Da li je Predator i horror ili ne i zašto??
- Dragonrage
Da li je Predator i horror ili ne i zašto??
Dakle...na jednom drugom forumu vodimo raspravu oko toga da li je Predator žanrovski i horror, iako je prvenstveno akcijski SF ili ne. Većina kaže da nije, no ja tvrdim da ima i karakteristike horrora, kao što imaju i "Ralje" i "Duel", prvenstveno zbog atmosfere i muzike. A uz sve to...na imdb-u se kao jedna od žanrova navodi i horror, pa se stroga može svrstati i pod taj žanr...ali ne u potpunosti.
E sad ja vas pitam...da li je po vama Predator horror, tj., da li se može svrstati i u taj žanr i zbog čega, ili ne može??? Molio bih za vaša objašnjenja i mišljenja??
E sad ja vas pitam...da li je po vama Predator horror, tj., da li se može svrstati i u taj žanr i zbog čega, ili ne može??? Molio bih za vaša objašnjenja i mišljenja??
Last edited by Dragonrage on 27 Jul 2007, 15:58, edited 2 times in total.
- metallicat
- Dragonrage
- HorrorHR
- Site Admin
Ja ga nikada nisam smatrao horrorom. Baš razmišljam zašto, pa eto par stvari:
- vanzemaljac je u igri (je ima i u horroru dakao vanzemaljaca ali ne baš prečesto)
- velika količina akcije (koje opet u većini horrora nema ni pribiližno)
- švarceneger (nekako mi čudno pojmiti ga u horroru, makar ima poslije i end of days)
- bliži mi je SF i akcijskom žanru po cijelom formatu
Znam da se svaku ov ovih stavki može totalno pobiti, ali eto ja film radi toga nisam smatrao horrorom.
- vanzemaljac je u igri (je ima i u horroru dakao vanzemaljaca ali ne baš prečesto)
- velika količina akcije (koje opet u većini horrora nema ni pribiližno)
- švarceneger (nekako mi čudno pojmiti ga u horroru, makar ima poslije i end of days)
- bliži mi je SF i akcijskom žanru po cijelom formatu
Znam da se svaku ov ovih stavki može totalno pobiti, ali eto ja film radi toga nisam smatrao horrorom.
- metallicat
- Dragonrage
Ali tu je horror atmosfera koju McCtierana gradi polako, po meni najveća horor karakteristika ovdje, i to što je već Unreal rekao...do preko polovice filma niti mi niti vojnici ne vide protiv čega se bore, šta ih ubija, pa tu imamo strah od nepoznatog neprijatelja. A ni akcije nema baš tako puno. U prvoj polovici jako malo...tek poslije kad ih on počne tamaniti...film zapravo ide dosta polako.
A u ostalom ne bih se ja baš složio da u hororima nema puno akcije...posebice ne ovim novijim, te je stoga men irecimo Predator horroričniji od nekih današnjih žanrovki čistokrvnih horrora, koji su iskreno rečeno daleko više akcijski nabrijani ("Feast" recimo, "Final Destination 2", "Resident Evil 1 & 2" i još mnogi).
A u ostalom ne bih se ja baš složio da u hororima nema puno akcije...posebice ne ovim novijim, te je stoga men irecimo Predator horroričniji od nekih današnjih žanrovki čistokrvnih horrora, koji su iskreno rečeno daleko više akcijski nabrijani ("Feast" recimo, "Final Destination 2", "Resident Evil 1 & 2" i još mnogi).
- john_constantine
Hm, u ono vrijeme kada se prikazivao, onda alieni nisu bili onako popularni, i većinom su bili u horor filmovima kao The thing ili alien, a danas kada ima hrpa sf filmova i serija, onda je to potpuno normalna stvar. Film zapravo ima horor elemente, kao onaj dio kada se indijanac reže po prsima i začuje se vrisak. A i sam njegov izgled, naravno. No, za današnje gledatelje, danas je jednostavno akcijski sf spektakl.
I to više nego odličan spektakl. 
Michel puši karu.
