267. Taxi Driver (1976.)
O filmu:
Taxi Driver is a 1976 film directed by Martin Scorsese and written by Paul Schrader. The movie is set in New York City, soon after the Vietnam War. The film stars Robert De Niro and features Albert Brooks, Harvey Keitel, Leonard Harris, Peter Boyle, Cybill Shepherd, and a young Jodie Foster. The film was nominated for four Academy Awards, including Best Picture, and won the Palme d'Or at the 1976 Cannes Film Festival. The film gained notoriety when John Hinckley, Jr. confessed that it was his obsession with Foster's role that made him attempt to assassinate Ronald Reagan in 1981.
Moje mišljenje:
Osobno ne mogu vjerovati da ga još nitko nije stavio na ovu listu, al dobro. Evo došao je red i na ovo čuveno remek djelo. Inače je u pitanju jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji (po meni čak i najbolji film) velikog i jednog od najboljih redatelja svih vremena, Martina Scorsesea iz 1976. godine koji je u velikom luku obilježio 70-te godine 20. stoljeća te je za dlaku izgubio Oscar te iste godine od još jednog velikog i legendarnog filma: Rockya. Uvjerljivo jedan od najboljih filmova svih vremena (kod mene spada u top 10) ne samo zato jer je dosta šokantan i realističan film, već zato što ima jednu nevjerovatnu dubinu, posebnost u sebi, pravi jezivi prikaz noćnog života New Yorka, otuđenosti pojedinca od cijelog svijeta, loše i pokvarene politike u svijetu i to sve upotpunjeno sa jednom prelijepom glazbom, fantastičnom režijom i nevjerovatnim likovima. Ujedno je jedan i od najznačajnijih filmova svih vremena kojeg je kasnije dosta filmova kopiralo te je postao veliki dio popularne kulture. Film savršeno prikazuje poteškoće i težak život usamljenog i poprilično otuđenog vijetnamskog veterana Travisa Bicklea koji pokušava promijeniti svoj život, snaći se u njemu pronalazeći si posao taksiste, pokušavajući naći si djevojku i voditi jedan dosta pristojan život, no sve počinje za njega loše da krene donoseći loše odluke koje prvotno ne izgledaju pretjerano strašno, no zato počnu lagano utjecati i na njega, njegovu psihu i ljude oko njega, počinje gubiti kompletno razum plus sam prikaz kriminala, nasilja i prostitucije New Yorka kojeg uviđa oko sebe vozeći se u taksiju počinje na njega enormno strašno utjecati te lagano počinje sakupljati bijes u sebi, iz dana u dan te ko neka tempirana bomba izgleda koja samo čeka da što prije eksplodira da na svijet punog nasilja i nepravde uzvrati gotovo istom mjerom radeći dosta nevjerovatnih stvari pokušavajući učiniti nešto što će istisnusti dobro što u konačnici ne biva nikako dobro za njega te dovede do katastrofalnih posljedica. Robert De Niro je po meni ovdje ostvario ulogu karijere, savršen u svakom segmentu u prikazu jednog dosta kompleksnog lika, uličnog antijunaka 70-tih u razdoblju postvijetnamske psihoze koji je ušao u povijest kao jedan od najboljih i najlegendarnijih likova u povijesti filma sa već čuvenim citatom De Nira samog u stanu pred ogledalom koju svi pamte i znaju i koja je ušla u filmske anale: "You talkin' to me? koja odlično portretira visoko stanje ludila, jedan totalno poremećen um i prvenstveno loše psihičko stanje. Mlađahna Jodie Foster također briljira u filmu, sa svega 14 godina u jednoj šokantnoj, ali dosta uvjerljivoj ulozi mlade prostitutke. Nevjerovatan potencijal i veliki talent je već i tada pokazivala. Jednostavno ko što sam već rekao za cijeli film: remek djelo, jedan od najboljih filmova svih vremena koji i nakon 34 godine i dalje nije izgubio na snazi, posebnosti i šokantnosti.