Inception (2010)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
filmofil

Re: Inception (2010)

Post by filmofil » 21 Jul 2010, 15:46

sa 40,000 glasova trenutno drži 3. poziciju na imdb listi :kokicarenje: čitao sam malo recenzije, veli jedan da će ovaj film postat nova religija :lol:

kako god, jedva čekam ovo pogledat u kinu, al prije toga me zanima bobyjeva recenzija :tonqe:
This is the Zodiac speaking.

Scarface

Post by Scarface » 21 Jul 2010, 16:11

Sutra se ide gledat, jako me zanima, ne samo zgbog toliko hype-a, već jer i virujen da je ovo konačno nešto novo i originalno.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

Boby

Post by Boby » 21 Jul 2010, 16:17

Moja izrazito načitana i pametna sestrična ga je jučer gledala u Puli i napisala mi je u SMS-u samo "Predivan!!!". Inače nije sklona nekim velikim oduševljenima :)

john_constantine

Post by john_constantine » 21 Jul 2010, 18:15

filmophil wrote:sa 40,000 glasova trenutno drži 3. poziciju na imdb listi :kokicarenje: čitao sam malo recenzije, veli jedan da će ovaj film postat nova religija :lol:

kako god, jedva čekam ovo pogledat u kinu, al prije toga me zanima bobyjeva recenzija :tonqe:
+ 1. Inače ne podnosim toliku famu i oduševljenja oko nekog filma kao u slučaju precjenjenog Avatara, ali baš sam zainteresiran. Čekati ću dvd rip. :kokicarenje: Ionako volim filmove koji se događaju u snovima.
Michel puši karu.

Boby

Post by Boby » 23 Jul 2010, 01:12

Dakle, prije svega, priča je kompleksna koju se i dalje dade uredno pratiti ali u ovaj, do sada najsloženiji, Nolanov mozaik utkano je toliko detalja da se na kraju ostavlja sasvim dovoljno mjesta za postavljanje najtemeljitijih pitanja oko čitave cijeline koju ova priča sačinjava. Unutar te priče dotičemo se ljudske podsvjesti do dubina koje uvelike premašuju ono što se u našem svijetu može smatrati dubokim jer ovdje i samo jedna misao može predstavljati čitav život proveden u vječnosti potonuloj na mjestima gdje još nikog niti ničeg nije nikada bilo niti je smjelo biti a povratak je toliko dug da je na koncu pravi, i ujedno jedini, negativac ovog filma upravo sama ljudska podsvijest sa svim stvarima koje su u njoj zakopane daleko od svakodnevnice onoga kome pripada.
Kako bi se film lakše pratio, akcijske i neke druge oku ugodne scene, koje usput rečeno izgledaju fascinantno, ubačene su nakon svakih 15-ak minuta kako bi opustile mozak i počastile oči.
Stilski je ovaj film, bez ikakve dvojbe, na najvišem nivou sa snažnom dinamikom koja se prilagođava svakoj situaciji te se čovjek nemre opredjeliti dal da se više divi scenama šetnji kroz centar Pariza ili pak onima na pustim pješćanim plažama, sniježnim planinama ili u džungli nebodera; a kada se još tome pridoda jedno žešče silovanje zakona fizike, dobiva se materijal koji bi i bez ikakve priče bio vrijedan pozornosti.
Glumci su svi od reda fenomenalni i ne sjećam se kada sam zadnji puta vidio timsku ekipu koja je ovoliko dobro funkcionirala i uspjela baš svakog člana individualizirati.
Film je nabijen i emocijama i akcijom a ima elemenata "heista", Bonda, pishološkog trilera, ljubavne tragedije, komedije i znastvene fantastike ali unatoč svemu do sada navedenom, scenarij je ono što pada u prvi plan.
Osobno, očekivao sam mnogo, mnogo je ono što sam i dobio ali na neki način sve što sam dobio i dalje me je ošinulo na način kao da sam tek danas saznao za ovaj film.
I dalje mi ostaje misterij zašto je film, do sada, toliko dobro prošao na kino blagajnama jer se uopće ne uklapa u takav scenarij ali biti će da je kreativnost u kombinaciji s Di Capriom i onim sloganom "from the director of TDK" učinila svoje. Ovo je zasigurno tip filma koji smo rijetko kada (ako ikada) imali prilike vidjeti u kinu i vrlo je upitno dal će se ikada nešto slično ovome opet pojaviti.
Sveti je Kristofer zaštitnik putnika dok je ovaj Kristofer budni čuvar komercijalnog filma kakvog danas znamo; pa i šire.

