Koju ste knjigu zadnju čitali?

Diskusija o knjigama, stripovima, amaterskim radovima horror, sci-fi i bliske tematike.
Post Reply
HorrorHR
Site Admin

Re: Koju ste knjigu zadnju čitali?

Post by HorrorHR » 10 Apr 2012, 23:25

Image

Image

Image

and now something completely different :rolleyes:

Image

john_constantine

Post by john_constantine » 19 Apr 2012, 20:34

Prvi zakon - knjiga prva - Krivnja oštrice (Joe Abercromble)

Image

moram reći da već dugo nisam čitao tako jako dobru knjigu da žalim što nisam posudio ostala dva nastavka... Fantasy trilogija, ali baš originalna i vrlo brutalna, s puno nasilja, maštovitih likova i sjajnog stila pisanja s dosta kompleksnim likovima.

Ono, prvi mag, starac koji ima kraj sebe učenika, ali ne u stilu Gandalfa, to nikako. Jedan totalno opaljeni lik, s genijalnim opisima magije i to na prilično brutalne načine. Ali jedan od najluđih likova u knjizi, osvetoljubivi manipulator i gunđalo, ali ima najbolje opisane scene, naročito konverzacije s drugim likovima. Ma divota. Naročito pri kraj, totalna brutala. Presmiješan, a opet ono preopaki lik.

Pa Logan ili devetoprsti, jedan od najzloglasnijih berserkera i ubojica, koji uživa u ubijanju, nasilju i brutalnosti. Ali nakon određenih događaja, postao je propalitet bez volje za životom, s mogućnošću da razgovara s duhovima. Najbolji lik kada je riječ o nasilju, scene kada "podivlja" su odlično napisane, s brutalnim opisima nasilja. A tek pri kraj, ludilo.

Ili Luther, prenapuhani mačevaoc koji više uživa u kockanju i opijanju, s omaložavanjem drugih, a i dosta kukavica, koji će kroz trilogiju naučiti ljudske vrijednosti. Možda malo najslabiji lik, ali baš simpatičan i gušt ga je pratiti.

I zadnji najzanimljivi, Glokta. Bivši ratni junak, vojskovođa, legenda i sve to, dok nije završio zarobljen od strane neprijatelja i mučen nekoliko godina, dok ga nisu oslobodili. Od njega je ostala samo nakazna invalidna bezuba olupina od čovjeka, koji je postao inkvizitor. Tko može najbolje znati metode mučenja nego onaj koji je to prošao? Dosta sliči na Tyrona, s naglaskom na sarkazam, lukavost, prezir prema ljudima i slično.

Ma istina da ima dosta elemenata koje podsjeća na popularne fantasy knjige kao Pjesme vatre ili gospodara prstenova, ali baš ono, pruža osvježenje. Prva knjiga tek samo pruža uvod u kompleksne likove, da bi tek pri kraj otkrili pravi smisao knjige i radnju koja čeka. I uz to, još nekoliko likova koji imaju manje prostora u knjizi, ali ne nedostaje im brutalnost i karaktera. Knjiga s humorom, nasiljem, preokretima, napetošću, magijom, nekoliko fantasy kreatura i bizarnosti. Tek kada pročitate što je zapravo taj "prvi zakon" + zanimljiva stvorenja Eaters.
Iskrena preporuka.
Michel puši karu.

alecto

Post by alecto » 20 Apr 2012, 15:39

Tempest :heart:
we are such stuff as dreams are made on

john_constantine

Post by john_constantine » 23 Apr 2012, 20:50

upravo čitam knjigu Metal gear solid, da, po istoimenoj igri. Jako zabavno, i dobro pisano, sigurno ću požaliti što nema još knjiga ili da ima bar još stranica...
Michel puši karu.

Victor Crowley

Post by Victor Crowley » 23 Apr 2012, 21:08

Moram kupit Black Hills od Dan Simmonsa a nemam para. Jebem ti život.

john_constantine

Post by john_constantine » 03 May 2012, 22:29

armageddon rag - George R.R. Martin - odličan horor rock triler s nezaboravnim završetkom, s odličnim posvetama rock legendama, s zanimljivom radnjom povezanu s Gospodar prstenova, napetom radnjom, zanimljivim likovima i dosta seksa, nasilja, brutalnosti i silovanja.
Michel puši karu.

Fräulein Unbekann

Post by Fräulein Unbekann » 04 May 2012, 13:12

Muškarci koji mrze žene, Devojka koja se igrala vatrom.

john_constantine

Post by john_constantine » 23 May 2012, 05:55

Nesanica - Stephen King - dobra knjiga, odlično pisanje, ali ne volim više tog pisca, tako da je precjenjeno nazivati ga kraljem horora...
Michel puši karu.

alecto

Post by alecto » 23 May 2012, 15:13

john_constantine wrote:Nesanica - Stephen King - dobra knjiga, odlično pisanje, ali ne volim više tog pisca, tako da je precjenjeno nazivati ga kraljem horora...
precijenjeno je jer ga ti više ne voliš? :lol:

Aryx

Post by Aryx » 23 May 2012, 15:19

john_constantine wrote:Nesanica - Stephen King - dobra knjiga, odlično pisanje, ali ne volim više tog pisca, tako da je precjenjeno nazivati ga kraljem horora...
ja sam dosao negdje do 3/4 knjige i prestao citati... meni najbolja knjiga od kinga je The Stand
There is nothing on earth half so terrifying as a truly just man.

[url=http://www.youtube.com/watch?v=staa4QvuFRI&feature=related]ASOIAF[/url]

Fräulein Unbekann

Post by Fräulein Unbekann » 23 May 2012, 16:49

Meni je on precenjen. :wink:

john_constantine

Post by john_constantine » 23 May 2012, 18:06

alecto wrote:
precijenjeno je jer ga ti više ne voliš? :lol:
ne, nego zato što sam stariji + to što sam pročitao puno knjiga, kada sam smatrao da je on jedini pisac poslije Edgara Alana Poea. A sada, smetaju mi njegova nadrkavanja kroz knjige, i ti dijelovi iz njegovog Dark towera. Dobra fora jer je riječ o univerzalnom svemiru, ali opet... I ta njegova ponavljanja... Ma ima on taj svoj štih koji mi jednostavno više ne paše.

Meni je ipak i dalje najbolji Desperation (Očajavanje)
Michel puši karu.

alecto

Post by alecto » 23 May 2012, 21:34

uf desperation mi je kultno ostvarenje.. baš bih mogla ponovit (i film i knjigu) :supz:

HorrorHR
Site Admin

Post by HorrorHR » 27 May 2012, 18:44

Demoni i Novinari (sinopsis o žutilu u dnevnim novinama "Jutarnjoj Zvijezdi" (hint hint) je djelovao mnogo zanimljivije nego kako je ispalo)

Image

In-Flight Confidential (presjek ludih stvari što su se dešavali u avionima od početka civilnog zrakoplovstva; od mile hight kluba, do što se radi kada netko umre u avionu)

Image

Ask The pilot (zanimljiva kolekcija pitanja i odgovora vezanih za sve interesantne teme oko putovanja avionima)

Image

alecto

Post by alecto » 28 May 2012, 17:07

wells - the time machine, neloše

Post Reply