Sve o industriji, VHS, DVD, filmovi iz kućne radinosti itd.
-
Boby
@filmophil
Dragon je iznio dobre argumente; Two-Face u ovome filmu nije zločinac u klasičnom smislu već čovjek kojega je osveta u potpunosti obuzela do ekstrema. Da su išli raditi klasičnog Two-Facea koji je sasvim druga osoba naspram Harveya Denta, tj. njegovo drugo "ja", onda bi priča bila neuvjerljiva.
Ovako smo u stvari čitavo vrijeme imali jednog pobješnjelog i unakaženog Harveya a ne Two-Facea.
A ako su nekome neuvjerljivi njegovi motivi uzmite u obzir ovo:
1. ubijena je osoba koju je najviše volio
2. on sam je katastrofalno doživotno unakažen
3. odbijao je uzimati tablete protiv boli što mora da dodatno pomuti čovjekov um
4. najbitnije od svega jest to što se je sve moglo spriječiti da ga je Gordon slušao i njegova mržnja prema Gordonu je sasvim razumljiva iako i ne sasvim opravdana
Na kraju krajeva, u filmu je i prije same nesreće načeta Dentova mračnija strana. Sjetite se samo scene nakon što sazna kako je Rachel Jokerova slijedeća meta. Tip je zamalo skrenuo ispitujući onog luđaka te tko zna što bi bilo da se nije pojavio Batman koji je također tada istaknuo kako za ovo nitko ne smije saznati.
-
filmofil
-
dent iz prve polovice filma se po meni savršeno uklapa u ovakav film i nemam apsolutno ništa protiv tog lika, ali ja pričam konkretno o prijelazu iz nekakvog predstavnika zakona u osvetnika pomračenog uma koji je izgubio sve i ide sam dijeliti pravdu
dali ste dobre argumente, ali to više zvuči dobro nego što je tako u filmu jer se two-faceu dalo premalo prostora za neku ozbiljniju karakterizaciju...i dalje mi onaj razgovor između njega i jokera u bolnici ne drži vodu, ako je na ikoga trebao usmjeriti svoju mržnju onda je to sam joker...prije bi mi prošla priča da tako očajan čovjek ubije sebe nego da krene u neki osvetnički plan
da se oko denta vrtio film onda bi imali o čemu razgovarati, ovako imamo pola sata screen time materijala o kojem se ne može raspravljati u kontekstu ozbiljne karakterizacije lika...ljudi poput denta se ne mijenjaju preko noći, pogotovo ne tako ekstremno...i moram dodati, uz jako glup razlog
This is the Zodiac speaking.
-
Boby
Vjeruj mi, da je moguća samo činjenica da netko onak unakažen ostane živ, čitav bi mu se život promijenio za 180°.
Po pitanju samoubojstva, ono jest uneseno unutar samog filma jer je na kraju Dent i samome sebi hitio presuditi ali kovanica je pala na dobru stranu. U biti, tek tada se je vidjelo koliko je taj lik u stvari skrenuo.
Samog Jokera jest hito ubiti ali opet, kovanica ga je spriječila.
Da ga je ubio bez ikakve dileme, onda bi Nolan još više izdao klasičan portret Two-Facea i time si nanio više štete nego koristi.
U biti, jedina tvoja zamjerka koju bih uistinu mogao uvažiti jest nedovoljno vremena posvećenog izgradnji emotivnog odnosa između Denta i Rachel. Jest da čujemo kako ju on voli i želi provesti ostatak života s njom ali same te riječi nisu dovoljne. Ali, s druge strane, ovaj film nije niti zamišljen kao limunada gdje bismo trebali ispustiti suzu za tragične ljubavnike; ovo je uvelika priča o društvu kao takvom a sve ostale sitnice, koliko god banalne ili bitne bile, ostavljene su da ih gledatelj sam za sebe apsorbira.
Slično je i sa Burtonovim orginalom gdje Batman, kako sam kaže "radi ono što radi zato što nitko drugi ne može". Tu smo prisiljeni sami za sebe interpretirati kako je on uistinu jedini pojedinac koje može učinit stvari drukčijima (i boljima) isto kao što smo kod Nolana ostavljeni da sami za sebe vjerujemo kako je Dentu Rachel značila više nego li njegovi ideli za bolje društvo i bolju sutrašnjicu. Na kraju krajeva, tko bi od nas stavio svoje voljene ispred generalnog boljitka društva?
