TRAILER
Prije svega moram reči da unatoč tome što se radi o vjerojatno najrazvikanijem i najočekivanijem filmu ove godine, ja osobno nisam baš pretjerano gajio neka očekivanja za isti. Naprotiv, još nakon prvog trailera i svih silnih clipova, ako izuzmemo činjenicu da je film režirao James Cameron, nije mi bilo baš najjasnije zbog čega se digla silna buka?! Naime, sam Cameron je nebrojeno puta naglašavao kako će Avatar napraviti revoluciju u svijetu filma što se tehničke strane tiče (CGI, 3D), a ja u trailerima i clipovima nisam vidio ništa revolucionarno. Naime, baš ta tehnička strana, na koju se ovaj film prije svega oslanja, ovaj naslov nije nimalo izdvajala od silnih Hollywoodskih blockbustera koje smo imali prilike gledati. S toga...moglo bi se reći da sam bio skeptičan.
Sad nakon što sam pogledao film, mogu reći da donekle ostajem pri tvrdnji da ovaj film i ne odskače pretjerano od ostatka. Naime, generalno gledajući, radi se o vrlo dobrom filmu, definitivno izvrsnoj vizulanoj poslastici koju valja pogledati u kinu, u 3D-u, ali ne mogu reći da me oduševio u nekoj pretjeranoj mjeri, ali boga mi ni razočarao.
Sama priča ne nudi ništa novo i originalno. Glavna srž filma je ekologija, ekološka osvještenost, povezanost sa prirodom, i naravno, neizbježna ljudska zloba i pohlepa. Može se tu također vidjeti dosta tragova nekih prethodnih Cameronovih uradaka, kao npr. "Aliensa" (marinci, vojska tehnika itd.), "The Abyss" (odnos pojedinaca ljudske rase i aliena) te "Titanica" (ljubavna priča).
Ritam filma je sporiji, te se ne bi mogao okarakterizirati kao nekakav nabrijani akcijski spektakl, jer velika većina akcije dolazi tek u zadnjoj četrvtini filma. "Avatar" je pametan spektakl, te prije svega ekološka poruka (te možda još pokoja koju ja nisam zamjetio). Ali s obzirom da smo tu poruku nebrojeno puta imali prilike vidjeti na filmu...k vragu čak nam je i Steven Seagal držao lekcije o ekologiji u svom filmu "On Deadly Ground"...moram se ipak zapitati da li je Cameronu bilo potrebano baš čitavih 230 (plus troškovi promocije, cirka sve ukupno 500) mil.$ da nam ju ispriča!?
Ali bilo kako bilo, što se vizulane strane filma tiče, mogu reći da izgleda izvrsno na velikom platnu. Dizajn svijeta i okoliša je veoma bajkovit, impresivan i zanimljiv. 3D je također jako dobar, te filmu definitivno da je jednu "novu vizualnu dimenziju".
Što se glumačkih nastupa tiče, posebice moram izdvojiti Stephena Langa kao Colonela Milesa Quaritcha. Lik je izvrstan, baš onako opaki negativac kojeg obožavate mrziti. Ali je ujedno i karakterno dosta jednodimenzionalan, baš kao i lik kojeg igra Giovanni Ribisi. Sigourney Weaver pak moram priznati se dobro drži za svoje godine, a što se Sam Worthingtona tiče, još uvijek mi nije jasno što Hollywoodski producenti vide u njemu i zašto ga toliko guraju u te silne blockbustere, s obzirom da ako se mene pita, lik nema baš nikakve karizme. Ali s obzirom da se njegova pojava u ovom filmu svodi na jako malu minutažu (većinu vremena na ekranu provodi kao avatar), to je i onako manje važno.
Sve u svemu Cameron je ponovno uspio snimiti film o kojem će se pričati i dostojno se vratiti u redateljsku stolicu. Neke će sigurno oduševiti, a neke, poput mene, će samo zadovoljiti.