Die Hard (1988)

Od zlatnih 80tih do najnovih filmova.
Post Reply
Dragonrage

Die Hard (1988)

Post by Dragonrage » 31 May 2010, 14:55

Film koji je od tada mladolikog Bruce Willisa stvorio - Bruce Willisa, te film koji je oblikovao akcijski žanr kakav znamo danas. John McClane, vjerojatno jedna od najpoznatijih filmskih (anti) junaka svih vremena, krivi čovjek na krivom mjestu u krivo vrijeme. Čovjek od malo riječi, ali zato jak na djelima, koji zna "ubosti" svog protivnika tamo gdje najviše boli, što sarkastičnim upadicama što svojim pištoljem ili šakama. A tu je i fenomenalni Alan Rickman kao također jedan od najpoznatijih filmskih negativaca ikada - Hans Gruber. Koliko je taj lik popularan, dokazuje i to da se nalazi na 46 mjestu AFI-ine liste 50 najboljih negativaca svih vremena. A tu su i svi ostali likovi koji svaki na svoj način pridonose u radnji, i svaki je s vremenom postao jedinstven i zapamćen. Krenuvši od umišljenog Ellisa, nespretnog kapetana Dwaynea T. Robinsona, preko Karla, Hansovog razbijača koji izgleda ko Christopher Lambert, pa do glupih agenata Johnson koji BTW nisu u rodu. Radnja filma je izuzetno jednostavna, ali izvrsno spaja fenomenalan humor, dramu i žestoku akciju ,a sam film je kasnije polučio bezbroj imitatora, što boljih, što lošijih (Under Siege, Passenger 57, Speed, Sudden Death itd.). Willis je kao što rekoh odradio ulogu karijere i bolji posao nego što bi to bili napravili Arnie, Gere, Stallone ili Burt Reynolds kojima je prethodno bila ponuđena ta uloga. Film je pod redateljskom palicom John McTiernana postao veliki hit i označio početak malo drugačijih,pametnijih akcijskih filmova, sa junakom od krvi i mesa, koji priča malo ali zato radi mnogo.
Sve u svemu bezvremenski film koji ni nakon 20-ak god. i nekoliko 10-aka gledanja nije postao dosadan, dapače, vuče na još.

Image Image

IMDB

TRAILER 1
TRAILER 2

RADNJA
New York City Detective John McClane has just arrived in Los Angeles to spend Christmas with his wife. Unfortunatly, it is not going to be a Merry Christmas for everyone. A group of terrorists, led by Hans Gruber is holding everyone in the Nakatomi Plaza building hostage. With no way of anyone getting in or out, it's up to McClane to stop them all.
SLIKE
Image Image Image Image Image

john_constantine

Re: Die Hard (1988)

Post by john_constantine » 31 May 2010, 19:58

Ma klasik. Čak postoji i ženska verzija Die hard s doslovce kopiranim završetkom... Šteta što je igra bila kastrofa, a onaj serijal die hard ništa posebno.
Michel puši karu.

jeba

Post by jeba » 16 Oct 2010, 21:08

Ultimativni akcioni film. :supz: :prayer:

john_constantine

Post by john_constantine » 16 Oct 2010, 21:55

Je, baš sam danas razmišljao kako više nema takvih akcijskih junaka u tim novim filmovima...
Michel puši karu.

filmofil

Post by filmofil » 17 Oct 2010, 01:34

uf ovo sam gledao valjda 20 puta, nekad sam znao film napamet od riječi do riječi...hans gruber mi je tako jeben negativac, u top 5 ikada sigurno
This is the Zodiac speaking.

sikeone

Post by sikeone » 20 Oct 2010, 19:37

Klasika akcijskog žanra sa vrhunskom akcijom, vrhunskim glumcima i odličnim onelinerima (yip ka ye motherfucker). Film koji mi nikad ne može dosaditi
J...š film u kojem nema tuče

Post Reply