-
Scarface
Iskreno, meni je Dentova preobrazba neuvjerljiva. Zašto? Zato jer njegova ljubav prema Rachel nije uvjerljiva, barem meni, nisan osjetija ama baš nikakve iskrice, brigu, nježnost i kemiju, nekako je sve to prehladno. I samim time, gubi se glavni razlog njegova pomračenja. Two Face je u filmu ništa drugo do Jokerovo oruđe i pokus u kojem je tija dokazat kako se i najbolji mogu pretvorit u najgore. Al sam stripovski lik tog zločinca nema ni 1 % veze s ovim iz filma, osim imena. Nolan je jednostavno triba nekoga iz Batmanovog svita ko može poslužit za takvu preobrazbu, i jedini koji se savršeno uklapa je Harvey Dent, mladi i pravedni odvjetnik koji postaje jedan od najvećih zlikovaca. ALI, ne znan koliko vas poznaje Harveya Denta iz stripa, jer ni on nema veze s onim iz filma. Stripovski Dent pokazuje jake znakove narcisoidnosti i kompleksa Boga i Mesije puno prije preobrazbe, tako da definitivno nije čista duša ka u filmu. Ka šta san reka, Nolanova verzija, ali ona vezana uz Denta, valja samo s jedne strane medalje- Jokerovog oruđa. Ona druga, sam lik Harveya, sorry, ali argumentirano kažen, nije dovoljno dobro odrađena, i šta je najgore od svega, nije ni tribala bit u Nolanovim očima.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
-
Boby
Nedavno sam pročitao "Long Halloween" i "Dark Victory" te se moje znanje o tom liku u stripovskom izdanju ograničava samo na ta dva stripa.
Osobno ne bih shvatio Denta kao Jokerovo oruđe jer sve što je Dent na koncu učinio bila je njegova i smo njegova volja. Koliko god Joker bio inteligentan i manipulativan, nije bio on taj koji je Denta podredio svojoj volji što je i sam Batman na kraju napomenuo rekavši "ti si taj koji drži pištolj" kao odgovor na Dentovu konstataciju kako je Joker bio u pravu.
Istina, za nešto bolju preobrazbu trebao bi čitav jedan film ili barem dodatnih pola sata u "Dark Knight-u". Ali opet, time bi se uvelike narušila fabularna struktura čitavog filma; kako god da se uzme, uvijek bi nekaj manjkalo ili bilo višak u pokušaju da se udovolji svačijim preferencijama.
Ovdje je Two-Face iskorišten na način koji je najprimereniji kada se nastoji ovoj materiji pristupiti što je realističnije moguće jer on se kao lik, bilo crtani ili stripovski baš niti ne uklapa previše u svijet koji je Nolan tendirao ostvariti.
Meni je u neku ruku i drago da Nolan nije iskoristio potencijale koje ovaj lik nudi jer je time po tom pitanju ostavio mnogo mjesta kasnijim filmašima koji će krenuti u novu re-interpretaciju franšize.
-
Scarface
Baš to o čemu ti pričaš ne drži vodu u filmu. Dent je tu zbog Jokera- amen. Da je kako ti kažeš, tj. da je sve to na kraju ovisilo samo i samo o Dentu, bilo bi potrebno upravo tih pola sata dodatne karakterizacije Two Face-a, jer se u filmu sve vrti oko Jokera- SVE- jednostavna činjenica, i nisan još naiša po forumima na neslaganja oko toga. Kad je tako, logično je šta Dent na koncu znači- bijeli vitez postaje mračni vitez, a Batman koji je već sad mračni vitez nije ništa drugo do Joker, ali s kodom neubijanja i pravde. Zar ne vidiš tu ljepotu, pa upravo taj odnos je cila kompleksnost Batmana općenito, i to je ona prava svrha cilog Dark Knight-a, ono šta je Nolan tija postić, i šta je na koncu postiga. Žao mi je ako ideš protiv ovoga, jer ti drukčije to ne mogu dokazat. Zato se kraj savršeno uklapa u sve, jer Batman ka vitez tame je jedini koji se može suprotsavit Jokeru, jedini koji Jokerovo ludilo i posljedice istoga može podnit, i to tako da ih baci na svoja leđa i apsorbira. Princ na bijelom konju to ne može, nikad nije ni moga, u bilo kojoj priči ovog svita, a to je ode Dent. Kako ga ja vidin u filmu, radi se o običnom slabiću, junaku koji na kraju nije dostojan Gothama. Da bi pobijedija zlo, točnije, ludilo kaosa, moraš, MORAŠ dio toga nosit u sebi. Gledaj na to ka na imunološki sustav. Da bi prebolija bolest, moraš u sebi nosit protutijela kako bi ti organizam bija spreman na novopridošle klice. Isto tako, Batman u sebi već nosi tamu, i protiv iste se bori tim svojim dijelićem. TO je ono šta Joker zna i vidi u njemu, i TO je ono šta ga tjera da ide dalje, izludi Batmana i gurne ga s one strane litice. Dent se poskliznija na prvi dodir, Batman se samo još jače održava.
