Pitanje za forumaše
-
mislilac
Pitanje za forumaše
Molim cijenjene forumaše koji su gledali bilo koji od filmova Boogeyman da mi jave kako su u filmu prevodili Boogeymana. Vjerujem da naslov nije prevođen, ali u filmu se spominje više puta i mora biti prevedeno. Budući da prevodim film, ne bih ga htjela unakaziti krivim prijevodom ili drugačijim, a u videotekama ne nalazim nijedan nastavak.
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
- minacula
je, baba roga je nas naziv. baba jaga/yaga je generalno slavenski... samo kako to ujednacit sa americkim poimanjem boogeyman-a, nemam pojma. iako vjerujem da mozes ici za slobodnijim prijevodom posto to zapravo nisu dvije iste legende, odn takvog neceg konkretno nema kod nas, a ni babe roge kod njih. javi za sto se odlucis & sretno!baba roga?
- Decadentor
-
mislilac
Prvo da se svima zahvalim na odgovorima. E sad, znam ja što znači Boogeyman, nije u tome problem, nego u tome što želim da prijevod tog stvora bude isti kao i u prethodnim filmovima. Molim vas da javite samo ako ste gledali film s nekim službenim prijevodom, dakle ne nešto skinuto s interneta, nego s televizije ili iz videoteke. Ne želim ulaziti u polemiku koji su od tih prijevoda bolji ili gori. Ja se moram držati službenih.
Što se tiče Babaroge ili Babe Jage, bojim se da ovo u filmu nije nikakva baba niti se radi o stvoru ženskog roda, tako da to odmah otpada.
Što se tiče krampusa, to mi je previše povezano sa sv.Nikolom i darivanjem djece, a to u filmu nema nikakve veze s time. E sad, jedino ako je to bio službeni prijevod, onda ga se moram držati, iako se ne slažem s njime.
Po meni bi najbolji prijevod bio Čudovište, Utvara ili nešto slično. Zbilja se radi o čudovištu, mislim da smo kao djeca ispod kreveta i u ormaru tražili čudovišta, a ne krampuse.
Eto, ako ima netko tko je zbilja gledao te filmove na TV-u ili iz videoteke, molim vas da se javite.
Hvala svima još jednom.
Što se tiče Babaroge ili Babe Jage, bojim se da ovo u filmu nije nikakva baba niti se radi o stvoru ženskog roda, tako da to odmah otpada.
Što se tiče krampusa, to mi je previše povezano sa sv.Nikolom i darivanjem djece, a to u filmu nema nikakve veze s time. E sad, jedino ako je to bio službeni prijevod, onda ga se moram držati, iako se ne slažem s njime.
Po meni bi najbolji prijevod bio Čudovište, Utvara ili nešto slično. Zbilja se radi o čudovištu, mislim da smo kao djeca ispod kreveta i u ormaru tražili čudovišta, a ne krampuse.
Eto, ako ima netko tko je zbilja gledao te filmove na TV-u ili iz videoteke, molim vas da se javite.
Hvala svima još jednom.
- Wendigo
utvara je nešto inkorporealno, dakle duh, fantom, sablast...Hec wrote:ja bi to preveo Utvara
boogeyman se nebi trebao karakterizirati kao nešto specifično jer svako dijete ima svoje poimanje straha, bio to vampir, nekakav duh, krakato čudovište ili najobičniji vuk. zato mislim da je bauk najlogičnije riješenje. bauk u stvari znači nešto što te straši ali je nedefinirano oblikom/pojavom. dakle, izgleda onako kako ga zamisliš.
-
mislilac
Slažem se s time što kažete, ali morate priznati da rečenica "Ubio ga je bauk" zvuči prilično čudno. Bauk u nekim krajevima, posebno na jugu, znači i sramota pa bi ta rečenica mogla poprimiti značenje "Ubila ga sramota".
Zato mi se možda čini da je Čudovište najbolje rješenje. Čudovišta ima svih vrsta.
No ipak, ako netko zna službeni prijevod, odnosno kako se to prevelo u prethodnim nastavcima, molim da se javi.
Hvala
Zato mi se možda čini da je Čudovište najbolje rješenje. Čudovišta ima svih vrsta.
No ipak, ako netko zna službeni prijevod, odnosno kako se to prevelo u prethodnim nastavcima, molim da se javi.
Hvala
- dagzVOMITOR
- callac
U svim titlovima bilo na srpskom ili hrvatskom prevedeno je kao Babaroga, ovako spojeno. To vrijedi za titlove skinute sa neta, znači prijevodi su od korisnika, ne službeni. Na par stranica koje su recenzirale film spominje se u svom originalu, znači Boogeyman. Pa si ti sad misli... 
'Cause two can keep a secret
If one of them is dead.
If one of them is dead.