records label, for which the Pythons recorded their comedy albums).

Originally the knight characters were going to ride real horses, but after it became clear that the film's minuscule budget precluded real horses the Pythons decided that their characters would mime horse-riding while their porters trotted behind them banging coconut shells together. The joke was derived from the old-fashioned sound effect used by radio shows to convey the sound of hooves clattering. This was later referred to in the German release of the film, which translated the title as "Die Ritter der Kokosnuß"[2] ("The Knights of the Coconut").

Iako, su već imali svoj serijal na BBC-u još nisu bili toliko moćni i popularni (popularnost serije je došla tek drugom polovicom 70-tih, dok je pravu popularnost stekla u 80-tima) kod konzervativnih glavonja u BBC-a (tek poslije ovog filma im je došlo u glavu šta zapravo imaju) koliko se misli pa su stoga imali tako mali budđet...da kažem mali jer je to ipak Engleska gdje tih 229 000 funti i tad nije bila neka velika lova pa iako je funta uvijek jaka valuta (evo recimo da se izrazim u eurima cifra je gledajući današnji tečaj u RH skoro isti između funte i eura tj. 8,3 kn = 7,3kn).
Holy Grail je imao buđet isti kao prvi Evil Dead 6 godina poslije.
Znaš i sam da najveća lova odlazi upravo na kameru i njezino prebacivanje u kino format na 35mm vrpcu (kod nas je u HR-u je to također najskuplji dio posla i koliko sam čuo dođe oko 70 000eura i mnogi filmovi ne mogu da podnesu to pa stoga ostanu samo za TV) a nitko nikome ništa besplatno ne radi.

Najveći dio novca je upravo ošlo na postprodukciju (jer da ona nije štimala nikad ne bi imali kino film nego TV film) i statiste, dok se najmanje love koristilo na sam film (stoga sam se figurativno izrazio o onih 10 funti), jer dobar je primjer ovo sa konjima gora... ali sami Pythonovci su genijalci i u hipu su izmislii to sa kokosima koje izgleda mnogo bolje nego da su koristili konje (a zamisli da su imali malo više love i da su išli sa konjima ne bi imali te scene sa kokosima :jawbreaker: ).

Činjenica stoji da iako najsiromašniji film po budžetu slovi kao najbolji od tri njihova filma (druga dva su čistokrvni filmovi sa pristojnim budžetom).
Najbolja stvar kod Pythonovaca jeste što se našla grupa iznimno talentiranih ljudi koji znaju napraviti skeč od ničega sa smislom i poantom, a ako je potrebno uvijek mogu improvizirati sa nečim novim.

Pa, i sami Pythnovoci u svojim intervjuima govore da su išli snimati film kako si ti rekao Andrej gole guzice...a ako oni lažu lažem i ja.

Ako ništa drugo slažemo se u tome da su Pythnovci vaserijski genijalci i da im je Holy Grail sa Life of Brian (1979) najbolji, dok Smisao Života je dobar ali tu su već bili zvijezde i imali lijep budžet, ali humor nije tako izražen kao u prošla dva jer su se dali u filozoviranje o smislu života (ipak i taj film ima legendarnih scen na pretek).

- Charles Bukowski -

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 30 Mar 2011, 12:41

Info wrote:Pa holly grail nije treš, nikako. Zna se što je treš, a najbolji je Evil Dead :D
Zato sam i otvorio ovaj topic. Zašto je tebi Evil Dead treš film zbog kojih karakteristika tj. što ga čini tresh filmom?

- Charles Bukowski -

Asfodel

Post by Asfodel » 30 Mar 2011, 13:02

Odlično, malo ste me ohrabrili, jer sam ja mislila da nisam neki treš fan samo zato što dijelim takve filmove na dobre i loše. :lol: Učinilo mi se tijekom života da je svima sve dobro, čim je nešto treš mora biti dobro itd. pa sam sama sebi bila čudna i mora da onda ja nisam fan kao oni i tako to. Sad vidim da i vi razlikujete dobro i loše kod toga pa mi je lakše.
Nisam čudak, yay!
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

dr_gonzo

Post by dr_gonzo » 30 Mar 2011, 14:05

Asfodel wrote:Odlično, malo ste me ohrabrili, jer sam ja mislila da nisam neki treš fan samo zato što dijelim takve filmove na dobre i loše. :lol: Učinilo mi se tijekom života da je svima sve dobro, čim je nešto treš mora biti dobro itd. pa sam sama sebi bila čudna i mora da onda ja nisam fan kao oni i tako to. Sad vidim da i vi razlikujete dobro i loše kod toga pa mi je lakše.
Nisam čudak, yay!
:supz:

Uvijek postoji ono što je dobro i ono što je loše pa čak i kod treša barem kod mene.

- Charles Bukowski -

Post Reply