Eto, to je Dentova svrha u Dark Knight-u, neupitna, dok njegov lik u stripu nije samo to, već druga zla ikona Gothama, koja sa samim Jokerom nema toliko veze. Bitna, jako bitna razlika.
I think human consciousness, is a tragic misstep in evolution. We became too self-aware, nature created an aspect of nature separate from itself, we are creatures that should not exist by natural law.
-
Boby
Di sam ja to spmenuo da Dent ovdje nije zbog Jokera? Pa svi su ovdje jedni zbog drugih i da makneš samo jednog lika rušiti se cijela koncepcija. Vjeruj mi, koliko god da je ovdje Dent zbog Jokera toliko je i Joker zbog njega jer kakve li koristi od Jokera ako nema Denta koji će se na kraju poskliznuti.
Jel onda to Jokera čini Dentovim objektom?
To što se nije trošilo dodatnih pola sata na Dentovoj karakterizaciji je sasvim druga priča. Pravi razlog tome jednostavna je ekonomičnost jer nema niti smisla niti potrebe činiti film ovakvog žanra i kalibra još dužim nego što jest samo kako bi se poradilo na racionalnosti nečijih postupaka.
Ovdje ja ne pričam o poruci kompletne priče već samo o uvjerljivosti Dentove preobrazbe a ti si se bacio na seciranje samoga srca čitavog filma.
-
Scarface
Kad ga ti očito ne kužiš. Sorry, al ova rasprava nema smisla, sve san ti lipo iznija, i razlog neuvjerljivosti Dentove preobrazbe i sve ostalo, al ništa. Za tebe je Nolan očito bog, i dalje od toga ne ideš. Čujemo se na Inceptionu.
-
john_constantine
Solomon Kane - odličan, mračan i nasilan akcijski fantasy. Odlična gluma, zanimljiva radnja, sjajni negativci, savršeni specijalni efekti, visoki bodycount i odlične akcijske scene koje dugo nisu viđane još od Conana, s otkidanim udovima i glavama, i dobar uvod u nastanak Solomona Kanea, i taj njegov motiv kroz cijeli film s naivnim i očekivanim preokretom, s odličnim finalnim borbama. Dual wield vs great sword. 4/5
Michel puši karu.
-
Boby
@Ghost
Kak god hoćeš; iznio sam i ja svoje arugmente i ako ih ti tumačiš da ja njima idealiziram Nolana na razinu božanstva onda zaista nema smisla ići dalje.
Za slučaj da misliš još kaj nadodati, pošalji PM da prekinemo ovaj offtopic.
-
Boby
"Avatar (2009)"
I bez da sam pogledao ovaj uradak s 3D naočalama mogu reći kako se radi o vizualno najatraktivnijem filmu do sada. Ispod sve te vizualne šminke krije se i priča koja se odvija svojim bajkovitim tokom i moje glavne zamjerke usmjerene su prema pomanjkanju dublje karakterizacije ne samo sporednih već i glavnih protagonista. Mislim kako je motivacija da se stvori do sada neviđeno vizualno iskustvo uzelo svoj danak po pitanju motivacija samih likova pa tako imamo film u trajanju od 2 i pol sata a da ne uspjevamo spoznati jedne od najelementarnijih stvari njegovih protagonista te se ne mogu oteti dojamu kako su likovi u ovome slučaju ubačeni samo kao temelji na kojima se je trebala izgraditi jedna prelijepa slika a u stvari je trebalo biti obrnuto. Možda ne valja očekivati više od filma koji je prije svega namjenjen obiteljskoj publici ali smatram da je imao mnogo potencijala koje je ostavio neiskorištenima.