- Dragonrage
Ali složio bi se da film ipak ima i neke karakteristike horror filma?john_constantine wrote:Hm, u ono vrijeme kada se prikazivao, onda alieni nisu bili onako popularni, i većinom su bili u horor filmovima kao The thing ili alien, a danas kada ima hrpa sf filmova i serija, onda je to potpuno normalna stvar. Film zapravo ima horor elemente, kao onaj dio kada se indijanac reže po prsima i začuje se vrisak. A i sam njegov izgled, naravno. No, za današnje gledatelje, danas je jednostavno akcijski sf spektakl.I to više nego odličan spektakl.
Vlim...ja to vidim ko "Ralje" ili "Duel"...nisu horrori, ali opet imaju zastrašujuću atmosferu...
- john_constantine
Da, pa recimo meni Arahnofobia mi uopće nije horor - šugavi filmić s par blesavih scena, kao ono puška za čavlima kojim pogodi velikog pauka, ali ipak spada među horore.Dragonrage wrote:Ali složio bi se da film ipak ima i neke karakteristike horror filma?john_constantine wrote:Hm, u ono vrijeme kada se prikazivao, onda alieni nisu bili onako popularni, i većinom su bili u horor filmovima kao The thing ili alien, a danas kada ima hrpa sf filmova i serija, onda je to potpuno normalna stvar. Film zapravo ima horor elemente, kao onaj dio kada se indijanac reže po prsima i začuje se vrisak. A i sam njegov izgled, naravno. No, za današnje gledatelje, danas je jednostavno akcijski sf spektakl.I to više nego odličan spektakl.
Vlim...ja to vidim ko "Ralje" ili "Duel"...nisu horrori, ali opet imaju zastrašujuću atmosferu...
Michel puši karu.
- A$H
ne baš prvi...john_constantine wrote:Da, pa recimo meni Arahnofobia mi uopće nije horor - šugavi filmić s par blesavih scena, kao ono puška za čavlima kojim pogodi velikog pauka, ali ipak spada među horore.Dragonrage wrote:Ali složio bi se da film ipak ima i neke karakteristike horror filma?john_constantine wrote:Hm, u ono vrijeme kada se prikazivao, onda alieni nisu bili onako popularni, i većinom su bili u horor filmovima kao The thing ili alien, a danas kada ima hrpa sf filmova i serija, onda je to potpuno normalna stvar. Film zapravo ima horor elemente, kao onaj dio kada se indijanac reže po prsima i začuje se vrisak. A i sam njegov izgled, naravno. No, za današnje gledatelje, danas je jednostavno akcijski sf spektakl.I to više nego odličan spektakl.
Vlim...ja to vidim ko "Ralje" ili "Duel"...nisu horrori, ali opet imaju zastrašujuću atmosferu...A mišljenja se razlikuju kao i vrijeme. Onaj film Freaks iz 1933. je bio prvi horor, a danas bi to bila više drama, u kojem su glumile prave nakaze.
pa stavio bi ga pod horror jer tako počinje..zamisli odeš početkom osamdesetih u kino,čeka se čovijek najviše boji? onoga što ne vidi i ne razumije..upravo je takav dio filma..onda tijela sa oderanom kožom vise naopače po drveču..oni međusobno nestaju i pogibaju jedan po jedan,a nezna se od koga ni kako..paranoja....a poslije prelazi u SF akciju..nakon što se Arni i Predator počnu sukobljavat..
It's A Bird... It's A Plane... It's SUPERA$H!!
- bakero
ja sam inače veliki fan tog legendarnog filma i mogu reć da se može uzet kao horor, prvo imamo akciju spašavanja ili tamanjenja gerilaca ili čega već ne koja se izjalovi zbog neke beštije koja nije sa ovoga svijeta, koju je nemoguće vidjeti (tako su ispočetka mislili), koja tamani sve živo okolo a i ona sam ženska koju vode sa sobom govori da šuma ubija, krv frca okolo a nigdi ničega,sve vodi prema hororu, pa ona oguljena tijela vise sa stabla, pa onda oni thermal vision koji predator uključuje za gledanje ljudske topline, ono njegovo jezivo smijanje buahahahahahaha,ima tu horor elemenata koliko oćeš, glazba pogotovo, legendarna scena uništavanja prašume, nešto prejebeno, a isto je tako teško zamislit arnija u hororu, može se uzet ko i akcijski sf, svakako remek djelo!
