Star Trek (2009) 4,5/5 -
TRAILER
Prije svega moram reći da ja baš i nisam pretjerani Star Trek fan, nisam u potpunosti upoznat sa mitologijom tog fenomena, a i serije sam pratio uglavnom neredovito. Od svih silnih Star Trek serija koje su snimljene, najdraži mi je bio originlani serijal, sa Kirkom i Spockom, te ovaj posljednjii, "Star Trek: Enterprise", sa kapetanom Archerom. Ovaj stari mi je drag zbog tog trash izgleda (koji je doduše uvjetovan tadašnjim vremenima i jeftinom produkcijom) i pretjerane teatralnosti, što mi je uvijek bilo zabavno, a ovaj novi prije svega zbog humora. Fanovima vjerojatno najdraži, "Star Trek: The Next Generation" sa kapetanom Picardom mi je dobar, a isto tako i "Star Trek: Voyager", dok mi je "Star Trek: Deep Space Nine" iz nekog nepoznatog razloga nekako najmanje drag pa ga u biti nisam niti pratio, eventulano sam pogledao 2-3 epizode. Što se filmova tiče, pogledo sam ih sve, ali se rijetko kojeg sjećam. Jedino mi je u sjećanju ostao meni osobno najbolji ST film u cijelom serijalu, "Star Trek: First Contact".
Što se tiče ovog filma, pa mogu reći da nisam bio jedan od onih koji su jedva čekali da ga pogledaju, ali sudeći po trailerima, djelovao je kao solidan SF, + J.J. Abrams je u redateljskoj stolici, pa rekoh, valjda će biti u njajmanju ruku dobro. Ali na kraju ne samo da je bilo dobro....bilo je PREJEBENO!!! Ne znam, možda i pretjerujem, naime još sam pod dojmom filma, a dojam je i više nego zadovoljavajuć, no ovo je zaista izvrstan SF (Star Trek) film. Zaista je bio užitak gledati sve te poznate likove u njihovim mladim danima, vidjeti kako su se upoznali i gdje, te kako mođusobno komuniciraju. Scenarij je izvrstan, i zaista je pohvalno kako su scenaristi uklopili originalnog Spocka (Leonard Nimoy) u cijelu priču. Obično kod remakova, ili u ovom slučaju reboota, ubace te stare glumce iz originalih filmova/serija kao neke cameo likove, no to ovdje nije slučaj. Isto tako moram pohvaliti količini humora u filmu, nasmijao sam se do suza na neke situacije a i dijalozi su izvrsni. Glumci su svi redom odradili fenomernalan posao. Čak ne znam ni koga bih izdvojio jer svi likovu su tako dobro uprizoreni, i nadasve zabavni...Scotty, Chekov, Dr. McCoy itd. A za pohvalu je i soundtrack, zaista je izvrstan.
Ali naravno, ni ovaj film nije savršen, te ima svojih mana. Naime, iako je i J.J. Abrams također odradio vraši dobar posao što se režije tiče, ipak je malo pretjerao kod akcijskih scena koje su mi malo djelovale nepregledno. Kamera iz ruke je opet bila malo previše divlja ako se mene pita. iako ne baš uvijek, a to malo "divljanja" ne kvari užitak gledanja u tolikoj mjeri. Također, scena koju smo imali prilike vidjeti i u traileru, kad mladi Kirk sjuri auto u provaliju je skroz nepotrebna i ne priliči baš ovom filmu. Naime taj primjer Kirkovog avanturističkog duha i neposluha još u u mladim danima je mogao biti prikazan na malo drugačiji način, primjereniji.
Ali...sve u svemu ovo je ipak must see popcorn/Star Trek film, ako se mene pita, i najbolji do sada. Prezabavan, uzbudljiv, nimalo dosadan, u neku ruku čak i nostalgičan, a vjerujem da će na samom kraju neki fanovi možda čak pustiti i koju suzu. U svakom slučaju, ja želim još Enterptise pustlovina sa istom ekipm, i iza i ispred kamere jer velika misija je pred njima...
"to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before."