9/10

dr mladjo

Post by dr mladjo » 23 Jul 2010, 01:15

I dalje mi ostaje misterij zašto je film, do sada, toliko dobro prošao na kino blagajnama jer se uopće ne uklapa u takav scenarij ali biti će da je kreativnost u kombinaciji s Di Capriom i onim sloganom "from the director of TDK" učinila svoje. Ovo je zasigurno tip filma koji smo rijetko kada (ako ikada) imali prilike vidjeti u kinu i vrlo je upitno dal će se ikada nešto slično ovome opet pojaviti.
valjda se i gledatelji malo mijenjaju,uviđaju da se nešto originalno događa..
http://www.imdb.com/user/ur4554045/ratings

Boby

Post by Boby » 23 Jul 2010, 01:18

dr mladjo wrote:
To su frikovi poput nas koji to prate ali ja pričam o normalnom puku; ili je moguće da nas zaista ima toliko? :shock: :mrgreen:

dr mladjo

Post by dr mladjo » 23 Jul 2010, 01:22

pa mislim da ipak veeeeeeelika večina gledatelja ipak želi pogledat dobar film,bez obzira na žanr..nismo samo mi :-)

s mojo box office
Science fiction-themed movies are often in danger of being too esoteric, but Inception's advertising eluded this pitfall with a deliberate campaign that first piqued interest with mysterious but striking scenarios and imagery and, then as the release neared, clearly presented the movie as an epic heist thriller. The result was the second highest-grossing debut ever for a sci-fi movie that wasn't a sequel, remake or adaptation, behind Avatar's $77 million. Inception's initial attendance was also higher than similar titles like The Matrix and Minority Report.

Boby

Post by Boby » 23 Jul 2010, 01:27

Jedno je dobar film ("Avatar" je recimo isto dobar film) ali drugo je kada daš Charlieu Kaufmanu da snimi svoj "Dan nakon sutra" ako me kužiš.
Kako god bilo, ja sam presretan kaj ga publika voli.

metallicat

Post by metallicat » 23 Jul 2010, 01:35

Boby wrote:
dr mladjo wrote:
To su frikovi poput nas koji to prate ali ja pričam o normalnom puku; ili je moguće da nas zaista ima toliko? :shock: :mrgreen:
nažalost, nemoguće.
Image

dr mladjo

Post by dr mladjo » 23 Jul 2010, 01:37

Jedno je dobar film ("Avatar" je recimo isto dobar film) ali drugo je kada daš Charlieu Kaufmanu da snimi svoj "Dan nakon sutra" ako me kužiš.
Kako god bilo, ja sam presretan kaj ga publika voli.
i meni.što uspješniji bude to su veče šanse da će studiji dat priliku nekom sličnom filmu,a i gledatelji bi se mogli naviknut na ovakve filmove.tko zna možda će uskoro amerikanci s užitkom iči gledat i filmove sa subtitlom :-)

Scarface

Post by Scarface » 23 Jul 2010, 02:48

Evo me taman iz kina i dojmovi su jako, jako pozitivni! Da se razumimo, film po priči i ne nudi puno toga novog, Matrix je ime koje će se često spominjat u kontekstu Inceptiona, budite sigurni u to, ne samo zbog istog fanatizma i kulta koje će za sobom povuć i ovaj naslov, već i zbog istog iskrivljavanja stvarnosti kojim s eoba naslova bave. Zli strojevi iliekstrakcija sna- dođe ti na isto. Agenti ili podsvijest- opet isto. Ali, na kraju je sve to nevažno, i nećemo o tome, nije ni Matrix jedini, Vanilla Sky je drugi naslov koji upada u kontekst.

