La pianiste (2001) - kojeg li poremećenog filma. Znao sam za ovaj film još prije i samo sam znao da se radi o odnosu između učiteljice klavira i jednog studenta, ali nisam znao da je film ovako težak. To je Haneke, što drugo očekivati. Dakle, radi se o jednoj pijanistici i na prvi pogled se sve čini mirno, ali kako film ide, polagano otkrivamo da je ta pijanistica dosta nastrana
pa tako imamo rezanje vagine, samoozljeđivanje, zadovoljavanje gledajući uživo kako se jedan par jebe...
i tako upoznaje jedno talentiranog studenta koji joj se počne sviđati, ali to na početku ne želi priznati. Kasnije se upuštaju u bolesnu vezi, a posljedice tek dolaze. Snažan i dubok film s efektivnim krajem.
8========o
/8==========o (8/10)
Shadow of a Doubt (1943) - još jedan izvrstan Hitchcockov triler o jednom tipu koji dolazi kod svoje sestre i njezine obitelji te skriva mračnu tajnu s kojom smo mi gledatelji odmah upoznati, ali ne da točno znamo što je napravio već samo znamo da je tu nešto čudno što nam Hitchcock sa svakom scenom polagano govori, a napetost raste. Mislim, tako se gradi napetost gdje željno iščekujem što će se dogoditi. Posebno bih izdvojio tada mladu Teresu Wright koja je odlično odglumila svoj lik koji je sav simpatičan, ali i čvrst kad zatreba. Glumi sestričnu od tog ujka koji im dolazi u posjetu, a upravo ona glumi nas gledatelje i polagano saznaje što je napravio.
8========-o
/8==========o (8.5/10)
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"