3.12.2006.
Robert Kovač se vraćao vlakom u Lipovaču. Bio je odjeven u crnu majicu sa kratkim rukavima i sivim hlačama u crnim tenisicama. Završio je za poslom u Zagrebu i vratio se vlakom u svoje rodno mjesto. Bilo je 21 h navečer, a sam Robert je bio umoran i jedva je čekao doći do svoga auta na parkiralištu. Razmišljao je o tome da mu je ostalo samo nekoliko tjedna kada će se konačno preseliti u Zagreb gdje bi se trebao osamostaliti i naći nov život, naročito obitelj. Puste želje. S tom bijednom plaćom i radom na određeno vrijeme, teško ću si zaštedjeti za stan. Sve više mrzim ovo mjesto i zemlju. Kao da nije dosta što su me u srednjoj maltetrirali, sada još i na poslu. Imam 21 godinu i stalno mi govore da je budućnost preda mnom… Preda mnom nema budućnosti… Sav razočaran i ljutit, izvadio je ključ auta iz jakne i tražio ključanicu, ali se teško orijentirao zbog mraka. Sve prisutne ulične svjetiljke su bile ugašene kao da je nestalo struje. Izgleda da općina opet nije platila struju. Gdje je ta prokleta ključanica? Nema niti mjeseca? Valjda je oblačno. Pronašao je ključanicu i uz škljocaj otključao auto. Sjeo je na vozačevo sjedalo i nakratko se promotrio u retrovizor. Svojim smeđim očima je promatrao kratku valovitu smeđu kosu i bradu od nekoliko dana. Trebao bi se držati urednosti… Previše sam se zapustio. Isuse, kako mrzim samoga sebe.
Potegnuo je prekidač za svijetlo u autu, ali nije proradilo. Ma što je sad to? Danas imam stvarno loš dan. No, idemo li već jednom? Stavio je ključ i spremao se pokrenuti motor. Niti motor nije proradio. Kvragu. Sada je zbilja prevršilo mjeru. Spremao se izaći van da pogleda motor, pa je zgrabio kvaku, ali vrata se nisu mogla otvoriti. Ma što je sada? U mraku auta se začuje neobično režanje. Kakav je to zvuk? Ne zvuči kao motor. Odakle samo dolazi? Nekoliko krupnih kapljica sline mu je palo na rame. Nagla studena hladnoća mu je prošla tijelom zbog čega se stresao. Polako se okrenuo sve više iznerviran. Na stražnjem sjedalu je primijetio neobične vučje oči za zmijskim zjenicama koje su svijetlile crvenom bojom u mraku.