FREDDIE MERCURY GOD OF ROCK!!!
Deeeeeeeeeeeeeeeeeo.......alright.... Gone but not forgotten!
R.I.P.
Deeeeeeeeeeeeeeeeeo.......alright.... Gone but not forgotten!
R.I.P.
- dr_gonzo
Čitao sam sve gornje postove i moje je stručno mišljenje (
) da je:
"Predator" (1987) - SF film ili da idemo do tančine Akcioni/SF film
Iako kud god se okrenem vidim da ga svi stavljaju pod SF/Horror....
Pa, recimo da John McTiernanov film nema puno karakteristika horor filma (kao što neki spomenuše atmosfera i muzika; ali to su čiste karakteristike takve vrste SF-a, jer ako se osvrnete na SF filmove iz 50-tih ili 60-tih sve će proglastiti čistokrvnim SF filmovima iako su ih u to doba smatrali i Hororima...npr. "War of the Worlds" iz 53' (to bi neki okarakterizirali kao ratni SF) ili "Them!" (koji se opet može okarakterizirati kao i animal attack movie)...
Recimo kao drugi SF primjer navest ću - Aliena (negdje sam vidjeo da su čak pisali SF/Thriller
), to je čisti primjer SF/Horora (kao i Carpenterov The Thing)...
Sam Predator nema dovoljno odlika čistokrvnog horor filma (osim u par scena poput oderanih komandosa, element jeze jer se ne zna tko napada komadose i to bi bilo sve) na žalost dosta vas, jer je taj element zatomnila neprestana akcija koja još od Terminatora nije viđena u SF području (u to odlično je utopljena u film)....
Eto, da ponovimo...Predator nije horor film....nego SF/Akcioni...
p.s. - Isto tako filmvi poput:
The Sixth Sense
Don't Look Now
The Tenant
The Ninth Gate
The Skeleton Key
i slični filmovi su nadnaravni trileri (vrlo bliski drami) a ne horori iako se imaju pravo ugurati u horor filmove zbog svog doprinosa jezi i napetosti (pogotovo obratima ravnim Zoni Sumraka)
"Predator" (1987) - SF film ili da idemo do tančine Akcioni/SF film
Iako kud god se okrenem vidim da ga svi stavljaju pod SF/Horror....
Pa, recimo da John McTiernanov film nema puno karakteristika horor filma (kao što neki spomenuše atmosfera i muzika; ali to su čiste karakteristike takve vrste SF-a, jer ako se osvrnete na SF filmove iz 50-tih ili 60-tih sve će proglastiti čistokrvnim SF filmovima iako su ih u to doba smatrali i Hororima...npr. "War of the Worlds" iz 53' (to bi neki okarakterizirali kao ratni SF) ili "Them!" (koji se opet može okarakterizirati kao i animal attack movie)...
Recimo kao drugi SF primjer navest ću - Aliena (negdje sam vidjeo da su čak pisali SF/Thriller
Sam Predator nema dovoljno odlika čistokrvnog horor filma (osim u par scena poput oderanih komandosa, element jeze jer se ne zna tko napada komadose i to bi bilo sve) na žalost dosta vas, jer je taj element zatomnila neprestana akcija koja još od Terminatora nije viđena u SF području (u to odlično je utopljena u film)....
Eto, da ponovimo...Predator nije horor film....nego SF/Akcioni...
p.s. - Isto tako filmvi poput:
The Sixth Sense
Don't Look Now
The Tenant
The Ninth Gate
The Skeleton Key
i slični filmovi su nadnaravni trileri (vrlo bliski drami) a ne horori iako se imaju pravo ugurati u horor filmove zbog svog doprinosa jezi i napetosti (pogotovo obratima ravnim Zoni Sumraka)
"The difference between a democracy and a dictatorship is that in a democracy you vote first and take orders later; in a dictatorship you don`t have to waste your time voting. "
- Charles Bukowski -
- Charles Bukowski -