Film je prije svega napravljen jako inteligentno, te pazeći na svaki detalj daje mrežoliku priču, i dvije (osnovne i mali milijun njihovih subverzija) interpretacije kraja. To naravno, ostaje na gledatelju, i svak će imat svoju verziju, i nijedna nije kriva, i nijedna nije konačno točna. Iša san u kino s 4 prijatelja i svak ima svoju viziju kraja i poante filma, i ja san gušta ka malo prase u autu jer smo nakon dugo vrimena dobili ovako pametan film koji svakog ostavlja bez daha i potiče na razmišljanje, prksa koju Azijati u svojim filmovima provode već dugo (zbog čega Memories of murder ili Oldboy i dalje stoje miljama iznad bilo kojeg holivudskog i europskog filma, pa i ovoga). Ali, ni to na kraju nije ono bitno, ona srž koja film čini posebnim.

Pitanja koja dotiče jesu nešto novo. Ne samo po pitanju demona podsvijesti, to je već uspješno obradija Revolver Guya Ritchieja (borba ega i superega u nama). Težina ljudskosti i točka do koje smo spremni ići da ju pronađemo u sebi je ono šta film zapravo nudi, a sve je to zapakirano u jedan SF poklon s idejom incepcije i decepcije, brkanja i stapanja sna i jave. Limb, raj, pakao, beskonačni svemir, zar sve to na kraju ne dođe na isto, i zar na kraju ne ostaje jedino sirova, ogoljena i besramna ljudskost, i naš um ka njen predstavnik, ili da bolje kažen, u kontekstu filma- arhitekt?

Usporedija bi ovu ideju s još jednim naslovom, ovi puta stripom, dylandogovci će ga odma prepoznat- Priča o Nikome! Čovjek na samrti stvara svoje svijetove- varijacija na temu. Sclavi je tom pričom uša u klasiku talijanske škole stripa, a ovaj film isto tako u svojoj branši.

Zanimljiv mi je sam lik Cobbs-a kojeg igra DiCaprio, i koliko je zapravo slična uloga s onom Teddyja Danielsa u Shutter Island-u, čak je i sam kraj vezan uz sličnu stvar i dilemu koja se formira.

Ostale uloge odrađene također maestralno ali i pažljivo skromno, jer je Cobbs cilo vrime istican ka centralni lik, definitivno s razlogom.

Efekti genijalni, ali definitivno ništa šta bi tribalo privuć gledatelja ka Avatar. Priča i beskonačne teorije o istoj su ono šta će filmu donit, i već donosi poveću zaradu. Ljudi žele vidit šta je to toliko dobro, da je bolje i od samog DK-a, i dosta ih se sigurno i vraća ponovno gledat film, baš ka i DK.

Na kraju samo mogu reć, svaka čast Nolane, i fala šta nam nudiš tkao pronicljive i pričom, a ne nekim drugim stvarima osebujnim ostvarenjima, šta traje od samog početka tvoje karijere. U uvjerenju san da je Inception i sve dosad bilo samo zagrijavanje, prave stvari od ovog čovika nam tek dolaze, budite uvjereni u to.

Ocjena- 10/10
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.

olio

Post by olio » 23 Jul 2010, 12:09

Inception
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer:

10/10

Asfodel

Post by Asfodel » 23 Jul 2010, 14:43

Gledat će se, al ne u kinu :kokicarenje:
I mean, a few little tiny murders and everyone just freaks out

Boby

Post by Boby » 23 Jul 2010, 15:05

Asfodel wrote:Gledat će se, al ne u kinu :kokicarenje:
Hitno pogledati oba Batmana i Inception te onda poslati pismo isprike Nolanu! :mrgreen:

Post Reply