Brian Lumley - Necroscope serijal

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
User avatar
Deimos
Posts: 665
Joined: 06 Jan 2007, 13:35
Location: The Abyss

Brian Lumley - Necroscope serijal

Post by Deimos » 11 Feb 2014, 18:51

Zanima me dal je još netko se prihvatio čitanja dosta dobrog serijala od britanskog autora Brian Lumleya. Ja sam došao do osme knjige i tu odlučio stati.
Prva me oduševila, druga je nastavila u dobrom tonu, dok, nažalost, od treće nadalje sa svakom dalje se gubi na zan9imljivosti i kvaliteti. Znači;

DOBRO

Sam svijet, legenda o vampirima (bar u prvim dijelovima), razrada glavnog lika (u prva tri dijela), dosta dobro napisano i lako se čita.

LOŠE

Jako nagli pad kvalitete kako knjige odmiču, nepojmljivo da nakon prve knjige svaka slijedeća se bavi sa stvarima koje su se desile u prošlima. Pošto su izlazila cca jedna godšnje, stvarno ne vidim razloga trošiti u početku 50, a među zadnjima i po 150 stranica "podsjećajući" se kaj se desilo u prošlim knjigama. Sama psiha i "lifecycle" vampira se nadograđuje kroz knjige, ali po meni, u ne baš najboljem smjeru. Također postoji dosta kontradiktornih činjenica, koje neću spominjati jer su i veliki spojleri, ali baš bodu u oči kad se knjige čitaju jedna za drugom.


PRESUDA

Samo na temelju prve tri knjige, ja bi ovo stavio u top 5 priča o vampirima. Makar se kasnije i priča i glavni junak ( junaci) dosta potroše, pošto se lako čita mislim da većini ljudi koji su ljubitelji vampira to neće ni smetati. Prve tri se moraju pročitati ako ste ljubitelj horrora, prvih pet ako ste obožavatelji, a za ostale mislim da morate i dozu fanatizma za vampire. Ako griješim, jer nisam pročitao ostalih 8, slobodno neka me netko ispravi

Post Reply