Rabbit-Proof Fence (2002) - dirljiva istina priča o tri aboridžinske djevojčice koje nakon što završe u nekakvom domu, odluče pobjeći i vratiti se kući. Prekrasna fotografija, okoliš, nekoliko jako emotivnih scena
pogotovo kada su uspjeli Gracie uhvatiti pa ostale dve ostaju same.
tek sam na kraju filma vidio da je po istinitom kad su prikazali arhivske snimke.
8========o
/8==========o (8/10)
Red Dog (2011) - pomislim da je ovo nekakva čisti family film poput Hachia i je, ali je fokus više na nekakvoj vrsti apsurda i to dosta emotivnog. Isto po istinitom o psu koji je postao legenda jedne zajednice. Pas koji na početku nije imao vlasnika već se cijela zajednica brinula za njega. Najbolji dijelovi su mi kad se bori sa crvenom mačkom, lol. Kasnije postane family film
kad mu umre vlasnik pa proputuje cijeli svijet i vrati se.
ima nekih scena za koje teško mogu povjerovat da je po istinitom, ali kad vidim kako danas tog psa štuju. I kip su mu napravili, očito je da je dosta toga istinito.
8=======o
/8==========o (7/10)
Shine (1996) - e ovo je već fimčina. Teška filmčina o poznatom genijalnom pijanistu koji je uz to što je bio izniman talent, kasnije je postao i teško bolestan. Pratimo ga u mlađim danima gdje je fokus više na odnosu između njega i oca. Oca koji ga je tukao, manipulirao s njim... A starijeg glumi odlični Geoffrey Rush (osvojen Oscar). Zanimljivo mi je bilo vidjeti kako je banalno postao retardiran. Cijelo vrijeme pokušao odsvirati ono najteže, barem tako kažu u filmu. Piano Concerto No. 3 (Rachmaninoff).
i kad napokon uspije, stvarno odlično napravljeno, padne na pod i karijera mu je gotova. Kasnije se uspije vratiti.
8========-.o
/8==========o (8.6/10)
Sutra jedva čekam pogledati The Last Wave (1977) sa Richardom Chamberlainom. Glumi i David Gulpilil. Čuo sam da je film pun misterije, čudnih scena, nekakvih proročanstva.

dosta uspoređivan sa Picnic at Hanging Rock koji isto moram još pogledat.
Kad pročitam ovako nešto
"This supernatural Peter Weir thriller is truly one of the most haunting and fascinating movies ever seen. Richard Chamberlain does his best performance here as the Australian lawyer who defends a group of young Aborigins accused of murder. As he gets closer on the case, he discovers more about the main defendant, Chris, and not least about himself. Chris tells him that he is a Mulkurul, which appear to be a race of supernatural beings that lived in Australia thousands of years ago. At the same time, extraordinary high rainfall seems to confirm the Aboriginal prophecy of the coming of the LAST WAVE, the one that will drown the world. Perhaps I associate this film with the strangeness of the 1970's, when Pyramid Power, UFO cults, and interest in occult phenomena occupied much of popular culture. Weir plays on the apocalyptic feelings of many in that decade with his shots of mud falling from the skies and other phenomena." 
"You'll Enjoy Mr. Barlow. And He'll Enjoy You!"