U ponekim trenucima film nastoji gledatelja dirnuti na emotivnoj razini ali i u ovom slučaju ideološka demagogija te jeftin pokušaj manipuliranja ljudskim emocijama me nisu doveli do konačnog ishodišta.
Sve u svemu, film koji vjerojatno zadovoljava kriterije za koje je rađen te ću ga zasigurno pamtiti, ali ne zbog dijaloga ili likova već svega onog što služi kao uzgredna pozadina istih.
7/10
-
remike2
-
The Funny Games 2007 - dosta dobar film, iako nije savršen, scenarij je mogao biti dosta bolji, središnji dio mi je malo naporan i dosadan, kraj mi se nije svidio, iako je savršen, glazba mi je nikakva, no ima dosta bolesnih scena, gluma je fascinantna dobra, Hanekeova režija je savršena te mi se sviđa cijela ideja iza filma. 7/10
Last edited by
remike2 on 23 May 2010, 21:43, edited 1 time in total.
But, you know, I knew something must be rotten in Denmark. There was no way you could like me that much. Man, I can't tell you how relieved I was when you took off your dress, you... you didn't have a dick.
-
Boby
"Ne te retourne pas (2009)"
Francuska drama s Monicom Bellucci i činjenica kako je film bio prikazan na filmskom festivalu u Cannesu bili su mi dovoljna preporuka za posudbu ovog psihološkog trilera. Priča prati kratak psihološki izlet glavne junakinje u tamnije strane vlastite podsvijesti zadirući dokle god joj sjećanje seže što je u ovome slučaju osma godina njezinog život jer sve ono što se je dogodilo prije uništeno je amnezijom. Film se poigrava identitetom glavne junakinje a gledatelja održava da čitavo vrijeme sve vidi kroz njezinu perspektivu a kako sve ne bi bilo previše uzrutinizirano, autori su ovdje uveli neka zanimljiva i bizarna vizualna riješenja koja predstavljaju junakinjino stanje svijesti te se u ponekim trenucima ima prilike vidjeti ženu s dva lica.
Glazba isto služi svojoj svrsi kroz dočaravanja njezinih osjećaja te neke scene ostavljaju dojam strave čak i onda kada se apsolutno ništa ne dešava.
Gluma Sophie Marceau i već spomenute Monice Bullucci je na mjestu iako na kraju film ne nudi, izuzev već spomenutih detalja, prevelike zanimljivosti u vizualnom smislu a priča svojom kompleksnošću nastoji nadoknaditi pomanjkanje sadržajnijih likova a možda je upravo i ta kompleksnost razlog za sve ostale nedorečene ili neizrečene stvari.
7/10
-
chatterer
Traffic - napokon
Auu, totalno nepripremljen na 140 minuta ali ajd, primijetio sam tamo negdje na sat i 45 da bi se to moglo i odužiti. Nekako mi se činilo da Memento i Requiem imaju utjecaj na ovaj film uz dodavanje nekih Soderberghovih ideja. Ne znam, ja bih radije razdvojio na dva dijela, o kartelima i klincima koji su nanjušili drogu, ovako mi nije sjelo kako bi trebalo s obzirom na trajanje, nisam baš osjetio nekakvu golemu poveznicu između dvije priče, kao da se konstantno htjelo stopiti u jednu ali bez previše uspjeha, kraj sam recimo pretpostavljao tamo poslije pogledana 2 sata tako da me ni to nije razveselilo
3.25/5
-
Boby
chatterer wrote:Traffic - napokon
Auu, totalno nepripremljen na 140 minuta ali ajd, primijetio sam tamo negdje na sat i 45 da bi se to moglo i odužiti. Nekako mi se činilo da Memento i Requiem imaju utjecaj na ovaj film uz dodavanje nekih Soderberghovih ideja. Ne znam, ja bih radije razdvojio na dva dijela, o kartelima i klincima koji su nanjušili drogu, ovako mi nije sjelo kako bi trebalo s obzirom na trajanje, nisam baš osjetio nekakvu golemu poveznicu između dvije priče, kao da se konstantno htjelo stopiti u jednu ali bez previše uspjeha, kraj sam recimo pretpostavljao tamo poslije pogledana 2 sata tako da me ni to nije razveselilo
3.25/5
U tome filmu mi je najjača scena s Michaelom Douglasom kada nađe svoju kćer kod crnog narko dilera. Taj pogled u njegovim očima bio mi je neprocijeniv.